Урок "Б. Космовська. Буба"

Про матеріал

Конспект уроку із зарубіжної літератури у 8 класі до розділу "Література ХХ - ХХІ ст." "Б. Космовська. Буба. Художній світ Б. Космовської. Батьки – діти, діди – онуки. Ідея поваги й любові до людини" допоможе ознайомити учнів із життям і творчістю письменниці; розкрити ідейно-художню своєрідність і проблематику роману.

Перегляд файлу

Зарубіжна література, 8 клас

Тема: Барбара Космовська (нар. 1958). «Буба». Художній світ Б. Космовської. Батьки – діти, діди – онуки. Ідея поваги й любові до людини

Мета: ознайомити учнів із життям і творчістю письменниці; розкрити ідейно-художню своєрідність і проблематику роману «Буба»;  розвивати уміння працювати з художнім текстом, навички пошуково-дослідницької діяльності; виховувати моральні якості школярів, активну життєву позицію.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: текст роману, презентація, дидактичний матеріал

Хід уроку

І. Організаційний момент

 

ІІ. Перевірка домашнього завдання

 

ІІІ. Повідомлення теми, мети, завдань уроку

Епіграф: Щасливою є та людина, яка щаслива у себе дома.

Л. Толстой

Робота з епіграфом

- Як ви розумієте слова Л.Толстого?

- А ви щасливі у себе вдома?

 

IV. Актуалізація опорних знань

Бесіда:

- Пригадайте, в яких із прочитаних вами творів, розкрито тему складних стосунків підлітків з дорослими та ровесниками (Новела Джеймса Олдріджа «Останній дюйм»; «Дика собака Дінго, або Повість про перше кохання» Р.І. Фраєрмана; роман Анни Гавальди «35 кіло надії; роман польської письменниці Малгожати Гутовської-Адамчик «Дівчата з 13-ї вулиці»; роман «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» Марини  Павленко.)

- Якою має бути сучасна література для підлітків? (Зрозумілою, цікавою, зворушливою, з почуттям гумору, правдиво зображувати події, розповідати про те, що хвилює підлітків, передавати їх почуття, емоції .)

 

V. Основний зміст уроку

1) Теорія літератури

Підліткова література — література, написана для підлітків з урахуванням їхнього когнітивного, фізичного, емоційного та мовного розвитку. Головним героєм підліткової літератури зазвичай є підліток, а теми та сюжети відображають його досвід, інтереси, проблеми та погляд на світ. Підліткова література охоплює цілий спектр жанрів та піджанрів, серед яких — реалістична проза, психологічна проза, фантастика, фентезі, готичний роман, графічний роман, роман у віршах, історичний роман, пригодницький детектив, романізована казка, любовний роман, роман-щоденник, технотрилери, кіберпанк тощо.

2) Перегляд відеоролика «Книжковий кошик»

3) Життя і творчість Барбари Космовської

Барбара Космовська народилася 24 січня 1958 р. у Битові. Після закінчення Ґданського університету працювала вчителькою польської мови в рідному місті. Захист кандидатської дисертації на тему «Між дитинством і дорослим життям. Про романи Зофії Урбановської» став новим витком в її житті (1999). Дисертаційна робота стосувалася польської літератури періоду позитивізму й була відзначена дипломом "За найкращу роботу".

Зараз працює на посаді доцента кафедри історії літератури романтизму й позитивізму в Поморській академії (Слупськ). Її наукові зацікавлення — передусім література позитивізму та дитяча й молодіжна.

Літературний дебют припав на роки навчання в ліцеї (1970-ті роки). Перші спроби опубліковані в журналі «Навпростець». У 1980-ті здобула численні премії на поетичних конкурсах. Дебютний роман — «Голодна кицька» (2000). Наступні романи: «Приватна територія» (2001), «Провінція», «Гобелен» та «Буба» (всі 2002), «Угору річкою» (2003), «Блакитний автобус» (2004). Авторка книжки «Думчики» (2005), романів «Бляшанка» та «Буба — мертвий сезон».

Роман «Буба» у 2002 отримав  головну премію на всепольському конкурсі романів для дітей та юнацтва «Повір у силу фантазії».

 Б. Космовська також є авторкою радіоспектаклів для дітей і юнацтва.

Головними героями її молодіжних романів є підлітки. У 2002 році на загальнопольському конкурсі романів для дітей та юнацтва «Повір у силу фантазії» роман «Буба» здобув головну премію, а книжка «Позолочена рибка» визнана у Польщі «Книгою року – 2007», а також здобула першу премію на Літературному конкурсі ім. Астрід Ліндгрен.

Що ж до книжок для дорослої аудиторії, то вже закінчено роботу над новим романом. У книжці «Українка» Барбара Космовська розповідає про дівчину Іванку, яка приїхала з України до Польщі шукати щастя.

В Україні відомі твори Б. Космовської завдяки перекладам Божени Антоняк. Письменниця неодноразово зустрічалася з українськими читачами.

4) Аналітична бесіда за змістом роману

- Про що цей твір? (Ця  книжки про шістнадцятирічну дівчину з сімейним прізвиськом Буба, її стосунки з родичами та друзями, перше кохання та підліткові тривоги, про стосунки батьків і дітей, та й загалом поколінь, про шлюб,  про те, як батьки занадто собою зайняті, щоб помічати своїх дітей-підлітків. Також це книжка про сучасного підлітка в родині та вплив сім’ї на формування підліткового світогляду).

- Назвіть головних героїв твору. (Дівчина Буба - Агнешка, - головна героїня роману. Але величезну роль грають і інші персонажі, які допомагають читачеві зрозуміти цілісну ідею твору:  її мама Марися, батько Павло, дідусь Генрик, сестра Олька, подруга Агата, домогосподарка Барташова, подружжя Манчаків та інші).

- Охарактеризуйте Бубу, яка вона? (Вона старанно вчить уроки, чемна, слухняна, має зразкового бой-френда, переймається клопотами сестри, виграє на чемпіонаті з бриджу. Тобто образ головної героїні ідеальний)

-  Які особливості стосунків у Бубиній сім’ї? (Стосунки зумовлені інфантильною поведінкою старших її членів. Бубині мати Марися, батько Павел, сестра Ольга зі своєю родиною не тільки часто викликають у дівчини обурення та роздратування, а й дивують усілякими витівками, що, на її думку, властиві лише дітям).

- Охарактеризуйте батьків Буби? (Мама, авторка  «провальних» романів, постійно впадає в певні крайнощі. То вона невпинно пише, то вдягається по-підлітковому й фанатично займається фітнесом, то намагається помолодшати, то переймається модними релігійними віяннями. Материн контакт із донькою зводиться до нечастих візитів до Бубиної кімнати та істеричних розмов, у яких Буба радше стає буфером для материних сліз, аніж повноцінним учасником спілкування. Мати нагадує Бубі інфантильне наївне дівчисько.

Батько не здатен сам вибрати собі одяг на роботу.  Бубу він помічає частіше, але здебільшого їхні розмови короткотривалі. Батьки надто зайняті собою та своїми кар’єрами.)

- Яка роль Барташової в сімї Буби?  (Вона берегиня родинного вогнища. Хоча завдання Бартошової полягає у дбанні про чистоту квартири та приготуванні їжі, саме вона часто розв’язує сімейні конфлікти. Бартошова часто виступає в ролі буркітливої, грубої й незадоволеної жінки, але, попри все, саме вона  втілює дух родини, виступає символічною матір’ю-годувальницею й наставницею, чого якраз не можна сказати про Бубину матір Марисю).

-  Які проблеми турбують Бубу?(Дівчина переживає за азартного дідуся, за непрактичного батька і маму-авантюристку, близьку подругу Агату і сестру Ольгу та продовжує любити їх попри всі витівки).

-  А яку роль зіграв дід Генрик у житті Буби? (Він здатен не тільки підтримати Бубу в тяжкі хвилини, а й вирішити в родині будь-яку ситуацію завдяки гумору та здоровому глузду. На ділі він завжди виявляється найближчим Бубиним другом, який здатен оцінити й переосмислити будь-яку складну ситуацію).

- Чому до родини Буби часто навідуються Манчаки? (пограти в бридж, поїсти, продемонструвати щоразу свій новий чудернацький вигляд)

- Чому дідусь позбувся права розпоряджатися своєю пенсією? (витрачав майже всю пенсію на придбання білетів спортлото)

- До чого вдалася Буба, щоб запросити  в гості Адася? (вигадала, що втратила підручник із фізики. Однокласник до неї прийшов і приніс свій підручник)

- Чому дідусь удавав, що захоплюється романами Бубиної мами? (тому що жінку дуже засмутили негативні рецензії на її книжки)

- Що таке «підміна зошитів» і чому Йолька відмовилася від дружби з Бубою? (Йолька не виконала домашнє завдання і вирішила показати зошит Буби замість свого, але Буба їй відмовила в цьому)

- Як дідусь «виграв» у лотерею? Чому він так учинив? (дідусь позбавлений можливості дивитися розіграш лотереї спортлото. Ображений, він і вдався до цієї витівки. Батьки Буби мали б зважати на його захоплення)

- Які правила встановила бабця Рита в будинку? (уживати лише нешкідливу їжу, вести здоровий спосіб життя, строго дотримуватися розпорядку дня)

- Про що свідчив маленький папірець Мілоша на парті Буби під час контрольної з хімії? (про те, що Мілош завжди готовий прийти на допомогу, а також його почуття)

- Як цуценя отримало непоетичну кличку? (цуценя назвали Добавкою, тому що в родині Буби на додачу до всього бракувало лише цуценяти)

- Про який «нелюдський» біль розповіла Бубі Агата? (у сім’ї Агати мати зраджувала батькові, а батько пив і бив дітей)

- Як Буба перетворилася на Попелюшку? (Буба з’явилася в найкращому платті (а не звичайних джинсах) на лілейному святі і відразу стала в центрі уваги)

- Чому Мілош називав Бубу синім дроздом? (синій дрізд був улюбленим птахом Мілоша. Буба дуже подобалася хлопцеві)

- Як Буба стала відомою? (Буба виграла турнір зі спортивного бриджу)

5) Характеристика Буби

- Якою ви уявляєте Бубу?

- Як описує героїню Барбара Космовська? (Буба не була ані дуже вродливою, ані негарною. Не була й надто високою, хоча низенькою її теж не назвеш. Можна було б сказати, що вона товста, проте насправді гладкою вона також не здавалася. Деякі продавчині навіть зверталися до неї «крихітко», коли дівчина приміряла чергову пару джинсів. Бо Буба ходила лише в джинсах.)

- Це лише опис героїні. Насправді про неї можна розповісти набагато більше. Розкажіть про неї. (любить слухати класичну музику та грати в бридж. Вона має певні успіху в математиці і в англійській, але не зовсім «дружить» із фізкультурою. Вміє бути справжньою подругою і готова завжди прийти на допомогу. Вона дотепна, старанна й розумна, із нею завжди цікаво. Незважаючи на те, що має зіркових батьків, не пишається цим, уміє залишатися собою)

Перегляд відеоролика

Анкета-характеристика Буби

Ім’я

Агнешка, називають Бубою

Місце проживання

Польща, вул. Звіринецька, третій поверх

Родина

Батько Павел, мати Марися, дідусь Генрик, бабуся Рита, сестра Олька

Вік

16 років

Зовнішність

«Буба не була ані дуже вродливою, ані негарною. Не була й надто високою, хоча низенькою її теж не назвеш. Можна було б сказати, що вона товста, проте насправді гладкою вона також не здавалася.»

Освіта

Навчається у ліцеї ім. Костюшка в1-А класі

Однокласники

Адась, Мілош, Агата, Йолька

Улюблені заняття

Грає в бридж, слухає симфонічну музику

Риси характеру

Доброзичлива, розумна, старанна, чуйна, вміє цінувати дружбу, готова допомогти іншим, кмітлива, дотепна.

6) Кампаративний аналіз. Буба та Софійка із повісті Марини Павленко «Русалонька із 7-В…»

Дівчата ровесниці. Описано світ школярок, вони ходять до школи, спілкуються з друзями, Буба доглядає собачку, а Софійка – кошеня. В обох текстах передано дівчачі переживання, любовний трикутник: чемна, вихована дівчинка, красивий хлопець та його подружка, яскрава зовні, але не наділена особливим розумом.

7) Аналіз образів однокласників Буби

Адась – перше кохання і «нещастя» Буби. Нездатний відрізнити справжніх почуттів від легковажних захоплень. Не вміє цінувати почуття Буби. Особливо не переймається навчанням. Не завжди прагне зрозуміти однокласників.

Йолька – легковажна красуня, зайнята своєю зовнішністю. Не обтяжена особливим інтелектом. Запустила навчання. Прагне особливої уваги. Її захоплення порожні і несерйозні.

Агата – дівчина, яка чудово розуміє, що такі сімейні проблеми, адже її мати зраджує батькові, той випиває і б’є доньку. Вона не може переодягнутися на фізкультуру, оскільки боїться, що побачать сліди побоїв. Уміє бути справжнім другом.

Мілош – однокласник, який серйозно захоплюється орнітологією. Здатний на співчуття і підтримку. Завжди виявляється поруч, коли потрібно. Без слів розуміє друзів. Робить усе по-справжньому, а не напоказ.

8) Аналіз стосунків в Бубиній сім’ї

Про кого йде мова?

- Забула про День народження Буби. (мама)

- Викинула всі шкідливі продукти. (бабуся Рита)

- Закінчила Ягеллонський університет. (бабуся Рита)

- Не прочитав жодного роману Марисі. (тато)

- Принесла додому Добавку. (Буба)

- Любить розповідати про Францію. (дідусь)

- Кожні три місяці атакує батьківський дім. (Олька)

- Любить одягати лише джинси. (Буба)

- Пише книжки. (мама)

- Упевнена, що жінки в їхньому роді позбавлені подружнього інстинкту. (Олька)

- Дозволяє собі одягатися як старшокласниця. (мама)

- Грає в спортлото. (дідусь)

- Прагне зніматися у фільмах. (Буба)

- Веде телевізійні шоу. (тато)

- Не потрапила на батьківські збори. (мама)

Стосунки зумовлені інфантильною поведінкою старших її членів. Бубині мати Марися, батько Павел, сестра Ольга зі своєю родиною не тільки часто викликають у дівчини обурення та роздратування, а й дивують усілякими витівками, що, на її думку, властиві лише дітям.

- Як почуває себе Буба у своїй зірковій родині? (Коли поруч були батько з матір’ю, вона перетворювалася на об’єкт суворої критики численних шанувальників їхніх талантів, котрі були гірко розчаровані тим, що Буба виглядає так, а не інакше, а до того ж не настільки розумна, дотепна й вродлива. Якби ж то йшлося лише про вроду! Буба відчувала, що від неї очікують усього, чим природа обдарувала її батьків аж надто щедро. А може, навіть трохи більшого. Вона швидко зрозуміла, що мусить боротися за власне право залишитися Бубою).

- Як хотіла Буба, щоб її зустрічали члени родини? (Водночас уявляла собі, що коли переступить поріг рідної домівки, її відразу огорне атмосфера загального зацікавлення. Пролунають важливі запитання: Ти зголодніла? Як ти написала контрольну з фізики? Що думаєш про нові квіти на балконі пані Пенцикової? Або інші, які стосуються, наприклад, хатніх справ, у яких її голос виявиться вирішальним. Важливо, аби Бубу запитували й очікували її відповідей)

Мама, авторка  «провальних» романів, постійно впадає в певні крайнощі. То вона невпинно пише, то вдягається по-підлітковому й фанатично займається фітнесом, то намагається помолодшати, то переймається модними релігійними віяннями. Мати нагадує Бубі інфантильне наївне дівчисько.

- Як характеризує маму той епізод, коли вона не потрапила на батьківські збори? (зовсім не цікавиться життям доньки, навіть не знає, у якому ліцеї дівчина навчається)

Батько  Павло  -  телеведучий. Він не здатен сам вибрати собі одяг на роботу  Бубу він помічає частіше, але здебільшого їхні розмови короткотривалі.

Хоча завдання Бартошової полягає у дбанні про чистоту квартири та приготуванні їжі, саме вона часто розв’язує сімейні конфлікти. Бартошова часто виступає в ролі буркітливої, грубої й незадоволеної жінки, але, попри все, саме вона  втілює дух родини, виступає символічною матір’ю-годувальницею й наставницею.

Дід Генрик здатен не тільки підтримати Бубу в тяжкі хвилини, а й вирішити в родині будь-яку ситуацію завдяки гумору та здоровому глузду. На ділі він завжди виявляється найближчим Бубиним другом, який здатен оцінити й переосмислити будь-яку складну ситуацію.

Буба переживає за азартного дідуся, за непрактичного батька і маму-авантюристку, близьку подругу Агату і сестру Ольгу та продовжує любити їх попри всі витівки.

- Чи почувається Буба нещасною у своїй сім’ї? (Ні, адже вона навчилася розуміти членів своєї сім’ї, сприймати їх і любити такими, які вони є. «Бо саме так Буба уявляла собі ідилічне життя. Мати завзято друкувала на комп’ютері, ніби брала участь у змаганнях зі швидкісного набирання тексту, батько переглядав альбом з фотографіями часів їхнього медового місяця, а дідусь із насолодою допивав рештки віскі, які знайшов у батьковому барі. Буба не робила нічого важливого, проте так лише здавалося. Бо дівчина насолоджувалася картиною. Сиділа й намагалася запам’ятати ці чудові миті, які поселилися в очах найрідніших для неї людей. Усе це стало її щастям. Проте це важко було кому-небудь пояснити»)

9) Тестування

1. Справжнє ім’я Буби?

а) Ольга;     б) Марися;   в) Агнешка.

2. Улюблений одяг Буби?

а) джинси і мартенси;     б) плаття і підбори;   в) спортивний костюм.

3. Яка професія була у мами Буби?

а) телеведуча;     б) письменниця;   в) учителька.

4. Хто підтримує Бубу у важкі хвилини?

а) сестра;     б) подруга;   в) дідусь.

5. Улюблене заняття дідуся Генрика?

а) гра в бридж і спортлото;     б) полювання і рибалка;   в) читання книг.

6. Чому тато не любив гостей -  подружжя Маньчаків?    

а) вони були галасливі;     б) вони довго засиджувалися в гостях;  в) вони занадто багато їли.

7. Чому мама прийшла розгнівана з батьківських зборів?

а) через погані оцінки Буби;     б) вона не знала, де навчається Буба;   в) через пропуски уроків.

8. Що зробила Буба аби Адась прийшов до неї?    

а) заховала підручник з фізики;     б) захворіла; в) запросила на День народження.

9. Хто займався хатніми справами в родині Буби?

а) Барташова;     б)  мама Марися;   в) дідусь Генрик.

10. Чому в батьківському домі  з’являється сестра Буби Олька?

а) щоб батьки приглянули за малим Францішеком;  б)  вчергове йде від чоловіка;   в) щоб допомогти матері по господарству.

11. Хто в сім’ї  Буби постійно впадає в крайнощі?     

а) батьки Буби;     б)  Марися і Олька;   в) Барташова.

12. Чому фото Буби потрапило на першу  сторінку газети?    

а) вона була донькою відомих батьків;     б)  вона стала чемпіонкою з бриджу;   в) вона стала фотомоделлю.

 

VI. Підсумки

Бесіда:

- Про що цей  роман?

- Чи, на ваш погляд, у Буби зразкова сім’я?

- Чи вважаєте ви щасливою головну героїню? Чому?

- Який епізод життя Буби вразив вас найбільше? Чому?

- Хто з героїв вам найбільше сподобався?

- Які конфлікти піднято у романі?

- Який сенс назви роману?

 

VII. Домашнє завдання

Прочитати повість Барбари Космовської «Буба: мертвий сезон».

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дорох Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
16 липня 2018
Переглядів
44845
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку