Урок. Білки, їх структура, властивості, значення для існування живих організмів

Про матеріал
Розробка уроку збіології 9 клас, рівень стандарт з теми:"Білки, їх структура, властивості, значення для існування живих організмів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Органічні речовини. Це сполуки, які мають «скелети» з ковалентно зв’язаними атомами карбону (С). Органічні сполуки. Ліпіди. Білки Вуглеводи Нуклеїнові кислоти АТФ

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Антуан Франсуа де Фуркруа. Білкові речовини були відомі ще з давніх часів. На початку XIII ст. було встановлено, що речовини, які знаходяться в соках рослин, екстрактах тваринних тканин, мають однакову природу. На початку XVIII ст (1728р) французький хімік Антуан де Фуркруа детально вивчив склад білків сироватки крові – фібрин. У той час були досліджені такі білки, як альбумін з яєчних білків, глютен із зерна пшениці. Голландський хімік Герріт Мульдер провів аналіз складу білків і виявив, що практично всі білки мають однакову емпіричну формулу. В 1839р Г. Мульдер назвав білки протеїнами (грец. перший)М’язи-80%; шкіра-63%; печінка-57%; кістки-28%; головний мозок-45%

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Речовина. Молекулярна маса. ОкситоцинІнсулін. Рибонуклеаза. Альбумін яйця. Гемоглобін. Актоміозин. Глюкоза. Вода1 0075 73415 00036 00065 5001 500 00018018 ХІМІЧНИЙ СКЛАД БІЛКІВ В 1810р вчені Гей Люсак і Л. Біснор встановили елементарний склад білків: C,O,H,N, а також S, P, Fe… ppt_x

Номер слайду 6

Білки – високомолекулярні органічні сполуки – полімери, мономерами яких є амінокислоти. У тварин білки становлять 40-50% сухої маси. У рослин 20-35% сухої маси.

Номер слайду 7

Складаються з амінокислотних залишків + небілкові компоненти:нуклеопротеїди; металопротеїди;хромопротеїди; ліпопротеїди;глікопротеїди

Номер слайду 8

Прості білки – протеїни – побудовані тільки із залишківамінокислот. На гістони намотується нитка ДНКАльбумін – білоккурячого яйця. Глобулін – білок плазми крові

Номер слайду 9

Складні білки – протеїди - побудовані із залишківамінокислот і небілкової частини. Ліпопротеїди (транспортують холестерин та інші стероїди)Хромопротеїди містять забарвлену групу(беруть участь у фотосинтезі і клітинному диханні)Нукреопротеїни – комплекси білків з нуклеїновими кислотами(нуклеосома – ДНК, намотана на гістони)Металопротеїди містять йони металів(гемоглобін – йони Феруму)

Номер слайду 10

Білки – це високомолекулярні біополімери, мономерами яких є залишки амінокислот. Будова амінокислоти. Аміногрупа. Карбоксильна група

Номер слайду 11

Структура амінокислоти. Аміногрупа, надає лужні властивостіКарбоксильна група, надає кислотні властивостіРадикал (відмінна частина амінокислоти)

Номер слайду 12

!!! Всі білки живої природи складаються з однакових 20 «чарівних» амінокислот – це доказ єдності походження живої природи.

Номер слайду 13

20 амінокислот, з яких будуються білки живих організмів, поділяють на: замінні – амінокислоти, що синтезуються організмом людини і тварин (10) незамінні – амінокислоти, що не синтезуються, а надходять з їжею (10)L (довжина АК) складає 0,35нм. Mr (відносна молекулярна маса амінокислоти) дорівнює 100 Да (а.о.м.)

Номер слайду 14

Зв’язок в молекулі білка. Амінокислота ІАмінокислота ІІПептидний зв’язок. Вода

Номер слайду 15

Утворення молекули білка (поліпептиду)+Н2 Опептидний зв’язокдипептид

Номер слайду 16

Первинна структура. Вторинна структура. Третинна структура. Четвертинна структура. Рівні організації білків

Номер слайду 17

ПЕРВИННА СТРУКТУРА –це послідовне з’єднання амінокислотних залишків у поліпептидний ланцюг, від якої залежать інші рівні організації білка. !!! Підтримують структуру пептидні зв’язки.заміна однієї амінокислоти на іншу амінокислоту дає утворення нового білка з новими властивостями. Структура і властивості білка залежать від:1) виду амінокислоти (які); 2) кількості амінокислот (скільки) 3) черговості розміщення АК (як).

Номер слайду 18

ВТОРИННА СТРУКТУРА – поліпептидний ланцюг скручується в спіраль таким чином, що амінокислотні радикали залишаються зовні спіралі. !!! Підтримують структуру водневі зв’язки, які утворюються між –СО- і –NH- різних амінокислот. Водневий зв’язок слабше ковалентного, але повторений багаторазово дає міцне з’єднання. Вторинна структура

Номер слайду 19

. ТРЕТИННА СТРУКТУРА – поліпептидна спіраль орієнтується в просторі у вигляді клубка – глобули.!!! Підтримують структуру дисульфідні (виникають між двома молекулами цистеїну), гідрофобні зв’язки. Третинна структура

Номер слайду 20

Четвертинна структура

Номер слайду 21

СТРУКТУРИ БІЛКА

Номер слайду 22

Фізичні властивості білків. Дуже різноманітні: Білок курячого яйця – це в’язка безбарвна речовина, яка частково розчиняється у воді або в розчині кухонної соліМ’які, добре розчинні (альбумін);Тверді, не змішуються з водою, стійкі (кератин - роги, копита, нігті, пір’я; хітін – панцирі крабів, павуків);Інші білки не стійкі, при дії різних чинників середовища ( підвищення t, опромінювання, механічна дія, дія ряду хімічних речовин…) руйнуються. Слабкі зв’язки, які підтимують вторинну, третинну , четвертинну структури руйнуються і молекула білка розкручується – це приводить до порушення природної структури білка – денатурації.ppt_x

Номер слайду 23

Денатурація - складний процес порушення природної структури білка, при якому молекула білка розкручується. Ренатурація – процес відновлення молекули білка до природної структури.!!! Можливий при збереженні первинної структури (пептидних зв’язків)Деструкція - це необоротний процес руйнування первинної структури білка.

Номер слайду 24

Функції білківppt_x

Номер слайду 25

Функції білківбудівельна. Білки – компоненти клітинних мембран, входять до складу цитоскелету клітин Еластин – компонент стінок кровоносних судин, шкіри. Колаген – білок шкіри, зв’язок, сухожилків. Кератин - волосся, кігті, нігті, пір’я, роги, копита

Номер слайду 26

Функції білківрухова. Актин. Міозин. Актин, міозин м’язів забезпечують рухи тіла, роботу органів. Актин і міозин – білки м’язів

Номер слайду 27

Функції білківтранспортна. Гемоглобін та міоглобін транспортують кисень. Альбумін сироватки крові переноситьжирні кислоти, гормони, ліпіди, ліки. Гемоціанін транспортуєкисень у головоногихмолюсків. Транспортні білки пронизують клітинну мембрану

Номер слайду 28

Функції білківзахисна. Антитіла або імуноглобуліни —знешкоджують антигени, чужорідні речовиниІнтерферони –антивірусні білки. Фібриноген і протромбін забезпечують згортання кровіТоксини – ядовиті білки

Номер слайду 29

Функції білківрегуляторна. Білки – гормони – підтримують гомеостаз організму, регулюють роботу внутрішніх органів

Номер слайду 30

Функції білківсигнальна. Високочутливі білки, входять до складу рецепторів мембрани, передають інформацію за рахунок зміни третинної структури. Родопсин, йодопсин – сигнальні білки сітківки ока

Номер слайду 31

Функції білківенергетична. При розщепленні 1 г білка вивільняється 17,2 к. Дж енергії

Номер слайду 32

Функції білківзапасаюча. Альбумін - білок курячого яйця –запасає воду. Феритин запасає Ферум у клітинах печінки та селезінки. Міоглобін запасає кисеньу волокнах м’язів. Казеїн – білок молока

Номер слайду 33

Функції білківкаталітична. Ферменти – біологічні каталізатори білкової природи, що в сотні разів прискорюють хімічні реакції. БУВАЮТЬ: Прості ферменти містятьтільки амінокислоти:пепсин,трипсин, амілаза. Складні ферменти містятьактивну частину (білкову) – апофермент та небілкову – кофермент (не діє без активного центра)!!! Властивості ферментів: 1) дія фермента специфічна;2) ферменти прискорюють швидкість хім. реакції, але самі в реакції не витрачаються; 3) невелика кількість ферменту сприяє перебудові великої кількості субстрату; 4) активність ферменту залежить від: t, Ph середовища, тиску, концентрації речовини та фермента…;5) Присутність фермента не впливає ні на властивості, ні на природу субстрату та кінцевого продукту.

Номер слайду 34

Значення білків для живих організмів. Білки молока і яєць засвоюються на 96 – 97 %Білки м’яса та риби засвоюються на 93 – 95 %Рослинні білки засвоюються на 60 – 75 %

Номер слайду 35

Дякую за увагу!!!ppt_x

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку