Урок "Білки: склад і будова. Біологічна роль білків"

Про матеріал
Презентація для уроку хімії у 9 класі на тему: "Білки: склад і будова. Біологічна роль білків"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок хімії 9 клас Тема: Білки: склад і будова. Біологічна роль білків

Номер слайду 2

Пригадайте з біології, що вам відомо про білки?

Номер слайду 3

Білки – високомолекулярні природні сполуки (біополімери), що складаються із залишків амінокислот, сполучених пептидним зв’язком. Всього існує 20 залишків амінокислот. Приклади:

Номер слайду 4

До складу білкових речовин входять такі хімічні елементи: C, H, O, S, N, P Гемоглобін – C3032H4816O872N780S8Fe4. Молекулярна маса білків коливається від декількох тисяч до декількох мільйонів. Mr білка яйця = 36 000, Mr білка мязів = 1 500 000 Якісний склад білків

Номер слайду 5

Первинна структура – послідовність чергування амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюзі.

Номер слайду 6

Вторинна структура (α-спіраль) – просторова конфігурація поліпептидного ланцюга, тобто його можливе розташування в просторі. Для білків найчастіше зустрічається вторинна структура у вигляді спіралі.

Номер слайду 7

Третинна структура – трьохмірна конфігурація, яку має в просторі закручена спіраль. Третинна структура пояснює специфічність білкової молекули та її біологічну активність.

Номер слайду 8

Четвертинна структура – розташування в просторі декількох поліпептидних ланцюгів, кожний із яких має свою первинну, вторинну і третинну структуру і називається субодиницею.

Номер слайду 9

Функції білків Будівельна (пластична) – білки приймають участь в утворенні оболонки клітини, органоїдів і мембран клітини. Каталітична – всі клітинні каталізатори – білки (активні центри фермента). Рухова – скорочувальні білки викликають різноманітний рух. Транспортна – білок крові гемоглобін приєднує кисень і транспортує його до всіх тканин та клітин. Захисна – вироблення білкових тіл і антитіл для знешкодження чужорідних речовин. Енергетична – 1 г білка еквівалентний 17,6 кДж. Рецепторна – реакція на зовнішній подразник.

Номер слайду 10

Хімічні властивості білків 1. Гідроліз (кислотно-основний, ферментативний), у результаті якого утворюються амінокислоти. 2. Денатурація – порушення природної структури білка під дією нагрівання або хімічних реагентів. Денатурований білок втрачає свої біологічні властивості.

Номер слайду 11

Білки насамперед є незамінним пластичним матеріалом, потрібним для будови клітин і тканин. Вони відіграють велику роль в процесі росту, розмноження, передачі спадкової інформації. Білки входять до складу ферментів і гормонів. Білки, як і жири та вуглеводи, є важливим джерелом енергії для організму людини.

Номер слайду 12

Продукти харчування, які містять білки

Номер слайду 13

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Щербій Вікторія
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 жовтня 2020
Переглядів
1146
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку