Пропоную Вашій увазі розробку уроку у 10-му класі на тему "Біорізноманіття нашої планети як наслідок еволюції. Частина 2. Гриби". Тема є досить актуальною, адже дуже багато видів грибів трапляється у повсякденному житті.
Біологія Урок
Тема: Біорізноманіття нашої планети як наслідок еволюції. Частина 2. Гриби
Мета: ознайомитися з основними рисами, групами грибів та їхньої класифікацією; навчитися аналізувати спільні та відмінні ознаки різних груп грибів; формувати вміння самостійно працювати; виховувати зацікавленість до вивчення предмету.
Основні поняття й терміни: гриби; вегетативне тіло; осмотрофи
Обладнання: таблиці та фотографії грибів
Тип уроку: засвоєння нових знань
Хід уроку
І. Організаційний етап
Привітання учнів, перевірка присутніх на уроці.
ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності
Бесіда:
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
Розповідь учителя
Гриби — група гетеротрофних організмів, які не містять хлорофілу. Гриби об'єднують в окрему систематичну групу — царство (поряд з царствами тварин і рослин). Це одноклітинні й багатоклітинні організми. Нині систематики налічують понад 100 тис. видів грибів.
Основними рисами грибів є:
1). Вегетативне тіло – міцелій або одноклітинний талом, який повність занурений у субстрат (це забезпечує максимально ефективне вилучення поживних речовин усією поверхнею тіла); міцелі альні гриби мають добре розгалужені гіфи (гіф – це мікроскопічне, ниткоподібне відгалуження гриба, що утворює його вегетативне тіло - талом);
2). Спороносні органи винесені над поверхнею субстрату (для кращого розповсюдження спор), часто з утворенням складних структур – плодових тіл;
3). Здатні виділяти назовні ферменти, що перетравлюють поживні речовини (полісахариди, білки), які не здатні перетнути клітинну оболонку.
Гриби мають велике значення в природі й господарській діяльності людини. Гриби – сапрофіти беруть участь у круговороті речовин, розкладаючи рослинні залишки й поповнюючи запас мінеральних речовин у грунті. Сапрофітами є і дріжджі. Вони розвиваються у цукристому середовищі й викликають спиртне бродіння. їх широко використовують у виноробстві, пивоварінні, хлібопеченні, для отримання технічного спирту. Пивні дріжджі часто прописують хворим, що страждають на гіповітаміноз, оскільки вони містять тіамін, рибофлавін, нікотинову кислоту й інші вітаміни. Харчові дріжджі містять до 55 % білка, який за своїм складом близький до білка м’яса. У сільському господарстві використовують кормові дріжджі. Різні види пеніцилу застосовують для приготування сирів “рокфор” і “камамбер” із метою додання їм специфічного аромату й смаку.
Різноманітність грибів
Відділ Ооміцети – раніше належав до царства Гриби, але зараз віднесено до царства Різноджгутикові супергрупи SAR. Мають добре розвинутий неклітинний міцелій. Оболонка міцелію целюлозна, хітину немає. Нестатеве розмноження здійснюється зооспорами, що мають два джгутики – перистий та гладкий.
Представники – Saprolegnia – паразит риб; Peronospora , Phitophthora – паразити наземних рослин.
Відділ Хітридіоміцети – вегетативне тіло має вигляд плазмодію або слабо розвинутого міцелію. Властиве розмноження зооспорами з одним заднім джгутиком. Більшість є паразитами прісноводних і морських водоростей, водяних грибів, вощих водяних рослин і тварин. Є і сапротрофи.
Представники – Synchytrium endobioticum – збудник раку картоплі; Olpidium brassicae – збудник чорної ніжки капусти.
Відділ Зигоміцети або Мукорові гриби – мають добре розвинутий неклітинний міцелій, який у зрілому стані ділиться на клітини. Нестатеве розмноження здійснюється безджгутиковими спорангіоспорами, конідіями. У клітинних стінках є хітин та хітозан. Майже всі ведуть наземний спосіб життя. Серед них є сапротрофи, паразити грибів, вищих рослин, комах, інших тварин і людини.
Представники – Mucor, Rhizopus – головчасті плісняви; Zoopagus – хижий водний гриб; Entomophthora – паразит комах.
Відділ Аскоміцети або Сумчасті гриби – основною ознакою є утворення під час статевого розмноження спорангіїв-сумок. Вегетативне тіло – розгалужений багатоклітинний гаплоїдний міцелій, що складається з багатоядерних або одноядерних клітин, сполучених спорами. Оболонка містить хітин, целюлози немає.
Представники - Saccharomyces – пекарські, пивні, винні дріжджі; Сandida – збудник молочниці; Сladonia – компонент лишайнику.
Відділ Базидіоміцети – вищі гриби з багатоклітинним міцелієм. Серед них є паразити ролсин, грунтові сапрофіти, шапинкові гриби, що утворюють мікоризу, руйнують деревину.
Представники – мухомор, поганка, печериця, білий гриб, сироїжка, маслк, справжній тутовик, дощовик, Ustilago – збудник летучої сажки рослин; Сryptococcus – спричиняє пухлини мозку.
ІV. Узагальнення та систематизація вивченого матеріалу
Завдання – у вигляді таблиці зробіть порівняльну характеристику Мукорових і Сумчасих грибів.
Усне опитування:
V. Підведення підсумків уроку
Підбиття підсумків уроку, виставлення оцінок.
Учні доповнюють речення: «Мені запам’яталось…»
VI. Домашнє завдання
Опрацювати конспект. Підготувати антирекламу «Обережно, отруйні гриби»