Урок «Чи придатна рок-музика для передавання патріотичних настроїв, думок, закликів?» з ілюструванням виступів, прикладами сучасних рокових пісень. Використати складні речення з рі

Про матеріал
Обговорення питання «Чи придатна рок-музика для передавання патріотичних настроїв, думок, закликів?» з ілюструванням виступів, прикладами сучасних рокових пісень. Використати складні речення з різними видами сполучникового і безсполучникового зв’язку.
Перегляд файлу

 

Тема. Обговорення питання «Чи придатна рок-музика для передавання патріотичних настроїв, думок, закликів?» з ілюструванням виступів, прикладами сучасних рокових пісень. Використати складні речення з різними видами сполучникового і безсполучникового зв’язку.

Мета: формувати вміння практично застосовувати  знання учнів з теми  «Складне речення з різними видами зв’язку»; структурувати вивчений теоретичний матеріал; організувати самоконтроль роботи учнів на уроці; розвивати спостережливість, навички аналізу тексту, на прикладі зразків сучасних рокових пісень; формувати  громадянську компетентність учнів.

Очікувані результати:

Повторити і закріпити: - визначення складних речень з різними видами зв’язку; - розділові знаки у складних синтаксичних конструкціях.

Учні зможуть: знаходити в тексті складні речення, розставляти й пояснювати вживання розділових знаків у складних синтаксичних конструкціях; креслити схеми складних речень; визначати смислові відношення між частинами речень.

Наскрізна лінія: громадянська відповідальність.

Тип уроку: узагальнення й систематизації знань.

Обладнання: презентації учнів, відео кліпи пісень, фото українських виконавців рокових  пісень, роздатковий дидактичний матеріал.

Методи, прийоми, форми роботи: гра «Ти мені, я тобі», пунктуаційний практикум з елементами аналізу, дослідження-відновлення, прийом «Акваріум».

 

Перебіг уроку.

І. Організаційний момент.

     З яким настроєм ви прийшли на урок?

     Оберіть і позначте свій настрій на полях зошита відповідним смайлом.

C:\Users\Инна\Desktop\images.jpg            C:\Users\Инна\Desktop\images (1).jpg              C:\Users\Инна\Desktop\images (2).jpg

     Чого очікуєте від уроку?

Формула нашого уроку.

( у+о)*(в+с)*р=з

Де у – увага

О – організованість

В – взаємодопомога

С – спілкування

Р – робота – з – знання

Інструктаж заповнення картки самооцінювання.

 

Етапи уроку

ДД –дуже добре

Д – добре

ЗНК – знав, але не сказав

КЗ – казав, але не знав

ГНК – гірше нема куди

Гра «Ти мені, я тобі»

 

 

 

 

 

Пунктуаційний практикум

 

 

 

 

 

Дослідження – відновлення

 

 

 

 

 

«Акваріум»

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності школярів

На даний момент існує величезна кількість музичних жанрів, які можуть припасти до смаку будь-якого шару населення. Не секрет,  що музичні уподобання різних верств населення і культур різні. Зараз величезна кількість молодих людей не уявляє життя без постійного музичного супроводу. Соціальний вплив рок-музики, як культурного явища, вважається дуже значним. Рок – це, з одного боку, рупор молоді, музичне втілення суперечливих настроїв, які її роздирають, конфлікту з загальноприйнятими нормами. Вона володіє великою енергією («драйвом»), яка захоплює. Ця енергія може дати особі свободу від усталених суспільних принципів і стереотипів, від навколишньої дійсності. Під впливом рок-музики людина готова на неймовірні вчинки.

На сьогоднішньому уроці перед нами стоїть проблемне питання «Чи придатна рок-музика для передавання патріотичних настроїв, думок, закликів?»

Підготовчим етапом до уроку було об’єднання у три групи. Учні обрали собі рок-групу і підготували презентації та кліпи пісень.

1 група – Скрябін.

2 група – «Тік».

3 група – «Океан Ельзи».

ІІІ. Узагальнення й систематизація теоретичних положень з теми.

Що допомагає людині у спілкуванні? Правильно, слова з яких складаються речення. Тож у полі зору у нас будуть складні речення.  Людина, яка грамотно може висловити свої думки, завжди приємна в спілкуванні. Щоб досягти певних висот , ми повинні працювати над собою, закладати фундамент вже зараз.

  1. Гра «Ти мені, я тобі».

Кожна група по черзі ставить питання іншій, на повторення теоретичного матеріалу «Складні речення з різними видами зв’язку».

     Які речення називають складними синтаксичними конструкціями?

     Скільки частин може входити до складної синтаксичної конструкції? Чи може складне речення з різними видами зв’язку мати у своєму складі двоє умовно простих речень? Відповідь обґрунтувати.

     Які розділові знаки переважають між частинами складносурядного й складнопідрядного речень?

     Які розділові знаки вживають у безсполучниковому складному реченні?

     У текстах яких стилів використовують речення з різними видами зв’язку?

     Як ви вважаєте, чому вживання складних речень з різними видами зв’язку недоцільне в текстах офіційно-ділового стилю?

 

ІУ. Виконання узагальнювальних вправ і завдань дослідницького характеру.

  1. Пунктуаційний практикум з елементами аналізу. Прочитайте текст. Визначте стильову належність його й тип мовлення. Випишіть складне речення, розставляючи потрібні розділові знаки, накресліть схему.

Незважаючи на тяжкі для нашої країни часи,  українська рок-музика живе і шириться. За останній рік наші гурти видали безліч нового матеріалу. У жовтні минулого року гурт «Кома» випустив композицію, яку присвятили нашим воїнам на сході. Восени минулого року з’явилося  зерно пісні «Не твоя війна» від гурту «Океан Ельзи». Ним став приспів, який Святослав Вакарчук написав за лічені хвилини і в ньому і досі не змінено ні слова, а себе відчув повністю виснаженим. тільки наприкінці квітня цього року пісня побачила світ, а світ – почув її.

  1. Дослідження-відновлення. Відновіть речення з різними видами зв’язку: вставте потрібні за змістом засоби зв’язку (сурядні сполучники, підрядні сполучники чи сполучні слова). Визначте смислові відношення між частинами речень, накресліть схеми.

Український рок – це досить глобальна категорія, … саме тут відвідувачі нашого веб-ресурсу з легкістю знайдуть той музичний матеріал, … потенційно може виявитися для них досить цікавим.

Лідер гурту «С.К.А.Й.» Олег Собчук упевнений, … світло можна знайти навіть у найтемніші часи, … пережити скруту допоможе кохання.

  1. Прийом «Акваріум».

Обговорення проблемного питання уроку «Чи придатна рок-музика для передавання патріотичних настроїв, думок, закликів?» з ілюструванням виступів співаків, творчість яких досліджували у групах.

 

У. Рефлексія.

Наш урок добігає кінця. Чи досягли ми мети поставленої, як ви вважаєте?
Міркування учнів.

Самооцінювання учнів в групах.

Позначте свій настрій на полях зошита на кінець уроку. У кого змінився настій і чому?

Підсумкове слово вчителя
УІ. Домашнє завдання

Повторити п.29, вправа 327

 

docx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
12 серпня 2023
Переглядів
987
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку