Позакласний захід до Дня української мови та писемності "Краща мова єднання – це українська"

Про матеріал
Захід вчить учнів/учениць усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім; вшановує діячів культури, які особливо яскраво й багатогранно відобразили в своїй творчості душу народу, його національну своєрідність, поетичну вдачу; виховуває гідних представників свого народу.
Перегляд файлу

«Краща мова єднання – це українська»

Ведуча. Шановні друзі! 9 листопада ми відзначаємо велике свято – День української писемності та мови. У цей святковий день за традицією покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова.


Ведуча. Народна мудрість стверджує: скільки знаєш мов, стільки разів ти людина. Але без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. «Мова – це душа народу, а народ без мови – не народ», – говорив Володимир Сосюра.


Ведуча. З гідністю і шаною ми маємо усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім.

 

Ведуча.Наше ставлення до рідної мови формує ставлення світової спільноти до нас, як до нації. Від нас залежить, якими побачить українців світ. Зберігати і розвивати рідну мову – це будувати незалежну, справді вільну країну, виховувати гідних представників свого народу і пишатися своєю Батьківщиною.

 

-          Лише у нас на Україні                  Виступ Запорожець

 Ірина Федишин (відео «Найкращі міста України)

Де та краща є земля,
щоб дерева так родили,
де та краща є земля,
щоб дівчата так любили,
запитаю я у журавля,
де на світі є така земля?

приспів

лише у нас на україні росте калина при долині
вода джерельна з небом синім
лише у нас на україні!

де та краща є земля,
білі лілії в ставочку,
де та краща є земля,
соловейко у садочку
дикі гуси запитаю я,
де на світі є така земля?

приспів

лише у нас на україні,
росте калина при долині,
вода джерельна з небом синім
лише у нас на україні!

де та краща є земля,
щоб…

Ведуча.  В історії нашої культури є діячі, які особливо яскраво й багатогранно відобразили в своїй творчості душу народу, його національну своєрідність, поетичну вдачу.

Ведуча. Народна артистка України Ніна Матвієнко упродовж багатьох років є символом пісні українського народу. Голос пані Ніни завжди вражає слухачів чимось неземним. І водночас, мов спів пташок, вселяє радість у серця. В ньому чути і жайвора, і соловейка, і чайку, і ластівку, і ще багато диво-голосів – трави, землі, плачу неба, відгомону часу.

 

-          Ніна Матвієнко «Квітка-душа». (відео пейзажі України»). Танець з квітами.

Ведуча. Давайте згадаємо “Основоположника української літературної мови” Івана Петровича Котляревського, класика нової української літератури, видатного письменника-реаліста, автора славнозвісних “Енеїди” та “Наталки-Полтавки”.
Творчість Котляревського має  виховне значення. На його творах вчимося любити свою Вітчизну, рідну мову, навчаємося бути чесними, роботящими, виховуємо в собі високу моральність і героїзм, гуманність і оптимізм, переймаємо мудрість і красу добрих почуттів.

Ведуча. Мабуть, немає в Україні театру, де б не зверталися до п'єси «Наталка Полтавка». Усе в ній приваблює: і чудова мова, і виразні діалоги, і зворушлива історія кохання... Та є ще одна причина величезної популярності "Наталки Полтавки" — мелодійні пісні, створені видатним українським композитором М. В. Лисенком. Завдяки чарівній музиці "Наталка Полтавка" стала улюбленою оперою, яку хочеться не лише дивитися, а ще й слухати й насолоджуватися.

 

Ведуча. Роль пісень у драмі І. Котляревського надзвичайно важлива. По-перше, вони створені на основі народних, що забезпечило п'єсі неповторну атмосферу, задушевну й урочисту, веселу і серйозну. А як люблять у народі дотепну пісню виборного "Ой під вишнею, під черешнею"!

 

-          Пісня «Стояв старий з молодою, як із ягідкою» (інсценізація)

Ой під вишнею, під черешнею

Стояв старий з молодою, як із ягідкою.

 

І просилася, і молилася:

– Пусти мене, старий діду, на вулицю погулять!

 

– Ой і сам не піду, і тебе не пущу,

Хочеш мене, старенького, та покинуть на біду.

 

Куплю тобі хатку і ще сіножатку,

І ставок, і млинок, і вишневенький садок.

 

– Ой не хочу хатки, ані сіножатки,

Ні ставка, ні млинка, ні вишневого садка!

 

Ти, старий дідуга, ізігнувся, як дуга,

А я, молоденька, гуляти раденька.

 

Ой ізгиньте пропадіте, всі старії кості,

Не сушіте, не крушіте мої молодості!

 

Ти в запічку "ка-хи, ка-хи", я з молодим "хі-хі, хі-хі",

Ой ти все спиш, а я плачу, тільки літа марно трачу!

 Ведуча. Поява Шевченка в історії України не випадкова. Шевченко – це душа українського народу, його великий пророк, а “Кобзар” справедливо називають Біблією українців, який відтворює весь український менталітет. Саме з Шевченка почалося усвідомлення українським народом себе як “сім’ї єдиної”, як нації.

Ведуча. Поетичне слово, естетика Т. Шевченка відіграли виняткову роль у зародженні й розвитку української професіональної музики, надихали багато поколінь композиторів втілити слово поета, тематику його творінь у різножанрових музичних творах.

Ведуча. У  поезії «Мені однаково, чи буду…»  Кобзар надзвичайно точно передбачив головну проблему української нації, що, мов меч, висить над нею вже кілька століть і стала чи не найзлободеннішою проблемою сьогоднішнього дня: окраденість у час її оновлення та відродження. Тому з повним правом можна вважати поезію зверненням-попередженням сучасному поколінню українців.

Пісня Скрябіна «Мені однаково..»

Мені однаково, чи буду

Я жить в Україні, чи ні.

Чи хто згадає, чи забуде

Мене в снігу на чужині –

Однаковісінько мені.

В неволі виріс меж чужими,

І, не оплаканий своїми,

В неволі, плачучи, умру,

І все з собою заберу,

Малого сліду не покину

На нашій славній Україні,

На нашій – не своїй землі.

І не пом'яне батько з сином,

Не скаже синові: “Молись,

Молися, сину: за Вкраїну

Його замучили колись”.

Мені однаково, чи буде

Той син молитися, чи ні…

Та не однаково мені,

Як Україну злії люде

Присплять, лукаві, і в огні

Її, окраденую, збудять…

Ох, не однаково мені.

Ведуча. Кузьма Скрябін не боявся відверто висловлювати свої погляди. Він завжди говорив те, що думав, та не зраджував свої переконання. Кодекс честі Андрія Кузьменка вартий поваги! Він казав:"Більше нічого не вмію, як римувати слова і під музику викладати якісь ідеї. Часом вони мудрі і глибокі, а часом – поверхові і ржачні. Але в них завжди є суть".

Ведуча. Заслухайте цитату Андрія Кузьменка: “Колись Чехов сказав дуже життєву річ: кожна дія, яку ми робимо зараз, вже в цей момент впливає на наше майбутнє. Можна опустити руки, сказати: немає грошей, немає бажання… А можна засукати рукави і вже зараз починати плекати своє майбутнє!”

-          Олег Винник «Перлина Україна» (відео). Танець «Я люблю Україну»

 

docx
Додано
22 серпня 2023
Переглядів
373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку