Урок для 8 класу на тему "Гірські ландшафти Українських Карпат, особливості їх та зміни з висотою, використання та охорона"

Про матеріал

Поурочний план та презентація на урок для 8 класу на тему "Гірські ландшафти Українських Карпат, особливості їх та зміни з висотою, використання та охорона".

Мета: розглянути географічне положення Українських Карпат, їх тектонічну, геологічну будову, рельєф, корисні копалини, кліматичні умови, густоту гідрографічної сітки, висотну поясність, органічний світ, природоохоронні території, гірські області;

Розвивати геопросторове мислення, пам'ять, вміння логічно висловлювати свої думки, що співвідносяться з реально пізнаваними географічними об'єктами, користуватися джерелами географічної інформації, самостійно шукати, аналізувати, передавати їх;

Виховувати національно свідомих громадян України, патріотів своєї Батьківщини, бережне відношення до природи.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: фізична карта України, підручники, атласи, контурні карти, презентація «Українські Карпати».

Зміст архіву
Перегляд файлу

1

 

Тема: Гірські ландшафти Українських Карпат, особливості їх та зміни з висотою,                          використання та охорона

Мета: розглянути географічне положення Українських Карпат, їх тектонічну, геологічну будову, рельєф, корисні копалини, кліматичні умови, густоту гідрографічної сітки, висотну поясність, органічний світ, природоохоронні території, гірські області;

Розвивати геопросторове мислення, пам’ять, вміння логічно висловлювати свої думки, що співвідносяться з реально пізнаваними географічними об’єктами, користуватися джерелами географічної інформації, самостійно шукати, аналізувати, передавати їх;

Виховувати національно свідомих громадян України, патріотів своєї Батьківщини, бережне відношення до природи.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: фізична карта України, підручники, атласи, контурні карти, презентація «Українські Карпати».

Хід уроку

I. Організаційний момент

II.Актуалізація опорних знань.

1.«Прийом ти мені, я тобі». Робота з географічною картою. Перевірка географічною номенклатури по рельєфу, тектонічних структурах, гідрологічних об’єктах України.

2.Географічний крос.

1.Поблизу яких населених пунктів проходить південна межа зони мішаних і широколистних лісів?(поблизу міст Володимир-Волинський, Луцьк, Житомир, Київ, Ніжин, Глухів).

2.Які грунти найбільш характерні для зони мішаних та широколистних лісів? (дерново-підзолисті).

3.Несприятливі погодні процеси, які поширенні в зоні мішаних та широколистяних лісах.(процеси карстування та заболочення).

4.Найвища точка Поліської низовини та її висота.(Словечансько-Овруцький кряж – 316м).

5.Поблизу яких населених пунктів проходить південна межа зони лісостепу? (поблизу міст Котовськ, Кіровоград, Кременчук, Вовчанськ).

6.Назвати найвищу точку Подільської височини та її висоту.(г. Комула – 471м).

7.Найвищу точку рівнинної частини України та її висоту, форму рельєфу на якій вона знаходиться. (г.Берда – 515м, Хотинська височина).

8.Назвати грунти, які зустрічаються в зоні лісостепу. (чорноземи типові – найбільш поширені, зустрічаються сірі лісові, чорноземи опідзолені, чорноземи вилугувані, чорноземи деградовані).

9.Несприятливі природні процеси, які найбільш поширені в зоні лісостепу. (утворення ярів, балок завдяки тому, що тут поширені лесові породи і часто бувають зливи).

10.Які підзони виділяють в степовій зоні? (північностепова, середньостепова і південностепова).

11.Які типи грунтів характерні для кожної підзони? (північностепова – чорноземи звичайні, середньостепова – чорноземи південні, південностепова – каштанові).

12.Який національний природний парк було створенно у Харківський області в долині річок Сіверський Донець і Гомільша у 2004 р. для охорони корінних дібров, у яких зустрічаються 200 – 300 річні дуби та росте один із найстаріших дубів України, якому майже 600 років? («Гомільшанські ліси»).

13.Назвати найвідоміший осередок недоторканої природи – біосферний заповідник, заснований у 1874р. Найбільший у Європі куточок первісного степу. («Асканія-Нова»).

14.Найвища точка Приазовської височини, її висота. (Бельмак-Могила, 324м).

15.Яка тектонічна структура лежить в основі Дніпровсько-Донецької височини? (Дніпровсько-Донецька западина).

16.Назвати найвідоміший та найдавніший природний заповідник, який створений у 1923р. в Черкаській області. Він розташований на мальовничих вкритих лісами ярах і пагорбах правобережжя Дніпра. (Канівський природний заповідник).

III.Мотивація навчальної діяльності учнів.

Сьогодні ми продовжимо подорож по території України і потрапимо в гірську країну Українських Карпат, де будемо милуватися, її краєвидами.

Палюче сонце, холодні тумани,

Каміння, що звикло лежати віками.

Красиві, стрункі, гуцулки – смереки,

Гніздо на даху, що звили лелеки.

Вечірня роса і вранішні роси,

На полонині – осінні покоси.

Вершина Говерли ховається в хмарі,

Вівці до купи зібрались в отарі.

Дощ і веселка, хлопці й дівчата,

З дерев’яного бруса батьківська хата.

Альпійська сосна, ожина, чорниці,

Джерельна вода холодніша од криці.

Гуцульські пісні і гуляння народні,

Багаті Карпати – на чари природні.

IV.Вивчення нового матеріалу.

Учні попередньо отримали випереджальні завдання.

План

1.Фізико-географічне положення.

2.Тектонічна будова.

3.Геологічна будова.

4.Рельєф. Корисні копалини.

5.Клімат.

6.Гідрологічні об’єкти.

7.Органічний світ.

8.Висотна поясність Українських Карпат.

9.Природоохоронні території.

10.Фізико географічні області.

Учень 1

Географічне положення Українських Карпат.

Українські Карпати є фізико-географічною провінцією (краєм) Карпатської гірської системи, що розташовані в центрі Європи у вигляді гігінської дуги протяжністю 1500км з найвищою вершиною Горлаховський Штіт – 2655м.  Горлаховський Штіт знаходиться у Татрах – найвищому гірському хребті Карпат, між Словаччиною і Польщею.

Українські Карпати. За однією з версій, назва Карпати походить від польського слова «катра», що означає «значні нерівності».

Згідно з іншою думкою, ця назва пов’язана з проживанням тут з часів Римської імперії дакійського племені – карпів (II - IVcт).

Площа Українських Карпат – 24000км2.

Площа Українських Карпат разом із Закарпатською низовиною, Передкарпатським прогином – 37000км2.

Українскі Карпати простягаються із північного заходу на південний схід на 280 км, а поширені з північного сходу на південний захід на 100 – 110км.

Охоплюють територію Чернівецької і частково Закарпацької, Львівської та Івано-Франківської областей.

Учень 2

Тектонічна будова

Українські Карпати належать до альпійської складчастості.

Передкрпатський прогин – Передкарпатська височина.

Карпатська складчаста система – Карпатські гори.

Закарпатський прогин – Закарпатська низовина.

Учень 3

Геологічна будова

Українські Карпати належать до області альпійської складчастості. Тобто Альпи і Карпати є складовими одного альпійського поясу, але ці гори зовні не схожі між собою.

Абсолютні висоти в Українських Карпатах коливаються від 120 – 140м біля підніжжя гір, до 500 – 800м у міжгірних уголовинах та 1500 – 2000м уздовж основних хребтів і попри свій молодий вік нагадують гори-старці – невисокі, наче згорблені.

Українські Карпати побудовані із осадових порід і пісковиків, глинистих сланців, мергелів, які залягають під певним кутом і мають назву Карпатський фліш.

Рахівський кристалічний масив побудований із найдавніших за віком гірських порід: гнейсів, сланців, вапняків, кварцитів, доломітів і ялими.

Вулканічний хребет складений відповідно вулканічними породами – андезитами, базальтами, туфами.

Проблемне запитання:

Чому Українські Карпати, які належать до альпійського поясу відрізняються за висотою, формою вершин від гір Альп (г.Монблан, 4807м), Кавказу (г.Ельбрус, 5642м)? Пояснюють це тим, що в Українських Карпатах найбільш поширені гірські породи, які малостійкі до вітрової та водної ерозії. Серед таких і глинисті сланці, і алеврит, і пісковик, і вапняк.

Чи можливі в Українських Карпатах землетруси? Так, бо вони належать до альпійського поясу. Епіцентри землетрусів здебільшого тяжіють до гір Вранча (Румунія) поблизу кордону з Україною.

Учень 4

Рельєф. Корисні копалини.

Карпати нагадують величезний вал, вигнутий дугою і розділений на окремі хребти, гірські масиви, міжгірні долини.

Українські Карпати складаються з Передкарпатської височини, Закарпатської низовини та власне Карпат у вигляді паралельних пасом.

  • Зовнішні Карпати – крайнє північно-східне пасмо, яке складається з невисоких Бескидів на північному заході, середньогірних Горган у центральній частині та низькогірних Покутсько-Буковинських Карпат на південному сході.
  • Центральні (Верховинські) Карпати з низькогірним (600 – 700м) рельєфом та пологими обрисами схилів.
  • Внутрішні (Полонинсько – Чорногірські та Рахівсько – Чивчинські) Карпати – найвисокогірніша частина з масивом Чорногора, де зосереджені найвищі вершини (понад 2000м) у тому числі гора Говерла (2061м). Вулканічний хребет із ланцюжка невисоких куполів згаслих вулканів. Дрібні форми рельєфу також зустрічаються в Українських Карпатах. Льодовикові цирки, озерні котловини, моренні вали, кори. Водно – ерозійні форми рельєфу: річкові долини, які утворюють ущелини. Карстові: печери, лійки, жалопподібні заглибини кари.
  • Робота з термінами. Зсув – зміщення (сповзання) гірських порід униз схилами під впливом сили ваги. В українських Карпатах поширенні зсуви. Корисні копалини: нафта, газ, кам’яна сіль, калійна сіль, сірка, золото, ртуть.

Учень 5

Клімат.

Українські Карпати розташовані в помірному кліматичному поясі. На їх територію впливає континентальне та морське повітря помірних широт, а також арктичні повітряні маси. Вітри, які впливають на Українські Карпати: фен, західні, гірсько – долинні, схилові вітри.

Температура січня:

Передкарпаття: -4о…-3оС

Закарпаття: -2оС

Гори: -6о…-12оС

     Зима малосніжна, що обумовлює утворення снігових лавин. Об’єм снігових мас складає понад 200тис.м3.

Температура липня:

Передкарпаття: +18о…+19оС

Закарпаття: +20оС

Гори: +7о…+13оС

Літо холодне.

Опади:

Переднагір’ях: 700 – 900мм;

Верхів’ях: 1200 – 1600 мм

Найвологіше місце Карпат і всієї України є полонина Руська Мокра, де випадає до 2000мм опадів на рік.

Проблемне запитання:

Чому температурні показники, кількість опадів у трьох частинах Українських Карпат відрізняються між собою? (Зі збільшенням висоти над рівнем моря в горах спостерігається закономірне зниження температури та збільшення опадів. Гори відіграють роль своєрідного кліматичного бар’єра. Це обумовлює відмінності кліматичних показників південно – західних та південно – східних схилів гір, Передкарпаття та Закарпаття).

Учень 6

Гідрологічна будова.

Найгустіша мережа річок спостерігаються в Українських Карпатах – 1,1км/км2.

Тут беруть початок багато річок: Прут, Дністер, Тиса, Лімниця, Черемош, Латориця, Уж, Теребля, Бистриця, Надвірнянська, Бистриця Солотвинська. Річки неглибокі, нерідко з порогами та водоспадами. В Українських Карпатах добре відомий водоспад – Шипот. Течії річок стрімкі та бурхливі; досить часто вони несуть із собою велику кількість уламкового матеріалу. Живлення річок змішане. Під час повеней та паводків невеликі річки та струмочки, перетворюючись на потужні руйнівні потоки завдають великих збитків господарству та населення.

 

 

 

Озера

 

 

                 Загатні:

  • Синевир;

 

                                                                                                                     Льодовикові:

  • Бребенескул;
  • Несамовите;
  • Маричейка;

Вулканічні:

  • Липовецьке;
  • Синє.

В  Українських Карпатах розташоване найвисокогірніше озеро України – Бребенескул, що лежить на висоті 1800м над рівнем моря у глибокій улоговині під вершинами Гутин Тамнатик та Бребенескул (масив Чорногора).

Проблемне запитання:

Чому в Українських Карпатах спостерігаємо найгустішу річкову мережу?

Учень 7

Органічний світ.

В Українських Карпатах зосередженна велика кількість лісів. Це переважно дубово – грабові, букові ліси, ялиново – смерекові ліси, зустрічається криволісся із сосни гірської на полонинах стелиться м’який килим буйного різнотрав’я. Типовими представниками карпатських лісів є дикий кабан, козуля, благородний олень, лисиця, горностай, вовк, рись, лісовий кіт. Багато птахів: ластівки, лелеки, шпаки, снігурі, омемохи, синиці, корольки, дятли, сови, куріпки, тетеруки, глухарі.

Робота з термінами.

Ендеміки – рослини або тварини, поширені лише на невеликій території, в певній місцевості.

Релікти – види рослин чи тварин, які збереглися з минулих геологічних часів і подекуди ще трапляються на певних територіях.

Серед рослин Карпат багато ендеміків та реліктів: тис ягідний, рододендрон карпатський, ялівець козячий, ясенець білий, ковила найкрасивіша, едельвейс, сосна кедрова, дзвоники карпатські, медунки філярського.

Учень 8

Висотна поясність Українських Карпат.

Передгірський пояс – 400-700м – дубові ліси, вторинні гробові, букові та осиково-вільхові ліси на сірих лісових грунтах.

Низькогірний пояс – 1000- 1200м – на буроземних та дерново-буроземних грунтах: букові та мішані ялицево-смереко-букові ліси.

Середньогірський пояс – 1200-1500м представлений ялиновими та яливоно смерековими лісами, чагарниками із жимолості, вільхи, ялівцю на бурих-лісових грунтах.

Субальпійський пояс – понад 1500м. Поширені з низькорослих: сосна гірська, вільха, ялівець, рододендр карпатський. На Карпатських полонинах : іван-чай, звіробій, чебрець, чорниця на гірко-лучних грунтах.

Альпійський пояс – понад 1800м – поширений на найвищих вершинах.

Учень 9

Природоохоронні території.

Робота з термінами.

Національні природні парки – природоохоронні, рекреаційні,науково-дослідні, культурно-освітні yстанови загальнодержавного значення, що створюються з метою збереження, поновлення та ефективного використання природних комплексів, які мають особливу природоохорону, оздоровчу, історико-культурну, наукову й естетичну цінність.

Природний заповідник – вища форма охорони природних територій, є еталоном незайманої природи і природними лабораторіями, у яких здійснюються комплексні наукові дослідження, ці території повністю вилучаються з господарського використання.

Біосферні заповідники – природоохоронні науково-дослідні установи з міжнародним статусом.

Карпатський біосферний заповідник, який оголошений ЮНЕСКО світовою спадщиною.

В ньому охороняються такі масиви:

  • Чорногорський, Мармороський з унікальними для Європи буково-ялицево-смерековими пролісами;
  • Угольсько-Широколужанський масив з найбільшим у Європі  масивом букових пролісів;
  • Кузійський, де охороняються гірські масиви мішаних лісів;
  • м. Хуста – долина нарцисів, єдина у своєму роді у світі.

Тут охороняються рододендрон карпатський, едельвейс, великі популяції бурого ведмедя, рисі, лісового кота, беркута.

Карпатський національний парк один із перших за часом створення і найбільший.

Тут охороняється найбільше ендеміків та реліктів.

Майже 20 видів рослин занесені до Червоної книги України: сосна кедрова європейська, рододендрон східнокарпатський, тирлич жовтий, первоцвіт дрібний.

Тварини, які занесені до Червоної книги: зубр, кіт лісовий, беркут, лелека чорний, тритон гірський.

Національні природні парки, що створені в Карпатах:

«Синевир»;

«Яворівський»;

«Вижницький»;

«Сколівські Бескиди»;

«Ужaнський»;

«Гуцульський».

Учень 10

Фізико – географічні області.

Передкарпаття розташоване між долиною верхнього Дністра і власне горами.

Рельєф області являє собою глибоко розчленовану височину з висотами від 300 до 550м. Ця область багата на різноманітні корисні копалини (нафту, природний газ, калійну сіль, сірку, озокерит.

25% території зайнято ріллею, 40% території – пасовища і сіложаті – 25%. Передкарпаття відрізняється значною густотою населення, якe крім сільського господарства, залучене до лісової, промислової, рекреаційної діяльності.

Зовнішні Карпати. До цієї області входять окремі середньовисотні хребти Горган. Найвища точка – це гора Сивуля Велика, її висота 1836м, також входять до даної області Покутсько-Буковинські Карпати. Ці Карпати перетинають річки: Прут, Черемош, Сирет.

На даній території переважають лісові ландшафти, вони становлять понад 60%. У цій області розташований найбільший масив білої ялиці.

Вододільні-Верховинські Карпати включають Вододільний, Верховинський і Горганський хребти, а також окремі низькогірні масиви, котловини, верховини. Це мало лісиста місцевість, ускладнена увалами, ярами та балками.

Тут розташовані легкодоступні гірські перевали: Варотський, Ужоцький, Ясинський, Бескидський. Створені туристичні бази і пансіонати.

Полонинсько-Чорногорські Карпати.
До цієї області належать: Полонинський хребет, гірські масиви Свидовець і Чорногора, Гринявські гори. Тут знаходяться найвищі вершини Українських Карпат шість двох тисячників:

г. Говерла (2061м);
г. Бребенескул (2036м);
г. Піп-Іван (2028м);
г. Гутин-Тамнатик (2016м);
г. Петрос (2020м);
г. Ребра (2001м).

В цій природній області випадає найбільша в Україні річна кількість опадів. Літо коротке, прохолодне з частими туманами і дощами. Тут розташовані ущелини рік: Уж, Латориця, Баржава, Рика, Теребля Тересва, Чорна і Біла Тиса, які чергуються із безлісими просторами полонин. Основні ландшафти тут лісові, 25% - пасовища, 12% - сіножані,рілля – незначні площі.

Рахівсько-Чивчинські Карпати – розташовані на сході Закарпаття ця область охоплює давні за віком Мармороський та Рахівський масиви і Чивчинські гори. Ця область відрізняється від інших своєю давністю. Тут в основному ведеться лісове господарство, ріллі практично немає.

Рахівсько-Чивчинські Карпати. Дана  область охоплює давні за віком Мармороський та Рахівський масиви і Чивчинські гори. Вона відрізняється від інших областей насамперед своєю давністю і наявністю альпійських форм рельєфу – гострих гребенів вершин. Тут розвивається лісове господарство.

Вулканічні Карпати. Головною формою рельєфу є Вулканічний хребет. Вулканічні Карпати дуже зволожені, тому тут поширені дубово-букові ліси та букові ліси. Наявність численних мінеральних вод і мальовничих ландшафтів сприяли утворенню саноторно-курортних закладів ібаз відпочинку. Значні площі розорані. Тут зосереджено 90% усіх виноградників Закарпаття.

Закарпатська низовина – це частина Середньодунайської низовини. Найвища точка Берегівське горбогір’я (369м), що має вулканічне походження. Більша частина території зайнята сіножатями і пасовищами. Клімат теплий і вологий, середня температура січня – 3ОС, липня +20ОС.

IV. Узагальнення та систематизація знань.

1.Прийом «Ти мені, я тобі».
Учні задають запитання один одному по даній темі.

Завдання №1.
Які з перелічених природних областей знаходяться в Українських Карпатах?
Вибрати декілька об’єктів.

1.Рахівсько-Чивчинська область;
2.Кримська передгірна лісостепова область;
3.Вододільна-Верховинська область;
4.Новгород-Сіверське Полісся;
5.Східноукраїнський лісостеповий край.

Завдання №2.
В межах якої форми рельєфу Українських Карпатах знаходяться запаси нафи і газу?
1.Закарпатська низовина;
2.Передкарпатський прогин;
3.Вододільно-Верховинські Карпати.

Завдання №3.
Скільки становить площа території Українських Карпат?
1.30000км2;
2.40000км2;
3.24000км2;
4.34000км2.

Завдання №4.
Скільки становить площа території Українських Карпат разом з Передкарпатською височиною і Закарпатською низовиною?
1.40000км2;
2.24000км2;
3.34000км2;
4.37000км2.

Завдання №5.
Виберіть басейн річок, які відносяться до Українських Карпат?
Виберіть декілька правильних відповідей.
1.р. Дунай;
2.р. Дністер;
3.р. Дніпро;
4.р. Десна;
5.р. Прип’ять.

Завдання №6.
Яку висоту має г.Говерла?
1.2061м;
2.1161м;
3.3161м;
4.1545м.

Завдання №7.

Які з елементів форм рельєфу входять до Українських Карпат?
Виберіть декілька відповідей.
1.Закарпатська низовина;
2.Яйла;
3.Зовнішні Карпати;
4.Вулканічний хребет.

Завдання №8.
В якому напрямку простягаються Українські Карпати на 280км?
1.з пн. – зх. на пд.- сх.;
2.з пн. – сх. на пд. – зх.;
3.з пд. – сх. на пн.. – сх.;
4.з пн..- сх.. на пд.. – зх.

Завдання №9.
Виберіть найвисокогірніше озеро України.
1.Світязь;
2.Бребенескул;
3.Ялпуг.

Завдання №10.
Яку назву мають осадові товщі пісковику, глинистих сланців, мергелю, які залягають під певним кутом і повторюються в геологічному розрізі сотні разів.
1.Мармур;
2.Базальт;
3.Карпатський фліш.

V.Оцінювання.

VI. Домашнє завдання: §35;36, підготувати повідомлення про природний заповідний фонд Кримських гір.

Література:
1. Фізична географія України: підр. для 8 кл. загальноосвт новч.закл.\В.Ю. Пестушко, Г.Ш. Уварова – К.: Генеза, 2008 – 288с.:іл.

2. Фізична географія України: підр. для загальноосвітніх навч.закл.\ Г.Д. Довгань, О.Г. Стадник – Х.: Вид-во «Ранок», 2016 – 272с.: іл.

3.Велика ілюстрована енциклопедія географії: перекл.. з англ\К.Махаон – Україна, 2012 – 496с.
 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гірські ландшафти Українських Карпат, особливості їх зміни з висотою, використання та охорона.

Номер слайду 2

Назва ”Карпати” походить від польського слова”karpa”, що означає ”значні нерівності”.

Номер слайду 3

Українські Карпати розташовані в самому центрі Європи

Номер слайду 4

У межах України Карпати займають крайню західну частину та охоплюють площу близько 24 тис. км2 (4% від загальної площі), а разом із Передкарпатською височиною та Закарпатською низовиною - 37 тис. км2 (6%).

Номер слайду 5

Географічне положення та головні риси природи Карпат. Українські Карпати охоплюють територію Чернівецької, частково Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської областей.

Номер слайду 6

Географічне положення. Українські Карпати простягаються з північного з північного заходу на південний схід на 280 км. По ширині з північного сходу на південний захід на 100-110 км.

Номер слайду 7

Тектонічна будова. Гори належать до області альпійської складчатості. Передкарпатський прогин – Передкарпатська височина. Карпатська складчаста споруда – Українські карпати. Закарпатський прогин – Закарпатська низовина.

Номер слайду 8

Підняття Карпатської гірської споруди розпочалося порівняно недавно – 20-25 млн років тому.

Номер слайду 9

Геологічна будова Карпат. Головну роль в геологічній будові Карпат відіграють осадові товщі пісковику, глинистих сланців, мергелю, які залягають під певним кутом і мають назву карпатський фліш.

Номер слайду 10

Вулканічний хребет, який побудований з вулканічних порід.

Номер слайду 11

Рельєф Карпат. Карпати нагадують вал вигнутий дугою і розділений на окремі хребти, гірські масиви і міжгірні долини.

Номер слайду 12

Полонини – безлісі оклуглої форми вершини.

Номер слайду 13

Зовнішні Карпати – крайнє північно-східне пасмо, яке складається з невисоких Бескидів на північному заході, середньогірних Горган у центральній частині та низько-Гірних Покутсько-Буковинських Карпат на південному сході.

Номер слайду 14

Центральні Карпати (Верховинські) з низькогірним (600-700 м) рельєфом та пологими обрисами схилів.

Номер слайду 15

Внутрішні Карпати – (Полонинсько-Чорногірські та Рахівсько-Чивчинські) найвисокогірніша частина з масивом Чорногора, де зосереджені найвищі вершини (понад 2000 м), у тому числі гори: Говерла (2061 м), Бребенескул (2036 м), Піп Іван (2028 м), Гутин-Томнатик(2016м), Петрос (2020 м), Ребра(2001 м).

Номер слайду 16

Вулканічний хребет із ланцюжка невисоких куполів згаслих вулканів.

Номер слайду 17

Корисні копалини

Номер слайду 18

Клімат

Номер слайду 19

Середні температури липня в Передкарпатті становлять +18…+19 С°, у Закарпатті - +20 С°, у горах - +7…+13 С°, літо прохолодне і вологе.

Номер слайду 20

Температура січня в Передкарпатті становить -4…-3°С, у Закарпатті - -2°С, а в горах - -6…-12°С . Зима м’яка й багатосніжна.

Номер слайду 21

Опади. У передгір’ях 700-900 мм. У верхів’ях 1200-1600 мм. Найвологіше місце Карпат та всієї України – полонина Руська Мокра -2000 мм.

Номер слайду 22

Озер у Карпатах також дуже багато. Серед них найвідомішими є Синевир, Несамовите, Бребенескул.

Номер слайду 23

Річки Карпат. Черемош

Номер слайду 24

Тиса

Номер слайду 25

Теребля

Номер слайду 26

Дністер

Номер слайду 27

Латориця

Номер слайду 28

Бистриця

Номер слайду 29

Прут

Номер слайду 30

Органічний світ

Номер слайду 31

Флора Карпат. Ліси Карпат:дубово-грабові, букові, ялиново смерекові.

Номер слайду 32

Рослини - релікти. Тис ягідний. Сосна Кедрова

Номер слайду 33

Рслини – ендеміки. Дзвоники КарпатськіМедунки Філярського

Номер слайду 34

Рододендрон карпатський. Ясенець білий. Едельвейс

Номер слайду 35

Фауна. Рись, благородний олень, лисиця, вовк, лісовий кіт, дикий кабан. Птахи: шишкарі, тетеруки, глухарі, лелеки, дятли, сови ,чижі.

Номер слайду 36

Рись. Благородний олень

Номер слайду 37

ШишкаріГлухаріСови. Тетеруки

Номер слайду 38

Висотна поясність Карпат. Висота 400-700 м передгірний пояс широколисьтяних лісів:дуб скельний, бук, граб, ялиця – сірі лісові грунти;1000-1200 м низькогірний пояс:букові та мішані ялицево-смереково букові ліси – буроземі грунти;1200-1500 м – середньогірний пояс: ялинові та ялиново-смерекові ліси, ялівець;понад 1500 м субальпійський пояс: криволісся з низькорослих сосни гірської, вільхи, ялівцю, рододендрону карпатського;понад 1800 м альпійський пояс низькі чагарники та трав’янисті луки.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Охорона природи. Карпатський біосферний заповідник – оголошений світовою спадщиною ЮНЕСКО: Чорногорський масив, Мармороський масив – буково-ялицево-смерекові праліси; Угольсько-Широколужанський масив букових пралісів – найбільший в Європі;Кузійський масив мішаних лісів;місто Хуста – Долина нарцисів.

Номер слайду 42

Угольсько-Широколужанський масив букових лісів

Номер слайду 43

Долина нарцисів

Номер слайду 44

Чорногорський і Мармароський масиви буково-ялицево-смерекових пралісів

Номер слайду 45

Карпатський національний парк – де розташовані відомі туристичні центри: Яремча, Ворохта, Яблуниця. Рослини Червоної книги України: Сосна кедрова європейська, рододендрон східно-карпатьський, тирлич жолвтий, первоцвіт дрібний. Тварини Червоної книги України: зубр, кіт лісовий, беркут, лелека чорний, тритон гірський.

Номер слайду 46

Національні природні парки. Яворівський;Вижницький;Сколівськи Бескиди;Ужанський;Гуцульщина.

Номер слайду 47

Природні областіПередкарпаття. Зовнішні Карпати – найвища точка Сивуля Велика (1836 м), тут переважають лісові ландшафти (60%), знаходиться найбільший масив білої ялиці, що перебуває під охороною. Вододільно-Верховинські Карпати – низькогірні масиви, котловини, верховини, тут розташовані гірські перевали: Ясинський, Бескидський, Ужоцький, туристичні бази і пансіонати. Полонинсько-Чорногорські Карпати. Рахівсько-Чивчинські Карпати – утворені з найдавніших гірських порід. Вулканічні Карпати – тут знаходиться 90% усіх виноградників Закарпаття. Закарпатська низовина – частина Середньодунайської низовини, найвища вершина – Берегівське горбогір’я (316 м), полонина території сіножаті й пасовища, багато садів і виноградників.

Номер слайду 48

Передкарпаття

Номер слайду 49

Зовнішні Карпати

Номер слайду 50

Вододільно-Верховинські Карпати

Номер слайду 51

Полонинсько –Чорногорські Карпати

Номер слайду 52

Піп-Іван(2028 м)

Номер слайду 53

Бребенескул (2036 м)

Номер слайду 54

Гутин-Томнатик (2016 м)

Номер слайду 55

Петрос (2020 м)

Номер слайду 56

Ребра (2001 м)

Номер слайду 57

Рахівсько-Чивчинські Карпати

Номер слайду 58

Вулканічні Карпати

Номер слайду 59

90% усіх виноградників Закарпаття зосереджено на Вулканічному хребті

Номер слайду 60

Закарпатська низовина

Номер слайду 61

Запрошуємо відвідати найкращий краєвид України – Українські Карпати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
23 лютого 2018
Переглядів
13722
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку