Урок для учнів 7 класу "Води суходолу Південної Америки. Природні зони. Вертикальна поясність Анд. Зміни природи материка людиною"

Про матеріал
Зазначити, що це водні об’єкти материка, нічого не сказати. Адже візитівкою Південної Америки багато дослідників вважають її внутрішні води. Саме на цьому материку розкинулась найбільша річкова система світу – Амазонка; високо в горах знаходиться велике, таємниче озеро Тітікака; вражають своєю величчю та могутністю найвищий і найширший у світі водоспади – Анхельта Ігуасу; приваблюють туристів великі та малі озера і річки, що мають незвичайну природу та загадкову історію. То ж я запрошую вас у подорож по річках та озерах Південної Америки.
Перегляд файлу

Тема: Води суходолу Південної Америки.

Природні зони. Вертикальна поясність Анд. Зміни природи материка людиною.

Мета уроку:

Знаннєвий компонент. Дати знання про особливості формування і розміщення внутрішніх вод на материку, про найбільші річкові системи і озера Південної Америки, про значення водойм у природи та господарській діяльності населення, охарактеризувати природні зони материка.

Діяльнісний компонент. Розвивати логічне  мислення, просторове уявлення,вдосконалювати  практичні навички роботи з тематичними  картами атласу, порівнювати, робити висновки, навички самостійної навчально-пізнавальної діяльності, 

Ціннісний компонент. Виховувати культуру праці, спілкування, ціннісне ставлення до природи.

Основні поняття:  річка, озеро, водоспад, режим річки, живлення річки, річковий басейн, витік, гирло.

Географічна номенклатура: річки:Амазонка, Парана, Оріноко; озера: Тітікака, Маракайбо;  водоспади: Анхель, Ігуасу.                                                                                                                                                                                                                                                           

Тип уроку:  засвоєння нових знань.

Обладнання: підручник географії, атлас, фізична карта материків і океанів,  зошити для практичних робіт, додатковий матеріал.

Хоча у світі немає нічого

що було б слабше та ніжніше за воду,

та вона може зруйнувати

найтвердіший предмет.       

Лаоцзи

Хід уроку.

  1.           ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ (привітання, перевірка присутніх).
  2.        ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ.

Бесіда за запитаннями.

1.  Які особливості географічного положення Південної Америки найбільш суттєво впливають на формування її природи?

2.  Які особливості клімату Південної Америки вирізняють її серед інших материків?

3.  В межах яких кліматичних поясів розташована Південна Америка?

4. Хто вивчав і досліджував материк?

Картографічний практикум.

  1.     АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ  І ВМІНЬ УЧНІВ.

Прийом «А я вважаю інакше».

  •             П. Америка лежить у всіх чотирьох півкулях.
  •             Назва материка походить від імені мандрівника, який відкрив цю частину.
  •       Більшу площу материка займають гори.
  •             П. Америка є досить посушливим материком.
  •   Анди – це старі гори.

IV. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ  ДІЯЛЬНОСТІ  УЧНІВ.

Картографічний практикум.

Визначте, які географічні об’єкти мають  такі координати.

10° пн. ш., 72° зх. д. (оз. Маракайбо)

26° пд. ш., 55° зх. д. (вдсп. Іґуасу)

6° пд. ш.,  63° зх. д. (вдсп. Анхель)

30 пд.ш., 550зх.д. (р. Амазонка)

16° пд. ш.,  69° зх. д. (оз. Тітікака)

Зазначити, що це водні об’єкти материка, нічого не сказати. Адже візитівкою  Південної Америки багато дослідників вважають  її внутрішні води. Саме на цьому материку розкинулась найбільша річкова система світу –  Амазонка; високо в горах знаходиться велике, таємниче озеро Тітікака; вражають своєю величчю та могутністю найвищий і найширший у світі водоспади – Анхельта Ігуасу; приваблюють туристів великі та малі озера і річки, що мають незвичайну природу та загадкову історію. То ж я запрошую вас у подорож по річках та озерах  Південної Америки.  Епіграфом нашого уроку будуть слова … 

Повідомлення теми  і мети уроку.

Перед тим як познайомитися із багатьма унікальними водоймами Південної Америки давайте пригадаємо „старих знайомих”  з іншого материка.

  1.          Річка, що має довжину 6671 км і є найдовшою річкою світу. ( Ніл).
  2.          Мілководне озеро, що виникло у прогині давнього фундаменту платформи, друге за площею у світі і найбільше на своєму материку.  ( Вікторія). 
  3.          Річка, що двічі перетинає екватор. ( Конго).
  4.          Водоспад, що був названий на честь королеви Великобританії. ( Вікторія).
  1.        ВИВЧЕННЯ  НОВОГО  МАТЕРІАЛУ.

1. Внутрішні води Південної Америки.

Пригадавши старих знайомих, ми можемо розпочати нашу подорож по річкам та озерам  Південної Америки. Складемо схему .

Внутрішні води Південної Америки

 

Водоспади    Річки     Озера

 Анхель       Амазонка        Маракайбо

 Ігуасу       Парана                  Тітікака

          Оріноко

Робота з картою. 

- до басейнів яких океанів належать річкові системи Південної Америки;

- який із цих басейнів має  більше значення? Чому?

- на яких територіях материка та з яких причин сформувалися головні річкові системи?

  •             Як рельєф впливає на особливості формування внутрішніх вод ?  ( характер течії, напрямок, наявність порогів та водоспадів).
  •             Пригадайте особливості рельєфу Південної Америки. ( переважання рівнинних територій, значні виходи кристалічного фундаменту)
  •             Як рельєф Південної Америки впливає на формування його внутрішніх вод ? ( більшість річок материка рівнинні, але мають водоспади)
  1.          Водоспади Південної Америки.

Занаявності  важкорозчинних гірських порід відбувається формування водоспадів. На території Бразильського плоскогір’я ще з ХVІ ст. європейцям відомий водоспад  Ігуасу - « велика вода».Ігуасу вражає своєю красою. 

Прийом «Хвилинка – цікавинка».

На притоці р. Ігуасу знаходиться водоспад  Ігуасу. Мальовничий водоспад  спадає з висоти 72 м, розбиваючись на кілька сотень струменів і потоків. Складається з двох головних каскадів, а всього в склад водоспаду входить 275 водоспадів. .. Велика вода. Так індіанці називають величезний водоспад Ігуасу, вартий уваги туристів. Маючи не дуже примітну висоту, він дивує об'ємом води. У період дощів униз «зривається» понад 6500 м3 води за секунду! Підраховано, що Ігуасу складається з 270 уступів-каскадів, окремі з яких мають назви Адам і Єва, Три Мушкетери. Водоспад сформували тверді шари базальту. Приблизно 125 млн. років тому вулканічні породи розлилися у вигляді рідкої маси по великій території Парани. Вихідним пунктом для створення каскадів була зона, де гірські породи покарбовані тріщинами й розколинами. У середньому за рік водоспад переміщується вверх за течією річки на 1-2 м.

Але водоспад Ігуасу являється не єдиною гордістю Південної Америки. На Гвіанському плоскогір’ї, в басейні р. Кароні, знаходиться одне з чудес природи, самий високий водоспад Землі -  Анхель.

Інформація учнів «Водоспад Анхель — найвищий водоспад світу».

Висновок 1: рельєф впливає на розподіл внутрішніх вод на материку та будову річкової долини.

Але розміщення внутрішніх вод залежить від декількох факторів, а не тільки від особливостей рельєфу.

  •             Назвіть, від якого ще фактору залежить розміщення внутрішніх вод материка. ( клімат)
  •             Кажуть, що ріки – це дзеркало клімату, як ви розумієте дане висловлювання? ( кількість опадів і режим їх випадання впливають на особливості характеру живлення та режиму річок).
  1.          Найбільші річкові системи материка.

Оскільки Південна Америка найвологіший материк світу, річкова мережа тут дуже густа. На материку протікають найбільш довгі та найбільш повноводні річки планети.

Заповнення таблиці « Найбільші ріки Південної Америки». 

Назва

До басейну якого океану належить

Місцевитоку

Напрямок течії

Куди впадає 

Господарське значення

1.Амазонка

 

 

 

 

 

2. Парана

 

 

 

 

 

3. Оріноко

 

 

 

 

 

Робота з картою.

    З’ясуйте, у якому кліматичному поясі протікає Амазонка?

    Виходячи з кліматичних особливостей, охарактеризуйте живлення та режим Амазонки.

    ( Оскільки Амазонка більшою частиною протікає через екваторіальний кліматичний пояс, вона має дощове живлення та повноводна увесь рік. Але літом та зимою вона ще більше виходить з берегів, оскільки її живлять притоки, що беруть початок у Північній і Південній півкулях. У грудні-лютому надходить багато води з приток Південної півкулі, де в цей час дощовий період, а у червні-серпні — Північної, коли там випадають дощі. Оскільки правих приток більше, то на кінець літа Південної півкулі припадає найбільше води в річці. Вона виходить з берегів і розливається на 80-100 км).

    Поміркуйте, аналогом за живленням та режимом якої африканської річки є Амазонка. Поясніть чому? ( Конго – перетинає екватор, основна частина в екваторіальному поясі, притоки беруть початок у субекваторіальному поясі обох півкуль).

Інформація учнів «Амазонка — найповноводніша річка на Землі».

Висновок 2.  Річки Південної Америки багаті на енергоресурси. В окремих районах Амазонії річки — єдиний вид транспорту. На посушливих територіях води річок використовують для зрошення. На всіх річках розвинуто рибальство.

  1.          Озера Південної Америки.

Великих озер у Південній Америці небагато. З них найбільшим за площею є Маракайбо на півночі материка. Це озеро має тектонічне походження улоговини й лежить у западині земної кори. Озеро з'єднується вузькою протокою з Карибським морем, за що його називають озером-лагуною.   Прикрасою Анд є високогірне озеро Тітікака. Його тектонічна улоговина досягає максимальної глибини 304 м. Воно лежить на висоті 3812 м, а площа водної поверхні становить 8 тис. км2 . На такій значній висоті більших за площею озер ніде в світі не відомо. Назва в перекладі з мови інків означає «скеля з олова» через те, що на одному з островів на озері індіанці в давнину видобували цей метал. Хімічний склад води Тітікаки подібний до морської: вода солонувата, але придатна для використання. В озері є представники навіть океанічноїфауни – зокрема деякі види акул. Це наштовхує на думку, що в минулому Тітікака могла бути затокою океану.

Інформація учнів«Озеро Тітікака — найбільше високогірне озеро світу»

    Пригадайте, як утворюються тектонічні озера.

    Згадайте, які озера Африки мають тектонічне походження (Ньяса, Танганьїка). 

Висновок  3. На материку сформувалася густа , добре розвинута річкова мережа, цьому сприяли рельєф, клімат та історія розвитку материка.

  1.          Природні зони материка.

«Природна зона» – назвіть асоціації, які виникли у вас з цим словосполученням.

Що ж таке природна зона?
Природна зона – це велика територія суші, де склалися певні взаємозв’язки компонентів природи: рослин, тварин, ґрунтів, клімату, і т.д.; широтна смуга з більш-менш однорідними компонентами природи.

Робота з картою.

По карті атласу визначте, в яких природних зонах розташований материк Південна Америка?

Які ПЗ найбільші за площею? Чим це пояснити?
Більша частина материка лежить в екваторіальному і субекваторіальному кліматичних поясах, це область зниженого тиску (в субекваторіальному – влітку), де переважає жаркий і вологий клімат, тому більшу частину займають вологі екваторіальні ліси.

1.вологі екваторіальні ліси (сельва); 2.зона саван (кампос); 3. зона степів (пампа); 4. зона напівпустель (Патагонія).

Природна зона

Грунти

Рослинність

Твариннийсвіт

Вологі екваторіальні ліси

Червоно-жовті фералітні

Сейба, динне дерево, шоколадне дерево, пальми, фікуси, гевея, лататтяВікторія-регія

Ягуар, капібара, анаконда, колібрі, тукани, папуги, піранії(р. Амазонка)

Савани і рідколісся

Червоні фералітні

Злакові і бобові трави, пальми, мімози, кебраччо

Олень, свині-пекарі, броненосець, крокодил, ягуар, пума, мурахоїд, страус нанду

Субтропічні степи

Червонясто-чорніродючі

 

Пампасова трава, ковила, бородань, дике просо

Пампасовий олень, пампасовакішка, лама, страус нанду, гризуни

  1.    ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ.

Прийом «Запитую – відповідай».

1.Його називали континентальним морем Анд. Що саме?     (Озеро Тітікака)

2.Басейн цієї річки поділяють Бразілія, Перу, Болівія, Колумбія. Еквадор. Якої саме річки?                                                                                   (Амазонки)

3.Хто перший перетнув Південну Америку із заходу на схід по річці Амазонці?                                                      (ФрансіскоОрельяна у 1542 році)

4.Який водоспад знаходиться на тому місці, де знаходяться кордони трьох країн: Бразілії, Аргентини, Парагваю? (Ігуасу)

5.Найбільше озеро тектонічного походження, озеро – лагуна?    (Маракайбо)

6.Найвищий водоспад світу? (Анхель)

7.Найвисокогірніше  з озер світу?     (Тітікака, 3812 м)

9.Найповноводніша річка світу?        (Амазонка)

10.Третя за довжиною річка Південної Америки?   (Оріноко)

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.

1). читати  параграфи,  робота з картою, вивчити основні поняття.

2). Випереджальне завдання. Підготувати дослідження «Природні  унікуми Південної Америки».

VIII. ПІДСУМОК УРОКУ.

 Ми познайомилися з вами з внутрішніми водами Південної Америки та їх особливостями, як ви можете пояснити епіграф нашого уроку?

Прийом «Роблю висновок».

Закінчіть речення відповідно свого емоційного стану: « Якби я був явищем природи, тоді це було б…».

Обговорення результатів роботи.

 

docx
Додано
9 червня 2019
Переглядів
1902
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку