Урок – дослідження «Що приховує яблуко»

Про матеріал
Ознайомити з новими властивостями яблука, роллю яблука в житті людини (здобути інформацію, розважатися). Формувати позитивне та бережливе ставлення до свого здоров'я.
Перегляд файлу

 

Тема: Урок – дослідження  «Що приховує яблуко»

Мета уроку: Ознайомити з новими властивостями яблука, роллю яблука в житті людини (здобути інформацію, розважатися).

Формувати позитивне та бережливе ставлення до свого здоров'я.

Розвивати інтерес до фруктів.

Вчити розповідати про власні почуття та емоції.

Розвивати вміння фантазувати, придумувати, вигадувати.

Закріплювати вміння висловлювати власну думку, систематизувати лексичний запас. Розвивати кмітливість учня, розвивати здібності учнів до збільшення обсягу уваги, слухової та зорової диференціації.  

Створити власне висловлювання. Оцінити свої можливості.

Освітні галузі, які інтегруються: мовно-літературна , математична, природнича, технологічна, громадянська та історична, інформатична.

Очікувані результати учіння:

МОВ (рідномовна)  учень з увагою сприймає усні репліки учителя й однокласників й доречно реагує на усну інформацію .Розповідає про власні почуття та емоції. Уживає відповідну до ситуації спілкування  лексику і несловесні засоби (жести, міміка тощо). Називає факти.Вибирає потрібну інформацію.Розвиває  цікавість, розглядає і розповідає про фрукт . Читає слова із вивчениВми буквами. Читає вголос короткий діалог .Під час читання робить логічний наголос. Відтворює графічні знаки, піктограми

ПРО  Проводить (самостійно або в групі) прості спостереження. Розповідає про власні емоції, які виникають під час спостереження. Використовує інформацію, отриману з запропонованих джерел (книги, фільми тощо).

ГІО – Уважно вислуховує думку співрозмовника, висловлює свій погляд, шануючи гідність інших. Надає допомогу тим, хто її потребує, і висловлює вдячність за підтримку.

ІФО – Досліджує сприйняття інформації різними органами чуття. Створює об’єкти за зразком. Встановлює логічну послідовність подій або дій.

МИО – Експериментує з кольорами, формами тощо.

Обладнання: комп’ютер, телевізор, презентація, цеглинки Legо, карта дослідника, відео, яблука.

 

                                              Хід уроку

І. Організація класу.

Діти, сьогодні до нас на урок завітали гості. Привітайте їх, будь ласка, усмішкою і миром.

Ранкове коло

1. Вірш привітання

Ми сьогодні вже проснулись.
Мамі зранку посміхнулись.
Настрій гарний маємо,
З днем новим вітаємо.
Станьмо разом в дружнє коло
Привітаєм рідну школу:
-Добрий, добрий, добрий ранок!

2. Створення емоційного настрою (елемент ранкової зустрічі, визначення настрою)

(діти стають у коло, дивляться один одному в обличчя, висловлюють побажання один одному, передаючи яблуко)

  • Чому саме яблуко ми передавали? (Я́блуко,  — їстівний плід яблуні, соковитий, багатий на вітаміни та мікроелементи). 

День: середа

Тема: «Що приховує яблуко».

Число: 10 лютого 2021 рік

Погода:

Меседж дня:     10 лютого 2021 рік - цей день в історії

http://img.parta.com.ua/images/history_1.gif

1635 - засновано Французьку Академію - провідне наукове товариство Франції.
1784 - згідно з указом Катерини II порт і фортеця в Криму отримали назву Севастополь.
1810 - відбулося урочисте відкриття Одеської опери
1992 - Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Корея
1995 - під час випробувального польоту біля Києва зазнав катастрофи дослідний літак Ан-70, який не мав аналогів у світі
2009 - на орбіті Землі відбулося перше зіткнення непошкоджених штучних супутників за всю історію космонавтики.

Новини дня

  • Сьогодні на уроці ми з вами дізнаємося про те, що приховує яблуко. А допоможе нам у цьому робота в групах.
  • Тож запрошую вас до роботи.

II. Вправа «4 кути» : зображення 4 видів яблук  (голден , фуджі, симеринка,  айдаред) - вибір команди

Замечательные и очень вкусные яблоки Голден Украина  Отзывы о Яблоки Fuji Фрукты и ягоды :: Яблоки «Семеренко» 1Кг.   Яблоки Айдаред ~ 1кг купить в Москве с доставкой на дом от интернет магазина

III. Обмін інформацією .

– Яку назву має яблуко?

– Де росте яблуко?

-Чому ви обрали саме його?

 Гра «Склади –  назви» -лего.      Робота в групах (скласти назву своєї команди з лего)


Г о л ден,

Фуджі,

С и м е р и н к а,

Айдаред


 IV.   Оголошення теми.

А зараз , щоб узнати, що ми будемо вивчати, проведемо експеримент:

  • По 1 чоловіку з комади ( зав’язати очі і даємо шматочок яблука)
  • Нюхаємо
  • куштуємо
  • щупаємо

- Що приховує яблуко?

V.   Робота над темою

1. Експеримент «ВРЯТУЙТЕ   ЯБЛУКА»

(Цей експеримент – чудова нагода навчити дітей критично мислити і вирішувати проблеми (не тільки наукові).

- Перед вами  розрізані яблука. (Демонстрація яблук)

- Візьміть той шматочок, який вас найбільше  приваблює.

- Яке яблуко вам менше подобається? Чому?(Нам не подобається, коли яблуко темніє.)

- Чому?(Воно не виглядає таким смачним)

- Як ви думаєте, чи  можна врятувати яблуко від потемніння? (відповіді дітей)

- Але спершу з’ясуйте, що змушує яблуко змінювати колір? ( Цей процес називається окисненням. Як тільки яблуко надрізане чи вкушене, кисень поєднується з залізом і формує оксиди заліза. )

- Як ви думаєте, як можна врятувати яблуко від потемніння без приготування? (відповіді дітей)

  • Проведемо експеримент. Розріжемо яблуко на рівні частини. Кожну з них помістимо у різні рідини (вода, лимонний сік, мед). Через деякий час перевіримо , що «врятувало яблуко від потемніння».
  • Зробіть ваші припущення «Що врятує яблуко?» за допомогою цеглинок Лего:

Синя – чиста вода

Жовта – лимонний сік

Помаранчева – мед

  • А поки триває наш експеримент, ми  дізнаємось ще більше цікавого про яблуко.
  1. Відео «Яблуко» https://www.youtube.com/watch?v=_FxqfBMLOls&ab_channel=%D0%A1%D1%83%D1%81%D0%BF%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B5%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80
  2. Квест – гра .

Сьогодні на уроці ви - дослідники. Ми проведемо досліди з яблуком.  За результатами досліджень створите висновки юного дослідника.

                            КАРТА  ДОСЛІДНИКА

1 Станція  « Дослідницька»

• Яблука чудово зміцнюють нашу імунну систему.
• Це джерело вітамінів А, С, В, пектинів, а ще корисних мікроелементів: магнію, заліза, калію, марганцю.
• Яблука регулюють рівень цукру в нашій крові.
• Знижують рівень холестерину.
• Яблука — це прекрасний засіб як при анемії, так і для профілактики анемії.
• Корисні яблука для серця, знижують ризик розвитку серцевих захворювань.
• Яблука містять багато клітковини, тому корисні для роботи шлунково-кишкового тракту.
• Яблука покращують обмінні процеси, які відбуваються в організмі.
• Яблука корисні при запорах.
• Вони покращують роботу пе­чінки і жовчного міхура.
• Покращують виділення жовчі.
• Мають легкий сечогінний ефект.
• Допомагають при опіках.
2 станція  « Математична»

  • На столі лежало 4 яблука. Одне з них розрізали на дві частини. Скільки яблук на столі? (Чотири.)
  • Як розділити три яблука  порівну між чотирма дітьми? (Кожну поділити на чотири частини.)
  • Відомо, що для  1 кг сушених яблук використали 8 кг свіжих яблук.  Вага сушених яблук - _____ грамів.  Було використано - _____ грамів  свіжих яблук.

3 станція    «Мовознавці»      (Фразеологізми)

Фразеологізм – це словосполучення або речення, значенням якого є одне конкретне поняття,  ознака чи дія. Підберіть з довідки пояснення до фразеологізмів.

Влучити  в яблучко –

Яблуку ніде впасти –

Яблуко від яблуні недалеко падає –

Довідка: влучно сказати, людно, схожий на батьків.

4 станція      «Природнича»

Відшукай найпоширеніші сорти яблук України. Запиши їх назви. (Голден, Фуджі,  Чемпіон, Симиренка, Джонатан, Гала, Антонівка, Богатир.

Г

о

л

д

е

н

r

Ф

у

д

ж

і

;

(

 

ю

С

и

м

и

р

е

н

к

а

Z

ь

є

Ч

ь

н

 

н

щ

ф

0

а

5

а

ь

Д

J

е

2

р

D

а

а

ж

8

я

о

=

і

ж

г

м

п

А

н

т

о

н

і

в

к

а

ї

о

у

п

я

ь

ї

6

х

і

ж

ї

8

ю

ц

н

ф

і

+

с

ю

в

а

а

B

л

д

й

6

а

і

о

а

ї

Б

о

г

а

т

и

р

н

н

т

х

н

є

н

7

я

с

ь

7

д

ф

ь

і

а

я

ж

S

б

ю

ї

W

=

і

Y

б

V

я

н

Назви сортів яблук : _______________________________________________

_________________________________________________________________

5 станція  «Літературна»

Згадай назви літературних творів, в яких згадується яблуко. («Білосніжка», «Гуси-лебеді», «Хаврошенька», «Срібне блюдечко та налівне яблучко», «Про молодильні яблука та живу воду», « Іван – царевич».

Ми згадали наступні твори : __________________________________________

 

 

 

Читання вірша А. Малишка" Яблука" (читає учениця напам’ять)


Я люблю, як буває осінню

Пахне яблуками у хаті.

Он лежать вони повні просині,

Повні сонця, немов на святі;

Крутобокі і вітром точені,

На весілля десь приурочені,

Повисають на гільце зрубане

І самі бубонять, як бубони…

Звуться зорями і ранетами,

Повні пахощів, соком гожі,

Доспівали попід планетами,

І планети на них же схожі.

Мились росами десь під тучею,

В землю падали в добрім літі,

І ставала земля пахучою,

Ніби яблуко на орбіті…


 

ІІІ. Фізхвилинка «РІЗНОКОЛЬОРОВИЙ  ТЕКСТ»

На екрані написані слова різними кольорами. Вимовляйте вголос назву кольору, яким записано кожне слово.

-2-638.jpg

Ще раз (ускладнюємо). Теж саме, але при цьому показуємо рухами рук як ми миємо яблуко.

  1. ГРА  «ВІРЮ – НЕ ВІРЮ» (презентація)
  • Давайте згадаємо, що ми вже знаємо про яблуко з попередніх уроків.
  1. Чи вірите ви, що завдяки яблуку з’явилася губна помада? (Так. Відомий французький кардинал Рішельє дуже любив запах  стиглих яблук, і одного разу попросив аптекаря приготувати з них мазь для губ)

       

  1. Чи вірите ви, що яблука увійшли в обов'язковий раціон космонавтів?  (Так, яблука добре переносять космічні швидкості, зберігаючись при цьому цілими, в той час як лимони та апельсини в стратосфері «вибухають», розлітаючись на клаптеві шматочки.)

  1. Чи вірите ви, що їжак збирає яблука на зиму? (Ні, їжак взимку спить)

   

  1. Чи вірите ви, що з яблук можна робити не тільки смакоту, але і канцелярське приладдя? (Так, таке цікаве застосування їм знайшов підприємець з Італії Альберто Волькан. Він дізнався, що у відходах, які утворюються при виробництві яблучного соку, міститься велика кількість целюлози. Альберто Вольканвже випустив з яблучної папери близько 60 тис. конвертів, 7 тис. блокнотів та 6 тис. пакетів.)

        

  1. Чи вірите ви, що можна з`єднати  яблуко з помідором? (Так. Швейцарському садівнику Маркусу Коберту вдалося схрестити яблука і помідори.( У підсумку селекціонер вивів новий вид яблук з червоною соковитою м'якоттю. За своїм кольором і фактурою вони нагадують помідори, але ростуть на звичних яблуневих деревах. Відзначається, що новий вид яблук володіє тонким смаком і з легким відтінком лісових ягід. Яблука не втрачають свого "помідорового" кольору навіть після термічної або іншої обробки. Крім того, їх часточки не темніють, на відміну від звичайних яблук, тому їх зручніше використовувати в салаті.)

    

  • Який  факт вразив  найбільше?

5.ФІЗХВИЛИНКА « Танці - зігріванні» https://www.youtube.com/watch?v=A09aJ3gvLWs&ab_channel=%D0%97%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%27%D1%8E%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%B9-%D0%94%D0%B8%D1%82%D1%8F%D1%87%D1%96%D0%BF%D1%96%D1%81%D0%BD%D1%96

V . Повернення до експерименту «Врятуйте яблуко»

  • Робимо висновок : Дав найкращий результат -  _______________

  Отже, щоб яблуко не темнішало, треба ………

VІ.  Рефлексія.            Підсумок уроку

Продовж ланцюжок назв страв із яблук…

Я люблю вживати яблуко, бо….

         Якби я мав багато яблук то…..

А завтра ми зробимо виставку-презентацію карт

«Мій яблучний стіл» і ви розкажете, які страви з яблук ви любите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сєрокурова Любов Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Петровська Людмила Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
10718
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку