Урок "Екіпірування для пауерліфтингу. Значення та вплив на результати."

Про матеріал
Екіпірування - спортивна форма та інвентар, що неохідні для участі спортсмена на змаганнях.
Перегляд файлу

                                                              

                            Екіпірування для пауерліфтенгу. Значення та вплив на результати.

Пауерліфтинг – силовий вид спорту, що полягає у подоланні максимального важкого опору щодо ваги спортсмена. Його також називають силовим триборством. Це пов'язано з тим, що до змагань з пауерліфтингу включені 3 вправи: присідання зі штангою, жим штанги лежачи та станова тяга штанги.

Екіпіровка пауерліфтера - це дуже істотне питання, тому що без відповідного сучасному рівню спорядження неможливо показувати високі результати.

Екіпірування ділиться на обов'язкове та необов'язкове. До обов'язкового належать:

-широкий пояс;

-трико;

-футболка;

-гетри або щитки для захисту гомілок під час виконання станової тяги.

До необов'язкового належать:

-спеціальне взуття для присідання або тяги;

-наколінники;

-напульсники.

Щоб захистити спортсмена від травм також використовується підтримуюче екіпірування.

Це:

-бинти для зап'ясть і колін;

-майка для жиму лежачи;

-комбінезон для присідання;

-комбінезон для станової тяги.

Зупинимося докладніше на підтримуючому екіпіруванні.

Бинти для колінних суглобів. Основна функція бинтів - це захист колінних суглобів від травм. Бинти виготовляють три фірми – виробники екіпіровки для пауерліфтинга - це Inzer, Titan і Marathon. Бинти відрізняються за рівнем жорсткості. Жорсткіші рекомендуються для досвідчених спортсменів, м'якші - для початківців. Бинти Titan м'якші, бинти Marathon заборонені правилами IPF з-за надмірної жорсткості, найбільш перспективні бинти Inzer, хоча з'явилися вони недавно й не всі атлети з ними працювали. При використанні бинтів необхідно враховувати як переваги, так і недоліки бинтування. До очевидних переваг відносяться ті, що бинтування захищає колінний суглоб, оскільки підвищується температура суглоба, внаслідок цього поліпшується кровопостачання й смазуваннiсть внутрішніх поверхонь суглоба. Крім того, бинтування додає до сили розгинання ноги в коліні від 15 до 30 кг. Небезпеки, що супроводжують бинтування колін, носять як фізіологічний, так і психологічний характер. Дуже часте туге бинтування може призвести до пошкодження внутрішньої поверхні колінної чашки. Це трапляється через те, що бинтом дуже туго притискаються одна до одної дві кісткові поверхні, які постійно рухаються одна відносно одної в міру відкриття-закриття суглоба. Крім того, по краям цієї області може ушкоджуватися м'язова тканина. Не меншу шкоду може принести і психологічна залежність від бинтів - коли спортсмен настільки до них звикає, що стає не здатним до роботи з великою вагою без бинтiв. Насправдi бинтування - це просто елемент техніки безпеки, за допомогою якого досягається впевненіше виконання вправи. Отже, нижче приведемо основні принципи використання бинтів.

- Не використовувати бинти, що втратили еластичність, найчастіше

через це й відбуваються травми.

- Не використовувати бинти без належної розминки й розігрівання м'язів.

- Використовувати бинти тільки при роботі з великими вагами.

- Між підходами обов'язково розбинтовуватися.

Комбінезон для присідань. Виготовляють ті ж фірми, що й бинти. Комбінезоном є трико, виготовлене зі спеціальної еластичної матерії. При присіданнях він розтягується й скоротившись, «виштовхує» вгору з нижньої точки руху. Комбінезон зшитий спеціальним чином і володіє таким розташуванням швів, яке забезпечує найбільшу жорсткість. Надягають комбінезон з зусиллям, тому потрібен помічник. Іноді комбінезон використовують і при виконанні тяги. Як у присіданнях, так і в тязі техніка виконання вправи з комбінезоном на перших порах декілька змінюється, тому рекомендують потренуватися в комбінезоні, перш ніж виступати в ньому на змаганнях. Також важливим є правильно підібраний розмір комбінезона, все це визначається експериментальним шляхом. Майка для жиму лежачи. Майку виготовляють зі спеціальної еластичної тканини, так само як і комбінезон, крім того, вона забезпечена додатковими зміцнюючими швами. Фірми-виробники ті ж, що й для решти спорядження. Майку надягають за допомогою декількох помічників, оскільки її розмір у нерозтягнутому вигляді значно менший за необхідний. Перш ніж надіти майку, рекомендують змастити руки й плечі дитячою присипкою. Майку спочатку надягають на руки, потім на голову й плечі, а потім поступово розтягують униз. Необхідно стежити, щоб майка щільно прилягала до тіла й ніде не утворювалося порожнеч. Щоб майка не сповзала під час жиму, краще закріпити її поясом. Після підходу процедуру розтягання майки вниз бажано повторювати. Деяким атлетам майка додає в жимі до 30 кг, а деякі, навпаки, в майці тиснуть менше. Питання використання майки суто індивідуальне, і перевірити все можна тільки на собі, чужий досвід у цій ситуації не завжди є корисним.

docx
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
1056
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку