урок «Економіка України в роки ІІ світової війни»

Про матеріал
Бінарний урок з історії та економіки «Економіка України в роки ІІ світової війни» в 10 класі
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бінарний  урок  з історії  та  економіки

 в 10 класі

 

на тему:

«Економіка  України   в  роки  ІІ світової  війни»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета уроку:

    освітня-  розкрити  суть «нового  порядку»,встановленого окупантами охарактеризувати масштаби  економічного пограбування України;

    розвиваюча-  формувати в учнів уміння аналізувати й узагальнювати, закріплювати навички роботи з історичним документом, визначати закономірності історичного процесу;

     виховна- виховувати  учнів  в дусі патріотизму, національної  свідомості та гідності.

 Тип уроку:бінарний  урок  з історії  та економіки.

 Основні поняття: план «Ост», «новий  порядок», остарбайтер, мобілізаційна  економіка, трудові ресурси.

Обладнання: підручник , карта України, контурні карти, презентація.

Структура  уроку.

I. Організаційний момент

ІІ. Вивчення  нового  матеріалу.

1.Мобілізаційні заходи та  евакуація.

2.Окупаціййний  «новий  порядок».                                                                                  3. Економічне  пограбування  України.                                                                        4.Початок  економічної  відбудови України.

ІІІ. Закріплення  нових  знань.

 ІV. Підсумки  уроку.

V. Домашнє  завдання.

                                                                 ХІД  УРОКУ

 

I.Організаційний момент

II. Вивчення  нового  матеріалу.

1.Мобілізаційні заходи та  евакуація.

Вчитель історії. З початком війни радянська влада  розпочала  проведення  заходів  із мобілізації  людських  ресурсів  та матеріально-технічних  засобів.

Робота з поняттям «мобілізаційна  економіка».

Одночасно   з мобілізаційними  заходами  здійснювалася  перебудова  народного  господарства  на воєнний  лад. Промислові  підприємства  форсували  виробництво  оборонної  продукції. Переважна більшість  машинобудівних  заводів  перейшла на випуск зброї. У сільському господарстві  швидкими  темпами  збирали хліб на територіях, які ще не були  окуповані німцями. Відповідно  до вказівок  керівництва СРСР в Україні  здійснювалася  тактика «спаленої землі», яка  передбачала  « не залишати  ворогові жодного  паровозу, жодного  вагона,…ні кілограма хліба, ні літра  пального». Все,що  не змогли  вивезти  повинно було знищитись.

Водночас  з мобілізаційними  заходами проводилась  евакуація  до східних районів, якій підлягали а)промислові цінності (обладнання  підприємств,машини)

б)кваліфіковані робітники, інженери разом з підприємствами, що евакуювались

З України  було вивезено  близько  тисячі заводів, 30 тис. тракторів, 125 млн пудів зерна,

6 млн. голів  худоби. Лише  для перевезення металургійного  комбінату «Запоріжсталь» до Магнітогорська  знадобилось 8 млн. вагонів. Сотні  українських  фабрик  і заводів прибули  до Казахстану, Киргизії, Узбекистану, Таджикистану, Туркменістану.

 З республіки виїхало понад 4 млн. осіб.

 

Географ. 

Німеччина захопила територію України, де :

- до війни проживало 40% населення СРСР;

  • 47% посівної площі;
  •  вироблялося 30% всієї промислової продукції;
  • більше 40% електроенергії;
  • 63% видобутку вугілля;
  • 68% чавуну;
  •  58%сталі;
  • 84% цукру

Коротко відповісти на питання «Що таке ВВП?» можна наступним чином: ВВП є найбільш повним показником сумарного обсягу виробництва товарів та послуг в певній країні за певний період.
Методи розрахунку ВВП:
Метод витрат: ВВП = C + I +G + NX 
де C (Consumption) – витрати населення 
I (investments) – інвестиції (витрати підприємств) = амортизація + чисті інвестиції 
G (government) - державні витрати 
NX чистий експорт = експорт – імпорт
Метод доходів: ВВП = W + P + i + r 
де W – заробітна плата 
P - прибуток 
i - дохід від інвестицій 
r - рента 
ВВП характеризує кінцеве споживання товарів та послуг, валове накопичення основного капіталу, змінення запасів матеріальних оборотних коштів, чисте надбання цінностей і сальдо експорту та імпорту

 

  2. Окупаційний  «новий  порядок».

Історик . Наміри  гітлерівців   на окупованій  території  були викладені  в плані «Ост»- плані знищення  населення  та «освоєнні» окупованих територій на сході.  Він розроблявся під керівництвом Гітлера, Гімлера. За цим планом   передбачалося:

1) фізичне знищення  слов’янських  народів;

2) масова  депортація (до 65%) до Сибіру;

3) заселення  окупованих  територій  німцями;

4) часткове  онімечення  населення.

 

 Німецький  режим  встановлений  на  окупованих  територіях  одержав  назву  «новий  порядок».

«Новий  порядок», запроваджений  загарбниками, включав  в себе:

  • систему  масового знищення людей;
  • систему  пограбування;
  • систему експлуатації людських  та  матеріальних  ресурсів.

Розчленування України  стало  однією  із основних складових політики «нового  порядку», метою якого було перетворення українських  земель  на життєвий простір  для арійської  раси. Після загарбання України її територія була розділена на чотири зони:

 1) рейхскомісаріат «Україна»;

 2) дистрикт «Галичина»;

 3) Трансністрія;

4) прифронтова зона.

Українські землі  як  найбільш родючі мали стати джерелом  постачання  продукції  та сировини для «Нової Європи». Народи, які заселяли окуповані  території, підлягали  знищенню  або  виселенню. Та частина, що виживе, перетворювалась  на рабів. По завершенню  війни передбачалось  переселити  на українські  землі  8 млн німців.

Робота  з картою «Окупаційний режим в Україні»

Робота  з контурними  картами –1) показати  на карті напрямки евакуації матеріальних  цінностей  з України на початку  війни; 2) відмітити  німецькі  адміністративні  райони,згідно плану «Ост».

 

3. Економічне  пограбування  України.

Історик.  Окупаційна влада  відразу  почала проводить політику  економічної експлуатації  та нещадного гноблення  населення. Промислові підприємств , що уціліли, окупанти оголосили  власністю Німеччини: використовували для ремонту військової  техніки, виготовлення  боєприпасів. Робітників  примушували працювати  по 12- 14 годин за мізерну  плату.

Фашисти не стали знищувати колгоспи   і радгоспи, а на їх базі створювали так звані громадські  або загальні  двори, їх головною задачею було постачання хліба  та інших продуктів для гітлерівської армії та вивезення до Німеччини. Праця на цих дворах та маєтках нагадувала  справжню панщину, рабство. Україна постачала в Німеччину  85%  продовольства, що надходило з окупованих радянських територій. Це говорить про те,що і сталінський  і гітлерівський  режим  мали  схожі риси.

Робота  з поняттям  трудові ресурси, остарбайтер.

Трудові ресурси - людські ресурси — економічно активне населення.

Остарбайтери - особи, які  були вивезені гітлерівцями з східних окупованих територій з метою  використання  їх як безкоштовної  робочої сили.

Встановлення  «нового порядку» супроводжувалося масовими репресіями та знищенням населення України, яке за роки окупації скоротилося на 60%.

Пограбування  України  проявилося  в таких цифрах: До березня 1943р. до Німеччини було вивезено 5959 тис. тонн пшениці, 1372 тис. тонн картоплі, 2120 тис. голів худоби, 49 тис. тонн масла, 220 тис. тонн цукру, 400 тис. голів свиней, 406 тис. голів овець.

 До березня 1944 року  ці цифри значно виросли: 9,2 млн. тонн зерна, 622 тис. тонн м’яса, та млн.. тонн іншої промислової продукції.

Німецько - фашистські загарбники зруйнували  16150 промислових підприємств, де працювало близько 2,3 млн. робітників, знищили чи вивезли  127,8 тис. електромоторів, 81,6 тис. металоріжучих верстатів, зруйнували 29,8тис.  км залізничних колій, в тому числі 28,7 тис. км колій магістральних залізниць, 1916 будівель залізничних станцій, 14тис. поштово-телеграфних закладів, знищили  18 тис. лікувальних закладів, 32930 шкіл,технікумів, Вузів, 19,2 тис. бібліотек.

Зруйнували  і розграбували  27910 колгоспів, 872 радгоспи, 1300 МТС, відібрали  і вивезли до Німеччини  7594 тис. голів  великої рогатої худоби, 3311 тис. коней, 9333 тис. голів  свиней, 7317 тис. голів  овець, 59297 тис. штук домашньої птиці.

Німецькі  загарбники  завдали  майнових  збитків  громадянам і  народному господарству УРСР  на суму 285 млрд. крб.  в державних цінах 1941 року.

4. Початок  економічної  відбудови України.

Географ.

Мобілізаційний характер  директивної економіка;

Перерозподіл  коштів  із соціальної сфери на користь важкої промисловості;

Репарації- 4,3 млрд.$

Планові завдання колгоспам;

Державні займи у населення-близько 1-1,5 місячних зарплат, всього – 11 займів;

Праця  в'язнів  ГУЛАГу та військовополоненних

З 1943 р., по мірі вигнання окупантів, у СРСР почалося відновлення розореної економіки.

Конверсія військового виробництва (реконверсія) - переклад підприємств, що випускають військову продукцію, на виробництво цивільної, мирної продукції.

Тільки в 1944 році територія СРСР була повністю звільнена. Наприкінці війни ВВП СРСР починає рости відразу, без жодних ознак післявоєнної кризи. Просте пояснення полягає в тому, що в СРСР, на відміну від інших країн, режим мобілізаційної економіки був лише дещо пом'якшено, але не демонтований, а переорієнтований на відновлення інфраструктури економіки. При цьому відразу після війни мала місце глибока демілітаризація країни: скорочення армії і військового виробництва.

 

Висновок: Україна за роки окупації  втратила п’яту  частину населення: близько 3 млн. осіб на фронтах  і 5,5 млн. у зоні окупації. Промисловість і сільське господарство перебувало у стані розрухи. Було знищено  понад 16 тис. підприємств, близько 28 тис. колгоспів. Матеріальні збитки України становили  42% від загальних збитків  СРСР.

Закріплення отриманих знань

1.На скільки частин була поділена територія України,згідно  плану «Ост»?

2.Як  називався  німецький  окупаційний  режим в Україні?

3.Чи знищили  фашисти  колгоспи?

4.Хто такі остарбайтери?

5. Якими були людські  втрати  за роки  окупації?

6. На яку  суму  були завдані  збитки  Україні за період  німецької  окупації?

7. Основний показник результатів економічної діяльності на макрорівні, який характеризує сукупну ринкову вартість кінцевих товарів і послуг, вироблених підприємствами, організаціями і установами в певному періоді на економічній території країни:

А. ВНП                                               Б. НД                                                В. ЗНО                                                Г. ВВП

8. Різниця між прибутком та витратами має назву:

А. експорт                                           Б. імпорт                       В. сальдо                                                 Г. інвестиції

9. Перехід підприємств, які випускали військову продукцію, на виробництво громадянської продукції:

А. конверсія                                     Б. реконструкція                 В. оптимізація                          Г. мілітаризація

Відповіді:

1.На 4 частини

2. «Новий  порядок»

3. Ні.

4.Східні робітники вивезені в Німеччину

5. 5,5 млн. чоловік

6. 285 млрд. крб. 

7.  Г

8.  В

9.  А

 

Підсумки
Україна за роки окупації  втратила п’яту  частину населення: близько 3 млн. осіб на фронтах  і 5,5 млн. у зоні окупації. Промисловість і сільське господарство перебувало у стані розрухи. Було знищено  понад 16 тис. підприємств, близько 28 тис. колгоспів. Матеріальні збитки України становили  42% від загальних збитків  СРСР.

Найголовніший позитивний підсумок війни - крах фашистських планів про перетворення України в колонію Німеччини, а її населення – в  рабів.

 

 

docx
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку