Матеріали до уроку "Еритроцити. Групи крові"

Про матеріал

Розробка містить презентацію до уроку "Еритроцити, їх будова і функції. Групи крові".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЮ ПІДГОТУВАЛА: Кондрацька Оксана Анатоліївна, вчитель біології Острозького НВК «Школа І-ІІІ ступенів-гімназія» Рівненської області

Номер слайду 2

1. У склад крові людини входять такі форменні елементи: □ а) еритроцити, лейкоцити; □ б) еритроцити, тромбоцити; □ в) лейкоцити, тромбоцити; □ г) еритроцити, лейкоцити, тромбоцити. 2. Еритроцити людини порівняно з еритроцитами жаби: □ а) в три рази більші; □ б) в три рази менші; □ в) однакові. 3. В 1 мм3 крові людини кількість еритроцитів порівняно з кількістю еритроцитів жаби : □ а) в 13 разів менша; □ б) в 13 разів більша; □ в) така сама. 4. Гомеостаз – це : □ а) підтримання сталості внутрішнього середовища організму; □ б) захист організму від усього, що генетично для нього чужорідне. 5. Концентрація солей у фізіологічному розчині становить: □ а) 0,65%; □ б) 1%; □ в) 0,9%. 6. Кров`яними пластинками називаються : □ а) еритроцити; □ б) тромбоцити; □ в) лейкоцити.

Номер слайду 3

4. Гомеостаз – це : ■ а) підтримання сталості внутрішнього середовища організму; □ б) захист організму від усього, що генетично для нього чужорідне. 5. Концентрація солей у фізіологічному розчині становить: □ а) 0,65%; □ б) 1%; ■ в) 0,9%. 6. Кров`яними пластинками називаються : □ а) еритроцити; ■ б) тромбоцити; □ в) лейкоцити. 1. У склад крові людини входять такі форменні елементи: □ а) еритроцити, лейкоцити; □ б) еритроцити, тромбоцити; □ в) лейкоцити, тромбоцити; ■ г) еритроцити, лейкоцити, тромбоцити. 2. Еритроцити людини порівняно з еритроцитами жаби: □ а) в три рази більші; ■ б) в три рази менші; □ в) однакові. 3. В 1 мм3 крові людини кількість еритроцитів порівняно з кількістю еритроцитів жаби : □ а) в 13 разів менша; ■ б) в 13 разів більша; □ в) така сама.

Номер слайду 4

У 5 літрах крові може розчинитися 100 см куб. кисню, а для задоволення потреб організму в кисні його необхідно значно більше. Яким шляхом організм дістає потрібну кількість кисню?

Номер слайду 5

Людина повинна вірити, що незрозуміле можна зрозуміти, Інакше вона не стане міркувати про нього. В. Гете

Номер слайду 6

ЦІЛІ УРОКУ Повинні знати і вміти: - розпізнавати формені елементи крові людини; - характеризувати будову і функції еритроцитів; пояснювати взаємозв̉язок будови еритроцитів з виконуваними функціями; - порівнювати формені елементи крові людини і жаби; - визначати сумісність груп крові; - характеризувати кожну групу крові. Тема уроку: “Еритроцити, їх будова і функції. Групи крові”

Номер слайду 7

Еритроцити – червоні без`ядерні клітини крові, які являють собою двовігнуті диски з гладенькою поверхнею, що здійснюють дихальну функцію в організмі. До виконання еритроцитами цієї функції добре пристосовані будова, розміри, кількість і форма. 1. Форма двовігнутого диска еритроцита створює найбільше відношення площі поверхні до об`єму, що важливо для перенесення більшої кількості кисню. 2. У будові еритроцита відсутнє ядро, мітохондрії та рибосоми, що сприяє зміні їхньої форми при проходження через капіляри, зменшує їх у 200 разів, збільшує внутрішній об`єм. 3. Еритроцити мають на своїй поверхні своєрідне “мастило”, що перешкоджає їх зліпленню.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вплив кількості еритроцитів на виконуванні функції Завдяки великій кількості та специфічній формі загальна площа усіх еритроцитів у крові людини становить 3200 м кв., що забезпечує перенесення великої кількості молекул кисню.

Номер слайду 10

Розвиток еритроцитів Де народжуються? Де гинуть? Скільки живуть? Утворюються еритроцити, як і інші складові крові, у червоному кістковому мозку (із стовбурних клітин) У нормі еритроцити живуть близько 120 днів Руйнуються еритроцити в печінці й селезінці

Номер слайду 11

ГРУПИ КРОВІ В крові людини є речовини білкової природи: аглютиногени А і В (в еритроцитах) і аглютиніни α і β (у плазмі). Залежно від наявності в еритроцитах аглютиногенів А і В та в плазмі крові аглютинінів α і β розрізняють чотири групи крові в системі АВО. Група крові Аглютиногени в еритроцитах (А і В) Аглютиніни в плазмі (α і β) І (О) немає α і β ІІ (А) А β ІІІ (В) В α ІV (АВ) АВ немає

Номер слайду 12

СУМІСНІСТЬ ГРУП КРОВІ ПРИ ПЕРЕЛИВАННІ Основна закономірність сумісності груп крові полягає в тому, щоб еритроцити крові донора не повинні містити білкових речовин А і В, на які б могли подіяти аглютиніни α і β плазми хворого. Однак оборотна зустріч α і β в донора з білками А і В еритроцитів хворого не має суттєвого значення через велике розведення їх в плазмі крові хворого. Донор Хворий І (α і β) ІІ (А і β) ІІІ (В і α) ІV (А і В) І (α і β) ІІ (А і β) ІІІ (В і α) ІV (А і В) можна можна можна можна неможна можна неможна можна неможна неможна можна можна неможна неможна неможна можна Які люди є універсальними донорами? Які люди є універсальними реципієнтами (приймачами)?

Номер слайду 13

Правильні результати заповнення схеми сумісностей груп крові

Номер слайду 14

Група крові і спадковість Група крові визначається через три хромосоми, які умовно позначають О, А, В. Відповідно до комбінацій даних хромосом, визначається група крові людини. І - ОО ІІ – АО або АА ІІІ – ВО або ВВ ІV - АВ

Номер слайду 15

ОГОЛОШЕННЯ «Допоможіть! П'ятирічній дівчинці потрібна кров третьої групи, резус негативний». «Терміново потрібна кров четвертої групи з позитивним резусом. Відділення гнійної хірургії». «Ваша кров може врятувати життя моєї дитини!» Такі прохання про допомогу сьогодні часто можна побачити на стінах лікарень, на спеціальних сайтах в інтернеті і навіть на дошках оголошень у міських парках. Кров, така непомітна, коли з нею все гаразд, стає дорожчою від золота під час важкої хвороби. І тоді всі ниточки життя, які тримають пацієнта на цьому світі, сплітаються в тонку трубку, підведену до донора.

Номер слайду 16

Скажи яку ти маєш групу крові, а я скажу хто ти.... 1 -а група крові Ти - лідер. Усе задумане тобою обов'язково здійснюється. Вмієш вибирати правильний напрямок для досягнення мети. Віриш у свої сили, але при цьому маєш певні недоліки: ревнощі та неймовірну амбіційність. 2-га група Ти сприймаєш усе довкола як гармонійне ціле. Намагаєшся все впорядкувати і жити спокійним розміреним життям. Ти досить комфортна людина для оточуючих. Маєш позитивні риси: терпимість і доброзичливість. Але досить часто тобі заважає впертість і невміння розслабитися. 3-тя група Індивідуалізм і схильність чинити усе на свій розсуд - риси твого характеру. Ти маєш багату уяву й бурхливі фантазії. Але тобі важко пристосуватися до нових умов, тебе часто напружують різкі зміни життя, абсолютно не вмієш вести гнучку політику. 4-та група Твої переваги - спокій та врівноваженість. Тебе люблять оточуючі, бо ти вмієш гарно розважати людей. Тобі властива тактовність і справедливість, але інколи ти втрачаєш контроль і занадто різко відповідаєш співрозмовникові. Тобі важко у прийнятті серйозних рішень.

Номер слайду 17

«Якщо А полюбить О...» або «Перевірте групу свого обранця» I (О). Природа наділила О всім необхідним для того, щоб їхній шлюб був успішним і цікавим. Вони товариські, люблять веселощі, їм подобається спілкуватися з цікавими людьми і займатися незвичайними справами. О завжди намагаються зберігати теплі й дружні відносини з партнером, навіть коли виникають проблеми. Найдужчою рисою О є їхня пристосовність. На той час, коли інші пари тільки починають звикати до спільного життя, О вже давно почувають себе у своїй тарілці. Спільне життя з О позбавлена рутини. Вони спонтанні, вони можуть вирішити, що потрібно йти в театр за десять хвилин до початку спектаклю, або задумати невеличку подорож на вихідні тільки у п'ятницю ввечері. Щоденність гнітить . Їм необхідні сюрпризм. II (А). Одружені А воліють розібратися в усьому за допомогою відвертих розмов. Під час сімейної кризи вони намагаються виявити причину її появи і спробувати дійти розумної згоди. А взагалі властивий аналітичний підхід. Звичайно, вони можуть дістати дружину спогадами багаторічної давнини і питаннями, чому партнер повів себе саме так, і що за цим крилося. Однак, подібна тактика все ж краща, ніж замовчуваний конфлікт. А досить чуттєві, їх дуже легко скривдити. Спочатку пристосуватися до життя в шлюбі їм буває складно, адже А погано піддаються змінам. У цілому кредо А в шлюбі можна визначити так: глибоких почуттів недостатньо, потрібен раціональний підхід до проблем і творче їхнє вирішення. .

Номер слайду 18

«Якщо А полюбить О...» або «Перевірте групу свого обранця» III (В). Незважаючи на те, що фахівці досить низько оцінюють можливості В в області близьких відносин, вони мають якості, що можуть зробити їх ідеальним подружжям - рішучістю й оптимізмом. Вони завжди виявляють свої почуття максимально відверто і недвозначно, і якщо партнер почуває те ж саме, то В готові узаконити відносини негайно. У шлюбі на перший план виступають такі приземлені аспекти, як організація фінансів, хатні справи, спільне прийняття рішень, а для цього потрібні завзятість, стабільність, логіка і здатність планування - з усім цим у В завжди повний порядок. В сприймають шлюб як проект, над яким потрібно постійно працювати. Домашні обов'язки вони розподіляють так, щоб це влаштовувало обох партнерів. Найважливішим для шлюбу у В є їхнє відчуття власної відповідальності за усіх. У випадку неприємностей В не стануть обвинувачувати усіх підряд, від долі до чоловіка, а скажуть: "Я повинен це виправити". IV (АВ). АВ вміють настроюватися на почуття партнера і якимсь надприродним образом розуміти його. Завдяки цьому вони стають міцною опорою вдалого шлюбу. Психологи вважають, що найбільш видатними якостями АВ є альтруїзм і здатність до співпереживання. У тих випадках, коли партнерові необхідна допомога, вони готові пожертвувати всім. Темперамент АВ робить життя з ними непередбаченим. З одного боку, АВ прагнуть до того, щоб вдома усе було спокійно. Але при цьому вони вважають, що воля і деяка кількість часу поза родиною можуть істотно розширити й освіжити відносини, але саме це може спричинити сімейний конфлікт. Особливо коли вони занадто захоплюються якимось хобі, або проводять дуже багато часу в компанії друзів, ніж у родині.

Номер слайду 19

ЗАДАЧА У 5 літрах крові може розчинитися 100 см куб. кисню, а для задоволення потреб організму в кисні його необхідно значно більше. Яким шляхом організм дістає потрібну кількість кисню?

Номер слайду 20

ВИСНОВКИ, ПІДСУМКИ УРОКУ “ПІДВЕДИ МЕЖУ" На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим відкриттям було ... Ця інформація дає нам підстави для висновку, що ...

ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
23 лютого 2021
Переглядів
1574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку