Урок етики, 5 клас Тема: Яку роль у житті людини відіграє родинне коло, сімейні свята, традиції

Про матеріал
Урок етики, 5 клас Тема: Яку роль у житті людини відіграє родинне коло, сімейні свята, традиції Мета: • поглиблювати знання учнів поняттями родина, сім'я, родинне коло; формувати уявлення про рать сім'ї в житті людини; • розвивати вміння виконувати сімейні обов'язки, дотримуватися правил сімейного життя, уникати конфліктів у стосунках з рідними людьми; • виховувати любов і повагу до членів своєї родини, гордість за сімейні свята і традиції.
Перегляд файлу

Урок етики, 5 клас

Тема: Яку роль у житті людини відіграє родинне коло, сімейні свята, традиції

Мета:

  •        поглиблювати знання учнів поняттями родина, сім'я, родинне коло; формувати уявлення про рать сім'ї в житті людини;
  •        розвивати вміння виконувати сімейні обов'язки, дотримуватися правил сімейного життя, уникати конфліктів у стосунках з рідними людьми;
  •        виховувати любов і повагу до членів своєї родини, гордість за сімейні свята і традиції.

Очікувані результати. Після уроку учні зможуть:

визначати роль сім'ї в житті людини;

пояснити зміст таких етичних норм, як повага до людини, допомога, чуйність;

характеризувати свою поведінку в колі сім’і;

виявляти причини сімейних конфліктів і визначати варіанти

виникнення та розв'язання.

Обладнання: великий малюнок дерева з прикріпленими листочками тлумачний словник, таблиці, різнокольорові фантики, індивідуальні картки.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Між предметні зв’язки: українознавство,образотворче мистецтво

Хід уроку

І. Організація класу

– Доброго дня! Ось іще один чудовий день подарований нам, щоб знову зустрітися. Я дивлюся на вас і бачу ваші допитливі сині, голубі, сірі, карі оченята. Усі ми прагнемо добра, ніжності, здоровя, радості, любові. Тож давайте побажаємо цього один одному, потиснувши руки.

II. Повідомлення теми й очікуваних результатів уроку

Діти, у нас сьогодні незвичайний урок. Провести його нам допоможе символічне дерево – це міцний дуб з листочками, під якими заховані всі запитання і завдання (додаток 1), які ми повинні розглянути під час уроку.

Прочитайте на дошці тему і спробуйте сформулювати її одним – двома словами. (Сім'я, моя сім’я, родинне коло, сімейні стосунки, родина...)

Отже, наше дерево – це сім'я (на стовбурі вчитель записує маркером слово «сім'я»).

Зірвімо його листочок. . (Один з учнів підходить до дошки, зриває перший листочок, зачитує запис на ньому. Протягом усього уроку учні зривають лис­точки і зачитують записи.)

Перший листочок: «Основні поняття: рід, родина, сім'я, родинне коло». Визначити лексичне значення цих слів за допомогою тлумачного словника.

III. Вивчення нового матеріалу

Сім’я – це найдавніший устрій на землі, і вона відіграє ключову роль у людському суспільстві. Протягом історії міцні сім’ї завжди були опорою міцних суспільств. У сім’ї також створюються найкращі умови для виховання зрілих людей. У багатьох країнах більшість сімей складаються з батька, матері та дітей. Дідусь і бабуся живуть окремо якомога довше. Хоча зв’язок з далекими родичами і підтримується, та обов’язки перед ними невеликі. Однак у наш час усе частіше трапляються родини іншого типу: неповні сім’ї, сім’ї з нерідними батьками та сім’ї, в яких батьки не живуть разом з тієї чи іншої причини. У деяких культурах звичайними є розширені родини. У таких сім’ях за дідусями й бабусями по можливості доглядають їхні діти і люди мають відповідальності також перед далекими родичами, з якими підтримують близькі стосунки. Наприклад, члени сім’ї можуть підтримувати й виховувати своїх племінниць, племінників чи більш далеких родичів, навіть оплачувати їм навчання.

Другий листочок: «Щаслива сім'я – це...».

Учитель. Перш ніж дати відповідь на це запитання, заповніть схему.

Робота у парі за схемою родового дерева (додаток 2).

Батько – спортивний, щедрий, суворий..

Мати – пече найсмачніші у світі пиріжки, жаліє мене...

Тепер спробуємо сформулювати правило про щасливу сім'ю.

• Яку роль відіграє сім'я в житті людини?

• Як впливає ваша поведінка на настрій ваших близьких, на сімейні стосунки?

Отже. Щаслива сім’я – це тиха гавань, яка дає почуття захищеності й безпеки. Уявіть собі на хвильку ідеальну сім’ю. За вечерею турботливі батьки обговорюють з дітьми події минулого дня. Діти захоплено щебечуть, розповідаючи татові з мамою про справи у школі. Приємний час, проведений разом, дає усім заряд на наступний день життя у зовнішньому світі.

У щасливій сім’ї дитина знає, що тато з мамою піклуватимуться про неї, коли вона захворіє, навіть по черзі сидітимуть цілу ніч коло її ліжечка. Вона знає, що може прийти до батьків зі своїми дитячими проблемами й отримати пораду та підтримку. І хоча навколишній світ сповнений тривог, дитина почуває себе у безпеці.

Коли діти виростають, вони, як правило, самі одружуються і створюють свої сім’ї. «Люди розуміють, чим завдячують батькам, коли самі стають батьками», каже одне східне прислів’я. З глибоким почуттям вдячності й любові вони намагаються зробити щасливими власні сім’ї, але доглядають також своїх постарілих батьків, яким велику радість справляють онуки.

Третій листочок: «Сімейні обов'язки».

Проведемо гру «Хто найбільше». Я ставитиму запитання, а ви викладайте фантики певного кольору – той, який відповідає певному членові вашої сімї.

Пригадайте будь-ласка,як розподіляються обов’язки у вашій сім’ї ?

Хто ходить за покупками до магазину чи на ринок?

Хто миє посуд,хто готує обід,хто пере?

А тепер підрахуйте, хто з членів вашої родини виконує найбільшу кількість обов'язків. Яку кількість із перерахованих обов'язків виконуєте ви? Які б ще обов'язки ви могли взяти на себе?

Четвертий листочок: «Підтримуйте мир у своєму домі».

Щасливі ті сім’ї, в яких панує любов, розуміння і мир. Надіємося, що ваша родина належить до таких. Але, на жаль, надзвичайно багато сімей не відповідають цьому опису .«Всюди добре, а вдома найліпше». Це відоме прислів’я, здається, безнадійно застаріло в наші дні. Постійні сімейні чвари перетворили багато домівок на справжнє поле бою. Невміння спілкуватися часто зводить нанівець будь-які спроби досягти перемир’я.

Робота з словником

«Сварка – це гостра суперечка, що супроводжується взаємними докорами, образами.

Конфлікт – зіткнення протилежних поглядів, думок, інтересів, що призводять до ускладнення у відносинах.

Чи хочеться тобі, щоб твій дім був тихою гаванню, а не нагадував поле бою? Безперечно, це залежить від кожного члена сім’ї. Але ти зможеш великою мірою посприяти миру в своєму домі, якщо будеш застосовувати певні принципи.

Робота зі словничком учня: сварка, конфлікт.

«Шанувати своїх батьків» також означає приймати виправлення, а не дутися і не вибухати гнівом. Лише безумний «зневажає... напучення батькове», говориться у Біблії. Зрештою, пошана це не просто формальна повага або вимушений послух. Грецьке дієслово  «шанувати», головно означає вважати когось дуже цінним. Тому-то треба ставитися до батьків як до найдорожчих людей, вартих великої пошани.

«Вузлик на пам'ять» (додаток 3)

«Шануй свого батька і матір».

«Твій перший крок  у житті разом з батьками тобі допомогли  зробити бабусі і дідусі. Зумій і ти зберегти їхній спокій, стати їм  по-справжньому близькою людиною, в якій би бачили вони свою надію»

Пропоную дітям скласти творчий проект «Ідеальна сімя».

Робота в групах. На променях сонця (адже родина мов сонце, завжди зігріває нас) діти пишуть найважливіші правила сімейного життя, секрети благополуччя. Можна користуватися підручником (с.66).

П'ятий листочок: «Сімейні свята і традиції». Короткі розповіді учнів про сімейні традиції, їх особливість і неповторність.

Робота у друкованому зошиті (с. 25).

IV. Підсумки уроку

Бесіда:

• Наведіть приклади, які доводять важливість сім'ї особисто для вас.

• Що таке сімейні обов'язки, як їх розподіляти і виконувати.

• Як уникнути сімейних конфліктів.

Оцінювання. Критерії оцінювання:

• засвоєння основних понять;

• активність;

• оформлення письмових робіт;

• використання додаткових джерел інформації.

V. Домашнє завдання  Намалювати родове дерево «Моя сім'я».

 


Додаток 1

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 


Додаток 2

Мій дім, моя сім’я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Додаток 3

 

«ШАНУЙ

свого батька і матір».

«Твій перший крок у житті разом з батьками тобі допомогли зробити бабусі і дідусі. Зумій і ти зберегти їхній спокій, стати їм по-справжньому близькою людиною, в якій би бачили вони свою надію.»

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кашпор Надія Єгорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Розробки уроків
Додано
9 квітня 2019
Переглядів
3569
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку