Урок "Функції та будова скелетних м'язів. Лабораторне дослідження мікроскопічної будови м'язової тканини"

Про матеріал
Дана розробка уроку дасть можливість учителю ефективно ознайомити учнів із будовою скелетних м’язів, встановити їх роль у різних рухах людини, зробити висновок про залежність форми, розміру, розміщення м’яза від виконуваної функції
Перегляд файлу

Тема: Функції та будова скелетних м’язів. Лабораторне дослідження мікроскопічної будови м’язової тканини

 

Цілі уроку:

- ознайомити учнів із будовою скелетних м’язів, встановити їх роль у різних рухах людини, зробити висновок про залежність форми, розміру, розміщення м’яза від виконуваної функції;

- розвивати образне й логічне мислення, уміння встановлювати взаємозв’язок між будовою та функціями скелетних м’язів;

- виховувати почуття успіху, взаємоповагу, доброзичливість

 

Тип уроку: комбінований

 

Обладнання: таблиці «М’язи тіла», «Будова м’яза», мікроскопи, мікропрепарат м’язової тканини

 

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

Добрий день! Сьогоднішній урок має бути для вас цікавим та корисним, захопливим, радісним, успішним. А для цього вам треба все чути, бачити, міркувати й плідно працювати.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань

Прийом «Мозковий штурм»

1. За середньої маси дорослої людини 70 кг маса скелета становить лише 8 – 9 кг, тобто скелет відносно легкий. Відомо також, що він відрізняється високою міцність. Чим пояснюється міцність і легкість кісток скелета?

2. У дітей у кістковій тканині органічних речовин міститься значно більше ніж у дорослих. Припустіть, як змінюються властивості кісток у літньому віці, коли в них зменшується кількість мінеральних речовин.

Вправа «Біологічний крос»

Продовж речення

1) За формою кістки людини поділяють на…

2) Кістки плеча, стегна, гомілки за формою належать до…

3) До плоских кісток належать …

4) Кістки, що складаються з кількох частин і мають різну будову та форму, називаються …

5) Довгі кістки ще називаються …

6) Кістки стопи, кисті людини за формою належать до …

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

У Середньовіччя була поширена своєрідна форма створення обрису обличчя людини. У результаті певних дій катів спотворювалася міміка їхніх жертв. Саме цей випадок описав Віктор Гюго у творі «Людина, що сміється». Синові повсталого лорда Кленгарлі за наказом короля підрізали м’язи обличчя, спотворивши його. Гуінплен з тих пір постійно мав маску сміху.

- Чому Гуінплен не міг змінювати міміку?

 

ІV. Оголошення теми та завдань уроку

Отже, тема нашого уроку «Функції та будова скелетних м’язів».

Завдання уроку:

1) вивчити будову скелетних м’язів;

2) з’ясувати функції скелетних м’язів;

3) дослідити мікроскопічну будову м’язової тканини;

4) формувати бажання вчитися, знати якомога більше

 

V. Вивчення нового матеріалу

1. Будова м’яза

Розповідь учителя

 Міологія – наука про м’язи. М’язи становлять 44% від маси тіла: у жінок – 30 – 35%, у чоловіків – 35 – 45%. М’язи – друга частина опорно-рухової системи. М’яз, як орган має певну будову. .Яку саме ви дізнаєтеся з тексту підручника

Робота з текстом підручника (§ 31, с. 139)

Завдання: скласти схему «Будова скелетного м’яза»

2. Мікроскопічна будова м’язової тканини

Лабораторне дослідження мікроскопічної  будови м’язової тканини.

Інструкція з БЖД

Мета роботи: розвивати уміння розпізнавати та описувати будову м’язової тканини у взаємозв’язку з властивостями й функціями

Обладнання та матеріали: мікропрепарати, мікроскопи, мікрофотографії атласів

Хід роботи

1) Розпізнайте на фото мікропрепарат не посмугованої тканини. Зверніть увагу на форму й розміри клітин та кількість ядер. Замалюйте тканину й підпишіть міозити, ядро, міжклітинну речовину.

2) Розпізнайте мікропрепарат посмугованої скелетної тканини. Зверніть увагу на форму волокон, розташування міофібрил, кількість ядер. Замалюйте тканину та підпишіть м’язове волокно, ядра, поперечні смужки з міофібрил, міжклітинну речовину.

3) Розпізнайте мікропрепарат посмугованої серцевої тканини. Зверніть увагу на форму клітин, розташування міофібрил, кількість ядер. Замалюйте тканину  та підпишіть кардіоміоцити, ядра, поперечгі смужки з міофібрил, вставні диски.

4) Заповніть таблицю

Характеристика видів м’язової тканини

Ознаки

Непосмугована

Посмугована скелетна

Посмугована серцева

Особливості будови

 

 

 

Властивості

 

 

 

Функції

 

 

 

 

Висновок: на основі аналізу таблиці, вказати риси подібності та відмінності в будові різновидів м’язової тканини та зв’язок скелетних м’язів для опорно-рухової системи

 

3. Основні групи м’язів

Інтерактивна вправа «Карусель»

Кожна ланка отримує пакет завдань, що розподіляються між парами. Пари працюють з текстом підручника «Яке значення мають скелетні м’язи людини» на с. 141 – 142, §32.

Завдання для пар:

1 пара: м’язи голови та шиї;

2 пара: м’язи верхніх кінцівок;

3 пара: м’язи нижніх кінцівок;

4 пара: м1язи тулуба;

5 пара: класифікація м’язів за функціями

Вправа «Установи відповідність»

Установіть відповідність між формою м’язів та їх розташуванням на тілі людини.

Форма м’язів

Розташування м’язів

А.Довгі

Б. Короткі

В. Широкі

Г. Колові (сфінктери)

1) на тулубі

2) на кінцівках

3) навколо отворів

4) між хребцями

 

Прийом «Хвилинка-цікавинка»

Посмуговані м’язи людини та тварин складаються з м’язових волокон двох типів: Швидких та повільних. Повільні м’язи прийнято називати «червоними». На вигляд вони справді червоні або темно-червоні. Такого кольору їм надають численні кровоносні судини, наповнені кров’ю, та особлива червона речовина – міоглобін, здатна накопичувати про запас кисень і зберігати його для використання під час більш інтенсивної роботи м’язів.

 Швидкі м’язи називають «білими». Вони справді виглядають білястими, оскільки в них менше кровоносних судин і вони майже не містять міоглобіну. Білі м’язи сильніші від червоних, проте мають погано розвинену кровоносну мережу, що не здатна постачати достатню кількість кисню, коли робота м’язів різко збільшується. Позбавлені запасів кисню, вони швидко втомлюються. Червоні м’язи скорочуються з меншою силою, але вони забезпечені киснем і можуть працювати дуже довго, не відчуваючи втоми. Качки, гуси, деякі інші птахи під час весняних та осінніх перельотів здатні летіти без відпочинку 48 – 60 годин поспіль. Їхні крила приводять в рух червоні м’язи. У домашньої курки м’язи крил, розташовані на грудях (так звана полярка), білі. Вони набагато світліші від м’язів на ногах. Ось чому домашні кури не можуть літати, але натомість непогано бігають

VІ. Узагальнення та систематизація знань

Бесіда за запитаннями

- Який найдовший м’яз знаходиться на нижній кінцівці? (кравецький)

- Які м’язи надають певного виразу? (мімічні)

- Які є дихальні м’язи? (міжреберні м’язи та діафрагми)

- Який м’яз згинає ноги в колінному суглобі? (двоголовий м’яз стегна)

- Яку назву мають колові м’язи? (сфінктери)

- Який м’яз розгинає колінний суглоб? (чотириголовий м’яз стегна)

Прийом «Дослідження»

Візьміть еспандер або тенісний м’ячик і протягом однієї хвилини стискайте його. Друга рука має перебувати в стані спокою. Після закінчення роботи порівняйте руки за кольором і зробіть висновок. Чи дійсно до працюючих м’язів доходить більше крові, ніж до непрацюючих? Відповідь обґрунтуйте

 

VІІ. Підсумок уроку

1. Оцінювання роботи учнів на уроці

2. Рефлексія

 

VІІІ. Домашнє завдання: опрацювати §31, підготуватися до семінару з теми «Робота м’язів»

 

Додаткова інформація

Вираз обличчя – один з проявів багатого емоційного життя людини – залежить від однакового набору м’язів. Підраховано, що їх на обличчі ти шиї близько 25%. М’язи обличчя називають також мімічними м’язами. Одним своїм кінцем вони кріпляться до кістки, а іншим – вплітаються в шкіру. При скороченні мімічних м’язів змінюється натяг шкіри і стає іншим рельєф шкіри. Так і формується певний вираз обличчя. Недарма кажуть: «У нього на обличчі все написано».

 Лобовий м’яз називають м’язом уваги або злості; м’яз, що рухає брови – м’язом болю; верхню частину кругового м’яза ока – м’язом роздуму, здивування, благочестя; виличний м’яз – м’язом радості; нижню частину кругового м’яза ока – м’язом привітності та покірності; м’яз, що піднімає верхню губу – м’язом плачу, гірких сліз, а також м’язом скупості. Навколо рота знаходяться м’язи сміху, заздрості, горя, відрази.

 

doc
Додано
1 жовтня 2019
Переглядів
11477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку