Урок "Функції товстого кишківника"

Про матеріал
Цей урок є продовженням теми "Харчування та здоров'я". Матеріал, який використаний для проведення цього уроку, вчитель може використати для проведення уроку в 8 класі ЗЗСО.
Перегляд файлу

ФУНКЦІЇ ТОВСТОГО КИШЕЧНИКА.

 

Вчителя біології

Білявецькоuj YDR

Бродівського району

Львівської області

Шпотюк Оксани Йосипівни

 

Тема: Товстий кишечник. Функції товстого кишечнику.

Тримай голову в холоді, живіт

у голоді, ноги в теплі – не будеш

хворіти, будеш довго жити.

(народна мудрість)

Мета: розглянути особливості травлення у товстій кишці; розказати про  особливості будови даного відділу травного тракту; продовжувати вчити

    учнів бережно відноситися до свого організму.

 

Тип уроку: засвоєння нових знань

 

Хід уроку

I. Розминка.

1.Обговорення епіграфу уроку.

2. Учень біля дошки креслить і пояснює таблицю “Хвороби шлунку”

Гастрит – запалення слизової оболонки( погано прожована їжа, гостра їжа)

Виразка шлунку – поява виразок на слизовій оболонці( зниження виділення слизу і соляна кислота пропалює рани).

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності

Завдання для всього класу на 5 хвилин.

Наприклад:

Скільки у людини постійних зубів?

До якої порожнини виділяється соляна кислота?

Скільки людина має молочних зубів?

До якої порожнини виділяється жовч?

Карієс – це захворювання чого?

Гастрит – це захворювання чого?

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Товста кишка, або товстий кишківник  - це остання частина шлунково - кишкового  тракту. Рештки їжі, які надходять сюди мають дуже мало поживних речовин, тому головна  ціль товстої кишки – підготовка рештки їжі до виділення.

Товста кишка починається в правій частині черевної порожнини, піднімається  вверх до печінки, потім вигинається вліво і , переходячи в горизонтальне положення, перетинає черевну порожнину трохи вище пупка. В лівій стороні черева, доходячи до селезінки, вона вигинається вниз і опускається до впадини лівого тазостегнового суглоба.

Товста кишка починається коротким відрізком, що знаходиться нижче вихідного отвору сигмоподібної (або сліпої) кишки. Від нього  відгалужується вниз апендикс – червоподібний відросток довжиною 8 – 13 см. Функція апендиксу невідома. Частина товстої кишки вище сліпої оперізує черевну порожнину і тому називається ободова. Починається вона з сфінктера сліпої кишки, забезпечує  прохід рештки  їжі в одному напрямку. Початкова ділянка ободової кишки називається висхідна ободова кишка, наступний – поперечна, дальше –низхідна кишка. Вся ободова кишка кріпиться до тильної частини черева за допомогою подвійної черевної складки, яка має кровоносні судини.

Внутрішні і зовнішні м’язи, злегка стискують  ободову кишку, допомагають проштовхуванню рештки їжі, які перетворюються по мірі всмоктування води на калові маси. З кожної порції харчової маси, яка надходить в товсту кишку, тільки біля третини виводиться з організму у вигляді калу. Крім всмоктування води, в товстій кишці відбувається також кінцеве розщеплення білків і мікробіологічний синтез вітамінів, особливо деяких вітамінів

групи В і вітаміну К.

Кінцевою ділянкою товстої кишки є пряма кишка, яка закінчується анальним каналом довжиною в кілька сантиметрів. Анальний отвір закрито сильним мязовим  ободком, який складається з гладеньких мязів. Хоча видалення калу – це дія рефлекторна, але основним подразником є тиск в прямій кишці, що активізує  перистальтику її мязових стінок.

Кількість калу, що утворюється на протязі доби, майже 500г (якщо їжа багата овочами і фруктами) до 200г (якщо в їжі є тваринні білки) і 30г при голодуванні.

Кал має 65 – 80% води, половину сухої маси, яка залишається , складають бактерії (в основному неживі). Забарвлення калу залежить від жовчних барвників. Найбільш сильний запах калу дає м’ясна дієта, більш слабша – овочі, найменш слабший – молочна дієта.

Захворювання.     

З товстою кишкою пов’язують цілий ряд захворювань. До них відносять порушення моторики, проблеми з травленням і всмоктуванням, запаленням і новоутворенням.

Порушення моторикиповязане з посиленням або послабленням перистальтики. Надто активна моторика товстої кишки скорочує час перебування в ній калових мас, що призводить до поганого всмоктування води і затримці стільця.

Запалення товстої кишки може перейти в хронічне гнійне запалення. Це захворювання, яке має алергічно – токсикозний початок, викликає утворення язв, гниття слизової оболонки.

Рак утворюється в формі пухлини, що росте в напрямку отвору товстої кишки, що звужує прохід. Досягнення в області діагностики і хірургії допомагають виявляти і видаляти пухлини на ранніх стадіях.

До поширених захворювань, особливо в старшому віці, відноситься утворення кровоточивих бугорків (гемороїдальних вузлів). Ці вузли являються розширеними ділянками кровоносних судин під слизовою оболонкою нижньої частини прямої кишки. Геморой – захворювання неприємне, яке супроводжується крововиділенням, пухлинами, печією, больовими відчуттями.

IV. Фізкультхвилинка.

В.п. – сидячи:

а) скласти долоні перед грудьми палицями вгору, стиснути їх щосили, в.п.;

б) утягти живіт і потягтися вгору, начебто, спираючись на руки, визираєте з вікна.

(темп повільний, з докладанням зусиль. Повторити 6 – 8 разів).

V.Узагальнення знань.

Які ви знаєте етапи переробки їжі? (механічна – ротова порожнина, хімічна – ротова порожнина, шлунок, тонкий кишечник; всмоктування – товстий кишечник.)

Що спричиняє харчові отруєння?

Перелічіть заходи профілактики глистових захворювань.

VI. Домашнє завдання.

1.Заповнити таблицю.

 

 

 

ТРАВНА   СИСТЕМА

Орган

Особливості будови

Функції

Залози, структури, які виділяють секрет

Речовини, які виробляються

 

2.Вивчити матеріал відповідного параграфа підручника.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
27 березня 2019
Переглядів
7154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку