Урок "Регуляція травлення"

Про матеріал
В організмі при обміні речовин між окремими сполуками, особливо вуглеводами й жирами, наявні тісні взаємозв'язки, завдяки яким забезпечується їх перехід одне в одне. Ці процеси, так само як і активність самих процесів обміну всіх речовин, регулюються за допомогою вегетативної нервової системи і гормонів.Як це відбувається?
Перегляд файлу

РЕГУЛЯЦІЯ   ТРАВЛЕННЯ

 

Вчителя біології

Білявецького НВК

Бродівського району

Львівської області

Шпотюк Оксани Йосипівни

 

 

 

Тема: Регуляція  травлення.

 

Жоден магістр не зможе навчити того,

чого навчить порожній шлунок.

( В. Швебель).

Мета: пояснити принцип роботи нервово – гуморальної регуляції системи  травлення; дати характеристику регуляції соковиділення;

продовжувати виховувати в дітей бережливе ставлення до свого організму;

  формувати здоровязберігаючі компетенції.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Хід уроку.

І. Розминка.

  1. (обговорення епіграфу уроку)
  2. Перевірка домашнього завдання

Орган

Особливості будови

Функції

Залози, структури, які виділяють секрет

Речовини, які виробляються

Ротова порожнина

Губи, щоки, піднебіння, дно рота, язик, 32 зуби

Перетирання, змочування, сприйняття смаку, розщеплення вуглеводів (часткове)

Слинні залози – три пари: привушні, під’язикові, підщелепні, дрібні слинні залози

Слина: вода, муцин, лізоцим, птіалін, мальтаза

Глотка і стравохід

Мязова трубка

Ковтання і переміщення їжі в шлунок

Слизова оболонка

Слиз

Шлунок

Обємне розширення (мішок)

Накопичення їжі, перетравлювання, перемішування

Залози шлунка:

1.головні

2.обкладові

 

3.додаткові

Шлунковий сік:

Пепсин

Соляна кислота

слиз

 

Печінка

Жовчний міхур, протоки в дванадцятипалу кишку

Знешкодження токсинів, синтез глікогену, білків, виділення продуктів обміну, виділення жовчі

Клітини печінки - гепатоцити

Жовч: вода, жовчні кислоти і пігменти, холестерин, жири, солі, ферменти

Підшлункова залоза

Видовжена, має три частини: головка, тіло, хвіст. Впадає в дванадцятипалу кишку

Секреторна: виділення ферментів

Клітини залози

Підшлунковий сік: вода, травні ферменти

Тонка кишка

Має три відділи:

1.дванадцятипала кишка

2.Порожня кишка

3.Клубова кишка

Розщеплення білків, жирів і вуглеводів

 

Розщеплення білків, жирів і вуглеводів, всмоктування поживних речовин у кров, жирів – у лімфу

Дрібні залози

Кишковий сік: вода, травні ферменти

Товста кишка

Має три відділи:

1.Сліпа з черевоподібним відростком

2.Ободова

3.Пряма

Всмоктування води, бродіння целюлози, формування калових мас, виведення калових мас

Дрібні залози

Слиз, вітаміни,ферменти

Анальний отвір

Утворений кільцевими мязами

Вихід калових мас

 

 

(обговорення і таблиці)

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Давайте складемо з вами схему функції травної системи (процеси травлення)

 

ФУНКЦІЇ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ

Схема
(процеси травлення)

ІІІ. Вивчення і усвідомлення  нового матеріалу.

 

Слинні залози збуджуються рефлекторно

 

 

 

Безумовно-рефлекторне                                           Умовно-рефлекторне

слиновиділення                                                               слиновиділення

їжа, потрапляючи до рота, безпосередньо      Дуже часто слина в голодної твари-

подразнює розташовані в слизовій обо-ни або людини виділяється ще до

лонці рецептори, з яких починається               того, як їжа потрапляє до рота,

рефлекторна дуга природженого сли-             тільки на вид чи запах їжі. Це

новидільного процесу.                                      умовно-рефлекторне  слиновиді-

лення.

Ковтання – рефлекторний акт. Ротова порожнина ззаду переходить у воронкоподібну глотку, яка зєднує рот зі стравоходом. У глотці перехрещуються травні і дихальні шляхи. Коли грудка пережованої і змоченої слиною їжі потрапляє на корінь язика, вона подразнює рецептори, і виникає ковтання: надгортанний хрящ опускається і закриває вхід у носоглотку. Їжа з глотки надходить у стравохід. На момент ковтання дихання припиняється. Ковтання, яке почалося, ми не можемо призупинити. Рухи мязів ротової порожнини довільні, але як тільки їжа перейде за надгортанний хрящ, людина не може управляти роботою гладких мязів, у владу яких потрапляє харчова грудка.

Проштовхування їжі по стравоходу – рефлекторний процес. Їжа не просто падає вниз під дією сили земного тяжіння, але й при активній роботі стінок стравоходу, його гладких мязів. Ковтання є сигналом до відкривання входу в шлунок.

Регуляція виділення шлункового соку

 

 

Рефлекторна(перші година – дві)           Гуморальна(наступні 3-4 год.)

1.Безумовнорефлекторне соковиділення           Виділення у порожнину шлунка

(подразнення їжею рецепторів ротової              біологічно активних речовин під

порожнини і шлунка).                                           час травлення.

2.Умовнорефлекторне соковиділення

(на вид, запах їжі, час прийому, дзенькіт посуду та ін.).

Це цікаво...

У шлунку накопичується тверда їжа, а рідина протікає, не затримуючись в ньому (крім молока).

У крові міститься 11 г хлору, 7 г з них йде на утворення НСІ.

Життя клітин слизової оболонки шлунка дуже коротке; ця оболонка втрачає близько півмільйона клітин у хвилину, а кожних три дні відбувається повне відновлення всіх її клітин.

Регуляція підшлункового соковиділення

 

              Рефлекторна                                                         Гуморальна

Безумовно- і умовно-рефлекторна                         Надходження в дванадцятипалу

(центр – довгастий мозок)                                      кишку шлункового соку і соля

ної кислоти.

Регуляція жовчовиділення

 

 

 Рефлекторна                                      Гуморальна

1.Безумовнорефлекторна                                   (деякі гормони)

(галузки блукаючого нерва)

2.Умовнорефлекторна

(розмова про їжу та ін.)

 

Регуляція тонкого кишечнику

 

 

Остаточне розщеплення живильних                       Всмоктування продуктів розпаду

речовин:

Крохмаль –глюкоза

Білки – амінокислоти фізіологічний процес, здійснюваний шляхом

Жири – гліцерин і жирні кислоти                                активного переносу речо-

вин через клітинні мембран-

ни ворсинок  (проти градієн-

                               Фізичні процеси фільтрації,          та концентрації). При цьому

                            дифузії та осмосу.                             витрачається енергія.

Захисна роль печінки

Уся кров, що відтікає від кишечнику, прямує в печінку. Тут знешкоджується близько 95% отруйних речовин, які утворилися в процесі травлення і всисувалися в кров. Знешкодження отрут печінкою є однією з причин значно більш слабкої дії ліків, прийнятих через рот, ніж ліків, введених у м’язи або у вени безпосередньо.

Функції товстого кишечнику (1,5 – 2м):

а) залози товстого кишечнику виділяють переважно слиз, який полегшує просування і виведення неперетравлених залишків їжі;

б) головним чином всмоктується вода (близько 4 л за добу);

в) тут живе величезна кількість бактерій, за участі яких розщеплюється целюлоза рослинних клітин (клітковина), яка проходить весь травний тракт без зміни;

г) бактерії синтезують деякі вітаміни з групи В та вітамін К, необхідні організму людини;

Випорожнення кишечнику відбувається рефлекторно за участі діафрагми і мязів живота. Центр цього рефлексу знаходиться в спинному мозку, але діяльність його регулюється головним мозком.

 

IV. Фізкультхвилинка

В.п. – ноги на ширині плечей;

а) кругові рухи тазом в один бік;

б) кругові рухи тазом у інший бік;

в) руки вниз і розслаблено потрясти кистями.

(темп середній. Повторити 7 – 8 разів).

 

V. Самостійна робота

(учні формують четвірки, яким даються завдання: вчитель заздалегідь готує таблички, а учні вписують відповіді. Учні вказують свої прізвища, а вчитель на наступному уроці оголошує оцінки)

 

Захворювання шлунково – кишкового тракту та їх профілактика

 

Назва захворювання

Причини

Перебіг

Долікарська допомога і профілактика

Харчові отруєння

 

 

 

Сальмонельоз

 

 

 

Ботулізм

 

 

 

Холера

 

 

 

Глистяні захворювання

 

 

 

 

 

VI. Домашнє завдання.

  1. Вивчити матеріал відповідного параграфа підручника і підготуватися до тематичного оцінювання.
  2. Заповнити кросворд.

 

 

Травлення і харчування

 

По горизонталі:

  1. Фермент шлункового соку, який розщеплює складні білки на простіші молекули амінокислот.
  2. Запалення слизової оболонки шлунка, яке спричинює порушення його функції.
  3. Порожнистий орган травної системи, який забезпечує накопичення їжі, часткове її перетравлення.
  4. Гостре інфекційне захворювання, що спричинюється бактеріями роду сальмонел.
  5. Біологічні каталізатори хімічних реакцій.
  6. М’язовий орган ротової порожнини, який бере участь у процесі жування, мови та є органом смаку.
  7. Червоподібний відросток сліпої кишки товстого кишечнику.

По вертикалі:

  1. Початковий етап обміну речовин між організмом і зовнішнім

середовищем.

  1. Патологічний процес, що проявляється через де мінералізацію та деструктуралізацію твердих тканин зуба з утворенням дефекту у вигляді порожнини.
  2. Складки та вигини слизової оболонки тонкого кишечнику, завдяки яким відбувається процес всмоктування.
  3. Орган травної системи, який виконує функції знешкоджування токсичних речовин, утворення жовчі.
  4. Утворення, які складаються переважно з твердих тканин і розміщені у порожнині рота.

 

 

8

 

11

 

 

10

 

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

9

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь:1 –пепсин, 2 – гастрит, 3 – шлунок, 4 –сальмонельоз, 5 – ферменти,        

                   6 – язик, 7 – апендикс, 8 – травлення, 9 – карієс, 10 – ворсинки,

                   11 – печінка, 12 – зуби.   

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клімарчук Олеся Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 березня 2019
Переглядів
11456
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку