Урок географії, 9 клас "Транспорт"

Про матеріал

Тема уроку: Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства. Види транспорту, їхні переваги й недоліки.

Мета уроку: формувати знання про значення транспорту та його види, дати уявлення про переваги і недоліки різних видів транспорту; показати своєрідність кожного виду транспорту; розвивати вміння систематизувати досліджуваний матеріал, просторове мислення, вміння створювати образ об'єкта.

Перегляд файлу

 

Тема: Транспорт, його роль у національній економіці та формуванні світового господарства. Види транспорту, їхні переваги й недоліки.

Мета уроку: формувати знання про значення транспорту та його види, дати уявлення про переваги і недоліки різних видів транспорту; показати своєрідність кожного виду транспорту; розвивати вміння систематизувати досліджуваний матеріал, просторове мислення, вміння створювати образ об’єкта.

Операційні цілі (завдання):

Знаннєвий компонент

називає види транспорту, істотні ознаки понять «транспортний вузол», «транспортна магістраль», «обсяг перевезень», «вантажообіг»;

розуміє особливості кожного виду транспорту і його роль у перевезенні вантажів та пасажирів в Україні, домінуючу роль транспорту в експорті послуг Україною;

наводить приклади найбільших транспортних вузлів в Україні.

Діяльнісний компонент:

показує на карті:

найбільші за вантажообігом морські порти Східної Азії, Європи;

морські судноплавні канали – Панамський, Суецький, Нільський;

найбільші за пасажирообігом аеропорти світу;

країни з надшвидкісними залізницями;

країни з найбільшою протяжністю автомобільних шляхів;

основні залізниці, автомагістралі, морські й річкові порти, аеропорти, міжнародні транспортні коридори в Україні.

Ціннісний компонент:

оцінює транзитне значення транспортних магістралей в Україні;

оцінює вплив різних видів транспорту на довкілля та здоров’я населення;

уміє раціонально використовувати різні види транспорту під час планування поїздок.

Методи і техніки:

Робота з різними джерелами інформації; SWOT – аналіз; робота в групах.

Обладнання:

підручники, атласи, таблиці, схеми, мультимедійний комплекс.

Допоміжні матеріали:

Додаток1. Схема види транспорту

Додаток 2. Переваги та недоліки різних видів транспорту (інформація з різних джерел)

Додаток 3. Порівняльна характеристика окремих видів транспорту

Додаток 4.  Порівняльна характеристика окремих видів транспорту

Додаток 5.  Порівняльна характеристика окремих видів транспорту

Додаток 6. Особливості різних видів транспорту та сфери застосування

Додаток 7. Методика проведення SWOT-аналізу (аналіз СВОТ)

Хід уроку

І. Основна частина

1.1. Привітайтеся з учнями. Перевірте готовність учнів до уроку.

1.2. Для актуалізації вже набутих знань поставте учням запитання:

Бесіда

Більшість із вас, безумовно, користувалася послугами різних видів транспорту, тому ви легко дасте відповіді на такі питання:

  • Яку роль відіграє транспорт у житті людей?
  • Які види транспорту ви знаєте?
  • Чим відрізняється міський транспорт від міжміського?
  • Якими видами міжміського транспорту ви користувалися? Які їхні особливості?

1.3. Повідомте учням тему і мету уроку.

ІІ. Основна частина

2.1. Розповідь вчителя (робота з мультимедійною презентацією)

Транспорту мережу часто порівнюють із кровоносною системою, а транспортні шляхи іноді називають артеріями. Дійсно, тут можна знайти подібність, подібно до кров’яних артерій, транспортні шляхи з’єднують різні частини країни, ними перевозять величезні обсяги сировини, деталей, вузлів і готової продукції. Транспортна система обплутує територію країни й у такий спосіб створює єдиний економічний організм.

Досить подивитися на карту світу, щоб переконатися: чим вищий рівень розвитку країни, тим густіша її транспортна мережа. В Україні транспорт також має велике значення, адже в її економіці значну роль відіграють такі матеріаломісткі галузі, як чорна металургія, видобувна промисловість, сільське господарство.

Сьогодні ми ознайомимося з транспортним комплексом, довідаємося про його проблеми і перспективи розвитку.

  • Які види транспорту розвинені в Україні? 

Учні відповідають, вчитель відтворює схему на дошці (додаток 1)

Розповідь вчителя

Завдяки рівнинній території в Україні добре розвинена транспортна мережа. За географічним положенням Україна перебуває в дуже вигідних умовах. Цей факт впливає на розвиток її господарства.

Розглянемо основні особливості транспортної мережі України. Транспорт образно називають «кровоносною системою» економіки країни.

Завдання  транспортної системи -  забезпечення стійких зв’язків між окремими галузями й районами країни, своєчасне й повне задоволення потреб господарства й населення в перевезеннях.

Транспортна система – це сукупність усіх видів транспорту, пов’язаних між собою з метою задоволення потреб населення і держави в перевезеннях пасажирів і вантажів. Вона містить у собі транспортні пункти, транспортні вузли і транспортні магістралі.

Транспортний вузол – це населений пункт, у якому сходяться кілька видів транспорту і здійснюється обмін вантажами між ними

 Транспорта мережа – сукупність усіх шляхів сполучення, що зв’язують між собою підприємства, населені пункти або регіони.

Густота транспортної мережі – довжина шляхів сполучення певного виду транспорту на одиницю площі.

Транспортні магістралі – найважливіші транспортні шляхи з високою пропускною здатністю. Розрізняють спеціальні транспортні магістралі та полімагістралі, що містять шляхи сполучення двох або навіть трьох видів транспорту.

Транспортні коридори – це полімагістралі, які забезпечують масове перевезення вантажів і пасажирів у напрямку їх найбільшої концентрації та мають розвинену інфраструктуру. Розрізняють національні та міжнародні транспортні коридори (МТК).

 Робота різних видів транспорту характеризується певними показниками:

Вантажообіг – показник обсягу роботи транспорту з перевезення вантажів, що обчислюється як добуток кількості перевезених вантажів на відстань певного перевезення (т*км)

Пасажирообіг – показник обсягу пасажирських перевезень транспорту (добуток кількості пасажирів на відстань)

Вантажонапруженість – показник інтенсивності використання шляхів сполучення (вантажообіг на 1км)

Україна характеризується досить густою транспортною мережею і високим рівнем розвитку основних видів транспорту.

2.2. Робота в малих групах

Познайомитися із основними характеристиками різних видів транспорту нам допоможуть довідкові матеріали та матеріали підручника. Опрацювавши відповідні тексти результати занесіть у таблицю (додаток 7). Кожна група має свій порядковий номер який відповідає виду транспорту, що потрібно охарактеризувати.

 1 – залізничний

 2 – автомобільний

 3 – трубопровідний

 4 – повітряний

 5 – морський і річковий

2.3. Презентація результатів досліджень малих груп.

Групи презентують виконану роботу, результати заносять до загальної таблиці на дошці.

Ми ознайомились із основними характеристиками різних видів транспорту. Погляньте на схему. Який вид транспорту залишився поза нашою увагою? Так, це електронний транспорт. Завданням електронного транспорту є транспортування  електричної енергії від місць її виробництва до споживачів. Система електричної мережі України охоплює всю її територію. Потужні ЛЕП пов’язують усі найбільші електростанції як між собою, так і з найпотужнішими промисловими центрами і районами. Також до електронного транспорту відноситься комп’ютерна мережа, передача інформації комп’ютерною мережею.

А ще мені хочеться звернути вашу увагу на міський транспорт – його основне призначення – перевезення пасажирів.

Трамвайне сполучення виникло в Україні ще наприкінці ХІХ ст. Перший  трамвай у Російській імперії було введено в експлуатацію в 1892 році в Києві. Нині в 24 містах України працює трамвайне сполучення.

Перший тролейбус в Україні було введено в дію в Києві у 1935 році. Зараз тролейбуси перевозять пасажирів у 46 містах України.

Більшість міст України має автобусне сполучення. Першу регулярну автомобільну лінію було відкрито в Києві у 1925 році.

Найбільш прогресивний і зручний вид міського транспорту – метрополітен. Уперше його було збудовано в Києві. Будівництво розпочалося з 1949 року, першу дільницю відкрито у 1960 році. З 1978 року працює метрополітен у Харкові, а з 1995 року – у Дніпропетровську.

Розглядаючи різні види транспорту ми акцентували увагу на економічній доцільності транспортної системи, її позитивному впливі на розвиток господарства. А чи є негативна сторона стрімкого розвитку транспорту?

Сьогодні об’єктом нашого дослідження став третинний сектор господарства, або сфера послуг. До неї відносять транспорт і торгівлю, фінанси й страхування, комунальне господарство та інформаційну галузь, освітню, наукову, медичну, туристичну діяльність тощо. Одна з провідних галузей сфери послугми – транспорт. Транспортна мережа України досить густа, чому сприяє рівнинна територія і транзитне положення держави. Розвинені всі види транспорту. Провідними у вантажоперевезеннях є трубопровідний, залізничний і автомобільний. Кожен вид транспорту має певні проблеми: водний – сезонність, автотранспорт – низька якість доріг, підвищенний ризик аварійності, залізничний – низька маневреність, авіаційний – висока собівартість. Україна прагне зайняти чільне місце у світовому господарстві, для цього необхідна сучасна транспортна система.

3. Підсумкова частина

3.1. Оцінювання діяльності учнів

3.2. Домашнє завдання

  • Опрацювати відповідні параграфи підручника
  • Нанести на контурну карту найважливіші транспортні магістралі й транспортні вузли, що згадуються в матеріалі підручника
  • Підготувати повідомлення за темою «Проблеми розробки екологічно чистих видів транспорту»
Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Хвостиченко Альона Вікторівна
    Неможливо завантажити. Матеріал зашифрований.
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Павлюк Інна Василівна
    Дякую за цінні матеріали та власне бачення викладання теми. Успіхів, колего, у роботі!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
19 березня 2018
Переглядів
12145
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку