Урок "Географічне положення Африки"

Про матеріал
Мета розробки - систематизувати та поглибити знання про географічне положення материка,з’ясувати особливості положення Африки; вдосконалити навички роботи з картами атласу, самостійно робити висновки.
Перегляд файлу

Тема: Географічне положення Африки

Мета: Систематизувати та поглибити знання про географічне положення материка. Зясувати особливості положення Африки; вдосконалити навички роботи з картами атласу, самостійно робити висновки.

Матеріали та обладнання: фізична карта світу (півкулі), слайд-шоу , атласи , підручники.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.                                                                                      Номенклатура                                                                                                                                                     Океани – Атлантичний , Індійський;                                                                                                                Моря – Середземне , Червоне;                                                                                                                     Затоки – Гвінейська , Аденська , Суецький канал;                                                                                       Протоки – Баб-ель-Мандебська , Мозамбіцька;                                                                                             Острови – Мадагаскар , Канари;                                                                                                                                     півострови – Сомалі;

Зміст уроку

I Організаційний момент.

II Актуалізація опорних знань.

Діти згадайте географічні поняття:                                                                                                                              1) материк –                                                                                                                                                           2)нульовий меридіан –                                                                                                                                         3)екватор –                                                                                                                                                         4)географічні пояси –

III Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів.

Лелечий сон                                                                                                                                                      Запитали ми лелеку                                                                                                                                                           що літав в краї далекі                                                                                                                                                      – Що ти бачив, де ти був?                                                                                                                                                               Чи про Африку ти чув                                                                                                                                                           – Я чимало мандрував                                                                                                                                                                     та до Африки літав                                                                                                                                                           Бачив гори і долини                                                                                                                                           і засніжені вершини                                                                                                                                   джунглі в зарослі, ліани,                                                                                                                                                      і пустелі і савани                                                                                                                                                        Повноводні бачив ріки                                                                                                                                                              і озера невеликі                                                                                                                                                                             А ще бачив гарні сни:                                                                                                                                                         Як діждуся я весни                                                                                                                                                                      і на крилах в Україну                                                                                                                                                        понад морем я полину

Який материк ми починаємо вивчати? (Африку)

Які у вас виникають асоціації зі словом «Африка» (спека, сухість, пустеля, слон, Сахара….)

IV Вивчення нового матеріалу.

Африка це не тільки материк, але й окрема частина світу, найбільший уламок Гондвани.

S – 30,3 км²

1) Африка єдиний материк , який майже посередині перетинає екватор. Отже, Африка лежить у Північній і Південній півкулях. Тому коли в Північній півкулі літо , то в Південній – зима.                                                                                                                                                                                  Майже повністю Африка розташована між двома тропіками в жаркому поясі – в екваторіальному, 2 субекваторіальних і тропічних кліматичних поясах. Тому це найспекотніший материк.

2) Відносно нульового меридіана Африка в основному лежить у Східній півкулі, лише її частина – у Західній. 

3) Крайні точки:                                                                                                                                                                пн.т. –  мис Рас-Енгела – 37°пн.ш. , 12° сх.д.                                                                                                               пд.т. – мис Агульяс 35°– пд.ш. , 20° сх.д.                                                                                                                    зх.т. – мис Альмаді 15° – пн.ш. , 17° зх.д.                                                                                                                    сх.т. – мис Рас-Гафун 11° – пн.ш. , 52° сх.д.                                                                                               Протяжність материка з пн. на пд. – близько 8000 км , із зх. на сх. – 7500 км.                                              За площею поступаються лише Євразії

4) Африку омивають Атлантичний океан із заходу і Індійський океан із сходу.Від Європи Африку відділяє Середземне море і Гібралтарська протока. З Азією Африка з єднується вузьким каналом – Суецьким. Відмежовує Червоне море і Баб-ель-Мандебська протока.

5) Берегова лінія Африки слабо розчленована.                                                                                                         Найбільша затока Гвінейська, Аденська. На сході знаходиться великий півострів Сомалі (його називають «Африканський зуб»).                                                                                                                       Найбільший острів – Мадагаскар, який відокремлений від Африки Мозамбіцькою протокою. Береги материка урвисті, з крутими уступами, зручних бухт мало.

V Закріплення вивченого матеріалу.

Прийом «Вірю не вірю»                                                                                                                                                                             Африка – найбільший материк за площею(Не вірю?)                                                                                              Вона найбільший уламок Гондвани (Вірю?)                                                                                                                    Вона лежить у всіх півкулях(Вірю?)                                                                                                                                                 Її омивають три океани(Не вірю?)                                                                                                                                                                                                 На півночі її омиває Червоне море(Не вірю?)                                                                                                            Мозамбідська протока – найдовша у світі(Вірю?)                                                                                                                                                 Африку називають улюбленицею Сонця(Вірю?)                                                                                                        Її відкрив Васко-да-Гама(Не вірю?)

 VI Підсумок уроку.

-Африка другий за площею материк , який поступається Євразії.                                                                                  -Африку омивають Атлантичний океан на заході і на сході – Індійський.                                                                               -Африка зєднана через протоки з Європою і Азією.                                                                                                          -берегова лінія слабо розчленована.

VI Д/з параграф 13 сторінка 66-67.                                     

                                                                                                                                                

docx
Додав(-ла)
Кутняк Галина
Додано
30 липня 2019
Переглядів
2310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку