Урок"Громадянство України"

Про матеріал

З'ясувати співвідношення понять «людина – особа - громадянин» і «громадянство»; ознайомити учнів з основними нормами Закону України «Про громадянство України»; виховувати в учнів розуміння важливості належності до громадянства та гордості за незалежність до українського громадянства; формувати вміння працювати з нормативними актами та практичного їх використання.

Перегляд файлу

Тема: Громадянство України.

Мета:  з’ясувати співвідношення понять «людина – особа - громадянин» і  «громадянство»; ознайомити учнів з основними нормами Закону України «Про громадянство України»; виховувати в учнів розуміння важливості належності до громадянства та гордості за незалежність до українського громадянства; формувати вміння працювати з нормативними актами та  практичного їх використання.

Обладнання: Конституція України, таблиця «Людина – особа – громадянин» , «Визнання громадянства дитини» ,політична карта світу

Основні поняття: людина, особа, громадянин, громадянство.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Структура уроку

  • Організаційний момент
  • Вивчення нового матеріалу
  1. Людина -  особа – громадянин.
  2. Поняття громадянства.
  3. Громадянство в українському законодавстві.
  • Закріплення
  •  Підсумки
  • Д/З ст.. 116 – 131 К,   93 – 101 текст Конституції

Хід уроку.

1.Людина -  особа – громадянин.

Бесіда

  1. Хто з вас має молодших братів чи сестер?
  2. Чи пам’ятаєте ви, якими вони були, коли народилися?

 

Дитина, тільки - но  з’явившись на світ, вже має фізичні ознаки людської істоти: певну будову тіла, внутрішні органи. Але вона ще не відкликається на своє ім’я, не відрізняє своїх родичів. Тобто вона вже фізично снує як людська істота, з точки зору біології вона вже людиною.  Якщо пригадати з точки зору біології, людська істота латинською мовою  називається Homo Sapiens. Поняття людина є суто біологічним, воно супроводжує людину протягом всього життя, незважаючи на стан здоров’я, психологічний стан. Отже, фактично поняття людина співпадає з поняттям Homo Sapiens.

Що ж собою являє поняття «особа»? Поступово дитина  росте, розвивається, починає реагувати на своє ім’я, розмовляти, вирізняти себе з навколишнього світу та оточення, у неї  з’являються певні погляди.

Запитання

Чи можливі ці зміни без людського оточення, без людського суспільства?

(приклад з книги «Мауглі»)

 Зміни в розвитку людини, її поведінці значною мірою залежать від навколишнього оточення. Тобто вони можливі лише в людському суспільстві. Поняття особа є соціальним, воно означає людську істоту, яка досягла певного рівня свого розвитку. Досягнення цього рівня можливе лише в людському суспільстві, отже це поняття – соціальне.

Завдання.

Поясніть, як ви розумієте поняття  «соціальне»

 Більшість людей живе не лише в своїй родині, серед друзів і знайомих, які суттєво різняться в залежності від країни проживання. Саме цей зв’язок і визначає поняття «громадянство». Отже, громадянство – це поняття політико  - правове і визначає зв’язок людини з певною державою.

 

 

 

 

2.Поняття громадянства

 Поняття «громадянство» означає стійкий, юридично визначений, необмежений в часі та просторі зв’язок людини з певною державою. Юридична визначеність – це регулювання відносин людини і  держави відповідними нормативно – правовими актами.  Стійкість та необмеженість в часі та просторі означає, що громадянство зберігається в багатьох життєвих ситуаціях не лише на території певної держави, а й за її межами, на протязі всього життя людини.

Запитання

 Як ви вважаєте, чи можливе існування людини, що не пов’язана з жодною країною.

 

 Для людей, про яких йшлося вище, з’явилося поняття «апатрид» означає не громадянин. Але існують випадки, коли окремі особи мають громадянство двох країн одночасно. Таких людей називають «Біпатриди»

Апатрид -  особа, яка не належить до громадянства жодної країни.

Біпатрид – особа, яка одночасно має громадянство двох країн.

 У теперішній час більшість країн світу уклали угоду  по попередження  появи апатридів і біпатридів і намагаються забезпечити це своїм законодавством.

 

Крім того існує різниця між поняттями «громадянство» і «підданство»

Колективна робота за завданнями.

  1. пригадайте форми правління держави.
  2. Дайте визначення республіки та монархії і наведіть приклади країн, які мають названу форму правління.

(Велика Британія, Японія, Швеція, респ. – США, Німеччина, Франція, Росія

В монархії прийнято казати – людина «під королем», «під царем» тому це піддані, «громадянин» - для республіки.

3.Громадянство в українському законодавстві.

Основні положення щодо громадянства закріплено в Конституції України.

Робота з правовим документом.

Опрацювати ст.. 4 в ст.. 25 К.У.та визначити основні положення  щодо громадянства, які містяться в цих статтях

 

Основні положення громадянина:

  • єдине громадянство
  • неможливість позбавлення громадянства
  • вигнання з країни чи видачі іншій країні(але не звільняє від юридичної відповідальності)
  • захист громадянина України за її межами

Конституція України визначає основні положення, пов’язані з громадянством, більш докладно ці питання регулюються Законом України «Про громадянство України». Уперше цей закон був прийнятий в 1991р. закон що діє у теперішній час прийнятий  в 2001р.

Імітаційне завдання.

 Уявіть себе депутатами парламенту і визначте, які положення на вашу думку, мають увійти до закону України «Про громадянство України».

 

Визнати громадянство всіх, хто на час утворення України жив на її території і не належав до громадянства інших країн, або визнати громадянство лише за тими, хто є корінними жителями України з діда  -прадіда. (Україна визнала перший варіант, більш демократичний. Інші наприклад Латвія, Литва, Естонія взяли другий варіан, що призвело виникнення апатридів.

 Набуття громадянства при народженні дитини, а також визначення його при зміні громадянства батьків пропонується здійснити в процесі роботи малих учнівських груп.

 Ст.. 80 – 81 конспект.

 

Закріплення

Колективна робота за завданнями

  1. дайте визначення поняття «людина , особа, громадянин, громадянство, апатрид, біпатрид.
  2. Назвіть конституційні принципи громадянства в Україні.
doc
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
2735
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку