Урок "Групи слів за значенням: синоніми, антоніми, омоніми. Ознайомлення зі словниками синонімів, антонімів та омонімів "

Про матеріал
На уроці учні поглиблять знання про синоніми, антоніми, омоніми, пароніми; ознайомляться зі словниками синонімів, антонімів, омонімів. Школярі удосконалять вміння відрізняти омоніми від багатозначних слів, правильно вживати їх у мовленні; навчаться добирати синоніми, антоніми, омоніми до слів лексичної системи української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Групи слів за значенням: синоніми, антоніми, омоніми. Ознайомлення зі словниками синонімів, антонімів та омонімів

Номер слайду 2

Перший брат Розрізнити нас не кожен може – Звуки всі і наголос в нас той же, А приглянься, як поміж братами, Є відмінність і між нами. (Омоніми.)

Номер слайду 3

Омоніми Боксер (спортсмен) – боксер (собака) – слова, які мають однаковий звуковий склад, але різні за лексичним значенням.

Номер слайду 4

– слова, що мають однакове звучання, але різні за значенням і графічним зображенням. Вжиті – в житі Омофони

Номер слайду 5

Омоформи – слова, які збігаються у вимові в деяких граматичних формах. Три дівчини – три ретельніше

Номер слайду 6

Омографи – слова, що збігаються в написанні, але різняться вимовою, зокрема наголосом. зАмок – замОк

Номер слайду 7

Впишіть у клітинки слова, протилежні за змістом поданим. У виділеному вертикальному стовпчику прочитайте ім’я другого «брата». 1. Мало 2. Раніше 3. Всерйоз 4. Дешево 5. Увечері 6. Вірно 7. Влітку

Номер слайду 8

Рухаючись від літери зі стрілочками по колу, прочитайте ім'я останнього брата і запишіть його в клітинках. Здогадайтесь, через скільки літер треба «перестрибувати» . С К У И К У Н Р У О Д З Н И Н І Н Я М К А Синонім

Номер слайду 9

Відгадайте ребус – прочитайте ім'я матусі. В=К Р=К Н=Л О ІЯ' ' Лексикологія

Номер слайду 10

Антоніми – слова з протилежним лексичним значенням. Холодний – гарячий

Номер слайду 11

Синоніми – слова, що мають близьке чи однакове лексичне значення і різний звуковий склад. Сміливий – хоробрий

Номер слайду 12

Дощик Сіється дощик. I дощик іде. Тут накрапає, а там лопотить. Ніжно, весняно у діжці дзвенить, Нитку за ниткою тихо пряде. Дощик періщить, неначе з відра, I по калюжах мрійливо чалапа. Крапа і крапа тисячолапо. Зовсім забув, що вже спати пора. (Із журналу «Дивослово».) Дощик Сіється дощик. I дощик іде. Тут накрапає, а там лопотить. Ніжно, весняно у діжці дзвенить, Нитку за ниткою тихо пряде. Дощик періщить, неначе з відра, I по калюжах мрійливо чалапа. Крапа і крапа тисячолапо. Зовсім забув, що вже спати пора. (Із журналу «Дивослово».)

Номер слайду 13

Ось і став. Віз хлопців. Йому показали ручку. У лісі мало лисичок. Марія мила. Ось і став поїзд. Водій віз хлопців. Йому показали гелеву ручку. У лісі мало грибів-лисичок. Марія дуже мила.

Номер слайду 14

Якою голкою нічого не пошиєш? Яке місто ширяє над головами? Яку державу влітку можна носити на голові? Яка земля ніколи не постаріє? З якої чашки не нап’єшся? З якого крана не набереш води? (Сосновою, їжачою, патефонною.) (Орел.) (Панама.) (Нова Земля.) (З колінної.) (Із баштового.)

Номер слайду 15

гіркий – гострий – робота – ніч – світло – тепло – гучно – дружба – сміятися – солодкий тупий відпочинок день темрява холод тихо ворожба плакати

Номер слайду 16

Занедбаєш науку в …, пожалкуєш в старості. Руки білі, а сумління … Радість красить, а … палить. Де багато слів, там … діла. Добрий горщик, та … борщик. Літо збирає, а … з’їдає. Занедбаєш науку в молодості, пожалкуєш в старості. Руки білі, а сумління чорне. Радість красить, а печаль палить. Де багато слів, там мало діла. Добрий горщик, та поганий борщик. Літо збирає, а зима з’їдає.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іваненко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 червня 2020
Переглядів
2403
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку