Урок "Характеристика образу містера Вонки (Р. Дал «Чарлі і шоколадна фабрика»)"

Про матеріал

Конспект уроку із зарубіжної літератури, 5 клас, розділ "Сучасна література" на тему "

Характеристика образу містера Вонки (Р. Дал «Чарлі і шоколадна фабрика»)" допоможе учителю ознайомити учнів із розділами повісті, допомогти усвідомити їх зміст, ідейно-художнє значення.

Перегляд файлу

Зарубіжна література, 5 клас

Тема: Характеристика образу містера Вонки (Р. Дал «Чарлі і шоколадна фабрика»)

Мета: ознайомити учнів із новими розділами повісті, допомогти усвідомити їх зміст, ідейно-художнє значення; розвивати навички виразного читання, переказування, виділення основних епізодів твору, їх коментування, уміння висловлювати власні судження про прочитане; виховувати кращі моральні якості - доброту, щирість, уміння стійко переносити труднощі, бути дисциплінованим та розважливим.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: текст повісті, дидактичний матеріал

Хід уроку

І. Організаційний момент

 

ІІ. Перевірка домашнього завдання

Прочитати 13-18 розділи повісті.

ІІІ. Повідомлення теми, мети, завдань уроку

IV. Актуалізація опорних знань

Літературна гра

1.Найбільша мрія Чарлі? (Побувати на фабриці містера Вонки і дізнатися, що там у середині).

2.Хто першим знайшов золотий квиток? (Август Глуп).

З.Який рекорд встановила Віолетта Борегард? (Жувала жуйку 3 місяці безперервно).

4.Скільки дітей і дорослих відвідало фабрику Віллі Вонки? (5 дітей і 9 дорослих).

5.Хто працював на цій загадковій фабриці? (Умпа -лумпи).

6.Чим закінчилася екскурсія фабрикою для Веруки Солт? (Вона з батьками опинилася у смітнику).

7. З чого була зроблена улюблена яхта Віллі Вонки? (З льодяників).

8. Які незвичайні властивості мала нова жуйка Вонки? (Це був обід з трьох страв).

9 Чим був незвичайний ліфт, що пересувався шоколадною фабрикою? (Він рухався у будь-якому напрямку, куди захочеш).

10. Що отримав Чарлі у подарунок від містера Вонки? (Шоколадну фабрику).

11. Про що кожного разу співали умпа-лумпи?(Про дитячі вади, що призводять до біди).

 

V. Основний зміст уроку

1) Читання і обговорення 13-18 розділів повісті

- З ким діти прийшли на екскурсію до фабрики?

- Зачитайте опис Віллі Вонка. (І що то був за дивовижний чоловік! На голові він мав чорний циліндр.

Одягнений був у фрак з розкішного темно-фіолетового оксамиту. Штани мав темно-зелені. Рукавички - перламутрово-сірі. А в руці тримав елегантну тростину з золотою бамбулькою. З його підборіддя стирчала акуратна чорна цапина борідка. А очі - очі він мав невимовно ясні. Здавалося, що вони весь час іскряться й мерехтять. Власне кажучи, все його лице освітлював радісний усміх. Ох, а яким він здавався розумним! Яким кмітливим, проникливим і енергійним! Він без упину посмикував головою, схиляв її і так і сяк, ніби вбирав усе довкола своїми ясними мерехтливими очима. Його рухи були швидкі, як у білки, спритної й хитрющої старої білки з парку).

- Зачитайте, що побачили відвідувачі у шоколадному цеху. (Вони стояли посеред чудової долини. Обабіч простягалися зелені луки, а поміж них текла велика коричнева ріка. І ба більше, посеред ріки шумів велетенський водоспад - вода стікала з стрімкої скелі, закручувалася щільними пластами, а тоді з розмаху верглася в бурхливий вир, що клекотів піною та бризками. Під водоспадом (і це було найдивовижніше видовище) звідкілясь із височенної стелі звисало до самісінької річки ціле гроно велетенських скляних труб! Труби ті були таки справді велетенські. Було їх з добрий десяток, і вони висмоктували з річки коричневу каламутну воду, переганяючи її бозна-куди. А оскільки були вони зі скла, то всі бачили, як та рідина тече й булькоче, а ще було чути, як невпинно, заглушуючи ревіння водоспаду, смок-смок-смокчуть труби.

Річкові береги поросли мальовничими деревами й кущами - плакучими вербами, вільхами та високими купами рододендронів з рожевими, червоними й бузковими квітами. Луки були всіяні тисячами квіточок жовтця.

- От! - вигукнув містер Вонка, підскакуючи й показуючи золотою бамбулькою тростини на коричневу річку. - Це все шоколад! Кожна краплинка цієї ріки - з гарячого рідкого шоколаду найвищої якості. Най-най-най-вищої якості. Цього шоколаду вистачить, щоб заповнити по краї всі ванни всієї країни! Та Ще й усі плавальні басейни! Чи ж не дивовижно? А погляньте на мої труби! Вони засмоктують шоколад і розносять його по всіх фабричних  цехах, скрізь, куди потрібно! Тисячі літрів щогодини, любі дітки! Тисячі й тисячі літрів!)

- Хто такі умпа-лумпи? (Крихітні люди - завбільшки як звичайна лялька).

- Розкажіть, як жили умпа-лумпи до того, як потрапили на фабрику містера Вонки. (Ой, яка ж то жахлива країна! Нема там нічого, крім густющих джунглів. Там аж кишить найнебезпечнішими у світі звірюками - роговоглі, снуцвангери і жахливі злісні вангдудлі. Один вангдудль легко може зжерти десяток умпа-лумпів та ще й примчати по добавку. Коли я туди примандрував, то виявив, що маленькі умпа-лумпи живуть у хатинках на деревах. Вони мусили жити в цих дерево-хатках, щоб урятуватися від вангдудлів, рого-воглів та снуцвангерів. Вони страшенно голодували. Харчувалися зеленою гусінню, а гусінь на смак була огидна, тож умпа-лумпи цілісінькими днями нишпорили у верхівках дерев, шукали, з чим би ту гусінь змішати, щоб поліпшити її смак - червоних жучків, наприклад, або евкаліптового листя чи кори бон-бонового дерева. Усе те було противнюче, та все ж не таке противнюче, як гусінь. Бідолашечки умпа- лумпи! Понад усе їм хотілося бобів какао. Та вони ніде не могли їх роздобути. Умпа-лумпа був щасливий, коли за рік вдавалося знайти три-чотири какаові боби. А як вони про них мріяли! Какао-боби снилися їм ночами, а вдень вони тільки про них і говорили. Варто було при умпа-лумпі згадати слово «какао», як у того починала текти слина. Какао-боби, - розповідав містер Вонка, - ростуть на какаових деревах, і саме з них роблять шоколад. Без какао-бобів шоколаду не вийде. Какао-боби - це і є шоколад. Я на цій фабриці щотижня переробляю мільярди какаових бобів. Отож, шановні діти, коли я довідався, що умпа-лумпи шаліють за цим харчем, то одразу видряпався по дереву в їхнє село і пропхав голову в двері хатки вождя племені. Той бідолаха сидів охлялий і намагався їсти з миски товчену зелену гусінь, та ще й так, щоб не знудило. «Послухайте мене, - сказав я (звісно, не нашою, а умпа-лумпівською мовою), - якби ви всі перебралися в мою країну й жили на моїй фабриці, то мали б какао-бобів скільки захочете! У моїх коморах їх цілі гори! їжте, скільки влізе! їжте, хоч лусніть! Можу й зарплатню видавати бобами!)

- Що трапилося з Августосом Глупом у шоколадному цеху?

- Як вів себе містер Вонка, коли Августус потрапив у трубу?

- Яку пісню співали умпа-лумпи?

- Куди далі вирушили відвідувачі фабрики?

2) Характеристика Віллі Вонка

Бесіда:

- Коли ми вперше знайомимося із Віллі Вонком?

- Яку характеристику дає йому дідусь Джо?

- Яке враження на Чарлі справив містер Вонка під час першої зустрічі?

- Як містер Вонка ставиться до умпа-лумпів?

- Яка була реакція містера Вонка, коли Августус потрапив у трубу? Чому він так реагував?

Складання таблиці

Зовнішність

Одяг: фрак з розкішного темно-фіолетового оксамиту, штани темно-зелені, рукавички перламутрово-сірі,золота тростина із золотою бамбулькою. Акуратна чорна цапина борідка, очі - невимовно ясні, іскряться, мерехтять; обличчя освітлював радісний усміх; рухи швидкі, як у білки; голос,мов флейта.

Визначення автора

Дивовижний, здавався розумним, кмітливим, проникливим і енергійним.

Визначення інших героїв

Потвора,навіжений,псих,очманілий,ненормальний, придуркуватий,безголовий, скажений,шизонутий,пришиблений, дебільний.

Ні, він не такий!

Інформаційне гроно

Містер Віллі Вонка – власник шоколадної фабрики, багатий, розумний, кмітливий, енергійний, щедрий, добрий.

3) Перегляд уривків фільму

 

VI. Підсумки

 

VII. Домашнє завдання

Прочитати 19-24 розділи повісті;

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Sidorenko Illya
    Чоткий матеріал!!! ☺☺☺☺☺☺☺☺☺
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
16 липня 2018
Переглядів
74082
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку