Дата _______ Номер уроку _______ Соціально побутове орієнтування 3 клас
Тема. Харчові отруєння.
Мета. ознайомити з причинами харчових отруєнь; пояснити небезпеку
самолікування харчових отруєнь; навчати визначати термін придатності харчових продуктів за маркуванням; пояснити небезпеку придбання продуктів харчування на стихійних ринках; розвивати мислення, мовлення; виховувати самостійність, обережність.
Обладнання: зошит, роздатковий та ілюстративний матеріал.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Хід уроку
1. Організаційний момент
Продзвенів уже дзвінок,
Починаємо урок.
Будем добре працювати,
Будем все з тобою знати.
2. Нервово-психологічна підготовка
Мімічно-артикуляційна вправа.
Уявимо, що ми вдихаємо аромат квітів, а тепер щось тхне. (голосне дихання через роті і ніс, кілька повторів з різними варіантами запахів)
3. Перевірка домашнього завдання.
4. Актуалізація опорних знань
Гра «Вільний мікрофон»
— Розкажи про користь вітамінів. Наведи приклади продуктів, багатих на вітаміни.
— Для чого людині потрібні мікроелементи?
— Назви продукти харчування, які ти вживаєш. У яких з них містяться вітаміни А, В, С?
5. Мотивація учбової діяльності.
Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся, як розпізнавати якість продуктів харчування за певними ознаками.
6. Повідомлення теми уроку
7. Пояснення нового матеріалу
— Якою повинна бути їжа?
— Яку їжу необхідно споживати щодня?
— Коли треба їсти?
— Що завдає шкоди здоров’ю?
— Якими повинні бути продукти?
— Розглянь фотографії на с. 43. Де слід купувати продукти?
— Назви продукти, яким треба віддавати перевагу.
— Що таке штучна їжа?
— Доведи, що чіпси, сухарики, солодкі газовані напої тощо не варто споживати.
— Розглянь фотографії на с. 44. На що слід звернути увагу?
— Назвіть ознаки отруєння. Що слід негайно зробити за таких ознак?
— Що потрібно зробити до приїзду лікарів?
Пам’ятай! Самотужки лікувати харчові отруєння небезпечно для життя!
— З давніх-давен люди харчувалися натуральними продуктами: молоком, яйцями, свіжою городиною. Натуральні продукти смачні та корисні для здоров’я. На жаль, вони швидко псуються, їх не можна довго зберігати і перевозити на великі відстані. Тому люди почали використовувати різні способи подовжити термін зберігання цих продуктів, зокрема, винайшли харчові добавки: консерванти, барвники, підсилювачі смаку та ароматизатори.
Важливо пам’ятати, що часте вживання продуктів із харчовими добавками може завдати шкоди здоров’ю. Тому намагайся не купувати:
• продукти з надто тривалим терміном використання;
• продукти з неприродно яскравим забарвленням, у тому числі й підфарбовану солодку воду;
• продукти зі смаковими добавками, наприклад, чипси та сухарики.
Запам’ятайте! Надавайте перевагу свіжим натуральним продуктам.
Робота з пам'яткою «Як запобігти харчовим отруєнням»
— Розкажіть, як ви розумієте кожен пункт цієї пам’ятки.
Як запобігти харчовим отруєнням
• Мити руки перед прийомами їжі.
• Ретельно мити овочі та фрукти.
• Не куштувати недозрілих чи незнайомих плодів.
• Не вживати продуктів, що мають неприємний смак і запах.
• Зберігати готові страви у холодильнику.
• Не вживати продуктів із простроченим терміном придатності.
Запам’ятай! Відчувши ознаки харчового отруєння, негайно скажіть про це дорослим.
8. Фізхвилинка.
9. Закріплення знань.
Гра «Так чи ні?». Робота в парах
Вчитель читає твердження, а дитина відповідає «так» чи «ні».
• їсти потрібно через кожні 5 годин. Так чи ні?
• Молоко слід уживати щодня. Так чи ні?
• Смажені продукти корисні для здоров’я. Так чи ні?
• їсти треба в один і той самий час. Так чи ні?
• Овочі і фрукти треба їсти щодня. Так чи ні?
• Кожного дня треба їсти солодощі. Так чи ні?
• Натуральні продукти корисні для здоров’я. Так чи ні?
• Продукти харчування можна купувати на будь-якому ринку. Так чи ні?
Робота над рецептами-загадками з підручника.
— Прочитайте рецепти-загадки Віолетти Дворецької та назвіть страви. (Салат, борщик)
— Яка ваша улюблена страва? Дізнайтеся у батьків її рецепт. Розкажіть його в класі. Чи намагалися ви її приготувати?
Практична робота
— Термін та умови зберігання зазначають на упаковках усіх харчових продуктів.
— За написами на упаковці продуктів, наприклад, молока, сиру, крупи тощо, визначте термін їх придатності та умови зберігання.
Запам’ятай! Дотримуйся умов і термінів зберігання харчових продуктів.
10. Рефлексія.
Бесіда
— Як перевірити термін придатності харчових продуктів?
— Чому небезпечно купувати продукти харчування на стихійних ринках?
— Назви причини харчових отруєнь.
— Чим небезпечне самолікування харчових отруєнь?
— Що слід негайно робити у разі виявлення ознак харчового отруєння?
— Як надавати першу допомогу при харчових отруєннях?
11. Домашнє завдання.