1
Мін
Міністерство освіти України
ХВПКУ
методична розробка уроку
з англійської мови :
Викладач:
Гаврилюк І.А.
2008
Тема уроку: Харчування в Україні
Вид уроку: проект
Тип уроку: введення нового матеріалу, формування навичок і вмінь засобом інтерактивної презентації
Цілі навчання:
Практичні – вчити учнів здійснювати усне спілкування в типових ситуаціях професійної сфери з теми: " Харчування в Україні". Організувати роботу з оперування лексично-граматичним матеріалом з теми, на рівні монологічного висловлювання, організовати роботу з інформаційного переоглядового читання і перевірити вміння учнів одержувати інформацію з тексту, а також рівень сформованності дискусивної компетенці;
Розвивальні – розвивати оперативну і довгострокову пам'ять , уміння планувати свій мовленевий учинок на рівні міні-монологу, монологічного висловлювання, міні-діалогу (реакція на запитання); розвивати техніку інформаційного читання, логічного й аналітичного мислення, здогаду за контекстом, уміння визначати значеннєві віхи тексту;розвивати адитивні здібності, мовленнєвий і мовний слуховий здогад, слуховий самоконтроль; розвивати креативне мислення, творчий підхід до виконання завдань;
Освітні: - ознайомити учнів з особливостями харчування в Україні, з традиціяти та обрядами української кухні, рецептурою, назвою українських страв, українським фольклором;
Виховні: - формувати загальні життєві компетенції в професійній сфері спілкуванняї, виховувати дбайливе, свідоме й відповідальне ставлення до традицій свого народу, діяльності людини як індивіда, а також як представника людства в цілому.
Дидактичне та матеріально-технічне забеспечення:
мультимедійна дошка, комптер роздруківки текстів, аудіозапис, магнітофон, творчи роботи учнів, тести, словники
Методи і прийоми навчання:
демонстрація (інтерактивна презентація) нового матеріалу; семантизація нових лексичних одиниць, організація діяльності учнів в опрацьовуванні матеріалу
Межпредметні зв'язки:
технологія приготування їжі, організація підприємств громадського харчування, українська мова та література,естетика, етика,новітні інформаційні технології
Література:
Нова ділова англійська мова В.Г.Дарська, Розмовник офіціанта та барменаС.Л.Єфімов, Журнал English № 39 жовтень 2007р, Англійська мова у побуті П.Р.Рижков
План
Оцінювання. Домашнє завдання
Хід уроку
Activity "Name 5"
T: Name five:
3. What are the three main kinds of food in the western world?
4.What does GM stand for?
1. Farmers can provide food for everyone in 2050.
2.Food is cheaper in the western world now than in 1961.
3. GM foods are made by farmers.
4.Only rich countries grow GM foods.
5.Poor countries don't like GM foods.
6. GM foods grow in the wild.
7.Everybody likes GM foods because they are safe.t.
8. GM foods are a quick way to produce food.
l.True
2.True.
3.False. They are made by scientists.
4.False. China for example grows them.
5.False. They help produce more food quickly.
6.False. They are unnatural.
7.False. We don't know if they are safe.
8.True.
Different countries have their own typical food.What food is typical for the following countries?
Great Britain Italy
the USA Russia
China
Japan
Do you think there is something that has an impact on the choice of food of a country?
What influences the choice of food in our country?
Read the opinions of some pupils
Which of them do you agree with?
I love Ukrainian cuisine. It is delicious! It is very testy.
It doesn't matter what I eat. If I fell like eating, I eat what I can find in my fridge. Hunger doesn't choose.
Borsch is for me. I love it and I couldn't do without it. I think it is the best choice in the world!
I prefer homemade meals. My mum and granny are excellent cooks and their cooking is something I'd like you to taste!
If you ask me, hamburgers and pizza are the best. When I'm busy I always take a quick bite at a school vacation canteen or the nearest snack bar.
You listened the different opinions of some pupils about food in our country
Some of them are right, Some is not…& today in our lesson we will speak about food in our country. The topic of our lesson is Ukrainian food. Today we have unordinary lesson because some students of our group will teach you & explain you our topic
Компютерна презентація творчої роботи учнів з теми "Традиційна українська кухня"
Учням пропонуються різні речи, з яких вони повинні вибрати тількі ті, про які йшла мова у прослуханих проектах, та за допомогою їх сервирувати стіл.
реnсаке
damplings
flavour
saurkrayt
millet
yolks
cottage cheese
bread crums
Учням пропонується записати лексику в зошит,та скласти речення з новою лексикою
Учням пропонуеться заповнити таблицю, використовуя подану лексику.Учні повинні скласти рецепт приготування голубців, вареників, кортоплянників та котлет
Filling in the table
There are some names of Ukrainian popular dishes below I want to find out whether you know what they contain. Your task is to fill in the table.
3 large raw potatoes, 1 kg veal, 2 cups of flour, 1 large cabbage ,boiled rice for filling,
2 beaten eggs, bread crumbs, 1 beaten egg, 1 cup tomato juice, 1/2 cup water, butter or bacon fat, 1 small grated onion, 1 grated onion, 2 egg yolks, 2 tablespoons flour, 1/2 cup sour cream , cottage cheese filling, a little salt , a little pepper, few grains pepper
Cabbage holubtsi (meat stuffed cabbage rolls)
|
Varenyky (stuffed dumplings) |
Country kartoplianyky (potato pancakes) |
Kotlety (breaded veal kotlety) |
|
|
|
|
Answers:
Cabbage ho-ubtsi (meat stuffed cabbage rolls)
rolls |
Varenyky (stuffed dumplings) |
Country kartoplianyky (potato pancakes) |
Kotlety (breaded veal kotlety) |
1 large cabbage |
2 cups of flour |
3 large raw potatoes |
2 pounds of veal |
boiled rice filling |
2 egg yolks |
2 beaten eggs |
bread crumbs |
1 cup tomato juice |
1/2 cup water |
1 grated onion |
1 beaten egg |
1/2 cup sour cream |
cottage cheese filling (2 cups of cheese + l egg) |
2 tablespoons flour |
1 small grated onion |
a little salt and pepper |
|
a little salt |
a little salt |
butter or bacon fat |
|
few grains pepper |
a little pepper |
Учням пропонуеться перекласти рецепти українською мовою
CUCUMBER SALAD
PYROHY
Ingredients:
KASHA
Учням пропонуеться перекласти англійською мовою один куплет української народної пісні "А мій милий, вареничків хоче"
1.Reading
ODE TO BORSCH
In Ukraine, a meal would be incomplete without a soup course. Be the family rich or poor, soup is a daily "must". Steaming in a kettle on the side of the stove, or in a clay bake-oven. it sends forth a pleasant lingering aroma that stimulates the appetite. Soup never boils with a full, rollicking boil but simmers gently for hours. It is this long, slow cooking that extracts and blends the flavours of the ingredients put into the kettle. Hearty soup, enriched with chunks of meat, along with a sustaining soup accompaniment of baked cereal "kasha", constitutes the basic meal of any peasant family.
The varieties of soups are as numerous as the cook's imagination is capable of dreaming up. An ingenious and thrifty homemaker is able to concoct a delicious soup from available products, even when the supplies are low. Though Ukrainian soups are numerous, each having its own name, characteristic flavour, and garnish, basically they belong to one or another of the following classifications: vegetable, fish, broth, cereal, cream, milk or fruit puree.
The finishing touches to borsch vary with localand personal tastes. Some like it
slightly thickened with a tablespoon of flour or raw egg yolks.Others achieve the same results by cooking a finely diced potato along with the vegetables. To finish borsch in a truly traditional way, most old country cooks mash together a bit of salted pork with some raw onions to a smooth paste. They claim that without this final touch, borsch lacks its character. Some feel that a discreet use of garlic essence is just the thing to blend the borsch flavour together for a richly finished product, unless the borsch is meatless for Lent days, a few tablespoons of sour cream are always added to it just before serving. Sour cream has its own specific flavour that blends ideally with borsch.
Borsch has one great virtue for a busy homemaker.It can be made a day in advance and reheated without any loss of quality. In fact, connoisseurs of borsch are convinced beyond any doubt that a reheated borsch from a previous day is more fiavourful than when eaten the same day it is made.
2. Text comprehension
Read the text more carefully and choose the best answer: a, b or c.
1. In Ukraine, a meal would be incomplete without ....
2.When the supplies are low, an ingenious and thrifty homemaker....
3. Ukrainian folklore tells a humorous story concerning the origin of a soup creation made by....
4.Whenever soup is made in a hurry with whatever supplies are on hand, it is humorously called....
5.The true old country style borsch is ..
6.One distinctly different spring borsch is made of..., an acid plant that grows wild in Ukraine.
7.To finish borsch in a truly traditional way, most old country cooks mash together a bit of... to a smooth paste.
8.Borsch can be made a day in advance and reheated....
3. Discussion
Now I'd like you to answer some questions.
1. Matching idioms with their definitions
Read the idioms related to food and match them with their definition
10) chew the fat
h) to reveal a secret by accident
i) (a person's) livelihood or income
j) to chat informally with close friends (slang)
keys1с2h3d4b5i6a7g8e9f10j
2. Completing the sentences with idioms
T: Complete the sentences with the idioms from task 1.
3.1 need to get a job. Now I am the one who has to....
8.1 think Maria will do this work well. She really....
9. Now Natalka has really got herself... . She accepted two invitations for the same evening.
10. We didn't get much done this morning. An old friend came by and we spent a lot of time .... .
Keys: 1) spilt the beans; 2) in apple-pie order; 3) bring home the bacon; 4) sold like hotcakes; 5) a piece of cake; 6) bread and butter; 7) like two peas in a pod; 8) knows her onions; 9) in a pickle; 10) chewing the fat.
Speak about your favourite food
Write how to cook your favourite traditional dishes
What do we do with …..
реnсаке
damplings
flavour
saurkrayt
millet
yolks
cottage cheese?
1