Урок «Харчування в Україні »

Про матеріал
Тема уроку: Харчування в Україні Вид уроку: проект Тип уроку: введення нового матеріалу, формування навичок і вмінь засобом інтерактивної презентації Цілі навчання: Практичні – вчити учнів здійснювати усне спілкування в типових ситуаціях професійної сфери з теми: " Харчування в Україні". Організувати роботу з оперування лексично-граматичним матеріалом з теми, на рівні монологічного висловлювання, організовати роботу з інформаційного переоглядового читання і перевірити вміння учнів одержувати інформацію з тексту, а також рівень сформованності дискусивної компетенці; Розвивальні – розвивати оперативну і довгострокову пам'ять , уміння планувати свій мовленевий учинок на рівні міні-мо¬нологу, монологічного висловлю¬вання, міні-діалогу (реакція на за¬питання); розвивати техніку інформаційного читання, логічного й аналітичного мислення, здогаду за контекстом, уміння визначати зна¬ченнєві віхи тексту;розвивати ади¬тивні здібності, мовленнєвий і мов¬ний слуховий здогад, слуховий са-моконтроль; розвивати креативне мислення, творчий підхід до вико¬нання завдань; Освітні: - ознайомити учнів з особливостями харчування в Україні, з традиціяти та обрядами української кухні, рецептурою, назвою українських страв, українським фольклором; Виховні: - фор¬мувати загальні життєві компетенції в професійній сфері спілкуванняї, виховувати дбай¬ливе, свідоме й відповідальне став¬лення до традицій свого народу, діяльності людини як індивіда, а також як представника людства в цілому.
Перегляд файлу

1

 

Мін

Міністерство освіти України

ХВПКУ

методична розробка уроку

з англійської мови :

    

 

 

 

 

 

 

 

                                                                           Викладач:

                                                                                 Гаврилюк І.А.

 

                                                                                                                                               

2008

 

Тема уроку: Харчування в Україні

Вид уроку: проект

Тип уроку: введення нового матеріалу, формування навичок і вмінь засобом інтерактивної презентації

                                       Цілі навчання:

Практичні – вчити учнів здійснювати усне спілкування в типових ситуаціях професійної сфери з теми: " Харчування в Україні". Організувати роботу з оперування лексично-граматичним матеріалом з теми, на рівні монологічного висловлювання, організовати роботу з інформаційного переоглядового читання і перевірити вміння учнів одержувати інформацію з тексту, а також рівень сформованності дискусивної компетенці;

Розвивальні – розвивати оперативну і довгострокову пам'ять , уміння планувати свій мовленевий учинок на рівні міні-мо­нологу, монологічного висловлю­вання, міні-діалогу (реакція на за­питання);  розвивати техніку  інформаційного читання, логічного й аналітичного мислення, здогаду за контекстом, уміння визначати зна­ченнєві віхи тексту;розвивати ади­тивні здібності, мовленнєвий і мов­ний слуховий здогад, слуховий са­моконтроль; розвивати креативне мислення, творчий підхід до вико­нання завдань;

 Освітні:   - ознайомити учнів з особливостями харчування в Україні, з  традиціяти та обрядами української кухні, рецептурою, назвою українських страв, українським фольклором;

 Виховні:  - фор­мувати загальні життєві компетенції в професійній сфері спілкуванняї, виховувати дбай­ливе, свідоме й відповідальне став­лення до традицій свого народу, діяльності людини як індивіда, а також як представника людства в цілому.

 

 

 

 

 

 

Дидактичне та матеріально-технічне забеспечення:

                  мультимедійна дошка, комптер  роздруківки текстів, аудіозапис, магнітофон,  творчи роботи учнів,  тести, словники

Методи і прийоми навчання:

                демонстрація (інтерактивна презентація) нового матеріалу; семантизація нових лексичних одиниць, організація діяльності учнів в опрацьовуванні матеріалу

Межпредметні зв'язки:

               технологія приготування їжі, організація підприємств громадського харчування, українська мова та література,естетика, етика,новітні інформаційні технології

Література:

               Нова ділова англійська мова В.Г.Дарська, Розмовник офіціанта та барменаС.Л.Єфімов, Журнал English № 39 жовтень 2007р, Англійська мова у побуті П.Р.Рижков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План

  1. Організаційна частина
  • мовна зарядка
  1. Перевірка домашнього завдання
  • відповіді на запитання
  • графічний диктант
  1. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми і мети.
  2. Творча робота учнів
  • Компютерна презентація   творчих робіт учнів з теми  "Традиційна українська кухня"
  1. презентація №1 "Звичаї та традиції української кухні"
    • вивчення нової лексики до урока
  2. Презентація №2 "Назви українських страв і напоїв"
  3. Презентація №3 "Рецептура"
  4. Презентація №4 "Фольклор в українській кухні"
  1. Узагальнення та систематизація знань
  •                       Читання текста
  •                       тест
  •                        дискусія
  1. Гра- імітація (приготування страви)
  2. Робота з розширення лексичного запасу
  • розгадати ідіоми
  • заповнити речення ідіомами
  1. Закріплення вивченого на уроці
  • хвилина говоріння
  • хвилина письма
  • питальник
  1. Підбиття підсумків уроку.

 Оцінювання. Домашнє завдання

 

 

 

 

 

Хід уроку

  1. Організаційна частина

 Activity "Name 5"

T: Name five:

  • things to eat (e.g. bread, soup, pizza, sandwich, icecream);
  • things to drink (e.g. water, juice, tea, milk, coffee);
  • red fruits (e.g. apple, plum, strawberry, raspberry, red currants);
  • yellow fruits (e.g. banana, lemon, pear, grapes, apri­cot);
  • things made from milk (e.g. cheese, yoghurt, butter, cream, ice cream);
  • things vegetarians do not eat (e.g. fish, eggs, sausage, ham, beefsteak);

 

  1.  Перевірка домашнього завдання
    •         T: I'd like you to answer some questions .
  1.                   .How many people are there on our planet today?
  2.                   How many people there may be in 2050?

3. What are the three main kinds of food in the western world?

4.What does GM stand for?

  • .Are these statements true or false? .

1. Farmers can provide food for everyone in 2050.
2.Food is cheaper in the western world now than in 1961.
3. GM foods are made by farmers.

4.Only rich countries grow GM foods.

5.Poor countries don't like GM foods. 

6. GM foods grow in the wild.

7.Everybody likes GM foods because they are safe.t.

8. GM foods are a quick way to produce food. 

 l.True

2.True.

3.False. They are made by scientists.

4.False. China for example grows them.

5.False. They help produce more food quickly.

6.False. They are unnatural.

7.False. We don't know if they are safe.

8.True.


  1. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми і мети.

Different countries have their own typical food.What food is typical for the following countries?
Great Britain  Italy

the USA Russia

    China

Japan

Do you think there is something that has an impact on the choice of food of a country?

What influences the choice of food in our country?

Read the opinions of some pupils

Which of them do you agree with?

 

I love Ukrainian cuisine. It is  delicious! It is very testy.

 

It doesn't matter what I eat. If I fell like eating, I eat what I can find in my fridge. Hunger doesn't choose.

Borsch is for me. I love it and I couldn't do without it. I think it is the best choice in the world!

I prefer homemade meals. My mum and granny are excellent cooks and their cooking is something I'd like you to taste!

If you ask me, hamburgers and pizza are the best. When I'm busy I always take a quick bite at a school vacation  canteen or the nearest snack bar.

 

You listened  the different  opinions of some pupils about food in our country

Some of them are right, Some is not…& today in our lesson we will speak about food in our country.  The topic of our lesson is Ukrainian food. Today we have unordinary  lesson because some students of our group will teach you & explain you our topic

 

  1. Творча робота учнів.

 Компютерна презентація   творчої роботи учнів з теми "Традиційна українська кухня"

 

  •  презентація № 1 "Звичаї та традиції української кухні"

 

Учням пропонуються різні речи, з яких вони повинні вибрати тількі ті, про які  йшла мова у  прослуханих проектах, та за допомогою їх сервирувати стіл.

 

  • вивчення нової лексики

реnсаке

damplings

flavour

saurkrayt

millet

yolks

cottage cheese

bread crums

Учням пропонується записати лексику в зошит,та скласти речення з новою лексикою

 

  • презентація  №2 "Назви українських страв і напоїв"

Учням пропонуеться заповнити таблицю, використовуя подану лексику.Учні повинні скласти рецепт приготування голубців, вареників, кортоплянників та котлет

Filling in the table

There are some names of Ukrainian popular dishes below I want to find out whether you know what they contain. Your task is to fill in the table.

 

3 large raw potatoes, 1 kg veal, 2 cups of flour, 1 large cabbage ,boiled rice for filling,

 2 beaten eggs, bread crumbs, 1 beaten egg, 1 cup tomato juice, 1/2 cup wa­ter, butter or bacon fat, 1 small grated onion, 1 grated onion, 2 egg yolks, 2 tablespoons flour, 1/2 cup sour cream , cottage cheese filling, a little salt , a little pepper, few grains pepper

 

 

Cabbage holubtsi (meat stuffed cab­bage

rolls)

 

 

   

Varenyky (stuffed

dumplings)

Country kartoplianyky (potato

pancakes)

Kotlety (breaded veal kot­lety)

 

 

 

 

Answers:

 

Cabbage ho-ubtsi (meat stuffed cab­bage

rolls)

 

 

rolls   

Varenyky (stuffed

dumplings)

Country kartoplianyky (potato

pancakes)

Kotlety (breaded veal kot­lety)

1 large cabbage

2 cups of flour

3 large raw potatoes

 2 pounds of veal

boiled rice filling

2 egg yolks

2 beaten eggs

bread crumbs

1 cup tomato juice

1/2 cup water

1 grated on­ion

1 beaten egg

1/2 cup sour cream

cottage cheese fill­ing (2 cups of cheese +

 l egg)

2 tablespoons flour

1 small

grated

onion

a little salt and pepper

 

a little salt

a little salt

butter or ba­con fat

 

few grains pepper

a little pepper

 

  • презентація  №3 "Рецептура"

Учням пропонуеться перекласти рецепти українською мовою

 

CUCUMBER SALAD

  • Ingredients: 4 cucumbers, peeled and sliced thinly, teaspoons salt, 3/ 5 tablespoons sour cream, 4/1 tablespoon lemon juice, 1 teaspoon sugar, 0,25 teaspoon pepper. Steps.
  • Layer cucumbers in a shallow dish, sprinkling some of the salt between layers.
  • Let cucumbers sit at room temperature for 1 hour. Drain off liquid and dry with a paper towel.
  • Put sour cream, lemon juice, sugar, and pepper in a medium bowl. Beat together.
  • Stir in cucumbers.
  • Add the rest of the salt to taste.
  • Cover and chill.
  • Serve cold.
  •  

PYROHY

Ingredients:

  • 1 0,5 cups flour 
  • 1 teaspoon salt
  • 1/3 cup shortening
  • 4 tablespoons sour cream 1 cup cooked ground beef
  • 1 egg beaten 
  • 2 eggs, hard boiled and chopped
    4       table spoons chopped onion
  • 0,5 teaspoon dill weed
  • 0,75 teaspoon salt 
  • 0,25 teaspoon pepper
  • 3drops Tabasco
                                     Steps.
  • Mix flour and salt in a large bowl.
  • Cut in shortening and sour cream.
  • With clean hands fori* into a soft dough. Add cold water if necessary.
  • Refrigerate dough for 30 minutes.
  • Combine beef, half of beaten egg, hard-boiled eggs, onion, dillweed, salt, pepper, and Tabasco in a medium bowl. Mix well.             
  • Preheat oven to 400 degrees.
  • Roll dough out onto a floured board to 0,25-inch thick.
  • Cut dough into 3-inch circles.
  • Put a small amount of meat mixture into center of each circle and fold dough over into a half circle.
  • Press edges together and brush top with saved beaten egg.
  • Bake on a greased baking sheet for 15 minutes or until lightly browned.
  • Serve hot.

 

 

KASHA

 

  • I egg, beaten
  • cup kasha /buckwheat grouts/ 0,25 cup butter, cut in pieces
  • 0,25 cups chicken broth    0,75 teaspoon salt
  • 0,25 teaspoon pepper    Steps.
  • Put egg and kasha in a medium bowl. Mix well.
  • Put a large frying pan over medium heat. Add kasha.
  • Cook, stirring constantly, until kasha is toasted and dried out.
  • Add rest of ingredients. Reduce heat to low.
  • Cover pan. Simmer for 15 minutes.
  • Stir occasionally.
  • Cook until kasha has absorbed liquid and
  • is tender but not mushy. Add water if necessary.
  • Fluff with a fork. Serve hot.   

 

 

  • презентація №4 "Фольклор в українській кухні"

Учням пропонуеться перекласти англійською мовою  один куплет української народної пісні "А мій милий, вареничків хоче"

 

  1. Узагальнення і систематизація знань

1.Reading

ODE TO BORSCH

 In Ukraine, a meal would be incomplete without a soup course. Be the family rich or poor, soup is a daily "must". Steaming in a kettle on the side of the stove, or in a clay bake-oven. it sends forth a pleasant lingering aroma that stimulates the appetite. Soup never boils with a full, rollicking boil but simmers gently for hours. It is this long, slow cooking that extracts and blends the flavours of the ingredients put into the kettle. Hearty soup, enriched with chunks of meat, along with a sustaining soup accompani­ment of baked cereal "kasha", constitutes the basic meal of any peasant family.

The varieties of soups are as numerous as the cook's imagination is capable of dreaming up. An ingenious and thrifty homemaker is able to concoct a delicious soup from available products, even when the supplies are low. Though Ukrainian soups are numerous, each having its own name, characteristic flavour, and garnish, basically they belong to one or another of the following classifications: vegetable, fish, broth, cereal, cream, milk or fruit puree.

The finishing touches to borsch vary with localand personal tastes. Some like it
slightly thickened with a table­spoon of flour or raw egg yolks.Others achieve the same results by cooking a finely diced potato along with the vegetables. To fin­ish borsch in a truly traditional way, most old country cooks mash together a bit of salted pork with some raw onions to a smooth paste. They claim that without this final touch, borsch lacks its character. Some feel that a discreet use of garlic essence is just the thing to blend the borsch flavour together for a richly finished product, unless the borsch is meatless for Lent days, a few tablespoons of sour cream are always added to it just before serving. Sour cream has its own specific flavour that blends ideally with borsch.

 Borsch has one great virtue for a busy homemaker.It can be made a day in advance and reheated without any loss of quality. In fact, connoisseurs of borsch are convinced beyond any doubt that a reheated borsch from a previous day is more fiavourful than when eaten the same day it is made.

 

 

2. Text comprehension

        Read the text more carefully and choose the best answer: a, b or c.

1. In Ukraine, a meal would be incomplete with­out ....

  1.     a soup course
  2.     a borsch course
  3.     a "kasha" course

2.When the supplies are low, an ingenious and thrifty homemaker....

  1.     is able to concoct a delicious soup from available products
  2.     is not able to concoct a delicious soup from available products
  3.     has to buy at the market all the necessary ingredients to concoct a delicious soup

3.  Ukrainian folklore tells a humorous story concerning the origin of a soup creation made by....

  1.     a begging monk
  2.     a wandering gypsy
  3.     a tramping soldier

4.Whenever soup is made in a hurry with whatever sup­plies are on hand, it is humorously called....

  1. "an ax soup"
  2.     "a knife soup"
  3. "a hammer soup"

5.The true old country style borsch is ..

  1. a mildly sweet vegetable soup with carrot predomi­nating
  2.     a mildly tart vegetable soup with cabbage predomi­nating
  3. a mildly tart vegetable soup with beets predominat­ing

6.One distinctly different spring borsch is made of..., an acid plant that grows wild in Ukraine.

  1.     nettle leaves
  2.     sorrel leaves
  3.     burdock leaves

7.To finish borsch in a truly traditional way, most old country cooks mash together a bit of... to a smooth paste.

  1.     salted pork with some raw sorrel
  2.     salted beef with some raw garlic
  3.     salted pork with some raw onions

8.Borsch can be made a day in advance and reheat­ed....

  1.              without any loss of quality
  2.             with loss of quality
  3.              with trebling of quality

3. Discussion

 Now I'd like you to answer some questions.

  • Is borsch a truly Ukrainian dish? Why do you think so? Which ingredients does borsch  consist of?
  • What is borsch served with?
  • Will people in Ukraine eat borsch in the future?

 

 

  1. Гра – імітація (приготування страв)

 

  1. Робота з розширення лексичного запасу

 

1. Matching idioms with their definitions

 Read the idioms related to food and match them with their definition

  1.     in apple-pie order
  2.     spill the beans
  3.     know one's onions
  4.     like two peas in a pod
  5.     bread and butter
  6.     a piece of cake
  7.     in a pickle
  8.     sell like hotcakes
  9.     bring home the bacon

10) chew the fat

  1.     very easy
  2.     very much alike, almost identical
  3.     very well organised; in very good order
  4.     to have a good knowledge about something one is supposed to know
  5.     to be very popular and sought after
  6.       to earn a salary
  7.     in trouble; in a mess

h) to reveal a secret by accident

i) (a person's) livelihood or income

j) to chat informally with close friends (slang)

 keys1с2h3d4b5i6a7g8e9f10j

2. Completing the sentences with idioms

T: Complete the sentences with the idioms from task 1.

  1.    We wanted the party to be a surprise, but Mykola... and spoilt it.
  2.    Her desk is so neat. Everything is always....

3.1 need to get a job. Now I am the one who has to....

  1.    Thomas should be happy about the success of his new book. It is ....
  2.    Oh, that's.... I can do it without even trying.
  3.    I don't especially like doing this job, but it is my....
  4.    Ivan and Petro have the same likes and dislikes and ways of doing things. They're just....

8.1 think Maria will do this work well. She really....

9. Now Natalka has really got herself... . She ac­cepted two invitations for the same evening.

10. We didn't get much done this morning. An old friend came by and we spent a lot of time ....     .

Keys: 1) spilt the beans; 2) in apple-pie order; 3) bring home the bacon; 4) sold like hotcakes; 5) a piece of cake; 6) bread and butter; 7) like two peas in a pod; 8) knows her onions; 9) in a pickle; 10) chewing the fat.

 

  1. Закріплення вивченого на уроці
  • Activity Speaking minute

Speak about your favourite food

  • Activity Writing minute

 Write how to cook your favourite traditional dishes

  • Now I'd like you to answer some questions

What do we do with …..

реnсаке

damplings

flavour

saurkrayt

millet

yolks

cottage cheese?

 

  1. Підбиття підсумків уроку. Оцінювання. Домашне завдання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додав(-ла)
Гаврилюк Ирина
Додано
11 січня 2022
Переглядів
455
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку