Урок "Хореографічні особливості сюжетного танцю"

Про матеріал
Дана розробка заняття, розрахована для ознайомлення дітей, віком 9 - 10 років, з сюжетним танцем.
Перегляд файлу

Тема: « Хореографічні особливості сюжетного танцю»

Мета: розвивати у дітей танцювальні здібності, виховувати культуру виконання і любов до хореографії,навчити правильному технічному виконанню, сприяти уяві.

Хід заняття.

1.Організаційний момент.

Вхід в зал, уклін в українському характері.

2. Тема й мотивація.

 Ще з давніх часів і до сьогоднішнього дня один з найулюбленіших видів мистецтва є - танець. Він об'єднує хореографів і дітей, їх батьків та глядачів, які можуть оцінити цю творчість. Ще в первісному суспільстві, коли люди не могли все висловити словами, всі свої емоції вони висловлювали танцями. У своїх танцях вони закликали до себе удачу, в танцях вони обожнювали сили природи і щиро вірили в хореографічну силу. Люди виходили на галявину після важкого робочого дня і водили хороводи, танцювали і грали в танці. Ось так і склалася у кожного народу своя культура, свій народний танець. Скажіть, а які народні танці ви бачили? А чи завжди народний танець швидкий?

Діти, українські народні танці поділяються на три основні жанри:

- хороводи

- сюжетні танці

- побутові.

Сьогодні на уроці ми з вами розглянемо хореографічні особливості сюжетного танцю, але ми з вами традицій змінювати не будемо та почнемо урок з розминки по колу.

 

3. Розминка по кругу.

4. Класичний екзерсис.

Діти, а давайте згадаємо ще раз, я впевнена що ви знаєте,

- А для чого танцівники виконують класичний екзерсис?

Правильно, йде повне розігрівання м'язів і зв'язок, починаючи з повільних присідань, закінчуючи великими кидками ніг. Це все система класичного танцю побудована за принципом від простого до складного, а засновником цієї системи є Ваганова Агрепіна Яківна. (Робота біля станку)

 

5. Середина залу. Пояснення нового матеріалу.

Діти, український танець займає значне місце в культурі нашого народу. Велику популярність українського танцю в нашій країні і за кордоном пояснюється великою різноманітністю тем і сюжетів танцю.

 Сюжетний танець - це дуже цікаве видовище, в такому танці обов'язково повинна бути сюжетна лінія - це зміст і сенс танцю. В сюжетному танці яскраво виражені образи та їх характер, всі рухи танцюристів повинні бути виразними, красивими і яскравими, а взаємодія виконавців має бути зрозуміла глядачеві. (Перегляд відео кількох сюжетних танців)


- діти, який був сюжет? - вам сподобався такий танець? - а скільки було героїв? - а яка різниця між вашими танцями і ось цим?

Ну, а зараз і ми з вами розучимо невеличке українське етюд, але для цього потрібно згадати  основні рухи є в українському танці.

(Танцювальний етюд на середині залу)

А зараз ми з вами згадаємо діючий репертуар нашого колективу.

- «Українська полька»

- «Вальс»

- «Тарантела»

- «Гуцульські візерунки»

6. Рефлексія.

Ви сьогодні молодці! А тепер, мої любі, дайте пригадаємо: що вам запам'яталося?

А що не вийшло зробити на занятті?

Що вам не сподобалося? (Відповіді дітей).

На наступному занятті ми з вами продовжимо працювати над сценічним образом виконавців і познайомимося з іншими сюжетними танцями.

Нам пора прощатися, додому повертатися.

7 Уклін.

docx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
1247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку