Урок і презентація "„Дива країни Ліліпутії, або парадокси Свіфта. Сатиричне змалювання державного устрою, законів та звичаїв Ліліпутії.”

Про матеріал

розробка уроку у 9 класі Дива країни Ліліпутії, або парадокси Свіфта. Сатиричне змалювання державного устрою, законів та звичаїв Ліліпутії.”, дає учням можливість навчати учнів аналізувати текст, допомогти зрозуміти особливості сатири й алегорії, спрямованих на викриття соціального устрою Англії ХVІІІ ст.,дослідити на основі тексту приклади сатиричного змалювання подій і героїв,сприяти вихованню негативного ставлення до людських і суспільних вад.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джонатан Свіфт “Мандри Гуллівера”

Номер слайду 2

1. Якими були навчання і виховання Гуллівера? 2. Яку науку вивчав Гуллівер? 3. Згадайте, як Гуллівер витрачав батьківські гроші? 4. Які речі герой завжди брав із собою у плавання? 5. Чим цікавився Гуллівер, перебуваючи на чужині? 6. Що змусило героя відправитися у плавання? 7. Завдяки чому Гуллівер урятувався під час шторму? 8. Скільки подорожей здійснив Гуллівер?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Фрагмент х/ф “Мандри Гуллівера”

Номер слайду 5

Тема. Дива країни Ліліпутії, або парадокси Свіфта. Сатиричне змалювання державного устрою, законів та звичаїв Ліліпутії.

Номер слайду 6

Індуктор

Номер слайду 7

Асоціативний кущ “Держава”

Номер слайду 8

Назва країни – Столиця – Форма правління – Грошова одиниця – Політичні партії – Населення – Ліліпутія Мілдендо монархія спрага тремексени (високі підбори), слемексени (низькі підбори) гостроконечники, тупоконечники. ліліпути, чоловічки зріст 6 дюймів (1 дюйм = 2,54 см, 6 дюймів = 15 см) Робота в зошитах

Номер слайду 9

Держави такі, які люди: вони виростають із людських характерів. Платон

Номер слайду 10

Реконструкція

Номер слайду 11

Робота в групах Дзеркало №1. Імператор Ліліпутії.

Номер слайду 12

Робота в групах Дзеркало №2. Розваги ліліпутів.

Номер слайду 13

Робота в групах Дзеркало №3. Політичні партії.

Номер слайду 14

«Ліліпутія – це Англія в мініатюрі»,- говорив Д.Свіфт.

Номер слайду 15

Пуритани, католики, протестанти Гостроконечники і тупоконечники Політичні партії – віги і торі Тремексени і слемексени Внутрішня і зовнішня політика Ордени Підв'язки, Бані, Св. Андрія Державні нагороди – синя, червона, зелена стрічки Королівський палац у Лондоні Імператорський палац Лондон Мідлендо Англійський король Георг Король Ліліпутії Англія Ліліпутія Державний уклад Свіфтівське дзеркало

Номер слайду 16

Словникова робота Сатира – вид комічного, який найбільш нещадно висміює людську недосконалість.

Номер слайду 17

1.На державну посаду призначаються за моральними якостями, а не за здібностями. 2. Забороняється розбивати яйце з тупого кінця. 3. Забирати дітей від батьків і виховувати в закритих закладах. 4. Призначати на державні посади тих, хто добре танцює на канаті. 5. Державні нагороди вручати за стрибки через палицю і плазування під нею. ЗАКОНИ ТА ЗВИЧАЇ ЛІЛІПУТІВ

Номер слайду 18

ГРА «НАЙСПРИТНІШИЙ»

Номер слайду 19

Як ви вважаєте, за що треба нагороджувати вищими державними нагородами? З першого погляду здається, що Ліліпутія нормальна країна, у якій існує порядок і благополуччя. Але, проаналізувавши всі закони, складається враження, що ми в країні кривих дзеркал, де все існуюче не відповідає звичним уявленням. Такі явища називаються ПАРАДОКСАМИ.

Номер слайду 20

Словникова робота ПАРАДОКС (грецьк. Paradoxon – дивовижний, той, що суперечить здоровому глузду) – явище, яке не відповідає звичним уявленням.

Номер слайду 21

Парадокси Ліліпутії Нагороди та заслуги Звичаї Посади Виховання дітей Виконання законів Рівень освіти Розглянемо схему «Парадокси Ліліпутії».

Номер слайду 22

Підсумок уроку. Гра “Вітрило” 1. Що означає слово ліліпут? 2. Дюйм – скільки це? 3. Скільки морських подорожей здійснив Гуллівер? 4. Як називається явище, яке не відповідає звичним уявленням? 5. Які прийоми використовує автор для зображення життя у Ліліпутії?

Номер слайду 23

Домашнє завдання Прочитати 4,5 розділи роману “Мандри Гуллівера” Написати твір-мініатюру “Якою, на вашу думку, повинна бути ідеальна держава”

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тяпкова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Голяк Надія
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Волощук Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.)
Додано
15 січня 2019
Переглядів
12698
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку