Урок "Індивідуальні засоби захисту органів дихання та шкіри"

Про матеріал
План-конспект для використання на уроці предмету "Захист Вітчизни". Матеріал містить теоретичні відомості, таблиці та кольорові зображення індивідуальних засобів захисту органів дихання та шкіри.
Перегляд файлу

Тема : Засоби захисту органів дихання та шкіри.

Мета уроку: ознайомити учнів із засобами захис­ту органів дихання та шкіри; підвищити компетентність учнів у використанні засобів захисту органів дихання.

Місце проведення: кабінет предмету «Захист Вітчизни».

Час: 45 хв. 

Навчально-методичне забезпечення: комп’ютер, наочні посібники, протипилова тканинна маска, ватно-марлева пов’язка, респіратори, філь­трувальні протигази ЦП-5 (8-10 шт.), загальновійськовий захисний костюм (ЗЗК), секундомір, підручник «Захист Вітчизни».

ХІД УРОКУ:

         І. Вступна частина (5хв).

  1.1. Шикування учнями в одну шеренгу, перевірка за списком та огляд зовнішнього вигляду учнів, рапорт командира взводу вчителю предмета «Захист Вітчизни», привітання, виконання команд: «Рівняйсь !», «Струнко !», «Вільно !».

     1.2. Оголошення теми, мети та порядку проведення уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів(10хв.)

1. Назвати укриття найпростішого типу.

2. Які існують вимоги до сховищ?

   3. Типи колективних засобів захисту людей ?

   4. Розповісти про ПРУ?

             5.  Що таке евакуаційні заходи?

ІІІ. Основна частина. Викладення нового матеріалу (30хв).


 


 

Прості засоби захисту органів дихання

 

Ватно-марлева пов’язка є замінником рес­піратора і виготовляється самостійно з куска марлі довжиною 100 см і шириною 50 см. Його розстилають на столі, на середину кладуть вату розміром 30x20 см і завтовшки приблизно 2 см. Вільні кінці марлі по всій довжині шматка з обох сторін згортають, закриваючи вату. Після цього на кінцях марлі роблять розрізи довжи­ною 30-35 см, які утворюють дві пари зав’язок. Накладають пов’язку на обличчя так, щоб був закритий низ підборіддя, а верхній край закри­вав ніс і доходив до очних ямок. Нижні кінці зав’язують на тім’ї, а верхній - на потилиці за вухами. Для захисту очей обов’язково ви­користовують протипилові окуляри.

 

Копия P3070010 

 

 

 

 

 

    

  Протипилова маска складається з корпу­су і кріплення. У корпусі робляться оглядові отвори, в які вставляють скло або пластинки з плексигласу, целулоїду або іншого прозорого матеріалу. Маски виготовляють семи розмірів залежно від висоти обличчя. Корпус маски складається з 4-5 шарів тканини.

  

  Респіратори призначені для захисту ор­ганів дихання від радіоактивного пилу    при діях на місцевості зараженій радіоактивними речовинами та у вторинній хмарі бактеріальних засобів.

 

 

 

 

 

FFP1 респіратори мають низьку ефективність фільтрації і ступінь очищення до 80%, захищають тільки від крупнодисперсних твердих аерозолів (крупного пилу). Дозволяють захищати органи дихання при забрудненнях до 4 ГДК (гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин)

Респіратори першого ступеня захисту FFP1 - захищають від грубої будівельної пилу.

Застосовуються при роботі з нетоксичного пилом, при будівництві, деревообробній галузі, добре захищають від частинок цементу, пилку, вугілля, металевих тирси і тому подібних великих частинок пилу.

 

 

 

D:\Рабочий стол\81xuuzuilxl._ul1500_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FFP2 респіратори очищають до 94% забруднень, мають середню ефективність і крім перерахованих вище забруднень фільтрують також дрібнодисперсні і рідкі аерозолі. Застосовуються при забрудненості повітря до 12 ГДК, при роботі з пилом середньої токсичності, пилом твердої деревини, вугіллям, при електрозварювання, вловлюють рідкі аерозолі на основі масла і води.

Респіратори другого ступеня FFP2 - дрібний пил середньої токсичності і рідкі аерозолі.

 

 

 

 

D:\Рабочий стол\m6gil (4).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FFP3 респіратори володіють високою ефективністю, очищають до 99% домішок, дозволяють працювати при забрудненості до 50 ГДК (за іншими даними до 30 ГДК) і захищають органи дихання крім перерахованих вище забруднень також від дрібнодисперсних твердих і рідких аерозолів. Застосовуються при роботі з токсичною пилом, азбестом, радіоактивним пилом і для захисту від бактерій і вірусів, вловлюють спори цвілі

Респіратори третього ступеня захисту FFP3 захищає від токсичної і радіоактивного пилу, бактерій і вірусів (скоріше від пилу і крапель вологи в якій вони містяться).

 

D:\Рабочий стол\m6gil (11).jpg

 

 

 

 

 

 

Респіратор Р-2- фільтруюча напівмаска, має два клапани вдиху та один видиху із запобіжним екраном, наголовником із лямок і носовим затискачем. При вдиханні повітря проходить через усю поверхню респіратора філь­трується та через клапан дихання потрапляє в органи дихання. Відпрацьоване повітря ви­ходить через клапан видихання. Виготовляється трьох розмірів. Підбір здійснюється за виміром висоти обличчя. Розмір 1- до 109 мм, 2- 109-119 мм, 3- від 119 мм і більше.

D:\Рабочий стол\r-7.jpgВ якості фільтрів у них використовуються тонковолокнисті філь­трувальні матеріали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

  Наразі для захисту органів дихання при концентрації отруйних речовин не більше 10-15 гранично допустимої дози використовуються протигази-респіратори РПГ-67 і РУ-60М.

 

 

 

 

                                                                      РПГ-67

             РУ-60М 

D:\Рабочий стол\respirator_gazozashchitnyy_rpg_67_marok_a1.jpg.pagespeed.ce.zYIM6o9Tkq.jpg

 

 

D:\Рабочий стол\23670-23630-dr-0011-ru-60m-komplekt-s-filtrami-metal-nosik-r-big.jpg

 

 

 

 

 

 

 

1 - гумова напівмаска; 2 - обтюратор; 3 - по­глинаючі патрони; 4 - пластмасові манжети з кла­панами вдиху;

5 - клапан видиху з запобіжним екраном; 6 - наголовник

Вони складаються з гумової напівмаски і змінних фільтрувально-поглинаючих патронів.

Цікаво знати:

Фільтруючі протигази вперше були вико­ристані під час Першої світової війни в 1914- 1918 роках. Спочатку це були найпростіші марлеві багатошарові вологі пов’язки, потім вологі маски з очами, змочені розчином для захисту від хлору та фосгену. Із появою інших отруйних речовин вологі маски стали непри­датними. Російський учений  М. Д. Зелинський у 1915 році запропонував новий спосіб захисту від отруйних речовин за допомогою активного вугілля. Так був створений сухий фільтруючий протигаз.

 

 

 

 

 

Фільтруючі протигази

 

Засоби індивідуального захисту призна­чаються для захисту людини від радіоактив­них, отруйних речовин і бактеріальних засобів. До засобів індивідуального захисту органів дихання належать: протигази, респіратори, протипилові тканини, ватно-марлеві пов’язки.

Фільтруючі протигази є основним засобом захисту людини. Принцип захисної дії ґрун­тується на очищенні повітря, що вдихаємо, за допомогою фільтрів від різних шкідливих домішок.

На сьогодні в системі цивільної обороні: України дорослим населенням використовують­ся протигази ЦП-5 (ЦП-5М), ЦП-7 (ЦП-7В).

Протигази ЦП-5 (див. мал.1) призначені для захисту органів дихання, очей та обличчя людини від отруйних речовин, ра­діоактивного пилу, бактеріологічних аерозолів та інших шкідливих домішок.

                                                                                          

D:\Рабочий стол\162292789_images_17654410573.jpgМал. 1

1- фільтрувальна коробка;

2-  шолом-маска;

3- випускний клапан;

 

 

   

             Шолом-маска протигазів ЦП-5 має п’ять розмірів: 0, 1, 2, 3, 4. Для правильного підбору шолом-маски проводиться замір вертикального обхвату голови, визначається необхідний розмір.

У протигазі ЦП-5 тренована людина може перебувати до 6 годин, у протигазі  ЦП-7-до 8-10 годин.

          Фільтруючі протигаз ЦП-7 та ЦП-7В  порівняно з ЦП-5 має низку переваг. Так, ви­користання обтюратора (тоненький підгорнутий край маски) зменшує тиск на обличчя, що дозволяє користуватися протигазом людям, які не мають відповідної підготовки. Зменшений опір коробки дихання. Трикотажний чохол відіграє роль аерозольного фільтра. Крім того, маска забезпечена переговорним пристроєм і пристроєм для прийому води з фляги без знімання шолом-маски.

 

ЦП -7                                                                   ЦП -7 В

                                                                                            

PG707110102                                            2                                                                                     

                                                                                                                             

 

 

 

 

 

                                                                                                                     

   1. Лицьова частина.

   2. Фільтрувально-поглинаюча коробка.

   3. Вузол клапана видихання.

   4. Переговорний пристрій.

 

 

 

Ukrainian Military PagesНові протигази СВП-01У допущені до експлуатації у Збройних Силах України


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нові протигази ЗВП-01У допущені до експлуатації у Збройних Силах України

Ukrainian Military Pages

                          

                        

                          Ізолюючі протигази

 

Ізолюючі протигази є спеціальними засо­бами захисту органів дихання

очей, обличчя від усіх небезпечних речовин, що містяться в повітрі. Вони дозволяють працювати навіть там, де повністю відсутній кисень.

        До ізолюючих відносяться також ранцеві протигази, в яких необхідна для дихання по­вітряна суміш під тиском зберігається в балоні й через редуктор подається під маску.

                                        

 

 

 

 

    

                                                  І П – 4М

      Шлангові протигази використовуються при виконанні робіт легкого або середнього ступеня важкості, при цьому чисте повітря подається з відстані до 10 м від робочого місця. При вико­ристанні повітродувки роботи можуть проводить­ся на відстані 20 м, а за необхідності - 40 м.

200_200_protyvogazyshlangovi_58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Для захисту від СДОР можна користуватися звичайними фільтруючими протигазами, але з ви­користанням додаткового патрону ДПГ-1 або ДПГ-3.

У народному господарстві використову­ється безліч хімічних сполук. Більшість з них шкідливі для здоров’я людей. У випадку аварії на виробництві або транспорті вони можуть бути розлиті або викинуті в атмосферу.

Із метою розширення можливостей проти­газів по захисту від СДОР для них уведені до­даткові патрони (ДПГ-1; ДПГ-3) ДПГ-3 у комплекті з протигазом захищає від аміаку, хлору, диметиламіну, нітробензолу, сірководню, сірковуглецю, синильної кислоти, тетраетил свинцю, фенолу, фосгену, хлористого водню, хлористого ціану і етилмеркаптану.

ДПГ-1, крім того, захищає ще від двооки­су азоту, метану хлористого, окису вуглецю й окису етилену.

Протигаз ГП-7 з додатковим патроном ДПГ-3

У комплект додаткових патронів входять сполучна трубка і вставка. Із лицьовою части­ною протигаза патрон зв’язаний за допомогою сполучної трубки, для чого на один із кінців навертається горловина. У дні патрона на­різане внутрішнє різьблення для приєднання до фільтруючо-поглинаючої коробки ЦП-5 або ЦП-7.

Усередині патрона ДПГ-1 два шари шихти - спеціальний поглинач і гопкалит. У ДПГ-3 - тільки один шар поглинача. Маса патрона ДПГ-1 - не більш 500г ; ДПГ-3 - 350 г.

Гопкалитовий патрон - додатковий па­трон до протигазів для захисту від окису вуглецю.

По конструкції аналогічний ДПГ-1 і ДПГ-3. Споряджається він осушувачем і власне гопка­литом. Осушувач являє собою силікогель, про­сочений хлоридом кальцію. Призначений для захисту гопкалиту від вологи, що утрачає свої властивості. Гопкалит - це суміш оксиду мар­ганцю з окисом міді, відіграє роль каталізатора й окисляє окис вуглецю до двоокису вуглецю.

 

 

На гопкалитовому патроні вказується його вага. При збільшенні ваги, за

умови поглинання вологи на 20 м і більше патроном користуватися не можна.

Час захисної дії патрона при віднос­ній вологості повітря 80% - біля 2 годин. При температурі, близькій до - 15°С та нижче, майже припиняється. Маса патрона складає 750-800 г.

Час захисної дії додаткового патрону ДПГ-1 або ДПГ-3 при обсязі легеневої вентиляції 30 л/хв. для різних СДОР наведено в таблиці.

 

 

Таблиця

                                  Час захисної дії додаткових патронів

 

СДОР

Концен­

трація,

мг/л

Час закисної дії, хв.

ДПГ-1

ДПГ-3

Аміак

5,0

ЗО

60

Хлор

5,0

80

100

Сірководень

10,0

50

50

Соляна кислота

5,0

З0

З0

Тетраетил свинцю

2,0

500

500

Окис етилену

1,0

25

Нітробензол

5,0

70

70

Фенол

0,2

800

800

Фурфол

1.5

400

400

Двоокис азоту

1,0

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Примітка. Для дитячих протигазів час захисної дії збільшується в 2 рази.

 

 

 

 

 

Гранично-допустима концентрація шкідливих речовин та клас їх небезпеки.

6 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За величиною ГДК в повітрі робочої зони шкідливі речовини поділяються на чотири класи небезпеки (ГОСТ 12.1.007-76):

 

-1-й - речовини надзвичайно небезпечні, ГДК менше 0,1 мг/м3 (свинець, ртуть, озон);

 

- 2-й - речовини високонебезпечні, ГДК 0,1...1,0 мг/м3 (кислоти сірчана та соляна, хлор, фенол, їдкі луги);

 

- 3-й - речовини помірно небезпечні, ГДК 1,1...10,0 мг/м3 (вінілацетат, толуол, ксилол, спирт метиловий);

 

- 4-й - речовини малонебезпечні, ГДК більше 10,0 мг/м3 (аміак, бензин, ацетон, гас).

 

 

 

 

ПРОМИСЛОВІ ПРОТИГАЗИ

 

 

Марка коробки 

Колір коробки 

СДОР, від яких захищає протигаз

 

А 

Коричневий 

Від фосфор- і хлорорганічних отрутохімікатів, парів, органічних сполук (бензин, ацетон, бензол, сірководень, тетраетилсви-нець, толуол, спирт, ефір)

 

В 

Жовтий 

Від фосфор- і хлорорганічних отрутохімікатів, кислих газів і парів (сірчастий газ, хлор, сірководень, синильна кислота, окиси азоту, фосген, хлористий водень)

 

Г 

Одна половина чорна, друга — жовта 

Від парів ртуті, ртутьорганічних отруто­хімікатів на основі етилмеркурхлориду

 

Е 

Чорний 

Від миш'яковистого і фтористого водню

 

КД 

Сірий 

Від аміаку, сірководню та їх сумішей

 

БКФ 

Зелений 

Від парів органічних речовин, миш'яковистого і фосфористого водню

 

М 

Червоний 

Від окису вуглецю у присутності невеликих кількостей аміаку, миш'яковистого та фосфористого водню, парів органічних Сполук

 

СО 

Сірий 

Від окису вуглецю

 

 

 

 

Засоби захисту шкіри

 

Як простіші засоби захисту шкіри  можна використовувати виробничий одяг: куртки і брюки, комбінезони, халати з капюшонами, пошиті з брезенту, вогнезахисної або прогумованої тканини, грубого сукна. Вони можуть не тільки захищати від радіоак­тивних речовин і бактеріальних засобів, але та­кож не пропускати деякий час краплиннорідкі отруйні речовини. Із побутового одягу найбільш придатні плащі та накидки з прогумованої тканини або відповідно пошитий інший одяг. Для того щоб звичайний одяг захищав від парів і аерозолів отруйних речовин, його треба змо­чити в спеціальному розчині, який готується на підставі миючих речовин або мінеральних (трансформаторна, машинна) або рослинних (бавовняна, соняшникова олія) олій.

Однак треба мати на увазі, що інколи зви­чайний одяг не є повністю герметичним і не ізолює тіло людини від зовнішнього середовища. Тому, використовуючи повсякденний одяг для захисту шкіри, необхідно ретельно його герме­тизувати. Для цього верхній одяг застібають на всі ґудзики, гачки й кнопки, піднятий комір щільно обмотують шарфом або хусткою. Кінці рукавів і штани зв’язують стрічками, куртки чи піджаки заправляють у штани. Одяг обов’язково підперезують. Посилити захисні властивості звичайного одягу та збільшити його герметич­ність можна за рахунок деяких змін в його крої та просоченням його спеціальними розчинами.

Для захисту ніг використовуються гумові чоботи та боти, взуття зі шкіри. Для захисту рук користуються гумовими або шкіряними рукавицями.

 

Характеристика ізолюючих засобів

У домашніх умовах можна виготовити ватно-марлеву пов’язку. Для захисту шкіри використовуються як спеціальні, так і простіші засоби захисту.

За типом захисної дії спеціальні засоби індивідуального захисту поділяються на ізолю­ючі та фільтруючі. Засоби захисту шкіри, ви­готовлені із

 

 

ізолюючих матеріалів, можуть бути герметичні (комбінезони, костюми) та негерметичні (накидки, фартухи). Усі вони виготовля­ються із газо- та вологонепроникної тканини.

До засобів захисту шкіри ізолюючого типу належать загальновійськовий захисний комп­лект (ЗЗК) та легкий захисний костюм (Л-1).

До складу загальновійськового захисно­го комплекту входять захисний плащ, захисні панчохи і захисні рукавиці. Захисні плащі виготовляються із прогумованої термо­стійкої тканини. Захисні рукавиці бувають літніми - п’ятипалі із гуми та зимові - дво­палі із прогумованої тканини.

D:\Рабочий стол\1509802004_a.jpg

 

 

                  1 - панчохи; 2 -  плащ; 3 -  рукавиці;

 

Розміри захисних плащів і панчіх наведені в таблиці. Захисний плащ може викорис­товуватись як накидка, плащ і комбінезон.

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця:  Розміри захисних плащів.

                   Ріст людини

                   Розмір плаща

                     До 165

                              1

                    165 - 170

                              2

                    170 – 175

                              3

                    175 – 180

                              4

                    Вище 180

                              5

 

Таблиця: Розміри захисних панчох.

 

                 Розмір взуття

                 Розмір панчох

                      №37 - 40

                              1

                      №41 - 42

                              2

                      №43 та більше

                              3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        Костюм Л-1

 

 

D:\Рабочий стол\kostyum-l1-himzashchita-photo-910b.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1- напівкомбінезон, 2- куртка з капюшоном, 3- печатки, 4- сумка

 

Легкий захисний костюм Л-1 забезпечує за­хист від хімічних речовин у рідкому, аерозоль­ному чи пароподібному стані. Захисний костюм складається із сорочки з капюшоном і шта­нів, які внизу переходять у захисні панчохи.

Виготовляється костюм із прогумованої тканини. У комплект входять двопалі рукавиці, підшоломник і сумка.

Захисні комбінезон і костюм захищають від аерозолів і крапельно-рідинних отруйних речовин протягом декількох годин.

Для збільшення часу постійного знахо­дження в ізолюючому одязі можна використати охолоджуючі екрани із бавовняно-паперової тканини, які одягаються на захисний одяг і періодично змочуються водою з температурою не більше 20°С  

 

 

 

Для довідки:

         Щоб зберігати максимальну працездатність при користуванні засобами захисту шкіри ізо­люючого типу (за винятком Л-1), треба врахо­вувати температуру повітря й одягати їх при + 45°С і вище на білизну, при температурі від 0 до 16'С — поверх літнього одягу; при тем­пературі від 0 до - 10°С — на зимовий одяг; нижче -10°С — поверх ватника. Захисний кос­тюм Л-1 завжди одягають на сезонний одяг. Гумові чоботи при температурі нижче 0С одягають на теплі шкарпетки або онучі.

 

                            Фільтруючі засоби захисту шкіри

 

Призначені вони для захисту шкіри люди­ни від дії отруйних речовин, які знаходяться в газоподібному стані. Крім того, фільтруючі засоби захисту шкіри забезпечують захист від радіоактивного пилу й аерозолів, бактеріаль­них засобів. Тканина фільтруючого захисно­го одягу просочена спеціальними хімічними речовинами, які тонким шаром обволікають нитки матеріалу. До фільтруючих засобів за­хисту шкіри належить комплект захисного фільтруючого одягу.

Комплект захисного фільтруючого одягу захищає шкіру людини від отруйних і силь­нодіючих отруйних речовин та бактеріальних засобів у вигляд аерозолів.

До нього відносяться бавовняно-паперовий комбінезон, який змочується розчином спе­ціальної пасти - хімічними речовинами, :г: затримують пари отруйних речовин або ней­тралізують їх, а також білизни, підшоломник та двох пар онуч, одна з яких змочується тих самим розчином, що й комбінезон. Розміри комбінезонів: 1 - до 160 см; 2 - 160-170 см ; 3 - більше 170 см.

Найпростіші засоби захисту шкіри виготовлені з підручних засобів, забезпечують захист шкіряних покривів людини від радіоактивних речовин і біологічних засобів, а в деяких випадках - і від краплиннорідких отруйних

 

речовин та інших випарів. Як підручні засоби| може бути використаний виробничий, побутовий, спортивний одяг.

 

Як простіші засоби захисту шкіри можна використовувати виробничий одяг: куртки і брюки, комбінезони, халати з капюшонами, пошиті з брезенту, вогнезахисної або прогумованої тканини, грубого сукна. Вони можуть не тільки захищати від радіоак­тивних речовин і бактеріальних засобів, але та­кож не пропускати деякий час краплиннорідкі отруйні речовини. Із побутового одягу найбільш придатні плащі та накидки з прогумованої тканини або відповідно пошитий інший одяг. Для того щоб звичайний одяг захищав від парів і аерозолів отруйних речовин, його треба змо­чити в спеціальному розчині, який готується на підставі миючих речовин або мінеральних (трансформаторна, машинна) або рослинних (бавовняна, соняшникова олія) олій.

Однак треба мати на увазі, що інколи зви­чайний одяг не є повністю герметичним і не ізолює тіло людини від зовнішнього середовища. Тому, використовуючи повсякденний одяг для захисту шкіри, необхідно ретельно його герме­тизувати. Для цього верхній одяг застібають на всі ґудзики, гачки й кнопки, піднятий комір щільно обмотують шарфом або хусткою. Кінці рукавів і штани зв’язують стрічками, куртки чи піджаки заправляють у штани. Одяг обов’язково підперезують. Посилити захисні властивості звичайного одягу та збільшити його герметич­ність можна за рахунок деяких змін в його крої та просоченням його спеціальними розчинами.

Для захисту ніг використовуються гумові чоботи та боти, взуття зі шкіри.

Для захисту рук користуються гумовими або шкіряними рукавицями.

 

Цікаво знати:

За відсутності індивідуальних засобів за­хисту шкіри звичайний одяг просочують спе­ціальним розчином, щоб не проникали пари й аерозольні отруйних речовин. Для цього треба 250-300 г мильної стружки або подрібненого господарського мила розчинити у 2 л нагрітої до 60-70°С води,

 

долити  0,5 л олії і, підігріва­ючи, помішувати протягом 5 хв. до утворення емульсії. Комплект одягу покласти в таз і за­лити гарячим розчином. Потім

трохи викрутити і висушити. Підготовлений у такий спосіб одяг можна надягати на натільну білизну. Розчин не шкодить тканині, не подразнює шкіру.

 

 

ІV. Домашнє завдання: опрацювати відповідний параграф підручника.

docx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
3947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку