Урок "Інтеграція світового господарства"

Про матеріал

Урок покликаний формувати знання про особливості інтеграційних процесів, що відбуваються в світі, з'ясувати місце України в процесах глобалізації та інтеграції. Розкривається суть понять про міжнародні корпорації, ТНК. Дається коротка характеристика найбільших ТНК світу.

Перегляд файлу

Урок – 9   клас_____________ дата____________________

Тема: Інтеграція світового господарства

Мета: формувати знання про особливості інтеграційних процесів, що відбуваються в світі, з’ясувати місце України в процесах глобалізації та інтеграції, розвивати вміння аналізувати економічні процеси і явища, виховувати патріотизм, почуття національної гідності.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: атласи, комп’ютери, Інтернет – ресурси, політична карта.

 Організаційний момент

                                                      Перевірка домашнього завдання

Учні презентують  проведене соціологічне опиту­вання серед своїх родичів, знайомих, дізнайтеся їх відповідь на питання: «Чи згодні ви з тим, що впровадження досягнень НТР в економіку та повсякденне життя завжди мають лише пози­тивні наслідки?».

 Мотивація навчальної діяльності

Вивчення нового матеріалу

 

Процес встановлення глибоких і стійких взаємозв’язків між країнами та проведення ними злагодженої міждержавної економічної політики називають міжнародною економічною інтеграцією.

  Економічна інтеграція — процес усунення митних та інших бар’єрів між країнами. Образно кажучи, у «приміщенні» світу ліквідують внутрішні перегородки й замість численних комірчин роблять одну велику залу.

  Регіональна інтеграція — процес розширення економічного співробітництва, об’єднання національних економік двох і більше держав у певному регіоні світу, який передбачає створення єдиного економічного простору. Така інтеграція розглядається як форма вибіркової дискримінації.

   Найпростішою формою економічної інтеграції є зона вільної торгівлі. Країни-члени такого угруповання взаємно скасовують мито на товари та послуги, якими вони торгують між собою. Прикладом є НАФТА — Північноамериканська зона вільної торгівлі у складі США, Канади, Мексики.

  Митний союз вважається поглибленою формою економічної інтеграції. Крім скасування мита на торгівлю між країнами-членами, таке угруповання виробляє та застосовує єдиний митний тариф у торгівлі з іншими країнами.

  Спільний ринок (третя форма економічної інтеграції) передбачає чотири свободи», тобто вільний рух товарів, робочої сили, капіталу, а також вільну підприємницьку діяльність. Такі умови економічних взаємовідносин у цілому характерні для ЄС. Найвищою формою міжнародної економічної інтеграції вважається економічний і валютний союз. У межах угруповання здійснюється спільна економічна й валютна політика. Економіка угруповання перестає бути простою сумою економік країн-учасниць і перетворюється на єдине ціле. Тому, що більше економічної інтеграції, то менше політичного суверенітету.

  1. Міжнародні корпорації домінують у світовій економіці. Вони різко посилили

взаємозв’язок і взаємозалежність національних економік, інтенсифікували міжнародну спеціалізацію та кооперацію. Тому міжнародні корпорації стали головною і важливою складовою руху міжнародних інвестицій, технологій та функціонування міжнародного виробництва.

    У Європі до ЄС входять 28 країн із загальним населенням понад 400млн осіб. Засноване ще в 1957 р. як «Загальний ринок», це інтеграційне об’єднання поступово зростало. Нині країни ЄС виробляють 1/4 світового ВВП і забезпечують 1/3 світової торгівлі. Завдяки інтеграції вони сформували єдиний економічний простір із вільним переміщенням товарів,капіталів, послуг, технологій, робочої сили. Від 1 січня 1999 р. в ЄС уведено єдину валюту — євро.

     В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні до Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), входять 10 країн із загальним населенням понад 450 млн осіб. Це також й організація Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) до складу якої входить 21 країна.

    У Латинській Америці Латиноамериканська асоціація інтеграції (ЛАІ) об’єднує 11 країн регіону й визначає своїм головним завданням створення «спільного ринку» країн-членів.

Членами ЛАІ є Аргентина, Болівія, Бразилія,Венесуела, Колумбія, Мексика, Парагвай,

Уругвай, Чилі, Еквадор. Крім регіональних, у системі світового господарства є чимало спеціалізованих економічних угруповань. Наприклад, Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) об’єднує 11 країн.

ТРАНСНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА. Транснаціоналізація якісно новий етап інтернаціоналізації господарського життя, який характеризується різким зростанням ролі зовнішніх чинників розвитку всіх держав і створенням транснаціонального капіталу

   Транснаціоналізація організація функціонування будь-якої компанії за кордоном, результатом чого є утворення ТНК. Їм належить важлива роль у міжнародному поділі праці,тому ТНК ще називають «мотором світової економіки».

   Транснаціональні корпорації — це компанії, що складаються з материнського підприємства та його закордонних філій. При цьому ТНК можуть як набувати статусу корпорації, так і не мати його. ТНК створює систему міжнародного виробництва, розподілену між кількома країнами, але контрольовану з одного центру — материнської компанії. Країна базування — це країна, у якій розташована штаб-квартира материнської компанії ТНК. Приймаючі країни — це іноземні

країни, у яких ТНК розміщує власні дочірні підприємства або філії на основі здійснення прямих іноземних інвестицій У цілому ТНК забезпечують майже половину світового промислового виробництва. На ТНК припадає понад 70 % світової торгівлі. Причому 40 % цієї торгівлі відбувається всередині ТНК за цінами, які формуються довгостроковою політикою материнської корпорації.

   Дуже великі ТНК мають прибутки більші, ніж ВВП України. Зі 100 найбільших економічних утворень світу 52 є ТНК, 48 — держави. ТНК справляють великий вплив у державах, отже вони мають значні кошти, вплив на громадськість, політичне лобі в органах влади.

    Транснаціональні корпорації відіграють важливу роль у процесах глобалізації. Також вони мають вагоме значення у світових науково-дослідних і дослідно-конструкторських розробках(НДДКР). На частку ТНК припадає понад 80 % зареєстрованих НДДКР. ТНК— це не тільки виробничі компанії, а й банки, телекомунікаційні, страхові та аудиторські компанії, інвестиційні.

Аналіз таблиці «Найбільші ТНК світу»

Компанія

Країна базування

Галузь діяльності

Роял-Датч/Шелл

Велика Британія/Нідерланди

Енергетика

Форд

США

Автомобілебудування

Дженерал Електрік

США

Енергетика

Екссон

США

Енергетика

Дженерал Моторз

США

Автомобілебудування

Фолксваген

Німеччина

Автомобілебудування

ІВМ

США

Виробництво ЕОМ

Тойота

Японія

Автомобілебудування

Нестле

Швейцарія

Харчова промисловість

Байєр

Німеччина

Хімічна промисловіть

АТТ

США

Електротехнічне виробництво

Нісан

Японія

Автомобілебудування

Майкрософт

США

Програмне забезпечен­ня

Мобіл

США

Енергетика

Даймлер-Бенц

Німеччина

Автомобілебудування

 

  1. Використовуючи мережу «Інтернет», визначте місця розташування штаб-квартир основних ТНК світу та позначте їх на контурній карті. Зробіть висновки щодо їх територіальної локалізації.

Узагальнення інформації

  1. Більшість розвинених країн мають позитивне сальдо зовнішньої торгівлі.
    Разом  із  тим  США  мають  значне  негативне  сальдо,  проте,  процвітають.
    Чим би ви пояснили це явище?
    (Транснаціональні компанії США створили за кордоном економіку, яка не поступається  внутрішній.  Доходи  від  вивозу  капіталу  значно  вищі  за  негативне
    сальдо зовнішньої торгівлі.)
  2. Статистика свідчить, що деякі країни, наприклад Сінгапур, експортують
    продукції більше, ніж виробляють. Як це можливо?
    (Крім чистого експорту й імпорту, у деяких країнах більшу роль відіграє реекспорт    вивіз раніше завезених товарів, які не піддавалися в цій країні переробці. Особливо він характерний для нових індустріальних країн, до яких належить
    Сінгапур.)
  3. Оцініть вплив глобалізації на економічну діяльність населення (на прикладі свого регіону).

Домашнє завдання

  • Дізнайтеся з Інтернет-джерел про ТОП-50 найбільш великих корпорацій, які, як вважають вчені, керують світом. Поміркуйте, як їм це вдається.
  • Користуючись інформаційними ресурсами Інтернету, підготуйте повідомлення на одну з тем: «Інтеграція України в світову економіку», «ТНК і Україна»,«Найпотужніші інтеграційні об’єднання у світі».
  • Підготувати інформацію про міжнародні організації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
9 липня 2018
Переглядів
3431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку