Урок "Сучасні тенденції розвитку світового господарства"

Про матеріал

В ході уроку дається характеристика інтеграції України у світове госпо­дарство; визначається вплив процесів глобалізації на господарство України; урок знайомить з міжнародними організаціями, до яких входить Україна. Розкриваються питання про особливості розвитку світового господарства під впливом глобалізації.

Перегляд файлу

Урок 8____________________   клас_________________    дата____________________

Тема   Сучасні тенденції розвитку світового господарства: інтернаціоналізація виробництва, міжнародна економічна інтеграція, інформатизація, глобалізація. Особливості розвитку сучасного світового  господарства під впливом глобалізації.

 Мета: дати характеристику інтеграції України у світове госпо­дарство; визначити вплив процесів глобалізації на господарство України; познайомити з міжнародними організаціями, до яких входить Україна; розвивати навички аналізу та синтезу світової інтеграції;

 розвивати уміння аналізувати динаміку розвитку світового господарства, глобальне світосприйняття учнів; виховувати географічне, економічне та логічне мислення. виховувати розуміння необхідності світових інтегра­ційних процесів.

Тип уроку: Урок засвоєння нових знань

Обладнання: атласи, політична карта світу, комп’ютер, Інтернет-ресурси.

Організаційний момент

Мотивація навчальної діяльності

    Ми живемо  в епоху глобалізації економіки, коли господарська діяльність людини долає кордо­ни, коли сформувалося єдине світове господарство, у якому кожна країна має своє місце, виробляючи певну продукцію, надаючи певні послуги, залежно від її природних можливостей та історичних тра­дицій. Проте це не означає відмови від державних кордонів та національного самоусвідомлення. Серед національних господарств країн світу розвивається й економіка України. Вона є невід'ємною частиною світового господарства.

Проведіть дослідження мобільних телефонів учнів класу. Які фірми та яких країн світу є виробниками мобільних теле­фонів? Чи є мобільні телефони українських виробників? Уявіть ситуацію, що економіка України є закритою (самодостатньою): тоді б в Україні не було мобільного зв’язку? Зробіть висновки.

 Вивчення нового матеріалу

СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА. За сучасних умов світове господарство дедалі більше набуває ознак цілісності. Цей процес об’єктивно зумовлений дією таких чинників: науково-технічний прогрес, соціалізація, глобалізація й інтернаціоналізація Сучасні тенденції розвитку світового господарства визначилися наприкінці ХХ ст. Нині широко використовують інформаційну техніку і технології, що дають значну економію праці. Важливим стає й те, що до сфери індустріалізації та інформатизації включаються не тільки промислові галузі, а й сільське господарство, транспорт.

    Для сучасного періоду міжнародного економічного розвитку характерне широке залучення країн у міжнародні взаємозв’язки.

     На розвиток світового господарства істотний вплив має науково-технічний прогрес. Створено нові виробництва дедалі складніших виробів, які потребують залучення підприємств у різних частинах світу. Нині жодна з країн не може самостійно використати всі досягнення сучасної науки і техніки, тому треба об’єднувати зусилля у цій сфері, що сприятиме встановленню тісних економічних і науково-технічних зв’язків між країнами, формуванню стійких структур у світовому господарстві.

    Україна активно бере участь у техніко-економічних відносинах з розвиненими країнами у Центральній і Східній Європі. Вона багата природними ресурсами, забезпечена кваліфікованими кадрами. За цілеспрямованої політики Україна може посісти достойне місце в світовому господарстві.

 

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА ПІД ВПЛИВОМ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ. Глобалізація в економічній сфері  характеризується такими рисами: поширення ринкової економіки, поглиблення міжнародного географічного поділу праці, активне переміщення виробничих, фінансових і трудових ресурсів у масштабах планети.     Глобалізація супроводжується концентрацією дедалі більших обсягів виробництва товарів і послуг у транснаціональних компаніях (ТНК).

    Важливими умовами глобалізації є розвиток транспорту й зв’язку. За останнє століття швидкість пересування збільшилася в 102 рази, зв’язку — у 107 разів, обробки інформації — у 106 разів. Водночас глобалізація породжує у світовому господарстві нові проблеми й суперечності. Так, основні фінансові ресурси та провідні наукові центри розташовані в розвинених країнах. В умовах глобалізації це дозволяє їм одержувати чималі прибутки. Проблемою залишається розшарування населення за доходами, зумовлене функціонуванням ринкової економіки

  • Проблемне запитання

Глобалізація зустрічає не тільки підтримку, але й протидію з боку низки 

країн, окремих верств і груп населення. Чим вони аргументують свою позицію? Чи враховується в цьому процесі точка зору всіх народів і країн?

  Узагальнення інформації

  1. Деякі  фахівці  вважають,  що  перші  напівавтоматичні  технічні  засоби
    виникли  задовго  до  НТР.  До  найбільш  простих  напівавтоматів  вони  відносять  різні  пастки  для  звірів;  самостріл,  установлюваний  мисливця ми  на  звіриній  стежці,  що  автоматично,  без  допомоги  людини,  вражав тварину. Висловте  свою точку зору щодо цього питання. Наведіть приклад технічного засобу, що з’явився трохи пізніше й використовував природні сили Землі.(Вітряний і водяний млин.)

 

Домашнє завдання

  • Соціогеографічний практикум. Проведіть соціологічне опиту­вання серед своїх родичів, знайомих, дізнайтеся їх відповідь на питання: «Чи згодні ви з тим, що впровадження досягнень НТР в економіку та повсякденне життя завжди мають лише пози­тивні наслідки?».
  • Опрацювати матеріал підручника, параграф – 8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
9 липня 2018
Переглядів
6888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку