Урок історії України на тему "Північна війна. Пилип Орлик і його конституція"

Про матеріал
Класичний для 8 класу урок з історії України на тему "Північна війна. Пилип Орлик і його конституція", передбачає роботу з історичними документами та контурною картою.
Перегляд файлу

Тема: Північна війна. Пилип Орлик і його конституція

Мета:

1) сформувати в учнів уявлення про політичний розвиток українських земель у першій чверті XVIII ст.;

2) сприяти формуванню вміння встановлювати причинно-наслідкові

зв’язки на прикладі впливу Північної війни на розвиток українських земель;

3) формувати зацікавленість до вивчення історії

Поняття:

Дати й події:

1700-1721 рр. – Північна війна

1710 рік, 5  квітня  -  обрання  Пилипа  Орлика  гетьманом  в еміграції. Прийняття Конституції.

1711 рік, весна  -  похід козацьких загонів  Пилипа  Орлика  на Правобережну Україну.

1721 рік, серпень  - Ніштадський мирний договір між Росією та Швецією. Закінчення Північної війни.

Персоналії: Іван Мазепа, Пилип Орлик, Петро І, Карл ХІІ

Підручник: Гісем О. В., Мартинюк О. О. Історія України : підручн. lля 8 класу загальноосвіт. навч. закладів. Харків : Вид-во «Ранок», 2016. 256 с.

Використані джерела:

1. Субтельний, Орест. Україна: Історія: учебное пособие / О. Субтельний. - 3-тє вид.,перероб.і доп. - Київ : Либідь, 1993. - 720 с.

2. https://naurok.com.ua/konspekt-uroku-z-istori-ukra-ni-u-8-klasi-na-temu-pilip-orlik-ta-yogo-konstituciya-1710-roku-15538.html

3. Чухліб Т. Козаки і Монархи. Міжнародні відносини ранньомодерної Української держави 1648—1721 рр. Київ, 2009.

Перебіг уроку

1. Повідомлення нових знань

1.1. Вступне слово та повідомлення теми уроку (1 хв)

Минулого уроку ми знайомилися з вами з політичною діяльністю видатної історичної особи, життя і вчинки якої понад два століття викликають суперечливі оцінки як істориків, так і пересічних громадян. Сьогодні ми Розглянемо Північну війну та політичну діяльність наступника Івана Мазепи Пилипа Орлика.

2.2. Розповідь учителя про перехід Івана Мазепи на бік Карла ХІІ (5 хв)

На початку XVIII ст. у взаємовигідних стосунках із царем, що їх Мазепа
так спритно підтримував, з'являється напруженість. У 1700 р. вибухнула велика Північна війна. У виснажливііі 21-річній боротьбі за володіння узбережжям Балтійського моря головними супротивниками виступали Петро І Карл. Зазнавши ряду катастрофічних поразок на початку війни, Петро 1, вирішує модернізувати армію, управління й суспільство взагалі. Значно зміцнювалася централізована влада, пильніше контролювалися всі ділянки життя, відмінялися також «застарілі звичаї». В межах цієї
політики під загрозу потрапляла гарантована у 1654 р. традиційна автономія Гетьманщини.

Під час війни цар висунув перед українцями нечувані раніше вимоги. Козаки
вперше повинні були воювати виключно за інтереси царя. Замість того щоб захищати свою землю від безпосередніх ворогів — поляків, татар і турків, українці були тепер змушені битися зі шведськими арміями у далекій Лівонії, Литві чи Центральній Польщі. Коли, намагаючись узгодити дії своїх військ, Петро 1 поставив на чолі козацьких полків російських і німецьких командирів, моральний дух козаків занепав. Коли поповзли чутки про наміри Петра І
реорганізувати козаків, старшина, положення якої було пов'язане з військовими посадами, занепокоїлася.

Війна викликала ремствування також серед українських селян і міщан. Вони
скаржилися, що в їхніх містах і селах розмістилися російські війська, які завдавали утисків місцевому населенню. «Звідусіль,— писав цареві Мазепа,— я отримую скарги на свавілля російських військ».

Невдоволення, що врешті штовхнуло Мазепу шукати іншого покровителя,
було пов'язане з питанням захисту України. Коли польський союзник Карла XII Станіслав Лещинський став погрожувати нападом на Україну, Мазепа звернувся по допомогу до Петра 1. Цар, чекаючи наступу шведів, відповів: «Я не можу дати навіть десяти чоловік; боронися, як знаєш». Це було для гетьмана останньою краплею. Петро 1 порушив зобов'язання обороняти Україну від ненависних поляків, що являло собою основу угоди 1654 р., і український гетьман перестав вважати себе зобов'язаним зберігати вірність цареві. 28 жовтня 1708 р., коли Карл XII, котрий ішов на Москву, завернув на Україну, Мазепа, в надії запо- бігти спустошенню свого краю, перейшов на бік шведів. За ним пішло близько З тис. козаків і провідних членів старшини. Умови, за яких українці приєдналися до Карла, були встановлені у пакті, підписаному наступної весни.

2. 3. Робота з історичним документом (9 хв)

Прочитайте договір між Карлом ХІІ та Іваном Мазепою та проаналізуйте його положення.

З договору між шведським королем Карлом XII та українським гетьманом Іваном Мазепою (1708 р., жовтня 29—30)

1. [Карл ХІІ] зобов’язується обороняти Україну і прилучені до країни козаків землі й негайно вислати туди задля цього помічні війська, коли вимагатиме цього потреба і коли помочі цієї проситимуть князь і стани. Війська ці, вступаючи в країну, будуть під командою шведських генералів, але під час операцій на Україні [Карл ХІІ]  довірить керування ними князеві та його наступникам і це триватиме доти, доки Україна потребуватиме того війська, котрому [Карл ХІІ]  видаватиме платню, а козаки постачатимуть хліб і харчі.

2. Все, що воюється з бувшої території Московщини, належатиме на підставі воєнного права тому, хто цим заволодіє, але все те, що — як виявиться, належало колись українському народові, передається й задержиться при українському князівстві.

3. Князь і Стани України, згідно з правом, яким досі користувалися, будуть заховані і вдержані на всім просторі Князівства і частин, прилучених до нього.

4. Іван Мазепа законний князь України, жодним способом не може бути нарушений у володінні цим князівством, по його смерти, яка — треба сподіватися — не наступить ще довго, стани України заховають всі воль- ності згідно зі своїми правами стародавніми законами.

5. Нічого не зміниться в тому, що досі зазначено, щодо герба й титулу князя України. [Карл ХІІ]  не могтиме ніколи присвоїти цей титул і герб.

6. Для більшого забезпечення як цього договору, так і самої України, князь і стани передадуть [Карл ХІІ]  на весь час, поки тягтиметься ця війна, а з нею й небезпека, деякі зі своїх городів, а саме: Стародуб, Мглин, Батурин, Полтаву, Гадяч.

2.4. Розповідь учителя про поразку шведів та втечу Івана Мазепи (6 хв)

Через кілька днів після переходу Мазепи до шведів на гетьманову столицю Батурин напав командуючий російськими військами на Україні князь Меншиков і вирізав усіх жителів: 6 тис. чоловіків, жінок і дітей. Тим часом Петро 1 наказав старшині, що не пішла за Мазепою,
обрати нового гетьмана, й II листопада 1708 р. ним став Іван Скоропадський.
Страхітливий приклад Батурина, жорстокість російських військ сіяли жах серед українців, водночас протестанти-шведи викликали в них настороженість. Тому велика частина українського населення не захотіла підтримати Мазепу. Вона воліла почекати й побачити, як розвиватимуться події. Як не дивно, але єдиною значною групою українського населення, що таки стала на бік гетьмана, були запорожці.

 У травні 1709 р. російські війська зруйнували Січ, а цар видав постійно
діючий наказ страчувати на місці кожного пійманого запорожця.

Протягом осені, зими й весни 1708—1709 рр. військові сили суперників маневрували, прагнучи знайти для себе стратегічно вигідні позиції та заручитися підтримкою українського населення. Нарешті 28 червня 1709 р. відбулася Полтавська битва — одна з найважливіших битв у європейській історії. Переможцем у ній вийшов Петро 1, у результаті чого провалилися плани Швеції підпорядкувати собі Північну Європу. Щодо українців,
то битва поклала кінець їхнім намаганням відокремитися від Росії. Тепер остаточне поглинення Гетьманщини міцніючою Російською імперією було тільки питанням часу. І справді,

Втікаючи після поразки від переслідування російської кінноти. Мазепа і Карл XII знайшли притулок у Молдавії, що належала Туреччині. Тут, біля м. Бендери, 21 ве- ресня 1709 р. вбитий горем 70-річний Мазепа помер.

2.5. Розповідь учителя про Пилипа Орлика та його конституцію (6 хв)

За Мазепою до Бендер пішли близько 50 провідних представників старшини, майже 500 козаків із Гетьманщини та понад 4 тис. запорожців. Ці «мазепинці», як їх часом називають історики, були першою українською
політичною еміграцією. У 1710 р. вони обирають гетьманом у вигнанні Пилипа Орлика, що при Мазепі був генеральним писарем. Намагаючись завоювати собі підтримку, Орлик складає проект конституції — так званої
Бендерської конституції. Нею він зобов'язувався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Росії у випадку, якщо він здобуде владу на Україні. За підтримки Карла XII Орлик вступає в союз із кримськими татарами та Оттоманською Портою й на початку 1711 р. розпочинає спільний похід запорожців і татар проти росіян на Україні. Після кількох вражаючих успіхів цей похід провалився. Протягом наступних років Орлик із невеликою групою прибічників їздить від однієї європейської столиці до іншої в пошуках підтримки своєї справи. Врешті-решт гетьмана на вигнанні інтернували в Оттоманській імперії. Проте
він не припиняв бомбардувати французьких, польських, шведських і турецьких політичних діячів маніфестами про недолю України та разом із сином Григорієм планувати кроки, спрямовані на звільнення вітчизни від «московського ярма».

2. 6. Робота з контурною картою (10 хв)

Позначте на контурній карті кордони Лівобережжя у 1687-1704 рр, територіальні надбання Івана Мазепи у 1704 р. та найважливіші події Північної війни, які трапилися на українській території.

 

3. Закріплення знань. Бесіда (5 хв)

1.  З якою метою в Україні запроваджувався тотальний терор?

2.  У чому полягала особливість гетьманування Пилипа Орлика?

3.  Із  якою  метою  П.  Орлик  запропонував  козацтву  «Пакти  і Конституції…»?

4. Висновок (2 хв)

Доля та спадщина гетьмана П. Орлика тривалий час були піддані забуттю. Він став пер­шим гетьманом в еміграції, який продовжив справу свого попередни­ка І. Мазепи щодо визволення України з-під влади Московського царства. Гетьман П. Орлик був палким борцем за втілення ідеї незалежності України за сприяння іноземних правителів. Його Конституція стала видатною правовою пам'яткою Європи та України, де вперше було проголошено республіканський устрій держави та передбачено захист прав і свобод насе­лення. І хоча цей прогресивний до­кумент не був реалізований, все ж він з'явився на 66 років раніше від американської «Декларації незалежності» й майже на 80 - від французької «Декларації прав людини і громадянина», відобразивши цілком новітні для того часу зрушення суспільної думки (пов'язані з ідеями поділу влади, гарантіями прав особистості тощо).

5. Домашнє завдання (1 хв)

Параграф 27, прочитати сторінки 196-205, проаналізуйте Конституцію Пилипа Орлика за таким планом:

1)  релігія;

2)  територія;

3)  управління;

4)  судочинство;

5)  військо;

6)  міжнародні відносини;

7)  становище народу.

 

Перегляд файлу

З договору між шведським королем Карлом XII та українським гетьманом Іваном Мазепою (1708 р., жовтня 29—30)

1. [Карл ХІІ] зобов’язується обороняти Україну і прилучені до країни козаків землі й негайно вислати туди задля цього помічні війська, коли вимагатиме цього потреба і коли помочі цієї проситимуть князь і стани. Війська ці, вступаючи в країну, будуть під командою шведських генералів, але під час операцій на Україні [Карл ХІІ]  довірить керування ними князеві та його наступникам і це триватиме доти, доки Україна потребуватиме того війська, котрому [Карл ХІІ]  видаватиме платню, а козаки постачатимуть хліб і харчі.

2. Все, що воюється з бувшої території Московщини, належатиме на підставі воєнного права тому, хто цим заволодіє, але все те, що — як виявиться, належало колись українському народові, передається й задержиться при українському князівстві.

3. Князь і Стани України, згідно з правом, яким досі користувалися, будуть заховані і вдержані на всім просторі Князівства і частин, прилучених до нього.

4. Іван Мазепа законний князь України, жодним способом не може бути нарушений у володінні цим князівством, по його смерти, яка — треба сподіватися — не наступить ще довго, стани України заховають всі воль- ності згідно зі своїми правами стародавніми законами.

5. Нічого не зміниться в тому, що досі зазначено, щодо герба й титулу князя України. [Карл ХІІ]  не могтиме ніколи присвоїти цей титул і герб.

6. Для більшого забезпечення як цього договору, так і самої України, князь і стани передадуть [Карл ХІІ]  на весь час, поки тягтиметься ця війна, а з нею й небезпека, деякі зі своїх городів, а саме: Стародуб, Мглин, Батурин, Полтаву, Гадяч.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пакти й Конституція прав та вольностей Війська Запорозького між ясновельможним паном П. Орликом, гетьманом, та між: старшиною, полковниками, а також: Військом Запорозьким, прийняті публічно ухвалою обох сторін, року 1710, квітня 5, при Бендерах.

Ми уклали угоду з Пилипом Орликом, новообраним гетьманом, і ухвалили, щоб не тільки він стежив за виконанням викладених нижче по пунктах і підтверджених його присягою, але щоб цього незмінно дотримувалися і наступні гетьмани.                                

1.  Ясновельможний гетьман зобов'язаний та примушений у законному порядку дбати, щоб жодна чужинська релігія не запроваджувалась на нашій батьківщині, не допускаючи проповідування та розмноження кількості її прихильників. І щоб при ново збудованих церквах множилося навчання дітей „вільним мистецтвам".

2.    Обов'язком   Ясновельможного   гетьмана   стане   турбота   про   недоторканий цілісний кордон,щоб нікому не дозволяв не лише порушувати закони  і вольності, але й привласнювати батьківські землі.

3.  Ясновельможний гетьман дбає через послів про відновлення давнього братства з Кримським ханством..., щоб надалі не пробували зухвалим нападом у спину підкорити собі Україну.

4.  Гетьман муситиме подбати про звільнення від московських укріплень земель Війська Запорозького і повернення їх у власність Війська, і щоб надалі ніяким іншим  чином не спустошували володінь Війська Запорозького.

5.   Постановляємо   навічно   зберігати   такий   закон,   щоб   у   нашій   батьківщині першість належала Генеральній старшині як з огляду на її високі служби, так і у зв'язку з перебуванням    при    гетьманах.    Генеральній    старшині,    полковникам    і генеральним радникам належить давати поради гетьману про цілісність батьківщини, про її загальне благо й про всі публічні справи. Без їхнього попереднього рішення і згоди, на власний розсуд гетьмана нічого не повинно ані починатися, ані вирішуватися, ані здійснюватися.

Генеральні ради збираються на Різдво, на Великдень, на Покрову. На ці ради з'являються посли від Низового Війська для слухання й обговорення справ...

6.  Правопорушення - і умисне, й випадкове - має підлягати розгляду Генерального Суду, який повинен винести рішення таке, якому кожен мусить підкорятися.

7. Генеральна старшина повинна доповідати гетьману про всі публічні справи, що перебувають у її віданні.

8.  Ясновельможному гетьману належить пильно дбати     про те, щоб на рядовий і простий народ не покладали надмірних тягарів, утисків і надмірних вимог. Вдови козаків,  діти - сироти,  козацькі господарства і господарства жінок,  чоловіки яких перебувають   на   війні   або   військових   службах,   не   притягатимуться   до   жодних повинностей і не будуть обтяжені сплатою податків.

9.  Щодо цих пактів  і Конституції, укладених для успішного виконання, то гетьман удостоїв їх підтвердити  власноручним  підписом  і державною  печаткою,  а також присягою.

План аналізу конституції Пилипа Орлика

1)  релігія;

2)  територія;

3)  управління;

4)  судочинство;

5)  військо;

6)  міжнародні відносини;

7)  становище народу.

 

Перегляд файлу

ЗАВДАННЯ

1.                                    та зафарбуйте               держав i земель; iXHi назви та

—                                                           Укра7ни (напр. XVll — на поч. XVlll ст.);

—                                   за                         миром (1686 р.);

—                                   держави;

— Османськот iMnepi7,

2.                                    кордон          державою та чю Посполитою за               миром (1686 р.).

З. Позначте назви полкових та столицю гетьмана 1.Мазепи.

4.                                          кольорами зафарбуйте

— Гетьманщини у 1687—1704 рр.;

— що 7х було приеднано '.Мазепою до Гетьманщини У 1704 р.

5.                                          Умовним знаком особливоТ район козацького повстання проти Польщ7           проводом Семена    (1702—1704 рр.).

6.                                          i позначками             форм i

позначте:

— укра7нських 1.Мазепи на Правобережжя та у YkpaiHY (1704—1706 рр.);

— наступ шведських                                         у 1708—1709 рр.;

— (1708—1709 рр.) та знищення ними Батурина;

— pik битви        Полтавою                i шведськими

— шведського короля Карла Xll та 1вана Мазепи;

— i pik CMepTi Јвана Мазепи — гетьмана УкраТни. BiH похований у       св.

                                                    У MiCTi                                                     в kpa7Hi

7. Гетьман (у           Правобережног УкраТни був обраний в   та укладено угоду            ним i старшиною     назвою

8                            дати                               правобережних

Посполитою.

13

чьее


мож

Тсћеи

овч•

кодит

 

 

УМОВЫ ПОЗНАЧЕННЯ

АЗОВСЬКЕ МОРЕ

салгир

Куба ь

50

                                                                                                 ч О Р                                                     м

О Мапа

zip
Додано
16 березня 2019
Переглядів
2113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку