Тема : Класифікація компресорів.
Мета: навчальна - вивчити класифікацію та види холодильних компресорів;
розвивальна – удосконалити здатності учнів до самостійного мислення,
вміння читати та аналізувати технічні рисунки та креслення;
виховна – виховання технічної грамотності учнів та інтересу до обраної
професії.
Тип уроку: засвоєння нових знань .
Методи: розповідь з елементами бесіди, демонстрації, фронтальне опитування.
Література: Довідник « Холодильне обладнання» сторінки 1-2
Міжпредметні зв’язки: електротехніка, виробниче навчання
Оснащення: презентація, комп’ютер, телевізор, натуральні зразки.
ХІД УРОКУ
І. Організаційний момент
Перевірка присутності та готовності учнів до уроку
ІІ. Мотивація
В.:На попередніх уроках ми з вами фізичні основи отримання штучного холоду. З сьогоднішнього дня ми розпочинаємо вивчення обладнання холодильних установок. Завданням сьогоднішнього уроку є вчити класифікацію та види холодильних компресорів.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
План
1. Означення компресора.
2. Класифікація компресорів.
Компресор (от лат. compressio — стискання) призначений для безперервного відсмоктування пари холодильного агента з випарника, стискання її та нагнітання в конденсатор.
Класифікація компресорів
1. За принципом дії :
- поршневі;
- ротаційні:
а) з ротором ,що котиться;
б) з пластинчастим ротором;
- гвинтові:
а) одногвинтові;
б) двогвинтові;
- спіральні;
- відцентрові:
а) одноступінчасті;
б) багатоступінчасті;
- мембранні (діафрагмові);
- осьові:
а) одноступінчасті;
б) багатоступінчасті;
- типу Рутс:
а) дволопатеві;
б) багатолопатеві;
- вихрьові.
2. За принципом стискання:
- динамічні;
- об'ємні.
3. За ступенем герметизації:
- відкриті;
- напівгерметичні;
- герметичні.
а,б - відкриті, в - напівгерметичні, г - герметичні
4. За холодопродуктивністю:
- малі ( до 15 кВт);
- середні ( 15 – 120 кВт );
- великі ( понад 120 кВт).
5. За видом холодоагенту:
- фреонові;
- аміачні;
- повітряні;
- уніфіковані.
6. За типом приводу :
- з електродвигуном;
- з двигуном внутрішнього згорання;
- з електромагнітним двигуном.
7. За частотою обертання :
- 720 об/хв;
- 960 об/хв;
- 1500 об/хв;
- 3000 об/хв.
8. За системою мащення :
- масло заповнені:
а) розбризкуванням;
б) примусова;
- сухі.
9. За створеним тиском: - низького тиску — від 0,3 до 1 МПа; - середнього тиску — до 10 МПа; - високого тиску — вище за 10 МПа.
Основні види компресорів
1-відцентровий;
2-з ротором, що котиться;
3-ротаційний пластинчастий;
4-гвинтовий;
5-поршневий вертикальний прямоточний;
6- поршневий вертикальний непрямоточний;
7-поршневий У-подібний;
8-поршневий УУ-подібний;
9-поршневий горизонтальний подвійної дії;
10-поршневий опозитний;
11-поршневий герметичний;
12-поршневий екранований;
13-поршневий безсальниковий.
Гвинтовий компресор Поршневий компресор
Ротаційний пластинчастий компресор Компресор типу Рутс
Осьовий компресор Вихровий компрессор
Спіральний компресор Мембранний компрессор
Герметичний компресор Напівгерметичний компресор
Відкритий компресор
ІV. Закріплення матеріалу
Питання для самоперевірки:
Б). За принципом стискання: В). За ступенем герметизації:
Г).За холодопродуктивністю: Д). За видом холодоагенту:
Ж).За типом приводу : З). За частотою обертання :
Е).За системою мащення : Є).За створеним тиском:
І). За принципом стискання: И). За ступенем герметизації
VІ. Підведення підсумків та оцінювання учнів.
В.:Таким чином, сьогодні на уроці ми з вами вивчили класифікацію та види холодильних компресорів. Обґрунтування та виставлення оцінок за урок.
VІІ. Домашнє завдання. Довідник « Холодильне обладнання» сторінки 1-2