Урок на тему "Охолоджувачі напоїв"

Про матеріал
Матеріал призначений для вивчення холодильного обладнання учнями кухарських професій професійних навчальних закладів.
Перегляд файлу

Тема: Охолоджувачі напоїв
Мета:  навчальна - вивчити види, будову та принцип дії охолоджувачі  напоїв;     розвивальна – удосконалити здатності учнів до самостійного                         мислення,    вміння читати та  аналізувати  схеми;                                                                                   виховна – виховання технічної грамотності учнів та інтересу до   обраної      професії.                                                                                                                                                              

Тип уроку: засвоєння нових знань .

Методи: розповідь з елементами бесіди, демонстрації, фронтальне опитування.

Література: Довідник « Обладнання ПГХ» сторінка 78 схема №61

Міжпредметні звязки: виробниче навчання

Оснащення: компютер,телевізор, презентація, відео

                                          ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

Перевірка присутності та готовності учнів до уроку

     ІІ.  Мотивація

          В.:На попередніх уроках ми з вами вивчили різні види торгівельного холодильного обладнання. Завданням нашого уроку є вивчити будову та принцип дії охолоджувачів напоїв. Які переваги та недоліки його використання?

     ІІІ.    Вивчення нового матеріалу    


1. Охолоджувачі напоїв. 

Охолоджувачі напоїв використовують для охолоджування і підтрим­ки температури (5-10 °С) заздалегідь охолоджених освітлених соків, бе­залкогольних фірмових та інших напоїв і їх продажу без дозування.
  Охолоджувачі напоїв залежно від способу прогону напоїв діляться на активаторні і фонтанні. В економічніших апаратах першого типу перемішування відбувається за допомогою встановленого на дні ємкості лопатевого вентилятора, що закручує рідину по спіралі. За рахунок цьо­го попереджається утворення піни і гарантується рівномірне охолоджу­вання напою до температури +10°С за 15 хвилин. У моделях фонтанно­го типу, рідина всередині контейнера приводиться в рух за допомогою занурювального насоса. При розливі соків з м'якоттю варто віддати пе­ревагу апарату активаторного типу, а якщо в асортименті переважати­муть освітлені напої з концентратів - фонтанного.
   Лідерство на ринку охолоджувачів утримують італійські виробники. В їх асортименті є як моделі фонтанного типу так і активаторного, що мають захист від перепадів напруги і незалежне регулювання температу­ри в кожній ємкості.

 

Охолоджувач напоїв типу ОН-30-2 (рис. 1.) складається з прозорих ємкостей (ОН-30-2 — дві ємкості по 15л; ОН-30-3 — три ємкості, одна на 15 л і дві по 7,5 л) із знімними кришками для різних напоїв, кранів для їх видачі, машинного відділення і підставки для склянок (краплезбірника).

 


Рис.1. Схема охолоджувача напоїв ОН-30-2:
1 — краплезбірник; 2 — важіль крана; 3 — трубка видачі напою; 4 — магнітна муфта;   5 — ємкість; 6 — відцентровий насос; 7— кришка ємкості; 8 — трубка подачі напою;    9 — випарник; 10 — манжета; 11 — реле температури; 12 — конденсатор холодильної машини; 13 — вентилятор; 14 — фільтр-осушувач; 15 — капілярна трубка;                    16 — електродвигун насоса;17 — компресор; 18 — пру­жина . 
 


            ПРИНЦИП ДІЇ.За допомогою відцентрового насоса 6, розташованого в нижній ча­стині ємкості 5, напій нагнітається в прозору пластмасову трубку 8, з неї зрошує циліндр випарника 9, виготовлений з корозійностійкої сталі, і охолоджується. Для приводу насоса служить електродвигун 16 з елект­ромагнітною муфтою 4. Нижній диск магнітної муфти закріплений на валу електродвигуна, а верхній є частиною робочого колеса відцентро­вого насоса. Диски магнітної муфти розділені перегородкою ємкості для соку. При роботі електродвигуна, який включається вручну натиснен­ням на клавішу, розташовану на панелі машинного відділення, магнітне поле нижнього диска, що обертається, приводить у рух верхній диск магнітної муфти і насос переміщає напій. Верхній відкритий кінець трубки 8 слугує для відведення піни, що виникає при циркуляції напою. Зазор між циліндром випарника і отвором в ємкості ущільнений манже­тою 7 з харчової гуми. У нижній частині ємкості є другий отвір, в який уставлена гумова трубка 3, причому перетин трубки перетиснений ва­желем крана за допомогою пружини. Коли склянку натискають на важіль, він стискає пружину 18, звільняючи трубку крана. Через трубку крана напій заповнює склянку.

 




Рис.2. Схема холодильної машини охолоджувача напоїв ОН-30-2:

1 — компресор; 2 — капілярна трубка; 3,4 — випарники; 5 — реле темпера­тури
6 — конденсатор; 7 — вентилятор; 8 — переохолоджувач
 

У машинному відділенні розміщена холодильна машина (рис. 2), що працює на хладоні, з герметичним однофазним компресором 1 і повітряним конденсатором 6, що обдувається за допомогою вентилято­ра 7. З конденсатора рідкий хладон проходить через фільтр-осушувач і, дроселює (пониження температури і тиску) в капілярній трубці 2, за­повнює змійовик випарника 3, 4, який припаяний до циліндра. Погли­наючи теплоту соку, хладагент кипить, і його пара відсмоктується ком­пресором. Всі з'єднання холодильної машини виконані паянням. При охолоджуванні соку в посудині до заданої температури термореле 5 термобалон який притиснутий до випарників 3 і 4, вимикає компресор, і електродвигун вентилятора конденсатора.
      

Охолоджувач соків та інших напоїв типу активаторного типу (рис. 3) складається з 3 прозорих ємкостей кожна з яких має місткість 5 л із знімними кришками для різних соків, кранів для видачі соків, ма­шинного відділення і підставки для склянок.


http://on2.docdat.com/tw_files2/urls_44441/11/d-10181/10181_html_m27369f0c.jpgКартинки по запросу "Охолоджувач напоїв активаторного типу"

Рис.3. Охолоджувач соків активаторного типу:

1.— важіль крана для видачі соку; 2 — трубка зливу соку; З — машинне відділення;                            4 — ємкості для соку; 5 — кришка ємкості; 6 — підставка для склянок

 

 

 

ІV. Закріплення матеріалу

Переглянути відео за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=-rej89PqCvg Сокоохладитель COOLEQ JD-1 на сайте torgoborud.com.ua

 https://www.youtube.com/watch?v=27Y1-rRo2Tg  Сокоохладитель на 3 емкости Hurakan hkn lsj18lx3 https://www.youtube.com/watch?v=CV6Xo4p4uX0&feature=emb_logo Охлаждение соков. Сокоохладители серии S                                                                                                

V. Підведення підсумків та оцінювання учнів.

                                   В.:Таким чином, сьогодні на уроці ми з вами вивчили будову та принцип охолоджувачів напоїв.               

 Обґрунтування та виставлення оцінок за урок.

                7. Домашнє завдання.

docx
Додав(-ла)
Маркина Ірина
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
6 січня 2022
Переглядів
998
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку