урок "Кліматичні пояси"

Про матеріал
Наше життя пов’язане з погодою і кліматом. Люди навчилися пристосовуватися до різних типів клімату. Житло, одяг, взуття жителів субарктичного поясу відрізняються від того, де живе і в що вдягнений та взутий мешканець екваторіального поясу. Із кліматом пов’язана повсякденна робота селян, агрономів, будівельників, пілотів, моряків. Без знань про клімат неможливо правильно обрати місце для греблі на річці, водосховища та аеродрому, визначити напрямки авіаліній і морських шляхів. Погода і клімат позначаються на здоров’ї та самопочутті людей. Наприклад, ті, хто приїздить на роботу в райони а полярним колом, іноді змушені повертатися через те, що не в усіх організм здатен пристосуватися до умов суворого клімату із сильними вітрами і морозами. У районах зі сприятливим теплим морським кліматом створено курорти для відпочинку й лікування. Клімат може визначати не тільки потребу в теплі чи холоді, а й настрій людини.
Перегляд файлу

№ уроку_______         Дата______________         Клас________

Тема: Кліматичні пояси.

Мета:

  • Навчальна: сформувати знання про кліматичні пояси, охарактеризувати основні кліматичні пояси та вплив клімату на людину.
  • Розвиваюча: розвивати логічне мислення, науковий світогляд, вміння аргументовано висловлювати свою відповідь.
  • Виховна: виховувати повагу до знань, що роблять життя людей безпечнішим, комфортнішим.

Тип уроку: комбінований.

Методи:  пояснювально-ілюстративний, робота з підручником, бесіда.

Обладнання: підручник, зошити, кліматична карта світу, проектор, ноутбук, атласи.

План уроку

  1. Організаційний етап ( 2 хв.)
  2. Перевірка домашнього завдання (3 хв.)
  3. Актуалізація опорних знань (5 хв.)
  4. Мотивація навчальної діяльності (2 хв.)
  5. Основний етап (27 хв.)
  6. Закріплення навчального матеріалу (4 хв.)
  7. Домашнє завдання (2 хв.)

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний етап.

Привітання учнів. Перевірка їх готовності до уроку.

  1. Перевірка домашнього завдання.
  2. Актуалізація опорних знань.
  1. Що називають кліматом?
  2. Які чинники формують клімат?
  3. Як впливає рельєф на клімат?
  4. Як впливають океанічні течії на клімат?
  5. Назвіть типи клімату.
  6. Що таке альбедо?
  7. Яка поверхня має найбільше альбедо, а яка – найменше?
  1. Мотивація навчальної діяльності.

Настав час підвести підсумки нашого дослідження атмосфери. Ми повинні зібрати все, що знаємо про закономірності в розподілі на земній кулі температур, атмосферного тиску, опадів, у переміщенні мас повітря.                                          Із «мозаїки» елементів, що характеризують погоду й клімат, необхідно скласти цілісну картину світу. Якщо правильно підберете й об’єднаєте елементи «мозаїки», то перед вами постане новий «портрет Землі, відображений на карті «Кліматичні пояси».                                                                                                  В основі цього «портрета» лежить відоме вам твердження: клімат залежить від географічної широти, а значить, і змінюється він із широтою.

  1. Основний етап

Кліматичні пояси – величезні території, в межах яких основні показники клімату майже не змінюються. Кліматичні пояси виділив російський вчений-кліматолог Б. П. Алісов.                                                                                                   Кліматичні пояси розміщуються зонально. Але межі кліматичних поясів не завжди збігаються з напрямом паралелей. А в окремих місцях вони мають значне відхилення на північ або південь. Це пов’язано насамперед з характером підстилаючої поверхні.                                                                                                  Кліматичні пояси поділяють на основні та перехідні. Там, де протягом року переважає вплив одного типу повітряних мас, сформувалися основні кліматичні пояси. Всього їх 7: екваторіальний, 2 тропічних, 2 помірних, арктичний і антарктичний.                                                                                                                                             Території, де повітряні маси змінюються за сезонами двічі на рік, належать до перехідних кліматичних поясів. У назвах перехідних поясів з’являється префікс «суб», що означає «під», тобто під основним поясом. Перехідні кліматичні пояси розташовані між основними поясами. Їх 6: 2 субекваторіальних, 2 субтропічних, субарктичний і субантарктичний. Так, субарктичний пояс знаходиться між арктичним і помірним, субтропічний – між помірним та тропічним, субекваторіальний – між тропічним та екваторіальним поясами. У перехідних поясах погоду визначають повітряні маси, які надходять з сусідніх основних поясів та змінюються за сезонами. Так, наприклад, клімат субтропічного поясу влітку подібний до клімату тропічного, а взимку – до клімату помірного поясу. А клімат субекваторіального поясу влітку має ознаки екваторіального, а взимку – тропічного клімату. В субарктичному поясі влітку погоду визначають помірні повітряні маси, а взимку  - арктичні.

Заповнити таблицю.

Характеристика кліматичних поясів

Назва

Пануючі повітряні маси

Кліматичні показники

Температура повітря (оС)

Опади (мм/рік)

Тиск

Екваторіальний

 

 

 

 

Субекваторіальний

 

 

Тропічний

 

 

 

 

Субтропічний

 

 

Помірний

 

 

 

 

Субарктичний(субантарктичний)

 

 

Арктичний(антарктичний)

 

 

 

 

 

Чи може клімат змінюватися?

 Якщо погоді властива мінливість, то клімату навпаки – стійкість. Він якщо і змінюється, то повільно і протягом тривалого часу – десятків тисяч і мільйонів року. У далекому геологічному минулому зміни клімату відбувалися хвилями: наставало то потепління, то похолодання. Такі коливання температури підтверджують скам’янілі рештки рослин і тварин, що існували за певних умов, а також утворення різних гірських порід. Наприклад, кам’яне вугілля могло утворюватися в умовах теплого і вологого клімату. Отже, його поклади в Антарктиді свідчать, що колись клімат там був зовсім інший – теплий і вологий.                                                                                                                              Унаслідок похолодання, що настало близько мільйона років тому, на Землі почався льодовиковий період. Тоді великі площі суходолу покрилися льодовиками. Закінчився цей період лише 10-12 тисяч років тому.                                          Зміни клімату відбуваються і в наш час. Вони впливають і на природу, і на людину.                                                                                                                                                                                                                                                                              Як клімат впливає на людину?

 Наше життя пов’язане з погодою і кліматом. Люди навчилися пристосовуватися до різних типів клімату. Житло, одяг, взуття жителів субарктичного поясу відрізняються від того, де живе і в що вдягнений та взутий мешканець екваторіального поясу.                                                                                                  Із кліматом пов’язана повсякденна робота селян, агрономів, будівельників, пілотів, моряків. Без знань про клімат неможливо правильно обрати місце для греблі на річці, водосховища та аеродрому, визначити напрямки авіаліній і морських шляхів.                                                                                                                Погода і клімат позначаються на здоров’ї та самопочутті людей. Наприклад, ті, хто приїздить на роботу в райони а полярним колом, іноді змушені повертатися через те, що не в усіх організм здатен пристосуватися до умов суворого клімату із сильними вітрами і морозами. У районах зі сприятливим теплим морським кліматом створено курорти для відпочинку й лікування. Клімат може визначати не тільки потребу в теплі чи холоді, а й настрій людини.

  1. Закріплення навчального матеріалу.
  1. Що таке кліматичний пояс?
  2. На які два типи поділяються кліматичні пояси?
  3. Скільки основних і перехідних кліматичних поясів?
  4. Назвати кліматичні пояси.
  5. Як клімат впливає на людину?
  1. Домашнє завдання.

Опрацювати п.39 с.154-157; повторити п.29-38, підготуватися до контрольної роботи.

docx
Додано
25 січня 2019
Переглядів
1348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку