Урок "Конвенція ООН про права дитини: міф чи реальність?"

Про матеріал
Позакласний захід з елементами диспуту для учнів 9 класу на тему "Конвенція ООН про права дитини: міф чи реальність?"
Перегляд файлу

Тема: Сторінками Конвенції ООН про права дитини

Мета: ознайомити учнів із основними положеннями Конвенції ООН про права дитини; з’ясувати обов’язки, права і свободи дітей, визначені нею; вчити практично використовувати знання, розвивати критичне мислення, соціальну та життєву компетенції, формувати повагу до держави, її органів; виховувати повагу до закону, шанобливе ставлення до власної особистості та інших, патріотизм і гордість за свою країну.

Тип заходу: правовий лекторій

 

Обладнання: виставка дитячих плакатів на тему «Наші права – щасливе дитинство», книжкова виставка на правову тематику, карта України, Конвенція ООН про права дитини.
 

http://server3.docfoc.com/uploads/S2016/03/16/xPXZUdCi9S/thumbs.jpg

 

Хід заходу

 

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчально-виховної діяльності      Вступне слово вчителя. Проблема правового захисту сім’ї і дитинства ось уже тривалий час перебуває у центрі уваги міжнародної спільноти. Особливого значення надається забезпеченню прав дітей як частини населення, що внаслідок своєї вразливості, фізичної і розумової незрілості, потребує особливої охорони і піклування з боку батьків і суспільства.                                                                                                                Найважливіший міжнародно-правовий акт у цій галузі – це Конвенція про права дитини, схвалена на 44-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 20 листопада 1989р. (вона набула чинності для України з 27 вересня 1991р.)                                                        Головним завданням Конвенції є забезпечення дітей особливим піклуванням та допомогою, надання необхідного захисту, сприяння сім’ї, як основному осередку суспільства, та природному середовищу для зростання і благополуччя всіх її членів і особливо дітей. Конвенція визнає, що дитині для повного та гармонійного розвитку необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння, дитина має бути повністю підготовлена до самостійного життя в суспільстві та вихована в дусі ідеалів, проголошених у статуті ООН, і, особливо, у мирі, гідності, терпимості, свободі, рівності та солідарності.                                                                                                                 У світі досить багато уваги приділяється захисту прав дитини. Сучасний календар правових правових дат має такий вигляд:                                                                                     ХХІ століття – Століття дитини                                                                                                                 2001 - 2010 рр. – Міжнародне десятиліття заради культури миру та ненасильства над дітьми світу                                                                                                                                             1 червня – Міжнародний день захисту дітей                                                                                                   4 червня – Міжнародний день дітей - жертв агресії                                                                                     20 листопада – Всесвітній день прав дитини                                                                                                   10 грудня – День прав людини 

Сьогодні ми ознайомимось із основними правами дитини, які проголошує Конвенція ООН. Давайте разом погортаємо цю важливу книгу.

 

ІІІ. Основна частина заходу

  Права дитини в Україні.Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини в  перший же рік своєї незалежності. В нашій країні не існує спеціального законодавства для неповнолітніх, і їх права виділені окремими статтями Сімейного, Цивіль­ного, Кримінального та Кримінально-Процесуального кодексів України, а також регулюються окремими зако­нами, такими як закони «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», «Про попередження насильства в сім’ї». Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють на терені захисту прав дитини, щоб кожна дитина почувала себе захищеним законом повноцінним членом суспільства.                                                                      Захисти себе. Конвенція ООН про права дитини – це твої права. Вони знайшли своє відображення у чинному законодавстві України. Ти можеш не думати про них. Ти можеш не використовувати їх щодня. Втім, ти маєш знати, що вони існують і вони не­від’ємні від інших прав, гарантованих тобі державою.                                                                      Закони різних країни різні. Йдеться зокрема про цифру повноліття і про вік, з якого підліток несе кримінальну відповідальність за скоєний злочин. Але ти повинен знати, що є права, які не можна змінити. Наприклад, право на турботу і піклу­вання. Також незмінним є, твердження про те, що всі діти мають рівні права. Держава може бути більш чи менш демократичною, але змінити ці права вона не може. Вони – твої.              Читай – дізнаєшся. Конвенція ООН про права дитини містить 54 статті. В них ти знайдеш 40 прав, які має дитина. Нижче наведені тільки ті статті Конвенції, які стосуються твоїх прав.

Преамбула (вступ до Конвенції). Преамбула Конвенції ООН про права дитини містить таку важливу інформацію, як:

  • діти мають право на особливе піклування та допомогу;
  • сім'я несе відповідальність за повний та гармонійний розвиток дитини;
  • дитина потребує спеціальної охорони, піклування і захисту як до, так і після народження;
  • діти, які живуть у виключно тяжких умовах, потребують особливої уваги;
  • важливість традицій і культурних цінностей суспільства, в якому зростає дитина;
  • важливість міжнародного співробітництва для поліпшення умов життя дітей в кожній країні.

Сторінка 1. Дитина вважається віком до 18 років. Якщо тобі не виповнилося 18 років, ти вважаєшся дитиною. Ти ще ростеш, ходиш до школи, одним словом – формуєшся фізично й духовно.

Сторінка 2. Всі діти є рівними у своїх правах. Усі діти, незалежно від походження, кольору шкіри, національності, статі, мови є рівними у своїх правах.

Сторінка 3. Усі діти мають право на любов та піклування. Дитина має право на піклування батьків, родичів, громади та держави. інтереси дітей є першочерговими.

Сторінка 4. Невід’ємне право дитини на життя. Життя кожної дитини є найціннішим не тільки для батьків. Кожна країна має забезпечувати гідне життя та розвиток дітей – своїх маленьких громадян. Кожна людина має невід’ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя.

Сторінка 5. Захист дітей від викрадення та продажу. Обов’язки держави полягають у тому, щоб докладати всіх зусиль для попередження викрадення дітей, торгівлі дітьми та їх контрабанди. Діти – не товар, яким можна торгувати.

Сторінка 6. Всі діти мають право на власну думку. Кожна дитина може вільно висловлювати власну думку та погляди, до того ж, цим поглядами повинна приділятись увага під час вирішення будь – яких питань, що торкаються даної дитини.

Сторінка 7. Діти мають право на об’єднання. Дитина має право зустрічатись із іншими людьми, вступати до асоціацій, об’єднань, або ж створювати їх.

Сторінка 8. Всі діти мають право на інформацію. Держава забезпечує доступ дітей до всебічної інформації. Заохочується розповсюдження засобами масової інформації матеріалів, що стосуються соціальних, культурних питань розвитку дитини. Держава також запобігає розповсюдженню та впливу шкідливої для дитини інформації.

Сторінка 9. Діти не повинні стати жертвами насильства. Держава захищає дітей від брутального поводження з боку батьків або інших осіб, жодна дитина не може бути піддана катуванню, знущанню, незаконному арешту або позбавленню волі.

Сторінка 10. Особлива турбота про дітей – сиріт. Держава повинна забезпечувати захист дитини, яка позбавлена сім’ї, надаючи відповідну альтернативу сімейному піклуванню.

Сторінка 11. Особлива  турбота про дітей – інвалідів. Дитина – інвалід має право на особисте піклування та умови життя, які забезпечують її гідність та участь у житті суспільства.

Сторінка 12. Всі діти мають право на медичну допомогу. Діти мають право на медичну допомогу за найвищими стандартами, які реально може забезпечити держава. Жодна дитина не може бути позбавлена доступу до ефективної охорони здоров’я.

Сторінка 13. Всі діти мають право на повноцінне харчування. Кожна дитина має право на рівень життя необхідний для її фізичного, соціального розвитку, батьки несуть відповідальність за забезпечення необхідного рівня життя дитини. Держава ж створює відповідні умови для реалізації цієї відповідальності

Сторінка 14. Всі діти мають право на розвиток талантів. У кожній дитині закладений певний дар. Завдання держави полягає у тому, щоб не лише вчасно помітити талановитих дітей, а й сприяти розвитку їхніх талантів та обдарувань.

Сторінка 15. Усі діти мають право на освіту. Дитина має право на освіт, і обов’язок держави – забезпечити доступну для кожної дитини безкоштовну обов’язкову початкову освіту та заохотити її до отримання середньої освіти.

Сторінка 16. Усі діти мають право на відпочинок. Діти мають право на відпочинок, дозвілля та участь у культурному та творчому житті.

Сторінка 17. Захист дітей від наркоманії. Діти мають право на захист від незаконного вживання наркотиків, а також від залучення до виробництва наркотичних речовин  та торгівлі ними.

Сторінка 18. Діти не повинні залучатись до примусової праці. Дитина має право на захист у тих випадках, коли їй доручається робота, яка може нести загрозу її здоров’ю. Держава встановлює мінімальний вік для прийому на роботу і визнає вимоги до умов праці неповнолітніх.

Сторінка 19. Захист прав неповнолітніх правопорушників. Дитина, яка порушила закон, має право на таке поводження, що сприяє розвиткові в неї почуття власної гідності та зміцнює повагу до прав і свобод людини.

Сторінка 20. Дітей не можна залучати до бойових дій. Держава повинна вживати всіх можливих заходів, щоб діти не брали участь у військових діях. Жодна дитина віком до 15 років не повинна призиватися на службу до збройних сил. Держава повинна піклуватися про дітей, які постраждали від збройних конфліктів.

Сторінка 21. Усі діти мають право на міжнародну допомогу. Діти, які з вини дорослих, політиків чи через стихійне лихо стали біженцями, мають право на отримання міжнародної гуманітарної допомоги.

Спробуєм класифікувати зазначені вище права

Права «піклуйтеся про мене»                      Ти маєш право на достатнє та здорове харчування                                                                                    Ти маєш право на освіту                                                                                                                                            Ти маєш право на медичну допомогу                                                                                                                Ти маєш право на розваги

Права «не знущайтеся наді мною»                     Ти маєш право на захист від економічної експлуатації та примусової праці                            Ти маєш право на захист від будь-якої роботи, яка може бути небезпечною для твого здоров’я                                                                                                                                                                                      Ти маєш право не бути жертвою війни                                                                                                                Ти маєш право на захист від сексуальної експлуатації

 Права  «я маю власну думку»                      Ти маєш право виражати свої погляди                                                                                                                Ти маєш право сповідувати свою власну релігію                                                                                    Ти маєш право об'єднуватися з іншими                                                                                                                Ти маєш право на інформацію

Права «спеціальних потреб»: життя деяких дітей є важчим, ніж у їхніх однолітків. Тому такі діти потребують спеціальної уваги і піклування                                                        Діти-інваліди                                                                                                                                                                        Діти, позбавлені батьківського піклування                                                                                                  Діти-біженці                                                                                                                                                          Діти у конфлікті з законом


ІV.  Підведення підсумків

  У житті не завжди все так добре, як на папері. Позбавлені батьківського піклування, діти жебракують, блукають і тікають, щоб не потрапити до відповідних дитячих закладів, де часто порушуються їхні права дорослими. Ці діти державою захищені, але в житті вони – беззахисні. Щоб працевлаштуватися, добитися права на житло, треба не один пуд солі з’їсти.                                                                                                                              Справедливість у суспільстві на благо дітей – це закон законів. Законів на захист прав підлітків у нашому суспільстві прийнято чимало і ви, молоді, повинні домагатись захисту своїх прав у державі.                                                                                                   Великий педагог В. О. Сухомлинський говорив: „Сьогодні — діти, за­втра — народ!” Звичайно, діти — май­бутнє нашої держави, і від вашого фізичного розвитку, знань, вмінь за­лежатиме, якою буде наша Україна. 


 

 

 

docx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Васильків І.Д., Кравчук В.М.)
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
559
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку