Урок "Кримські гори. Південний берег Криму."

Про матеріал
Урок-мандрівка.Знайомимо дітей з чудовою природою Південного берега Криму, з кліматом; показуємо, як природа використовується для відпочинку і оздоровлення дітей і дорослих.
Перегляд файлу

Урок – мандрівка.

Тема. Південний берег Криму

Мета. Закріпити знання учнів з теми «Степи і лісостепи». Познайомити дітей з чудовою природою Південного берега Криму, з кліматом; показати, як природа використовується для відпочинку і оздоровлення дітей і дорослих. Виховувати естетичні почуття й інтерес до знань про природу, любов до рідного краю – України.

Обладнання. Виставка книг про природу, виставка книг про міста Південного берега Криму. Малюнки представників фауни і флори Південного берега Криму. Легенди, поезія, слайди «Ялта», «Алупка», види пейзажів та заповідних місць.

Хід уроку

І. Організація класу.

ІІ. Повідомлення теми, мети уроку.

ІІІ. Актуалізація знань учнів. (Перевірка домашнього завдання проходить у вигляді аукціону знань. Хто назве останню помилку горе-учня, той і переможець)

 

ТВІР ВОВЧИКА ПОМИЛКІНА

Влітку я подорожував Україною, її степами, пустелями, лісостепами, садами і парками. Цей край багатий глиняним і піщаним родючим ґрунтом (чорноземом ). На ньому вирощують зернові культури: дуб, виноград, калину, бук, граб, кукурудзу, цукрові буряки, картоплю і технічні культури: озиму пшеницю. ( В Україні дуже мало).В цій місцевості дуже мало звірів, птахів, комах. Літо дуже холодне, малосніжне, а зима тепла і часто бувають засухи. В цій місцевості багато вологи і мало тепла. (Навпаки). Тому багато дерев (дерева ростуть лише в долинах річок ).

Восени зацвітають тюльпани, фіалки, незабудки, горицвіти (весною). Рослини цвітуть одночасно (неодночасно). Тваринний світ дуже бідний (різноманітний: сагайдаки, ховрахи, черепахи, польові миші, земляні зайчики). Комах немає (коники, метелики, оси, джмелі, жуки). Є гарні степові птахи: горобці, сороки, зозулі (деркачі, перепілки, куріпки, жайворонки).

Хижих птахів немає (орли, дрофа). Велику користь приносять господарству ховрахи (ні). Вони поїдають багато рослин і роблять великі запаси (ні).

Цей край багатий на корисні копалини ( ні: вугілля – Донбас, залізна руда – Кривий Ріг). Люди не розводять домашньої худоби (ні ). Природу цього краю охороняти не треба (ні ).

  • Назвіть, які помилки допустив Вовчик.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

На кожному уроці ми працюємо під девізом:

« Кохаю край наш дорогий, що зветься Україна».

  • От і сьогодні я хочу зосередити вас на любові до природи, до рідного краю, до України.
  1.  Вчитель цитує напам’ять «Правила туриста».

Живи, навчайся

І праці не цурайся,

Весело грайся,

Добру навчайся.

 Бережи природу,

 Бо ти її син.

 Проводжай у небо

 Журавлиний клин.


Дерево сам посади

І напитись дай води.

Хай росте воно з тобою,

Сивина вже за горою.

Тож і дерево тебе

Приголубить, обійме.

 Книжки читай,

 Знань у школі добувай.

 Пам’ятай про це, дівчатко,

 І допитливе, хлоп’ятко!

  1. Розповідь вчителя про Південний берег Криму.

Кримський півострів – це півострів у південній частині України, який займає площу 25,5 тисячі км2  і омивається Чорним і Азовським морями.

Північна частина півострова – це степова рівнина, південна – Кримські гори. Вони складаються з трьох гряд з пологими північними і крутими південними схилами гір.

Найвища гряда сягає 1545м (гора Роман-Кош)

На південь від гряди розташована прибережна полоса Південного берега Криму.

На Південному березі Криму клімат середземноморський: дуже тепле літо ( середня температура серпня – 240 С)  і м’яка зима (середня температура січня – 40 С).

Річки маловодні, більшість з них мають татарські назви.

Ґрунт різноманітний: чорноземи, каштанові, солонці, солончаки.

В горах ростуть дубові, букові, соснові, буково-грабові ліси.

На Південному березі Криму рослинність середземноморського типу. Численні парки із декоративних дерев та кущів, сади, виноградники та квітники.

Різноманітний і тваринний світ – це косулі, олені, кажани, білки, лисиці, зайці, кабани, орли, дрофи, сови, солов’ї.

  1. Мандрівка починається з Південного берега Криму.
  •                  Подорожуючи, ми з вами будемо робити зупинки і слухати наших екскурсоводів.
  1. Місто Ялта – Морські ворота Південного берега Криму.

Не можна уявити Ялту без моря. Слово «Ялта» з грецького означає «ялос» - берег, береговий.

Середньорічна температура Ялти – 130С тепла – це першокласний кліматичний курорт.

Ялта займає всю центральну частину Південного берега Криму від Фороса до Ведмідь-гори. Це велика Ялта. До неї входять: Алупка, Гурзуф, Лівадія, Гаспра, Кореїз, Місхор, Сімеїз, Массандра.

Біля Ялти знаходиться водоспад  Учан-Су. (Слайд 1). Вода падає з висоти 100 метрів. Гарний він весною після таяння снігів у горах.

  1.  Місто Гурзуф

Місто знаходиться біля Нікітського ботанічного саду. Перше, що побачимо, це Ведмідь-гора (Аюдаг), про яку складено багато легенд. Спина ведмедя наче підпирає небо, а морда витягнулась далеко в море. Біля Аюдага розташовується табір «Артек», де відпочивають діти.

Знайомство з Гурзуфом краще за все розпочинати з Генуезької фортеці. Її побудували за наказом візантійського імператора Юстініана І в ІV столітті нашої ери. Ця фортеця була зруйнована турками в ХV столітті.

  1. Місто Алушта

Це сухопутні ворота південного берега Криму.

Біля Алушти піднялася гора Демерджі, вершина якої усіяна скалами. Там є ще кілька красивих гір: Чатир-Даг, Бабучан, Соколина, Костель-гора.

В Алушті знайдено залишки давньої фортеці VІ століття Алустон.

  1. Місто Лівадія

В минулому – це літня резиденція російських царів.

У 1945 році тут, у великому палаці, відбулася Ялтинська конференція, яка вирішила долю Європи. Палац знаходиться в центрі великого парку.

  1. Місто Ореанда

Курортна місцевість між Лівадією й мисом Айтадор.

Є багато гарних кутків на південному березі Криму, але такого гарного, як Ореанда, немає ніде. У підніжжя прямовисних скал лежить старовинний парк, у якому ростуть вікові дерева. В центрі є басейн, де живуть лебеді (Слайд 2). Тут розташований «Золотий пляж». На мисі Айтадор знаходиться палац «Ласточкино гнездо»(Слайд 3).

  1.  Місто Місхор

Найтепліше місце на узбережжі.

  1.  Місто Алупка

Алупкінський палац-музей(Слайд 4) .

Він знаходиться в центрі міста. Це унікальна споруда. Будували її 20 років кріпаки графа Воронцова. Дві тисячі чоловік зводили цей палац. За ним знаходиться гора Ай-Петрі.

Палац повторює контури гори, яка знаходиться за ним. Він об’єднує різні архітектурні стилі. В ньому є середньовічна західна фортеця, арабський мінарет і мечеть (Слайд 5,6), палац Відродження, готичні деталі. В парк «Левина тераса» ведуть сходи з трьома парами левів (Слайд 7).

Палац нараховує понад 150 кімнат. Алеями парку можна ходити цілий день. Його площа 38га. Складається він з Верхнього і Нижнього парків (Слайд8,9). Там багато ставків, каскадів водоспадів, малих струмків.

Перша зупинка. Легенди

  •               Існує легенда про чудового коваля, який зробив цю гору з допомогою одного молота. Це гора Коваль.
  •               Про Південний берег Криму складають легенди. Говорять, що тяжко хворий лікар В.Н.Дмітрієв у 1876 році приїхав до Ялти. Колеги віщували йому недовге життя (хвороба легенів – сухоти ). Але минали місяці, роки, а лікар жив, і почував себе все краще. Він прожив в Ялті 35 років і помер сивим дідом, забувши про свою хворобу.
  •               Легенда про Ведмідь-гору

Дуже давно у безлюдному Криму жили страшні ведмеді, які зі своїм ватажком Сірою горою ходили у криваві походи на людей. Одного разу ведмеді захопили маленьку дівчинку. Побудували для неї хатинку в лісі й почали її виховувати. Маленька полонянка змирилася зі своїм становищем і всю свою любов звернула на лісових звірів та птахів. Пройшли роки і маленька дівчинка перетворилася на казкову красуню з чаруючим голосом. Її спів слухали всі мешканці лісу. Слава про красу та чаруючий голос дівчини рознеслася птахами у далекі краї.

Якось один хоробрий горець звернувся до своїх товаришів: «Невже ми, хоробрі воїни, дозволимо, щоб така гарна дівчина томилася в неволі у ведмедів?» Горці відправилися визволяти полонянку, але ведмеді напали на них і перебили. Тільки хоробрий горець залишився живим. Знесилений від ран, він зайшов до лісу і побачив хатинку, де дівчина заховала його і вилікувала. Молоді люди покохали один одного і вирішили тікати до людей морем.

Вітер уносив човен від ведмедів, але ті помітили втечу своєї улюблениці. Прибігши до моря, Сірий ведмідь припав до води і жадібно почав її пити.

Услід за ним почали і всі ведмеді пити воду. Море робилося усе менше. Течія несла втікачів до берега. Тоді дівчинка почала співати улюблену пісню ведмедів. Як тільки вони почули пісню – перестали пити воду. Тільки старий ведмідь ще глибше занурив морду у воду і продовжував пити. Тут дівчина заспівала пісню-прохання і Сірий ведмідь простив дівчину. Він залишився так лежати і перетворився на кам’яного ведмедя.


Друга зупинка. Флора

  •               Південний берег Криму прийняв дерева зі всіх континентів землі. Тільки в Нікітському ботанічному саду, який розташований неподалік від Ялти, їх нараховується приблизно 7 тисяч видів.

На Південному березі Криму можна знайти куточки, що нагадують природу Італії та Іспанії, Австралії й Греції, Індії та Америки.

У місті Ялта, в Нікітському ботанічному саду (заснованому в 1912 році) зібрано велику колекцію рослин. Є тут і тис ягідний, який живе 4-5 тисяч років, і бамбук японський, що за добу виростає на 20-40 см, і величний кедр.

А які пахощі наповнюють повітря у пору цвітіння магнолії! Її батьківщина – Південна Америка. У штучних водоймах цвіте біло-рожевими квітами каспійський лотос. Милують око троянди. Не можна перелічити всі рослини Південного берега Криму. Вони цвітуть цілий рік.

Вчені в ботанічному саду дбають про збереження цінних рослин, виведення нових сортів.

Третя зупинка. Фауна

  •               Своєрідним є і тваринний світ Криму. У лісах і долинах водяться олені, косулі, дикі кабани, білки, кажани, лисиці, зайці.

Велика кількість пташок оселяється на березі моря і живиться рибою.

Це – чайки, качки, баклани. Тут багато маленьких пташок: солов’ї, корольки, дрозди, мухоловки. Полювати на дрібних птахів  злітаються хижі птахи – орли, яструби, сови.

Нектаром квіток, листям і плодами рослин живиться безліч комах. Деякі рідкісні перебувають під охороною. Це кримський турун, метелик «Мертва голова», жук-олень та ін..

Четверта зупинка. Поезія

  •               На Південному березі Криму перебувало багато видатних людей. В Ялті жили: Чехов, Горький, Пушкін, Купрін, Левітан, Васильєв, Айвазовський, Васнецов, які написали багато творів, віршів і картин про Південний берег Криму.

П’ята  зупинка. Вікторина

  1.      Яку рибу називають морським язиком? (Камбала)
  2.      Назви рибу – назва одного міста. (Судак. Калуга)
  3.      Чи закривають риби очі, коли сплять? (Немає вій)
  4.      Який птах має красу ангела, голос диявола, ходу злодія? (Павич)
  1.              Робота з підручником, стор. 82-85.

Читання статті (про себе )

  •                  Поміркуйте, чим багатий Південний берег Криму?
  •                  Чому Південний берег Криму протягом року відвідує так багато людей?
  •                  Порівняйте природу Південного берега Криму з природою нашої місцевості.
  •                  Чим вона різниться?
  •                  Про який тваринний, рослинний, пташиний, комашиний світ ви дізналися?
  1.           Підсумок уроку.
  1.      Що вивчали на уроці?
  2.      Що нового ви дізналися?
  3.      Чим сподобався урок?
  1.       Домашнє завдання. Стор. 82-85.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
5 жовтня 2022
Переглядів
704
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку