Урок квест "Австралія", план,маршрутний лист, конкурс "Галерея"

Про матеріал

Матеріали до уроку квесту "Австралія", план квесту, маршрутний лист,матеріали до зупинки "Галерея".Тут вміщені портрети дослідників Австралії та опис їх досягнень.

Перегляд файлу

Подорож Австралією

Урок-квест

Мета:

  • узагальнення знань про материк;
    • систематизація та поглиблення знань;
    • закріплення практичних вмінь та навичок;
    • формування самоконтролю,самооцінки;
    • формування вміння прийняття рішень;
    • розвивати вміння встановлення причинно-    наслідкових зв’язків;
    • закріплення навичок роботи з картографічним матеріалом.

 Умови проведення:

  1. Квест –це командна гра. В кожній команді задіяні 6 осіб,які спільно працюють над вирішенням завдань;
  2. В кожній команді обирається капітан,за яким  залишається право остаточної відповіді;
  3. Місце проведення – кабінет географії,час проведення - 45 хвилин;
  4. В грі задіяні вчитель географії та 5 помічників, учні клас;
  5. Мета квесту – за мінімальну кількість часу виконати максимальну кількість завдань; час на кожній зупинці регламентований;
  6. Учасники повинні пройти  5 зупинок та отримати максимальну кільсть балів за виконання завдань;
  7. На кожній зупинці результат заносяться в маршрутний лист.

 

 

 

 

 

Маршрутний лист

Команда  ________________________

Капітан _________________________

 

№ зупинки

Відповідь

Час старту -  фінішу

Бали

Перша

станція

«Галерея»

(1- 5 хв)

 

 

 

 

Друга  станція

«Естафета»

(2 – 8 хв)

 

 

 

Третя станція

«Вірю – не вірю»

(3-5 хв)

 

 

 

Четверта станція

Карто-графічна

(5 – 11хв)

 

 

 

П`ята станція

Краєзнавча

(5 – 7 хв)

 

 

 

 

Результат__________________

Підписи вчителя, помічників:

Картинки по запросу

                         Портрет № 1

 

 

 

 

 

 

  Віллем Янсзон робить  перший крок.

  В 1602 р. голландці розбили португальский флот в морському  бою біля Бантаму  (тепер о. Ява) і  запанували  в Індонезшї. Плаваючи у східній частині  Індійського океану  між  30-ю  та  40-ю  параллелями, голландці часто підходили до  берегів  великої, невідомої  їм землі. 28 листопада 1605 р. з  Бантама на кораблі «Дюфкен» к загадкової  землі  вирушив  капітан Віллем Янсзон.    Він  досяг південного узбережжя Нової  Гвінеї. Янсзон назвав  його «Болотистою  землею» та  дослідив  берегову  лінію… Обігнув  острів Колепом, Янсзон повернув  на південний - схід, перетнув центральну частину  Арафурського моря та неочікувано побачив невідомий берег. Це була Австралія. В травні  1606 г. голландці  здійснили першу  документально підтверджену  висадку європейців на Австралійському континенті.

Відкриту  територію Янсзон назвав Новою Голландією, вона становила близько 350 кілометрів.

____________________________________________________________________

 

Луїс Ваес де Торрес



Луїс Ваес де Торрес ( 1560—1614?роки) — іспанський мореплавець.

 

Про раннє життя дослідника,як і про місце його нарождення, нічого невідомо. Перша згадка в історичних документах належить до 1605 року, коли Торрес став командиром одного з трьох кораблів експедиції  Педро Фернандеса Кіроса, а саме «Сан-Педро», вирушив на пошуки «Південної землі» (Австралії). В травні 1606 року вони досягли островів, які Кірос назвав «Austrialia de Espiritu Santo» (зараз Нові Гебриди). Під час плавання кораблі Кіроса и Торреса разійшлись. Після безуспішних спроб Луїса знайти уламки корабля Кіроса, мореплавець разом з командиром третього корабля експедиції Дієго де Прадо-і-Товар вирішив продовжити плавання. В його ході  були відкриті південне узбережжя острова Нова Гвінея, а також протока, яку зараз називають Торресовою. 27 жовтня 1606 року Торрес досяг західного узбережжя Нової Гвінеї...

В честь цього іспанського мореплавця названі: протока Торреса, острови в цій протоці, острови Торрес  в північній частині архіпелагу Нові Гебриди.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    Портрет № 2

 

 

 

Абель Янсзон Тасман (нід. Abel Janszoon Tasman; *1603 — †10 жовтня 1659)  голландський мореплавець, дослідник і купець. Отримав світове визнання за очолювані ним морські походи в 16421644 роках. Першим серед відомих європейських дослідників досяг берегів  Австралії, Нової Зеландії, Тонга і Фіджі. Тасман стер з карти великі «білі плями» в районі  затоки Карпентарія  і північно-західного узбережжя Австралії. Західна частина материка прийняла після цього плавання контури, які ми бачимо і на сучасних картах.

 Перебуваючи на службі у голандській Ост-Індській компанії, в 1638–1641 гг. Тасман здійснив ряд рейсів в Індійський та Тихий океани та моря Східної Азії, відвідав Цейлон (Шрі-Ланка), Китай, Корею, Японію, Малайзію, Філіппіни…

Іменем Тасмана названі: море на захід від Нової Зеландії, затока та льодовик на її Південному острові, острів Тасманія.

 

Метью Фліндерс (англ. Matthew Flinders; 16 марта 1774  19 июля 1814)  британський  дослідник Австралії.

Автор знаменитої книги «A Voyage to Теrra Australis».

Саме він домігся перейменування континенту з «Нової Голландії» на «Австралію». У сучасній Австралії Метью Фліндерса вважають національним героєм. Його зображення є на монетах Австралії.

Корабель «Провидіння» (англ. HMS Providence) з Метью Фліндерсом пройшов Торресову протоку, перевозячи з острова Таїті на Ямайку саджанці хлібного дерева. У серпні 1791 Фліндерс повернувся до Англії. Саме ця подорож пробудила в Метью зацікавлення вивченням Австралії. Адже попри те, що Англія з 1788 року почала колонізацію цього континенту, який на той час називали Новою Голландією, що був недостатньо вивченим. Також тоді ще не знали навіть, чи є Австралія материком, чи це архіпелаг островів.

 

Картинки по запросу

                                          Портрет  № 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Flinders-mathew.jpg

                                 Портрет № 4

 

 

 

 

Картинки по запросу

 

                                         Портрет № 5

 

 

 

 

 

 

Дже́ймс Кук (англ. James Cook; 7 листопада 1728  14 лютого 1779) — англійський першовідкривач, навігатор і дослідник, член Лондонського королівського товариства.

Кук зробив детальну мапу Ньюфаундленда, пізніше здійснив три експедиції в Тихий океан, першим із європейців дослідив і описав східне узбережжя Австралії, Гавайські острови, вперше пройшов навколо Нової Зеландії. Він загинув на Гаваях у сутичці з гавайцями під час третьої експедиції 1779 року.

Перша подорож (1768—1771 роки)[ред.  ред. код]

Мета експедиції[ред.  ред. код]

Офіційною метою експедиції було дослідження проходження Венери по диску Сонця. Проте в секретних наказах, отриманих Куком, йому наказувалося негайно після завершення астрономічних спостережень відправлятися в південні широти на пошуки так званого Південного материка (також відомий як «Terra Incognita»). Якщо врахувати, що між світовими державами йшла запекла боротьба за нові колонії, дуже вірогідним є наступне припущення: астрономічні спостереження служили Британському Адміралтейству ширмою, що прикривала пошук нових колоній. Також метою експедиції було визначити береги Австралії, особливо її східне узбережжя, яке абсолютно не було досліджене.

 

 

 

 

 

 

 

Автор Світлана Недоступ, вчитель географії, СЗШ №2  м. Сокаля,

Львівської області

 

doc
Додано
3 липня 2018
Переглядів
1711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку