Урок (лекція) "Барвники для волоссся ІІ групи. Порівняльна характеристика барвників І і ІІ групи"

Про матеріал

Щоб кардинально і на певний період змінити колір волосся, щоб зафарбувати сивину, щоб відновити відтінок всі ці бажання може виконати барвник ІІ групи. Як працюють барвники ІІ групи, які операції можна виконати все це описано в лекції, а також порівняння барвників І і ІІ групи

Перегляд файлу

 

Картинки по запросу краска для волос 

Після вивчення цієї теми ви будете знати:

  • Що таке барвники  ІІ групи
  • Склад барвників ІІ групи
  • Як приготувати та нанести
  • Яких заходів безпеки слід дотримуватися
  • Порівняльну характеристику барвників І і ІІ групи

 

І. ТЕОРЕТИЧНИЙ БЛОК

Картинки по запросу диск кліпарт 

Що слід знати про барвники ІІ групи?

Картинки по запросу хімічні барвники волосХімічні барвники для волосся з'явилися понад 100 років тому, в XIX столітті, коли у Франції для додання волоссю іншого кольору, або відтінку стали використовувати розчини перекису водню. Цей новий спосіб витравлювання волосся був винаходом перукаря Гуго.

У той же час стали застосовувати і фарби з окислювачами, які відрізнялися від природних барвників здатністю проникати у внутрішні шари волосся, надаючи їм стійкий колір.

Хімічні барвники - найбільша група, яка у перукарів має назву барвники II-ої групи. Хімічні барвники складаються з двох компонентів: фарби і окислювача (оксиданта або перекису водню).

 

Призначення та переваги барвника

Головним призначенням хімічних барвників є зафарбовування сивини.

Перевага хімічних барвників перед іншими видами фарбуючих засобів полягає в тому, що тільки вони здатні радикально змінити колір волосся, і ця фарба буде стійкою і не змиється з плином часу.

 

 

Склад барвника

На сьогоднішній день хімічні барвники досить широко поширені, вони включають два головні компоненти - барвник і перекис водню.

Кольороутворювачі (попередники кольору)

 «Кольороутворювачі» представляють собою хіміко-органічні зєднання, які за допомогою окислюючих засобів перетворюються у волоссі в барвник.

Попередники кольору маленьких розмірів проникають під розкриті кутикули у кортекс, в процесі реакції з пе­рекисом водню, об'єднуються (стають більшими в розмірах) і створюють штучний (тобто ненатуральний) колір, так званий косметичним.

Вибір кольору і їх про­порції визначають різні колірні тони.

 

Картинки по запросу хімічні барвники волосКольороутворювачі класифікуються по категоріях:

  • Парадиамінбензол
  • Ортодиамінбензол
  • Параамінофенол
  • Ортоамінофенол

 Фарбування відбувається в результаті того, що окислювач, як би розкриває кутикули волосся, їх природні пігменти частково розчиняються перекисом водню і заміщаються штучними кольоровими пігментами, утворюючи новий колір. Ці процеси відбуваються безпосередньо під час впливу барвника, тому потрібно точно дотримуватися часу витримки, зазначений на упаковці.

При нормальному рості волосся (0,3-0,5 мм в день) приблизно через 20-35 днів (коли вони відростуть покрайней мірою на 1 см) коріння волосся потрібно буде підфарбувати, щоб вирівняти колір по всій довжині.

 

 

 

Чи потрібно проводити алергопробу?

Перед першим фарбуванням слід перевіряти реакцію шкіри на подразнення. Для цього небагато розведеної фарби наноситься на внутрішню сторону ліктя. Фарба віддаляється через 15 - 20 хвилин і шкіра протягом 12 - 24 годин перевіряється на наявність почервоніння. Якщо подразнення відсутнє, це означає, що даний барвник можна використовувати. 
 

Як приготувати та нанести барвник?

Барвник готується безпосередньо перед нанесенням на волосся. Приготування барвника полягає у змішуванні вмісту тюбика з вмістом флакона (крем - фарба); потрібною кількістю оксиданта. Перемішуються компоненти в мисці за допомогою пензлика до отримання однорідної маси без грудок.

Барвник наноситься на сухе волосся через 2-3 дні після миття.

При фарбуванні волосся барвниками другої групи утеплюючий ковпак не використовується. 

Час витримки фарби різний (час указується в анотації). Зазвичай час складає 30 - 45 хвилин для звичайного фарбування і 50 хвилин для освітлення волосся. 

 

Заходи безпеки при використанні хімічних барвників

При використанні хімічних барвників для волосся слід пам'ятати, що у деяких людей компоненти, що входять до їх складу, можуть викликати алергію, яка може викликати свербіж шкіри або її почервоніння, а також інших симптомів. Причому від цього може страждати не тільки людина, яка пофарбувала своє волосся, а й оточуючі. Наприклад, ознаки алергії можуть виникнути у дитини, яка довго сиділа на колінах у мами

При самостійній фарбуванні волосся слід дотримуватися обережності, виконуючи всі рекомендації, зазначені в інструкції до застосування того чи іншого барвника, щоб не пошкодити волосся і отримати необхідний колір або відтінок волосся.

Порівняльна характеристика барвників І і ІІ групи

 

І група

ІІ група

Дія на волосся

Фарба окислює пігмент. Пігмент утрачає колір повністю, або частково руйнується, а потім вимивається з водою.

Освітлює натуральний пігмент на 3-4 тони і одночасно фарбує в новий колір. Кардинально змінює колір.

Компоненти барвника

Освітлююча пудра і окисник.

Фарбуючий препарат і окисник.

Вид окисника

 

Рідкий чи кремоподібний

3, 6, 9, %

Рідкий чи кремоподібний

3, 6, 9, 12 %

Перукарські операції,

які можна виконати

 

 

Освітлення, знебарвлення, протравлювання, мелірування, балаяж.

 

 

Фарбування в новий колір, «тон у тон», тонування освітленого волосся, відновлення відтінку, фарбування відрослих коренів, фарбування сивого волосся, колорування.

 

Ось і все, бажаю успіхів!

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шитікова Тамара Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Журавель Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
9579
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку