Урок літератури рідного краю (Львівська обл) "Іван Савчин - письменник нашого краю"

Про матеріал
Розробка уроку на основі зібраного матеріалу на літературно-краєзнавчій практиці. Учні повинні більше цікавитися та знати про видатних людей свого краю.
Перегляд файлу

КОНСПЕКТ УРОКУ ЛІТЕРАТУРИ РІДНОГО КРАЮ

 (10 клас)

Тема: Література рідного краю. Іван  Савчин -патріот, письменник, краєзнавець

Мета: 

  • Навчальна: Ознайомити учнів з життям і творчістю І. Савчина; дати змогу відчути авторську позицію: прищепити в їхніх душах ще одну краплину любові до рідного краю, почуття гордості за своїх земляків.
  • Розвивальна: формування в учнів прагнення до творчого пошуку, розвивати світогляд рідного краю, розвивати увагу та вміння формувати думки щодо творчості літератури рідного краю.
  • Виховна: виховувати повагу до Батьківщини, до свого народу, до слова рідної землі.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Методи та прийоми: розповідь, демонстрація, слово вчителя, бесіда, прийом «Намисто».

Обладнання: портрети Івана Савчина, мультимедійна дошка, виставка книг поета, зошит, ручка.

Хід уроку

I. Організаційний момент.

II. Актуалізація опорних знань учнів.

 

Слово вчителя

Учні, нікому не секрет, наскільки талановитих імен –письменників, художників, скульпторів та композиторів в Україні! Та й наша Львівщина, а зокрема Бузеччина має ким пишатися. Кого ви знаєте із відомих людей нашого краю?

       Відповідь учнів

Буський район також багатий на талановитих та відомих людей країни. Серед відомих людей варто виділити: Івана Андрійовича Бака (Музикант, композитор, поет, педагог), Віктора Цебровського (письменник), Степана Андрусяка (літератор), Іван Савчин (письменник), Романа Чайковського – (священик, поет), Петра Карманського –(поет), Наталю Давидовську – (поетеса), Ярослава Павлюка – (письменник) та інші.

 

III. Оголошення теми та мети уроку.

 

Слово вчителя. Серед названих вами відомих людей прозвучало ім’я людини, яку я так хотіла почути. Іван Савчин – це уродженець нашого краю, це не лише письменник, але й краєзнавець та просвітитель, який народився в с. Задвір’я. Саме з його життям та творчістю ми познайомимося сьогодні на уроці.

 

IV. Мотивація навчальної діяльності.

 

Іван Савчин - письменник, краєзнавець, просвітительСлово вчителя. Хто не знає історії рідного краю та людей, які творили і творять цю історію, чи може осягнути минуле своєї держави? Тож, ми сьогодні почнемо із малого – вивчення літератури рідного краю. Саме такі уроки мають на меті познайомити з творчістю поетів-земляків, які найбільш дієво впливають на зміцнення духу українства.

 

V. Сприйняття і засвоєння нового матеріалу.

     1. Робота з портретами І. Савчина ( на мультимедійній дошці)

Завдання. Уважно розгляньте фотографія митця. Використовуючи прийом «Намисто», розкрийте внутрішній світ поета, особливості його характеру.

(інтелігентний, виважений та задумливий погляд, щирий…)

2. Розповідь вчителя про життєвий шлях письменника. Учні конспектують головні та важливі відомості.

Знаєте, хочу почати говорити не про біографію, а про те, що мене болить. Іван Савчин – це дуже хороша людина, з якою я була особисто знайома. Цього року, цього генія не стало, його серце почало битися на 86 році життя…..І дуже сумно, що я не встигла зробити вам зустріч з цим талантом, адже вам було б чого повчитися у Івана Савчина.

 Іван Петрович Савчин народився 23 січня 1934 р. в с. Задвір’я тепер Буського району Львівської області в родині хліборобів. Петро та Анастасія Савчини виховали восьмеро дітей, самі важко працювали і змалку привчали дітей до роботи. В сім’ї шанували українську історію, традиції, прагнення до знань, освіти.

 1950 році закінчив Задвір'янську середню школу і вступив на відділення логіки і психології Львівського держуніверситету. Після двох тижнів навчання був відрахований за родинні зв'язки з УПА (батькова сестра Марія Савчин "Марічка" була дружиною командира УПА Василя Галаси "Орлана").
3 жовтня 1950 р. всю родину було репресовано. Місяць всі Савчини перебували в тюрмі на Лонського у Львові. З 1 січня 1951 р. родину відправили до Східного Сибіру у с. Пойма Митнінського району Іркутської обл.

У 1959 р. повернувся в рідне село, працював у Львівському тресті зелених насаджень, колгоспі "Прогрес", вчителем.

У 1968 р. закінчив факультет журналістики Львівського державного університету ім. І. Франка.

З 1967 р. по 1990 р. працював кореспондентом а з 1990 по 1994 р. редактором Буської районної газети "Воля народу"("Прапор Жовтня"). У 1989 р. створив Буську "Просвіту". Автор нарисів “Буськ у вирі століть”, “Убинщина”; романів “Важкий шлях”, “Львівське братство”, “В долинах юдолі", "Ясир".

 

3. Літературна діяльність. Опрацювання ідейно-художнього змісту книги «Ясир» І. Савчина

Перші літературні спроби Івана Савчина припадають на шкільні роки. Друкуватися почав після повернення з Сибіру в районній газеті Глинянського району «Радянське село».

У 1985 році вийшов друком роман «Важкий шлях», присвячений князеві Василію-Костянтину Острозькому, в післямові якого Валерій Смолій наголосив:

 

«Твір побудовано на основі добротного фактичного матеріалу, в першу чергу документальних джерел, які відображають різні сторони життя епохи»

 

Тему національно-культурного відродження українців Іван Савчин продовжив в романі «Львівське братство».

В наступних художніх творах письменника вже діють його сучасники. Так, в романі «В долинах Юдолі» (2003 рік.) висвітлені методи репресивних органів СРСР щодо українських патріотів. 2009 року вийшов автобіографічний роман «Ясир», в якому автор описує своє заслання до Сибіру.

Крім художніх творів, Іван Савчин написав ряд історико-краєзнавчих розвідок, опублікуваних у Буській районній газеті, здебільшого у 1980-х роках, присвячених історії сіл Милятина, Йосипівки, Андріївки та інших.

 

«ЯСИР» — нова книга Івана Савчина про незнищенність українства…

(Вчитель коротко розказує про цю книгу, та чому вона така важлива.)

«Дорогий читачу! Перечитуючи сторінки роману, ти душею сприйматимеш все те, що довелось пережити мені та багатьом нашим співвітчизникам і отримаєш відповіді, якою дорогою йти нам у майбутнє.» (Іван Савчин)

 

Савчин Іван Петрович ::: РАЗНОЕ » Книги / журналы / фото 24472411 1000 x  1417 io.ua4. Виставка книг Івана Савчина (мультимедійна дошка)

Буська центральна районна бібліотека імені Івана Котляревського: Визначні  постаті БущиниІван Савчин Львівське братство: 60 грн. - Книги / журналы Львов на Olx

Савчин Іван Петрович : фотографии Книги / журналы

 

 

 

VI. Підсумок

Отож учні, сьогодні ми з’ясували життя та творчу стежину нашого відомого земляка, людину великого слова. На уроці ви дізналися те, чого раніше не зустрічали та не вивчали. Я вас ознайомилася з його біографією та творами.

Через все життя Іван Савчин зумів передати ті емоції, які в нього вирували в ті часи, коли йому було важко. Ця людина вчить нас, якою дорогою ми повинні крокувати у майбутнє після прочитання його творів. Ми повинні вивчати талановитих людей нашого краю, адже за ними простежується минуле, а водночас наше майбутнє!

VII. Домашнє завдання

  • Написати свої враження від проведеного уроку літературного краю. (Що нового дізналися, що сподобалося, що вас найбільше зацікавило)
  • Написати відгук на книгу «Ясир» Івана Савчина
docx
Додано
2 жовтня 2021
Переглядів
1883
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку