Урок "Льюїс Керролл (1832-1898). «Аліса в країні Див». Творча історія книги, її зв’язок із біографією письменника та життям Англії вікторіанської доби. Образ Аліси"

Про матеріал

Мета: навчальна: ознайомити гімназистів із життям і творчістю письменника, поглиблювати знання про зв'язок повісті та літературної казки, зацікавити гімназистів пригодами Аліси, які розкривають багатство її уяви, здібності та характер;

розвивальна: розвивати навички виразного читання художнього тексту, творчу уяву, фантазію, коментувати прочитане, висловлювати свої думки;

виховна: виховувати вічні цінності: співчуття, вміння дружити, милосердя
Перегляд файлу

Тема. Льюїс Керролл (1832-1898). «Аліса в країні Див». Творча історія книги, її зв’язок із біографією письменника та життям Англії вікторіанської доби. Образ Аліси, світ її уяви і захопливі історії.

Мета: навчальна: ознайомити гімназистів із життям і творчістю письменника, поглиблювати знання про зв'язок повісті та літературної казки, зацікавити гімназистів пригодами Аліси, які розкривають багатство її уяви, здібності та характер;

розвивальна: розвивати навички виразного читання художнього тексту, творчу уяву, фантазію, коментувати прочитане, висловлювати свої думки;

виховна: виховувати вічні цінності: співчуття, вміння дружити, милосердя.

Тип модуля: установчо-мотиваційний, змістовно-пошуковий, адаптивно-перетворювальний.

Обладнання : підручник Є.Волощук «Світова література» 5 клас, робочі зошити, роздатковий матеріал, текст повісті Л. Керролл  «Аліса в країні Див».

Ключові компетентності: Гімназист:

  •       усвідомлює важливість знаходити спільну мову з природою (НЛ-1);
  •       розрізняє поняття «добро» і «зло» (НЛ-2);
  •       розуміє необхідність здорового способу життя (НЛ-3);
  •       осмислює важливість лідерських ініціатив (НЛ-4).

Предметні компетентності: Гімназист:

  •       знає основні відомості про письменника Льюїса Керролла;
  •       розповідає про творчу історію книжки «Аліса в Країні Див»;
  •       переказує зміст основних епізодів твору Льюїса Керролла;
  •       описує і характеризує образ Аліси.

Теорія літератури: повість-казка.

Хід модуля

1-ий міні модуль (установчо-мотиваційний)

І. Організаційний момент.

1.1. ."Самоналаштування"

 - Покладіть руки на парту, закрийте очі та промовляйте :

  • Я зможу сьогодні добре працювати на модулі.
  • Я особистість творча.
  • Я бажаю всім однокласникам успіхів на сьогоднішньому модулі.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності гімназистів.

  1.        Слово вчителя. Панове гімназисти, на сьогоднішньому модулі ми з вами розглянемо ще один розділ зарубіжній літературі  це – «Сила творчої уяви». Давайте подумаємо , про що ми сьогодні будемо говорити? Що таке уява і яке значення вона має в нашому житті?

 

  1.        Технологія «Мікрофон »
  • Уява – це фантазія людини.
  • Уява — це створення людиною нових образів на основі її попереднього досвіду.
  • Уява дуже важлива в житті людини, вона немає  обмежень. Уява охоплює все на світі.
  • Творча діяльність не можлива без уяви.
  • Без уяви не можна бути ні поетом, ні філософом, ні розумною людиною, ні мислячою.
  • Найяскравіше уява виявляється у малюванні, складанні казок, віршів.
  • Від емоційності конкретної людини залежить сила, динамічність і яскравість уяви.

 

2.4. Слово вчителя. Наше сьогодення переповнене фантазіями, мріями та сподіваннями . І ці фантазії, на мою думку, відіграють чималу роль у нашому житті. Людина без мрій та сподівань те саме, що й квітка без запаху, наче птаха без крил. Мені чомусь здається , що без уяви наше життя стало би суворим, сірим, буденним, та, навіть, у якійсь мірі, марним. Людина, можливо й еволюціонувала завдяки своїй винахідливості. Адже щодня ми маємо змогу придумати щось нове, унікальне, особливе, а воно ж береться не із чогось іншого, а саме із уяви, завдяки силі думки. Так, звісно, що не кожному вдається щось придумати чи винайти, так як це вдавалося багатьом видатним людям не тільки сучасності, а й минулого. Проте ж, я впевнена, що не  минало жодного дня, щоб ми не уявляли і думали про щось. Можливо, це «щось» якесь дивне, незрозуміле чи марне, але ж ми все-таки його сфантазували. Уявна фантазія – це оригінальна особливість людини. Адже у кожної особистості вона індивідуальна. Сьогодні ми поговоримо про силу творчої уяви відомого письменника ХІХ століття. За допомогою прийому «Кроссенс» ми визначимо тему модуля .

 

2.5. Прийом «Кроссенс» (гімназисти визначають про якого письменника йтиме мова)

Повноцінними є тільки ті знання,

які дитина здобула власною активністю

Йоганн Песталоцці

Кросенс -  це стандартне поле з 9 квадратів, кожному з яких відповідає певне зображення. Щоб розв'язати кроссенс, треба встановити будь-які асоціативні зв'язки (від поверхових до глибинних)

 

 

 

 

 

 

 

 

       Гімназист –

творча особистість

1 - А́нглія (англ. England) — країна в Західній Європі, що входить до Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Найбільша за площею і населенням з чотирьох країн Сполученого королівства та трьох частин Великої Британії.

2 - О́ксфордський університе́т  — найстаріший англомовний університет у світі, а також перший університет Великій Британії. Заснований в 1117 році, розташований в місті Оксфорд, графство Оксфордшир.

3 – Професор математики, занурений у формули , автор наукових праць .

4 – Нетипова фігура у фотографічному світі, один із найкращих фотографів XIX століття.

5 –Аліса Плезенс Лідделл — прототип персонажа Аліси з книги «Аліса в країні чудес» (а також один із прототипів героїні в книзі «Аліса в Задзеркаллі»).

6 - «Аліса в Країні Див» - дитячий роман-казка, опублікований 26 листопада 1865 року.

7 - «Аліса в Задзеркаллі» - написаний в 1871 як продовження книги «Аліса в країні чудес».

8 – Вікторія - королева Великої Британії з 1837 року. Повчальністю та пафосом було наповнене все життя вікторіанської доби.

9 – Чарльз Лутвідж Доджсон – викладач математики Оксфордського університету, талановитий учений, винахідник, священик, неперевершений майстер слова, один із найкращих фотографів свого часу. Своє справжнє ім’я  Чарлз Лютвідж Доджсон письменник переклав латиною  Каролос Людовікус, знову переклав англійською й переставив слова місцями і з’явилося ім’я Льюїс Керролл.

 

ІІІ. Оголошення теми, мети та завдань модуля

(Гімназисти записують тему в робочі зошити)

 

ІV. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу

4.1. Розповідь учителя .  Біографія Люїса Керролла

Чарльз Лутвідж Доджсон — таке справжнє ім'я Льюїса Керролла. Майбутній письменник народився 27 січня 1832 р. в невеличкому селі Дарсбері в графстві Чешир. Він був найстаршим сином скромного священика Чарльза Доджсона та Френсіс Джейн Лутвідж. Мати - Френсіс Джейн Лутвідж.  При хрещенні, як нерідко траплялося в ті часи, йому дали два імені: перше — на честь батька, друге, Лутвідж, — на честь матері. Він виховувався у великій родині: семеро сестер і троє братів. Діти отримали домашнє виховання, батько навчав їх закону Божого, різних мов та основ природничих наук.

Батько не стримував у дітях прагнення до найрізноманітніших ігор і веселих витівок, а всіляко їм сприяв. Найбільшим вигадником тут незмінно був Чарльз. Із допомогою сільського столяра хлопець змайстрував  театр маріонеток; він писав для нього п'єси, які сам і розігрував. Нерідко, перевдягнувшись факіром, він показував схвильованій аудиторії дивовижні фокуси. Для своїх молодших братів і сестер Чарльз видавав рукописні журнали, у яких усе — «романи», цікаві замітки з «природничої історії», вірші та «хроніки» — вигадував сам. Він не лише переписував їх дрібним виразним почерком, а й ілюстрував власними малюнками, оформлював і оправляв.

Коли Чарльзові виповнилося дванадцять років, його віддали в школу — спершу річмондську, а потім у знаменитий привілейований навчальний заклад закритого типу Регбі, який викликав у нього різку неприязнь. «Не можу сказати, ніби шкільні роки залишили в мене приємні спомини, — писав він через багато років. — Ні за які блага не погодився б я знову пережити ці три роки».

Навчався Чарльз легко. Особливий інтерес він виявив до математики та класичних мов.

Коли юний Доджсон почав писати гумористичні вірші, він узяв собі псевдонім із двох імен «Чарльз Лутвідж». Спочатку він переклав їх на латинську мову, що дало «Каролюс Людовікус». Потім він поміняв їх місцями і переклав знову на англійський манер. Вийшло «Льюїс Керролл».

Життя Керролла пов'язане з Оксфордським університетом. Він закінчив коледж Христової церкви (Крайст Черч Коледж), один із найстаріших в Оксфорді, з відзнакою за двома факультетами: математики та класичних мов — випадок рідкісний навіть на ті часи.

Замолоду Доджсон мріяв стати художником. Він багато малював олівцем або вуглем, ілюструючи власні юнацькі спроби. Навіть відіслав серію своїх малюнків у «Гумористичний додаток» до «Таймс». Редакція їх відхилила. Тоді Доджсон взявся за фотографію і досяг тут дивовижних висот. На думку фахівців, Керролл був одним із найкращих фотографів XIX століття.

Керролл пристрасно любив театр. Читаючи його щоденник, до якого він занотовував найнезначніші події дня, бачимо, яке місце посідала в його житті не лише висока трагедія, Шекспір, а й музичні комедії та пантоміма. Згодом, уже будучи відомим автором, він особисто спостерігав за постановкою своїх казок на сцені виявляючи витончене розуміння театру і законів сцени.

У 1861 р. прийняв сан диякона. Але доктор Доджсон присвятив себе математиці. Його перу належать ґрунтовні праці з математики, особливої віртуозності він досяг у складанні та розв'язуванні складних логічних задач.

Доктор Доджсон писав багато листів. На відміну від своїх сучасників, які не бажали наслідувати «добру» епістолярну традицію XVII— XVIII ст., він не лише писав листи, а й завів спеціальний журнал, у якому зазначав усі відіслані й отримані ним листи, розробивши складну систему прямих і зворотних посилань. За тридцять сім років Керролл відіслав 98721 лист.

Керролл страждав від безсоння. Ночами, лежачи без сну в ліжку, він, аби відволіктися від сумних думок, придумував «Опівнічні задачі» — алгебраїчні та геометричні головоломки — і розв'язував їх у темряві. Пізніше Керролл опублікував ці головоломки під назвою «Опівнічні задачі, придумані безсонними ночами», змінивши в другому виданні «безсонні ночі» на «безсонні години».

Доктор Доджсон вів самотній і суворо впорядкований спосіб життя. Лекції, математичні заняття, які переривалися скромним ленчем, знову заняття, далекі прогулянки (уже в літньому віці по 17—18 миль на день), увечері обід за «високим» викладацьким столом у коледжі й знову заняття. Усе життя він страждав від заїкання і нерішучості, знайомств уникав, лекції читав рівним механічним голосом. В університеті його вважали педантом і диваком, черствим, навіть трохи зарозумілим чоловіком, бо він ніколи не виказував своїх емоцій, тобто не сердився, не сміявся, а завжди був урівноважений як із колегами-викладачами, так і зі студентами.

Та поза межами роботи він завжди був душею компанії, умів приваблювати до себе людей, особливо – дітей. У спілкуванні з дітьми він разюче змінювався, розповідав їм безліч вигаданих історій, які супроводжував дотепними малюнками

Проте понад усе Доджсон любив дітей. Він ставав надзвичайно веселим і цікавим співбесідником, варто було йому лише з'явитися в товаристві дітей. «Не розумію, як можна не любити дітей, — писав він в одному зі своїх листів, — вони становлять три чверті мого життя». Він здійснював із ними тривалі прогулянки, водив їх у театр, запрошував у гості, розважав спеціально вигаданими для них оповідками, які супроводжувалися швидкими виразними замальовками за ходом розповіді. Спілкування з дітьми, гра незмінно слугували поштовхом до творчості для Керролла. Його найкращі твори — казки про Алісу, вірші — виникли як імпровізація, хоча згодом значно доопрацьовувалися.

Подорожі. Доджсон лише раз виїздив за межі Англії. Відвідавши дорогою Кале, Брюссель, Кенінсберг, він провів у Росії місяць і повернувся в Англію через Вільно, Варшаву, Париж. У Росії Доджсон побував у Петербурзі, Москві, відвідав ярмарок у Нижньому Новгороді. Більше Керролл не виїздив за межі Англії, інколи він бував у Лондоні.

Помер він 14 січня 1898 р. в Гілфорді, де жили його сестри. На кладовищі над його могилою стоїть звичайний білий хрест.

На батьківщині Льюїса Керролла стоїть йому пам'ятник — сам письменник в оточенні героїв своїх творів.

 

2-ий міні модуль (змістовно-пошуковий)

 

4.2. Анкета письменника (гімназисти записують з почутої інформації поданої учителем)

Ім'я. Чарльз Лутвідж Доджсон (1832-1898) – відомий англійський письменник, математик, священик

Псевдонім - Льюїс Керролл.

Країна: Великобританія.

Місце народження:  селище Дерсбері у графстві Чешир.

Родина: батько - священик Чарльз Доджсон, мати - Френсіс Джейн Лутвідж. Був найстаршим серед 11 дітей у родині (мав трьох братів та сімох сестер)

Освіта: закінчив Оксфордський університет.

Професія: викладач математики та логіки.

Місце роботи й посада: впродовж 47 років викладав математику та логіку в коледжі Оксфордського університету.

Інтереси та захоплення: фотографія, логічні задачі, шахи, театр, крокет, більярд, дитячі ігри.

Найвідоміші твори: «Аліса в Країні Див», «Аліса у Задзеркаллі»; під власним ім'ям Чарльз Лутвідж Доджсон створив цілу наукову бібліотеку досліджень у сфері математики, логіки та мови.

Місце поховання: Гілфорд, Суррей, Англія.

 

4.3. Хвилинка творчості гімназистів ( за виконання творчих завдань гімназисти отримують оцінки)

 

"Девіз творчих та винахідливих"

Гімназистам пропонується перед початком роботи промовити такі слова:

Видумуй, пробуй, твори!

Розум, фантазію прояви!

Активним і уважним будь

І про кмітливість не забудь!

 

  • Інтерактивна вправа «Сенкан» до слова Льюїс Керролл

 

Льюїс Керролл

Здібний, жартівливий

Викладає, грає, захоплюється

Склав дивовижну повість-казку

«Король нісенітниці».

 

  • Асоціативний кущ «Льюїс Керролл»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Інтерактивна вправа «Діаманта» (письменник - два різних чоловіки)

 

Чарльз Лутвідж Доджсон

професор математики, занурений у формули, автор наукових праць;

похмурий і відлюдькуватий джентльмен, який не терпів втручань у своє життя;

Він був найстаршим сином священика Чарльза Доджсона та Френсіс Джейн Лутвідж;

невтомний винахідник розваг і розіграшів, цілком свій серед гомінливої  дітвори;

фантазер і жартівник, автор чудернацьких казок;

Льюїс Керрол

 

  • Цікаві факти з життя письменника
  • Льюїс Керролл написав 255 творів. Казка серед них одна. Інші книги – з математики і логіки. Особливо багато уваги письменник приділив складанню ігор, розв'язанню логічних задач.
    • Майже 40 років читав студентам лекції з математики.
    • Знаходив час для своїх захоплень. А було їх у нього дуже багато: анатомія, фізіологія, малювання, шахи, більярд, крокет, жонглювання, вигадування фокусів і головоломок, театр, спорт.
    •  Написав 13 томів щоденників і 98 921 лист (рахувати він їх почав з 29 років). Керролл не лише сам писав листи, а й інших учив, як це робити. З цією метою він навіть створив спеціальну брошуру: «Вісім-дев'ять мудрих слів про те, як писати листи».
    • Серед його листів дуже багато адресовано дітям. Яких тільки листів він не писав їм: листи-бурчуни, листи-дражнилки, листи-страшилки, листи-казки...

4.4. Творча історія написання казки «Аліса в Країні Див»

C:\Documents and Settings\Vanya\Мои документы\Мои видеозаписи\Аліса з права, із своїми сестрами 1859 р..png   Слово учителя. Книга Льюїса Керролла «Аліса в Країні Див» виникла під впливом реальних подій та реальних людей. До задуму написати «Алісу в Країні Див» автора підштовхнув випадок на прогулянці. 4 липня 1862 р. професор Доджсон вирушив кататися човном у товаристві дочок декана свого коледжу. Серед трьох дівчат була десятирічна Аліса. Вона звернулася до професора з проханням розповісти казку. І Доджсон тут-таки вигадав історію про те, як сама Аліса нібито потрапила до підземної країни, де з нею трапилося чимало незвичайного. Повернувшись додому, Доджсон занотував у блокноті основний сюжет казки. А вже за три роки видав її під назвою «Аліса в Країні Див», підписавши псевдонімом Льюїс Керролл. Перша рукописна книжка, подарована Кєрроллом Алісі Ліддел мала назву «Пригоди Аліси під землею». Автор наклеїв на обкладинку світлину семирічної Аліси Лідделл, підкреслиючи вік своєї літературної героїні. У казці Алісі 7 років.

    Відразу після виходу книга набула неабиякої популярності. Одне слово, можна сказати, що автор ліг спати невідомим, а прокинувся знаменитим!

   Через 6 років Керролл написав продовження пригод головної героїні цього твору — «Аліса в Задзеркаллі», де юна героїня перетворилася на справжню королеву. Себе письменник зобразив у вигляді Білого Лицаря, який розповідає Алісі про неймовірні винаходи. А на прощання просить озирнутися й помахати йому рукою…

 

          

4.5. Сторінками історії . Життя Англії «вікторіанської» доби. Королева Вікторія і повість – казка «Аліса в Країні Див»

(Повідомлення гімназиста, який готував індивідуальне завдання)

    Льюїсу Керроллу випало жити в Англії в добу, яка від імені королеви Вікторії отримала назву «вікторіанська». Королева Вікторія правила найдовше за всіх англійських монархів — 64 роки (1837-1901). За час її правління Англія стала могутньою не тільки в Європі , а й в усьому світі.

   Особливістю цієї доби були суворі правила моралі й поведінки. Взірцем для наслідування вважався доброчесний член суспільства, який сумлінно виконує свої обов’язки, демонструючи стриманість у почуттях, самодисципліну й здоровий глузд.  За тих часів уважалося добрим смаком стримувати себе в усьому — вчинках, почуттях, емоціях. Не потурали й дітям. Дітей змалку привчали до вишуканих манер, чемності, усталених правил поведінки. Вони мусили ходити повільно й поважно, говорити правильною й гарною мовою, гратися в тихі й малорухливі ігри, не дошкуляти дорослим і займатися лише корисними справами. Але тоді, як і тепер, дітям хотілося бігати, стрибати, мріяти, бути вільними й обирати свої власні шляхи в усьому! Адже кожна людина прагне свободи у своєму житті, творчості й думках.

Коли англійці тепер кажуть на щось чи на когось «вікторіанський», це те саме, що сказати - незворушний і застебнутий на всі ґудзики».

   Розмірковуючи про світ дітей і дорослих, про поняття правильне та неправильне, свободу й обов’язок, письменник Льюїс Керролл створив казковий світ, де не було ніяких обмежень для вільного польоту фантазії, де можна було вигадувати казна-що, не підкорятися королю й королеві й узагалі нікого не боятися, іншими словами, де можна бути собою, вільною особистістю, котра здатна міняти все довкола силою своєї уяви. У книжках про Алісу Керролл у насмішкуватій формі відтворив життя сучасної йому Англії.

   Вихід книги у світ був неординарною подією в літературному житті Англії. Королева Вікторія, прочитавши казку, була в захопленні і наказала придбати всі твори автора. Вона була дуже здивована, коли виявилося, що це – наукові праці з вищої математики та логіки.

   А коли повернутися до популярності казки, то слід зазначити, що в Англії ця книга – друга після Біблії, вона є в кожній читаючій родині.

Казка Керролла «Аліса в Країні Див» вперше вийшла українською мовою 1976 року в перекладі Галини Бушиної.

4.6. Словникова робота. Теорія літератури

Учитель. Художні твори бувають різних видів ( жанрів). Багато жанрів ви вже знаєте. Пригадайте їх (казки, легенди, міфи, народні перекази, вірші, оповідання).

     Сьогодні ви познайомитесь із новим жанром – повістю. Отже, повість – це великий розповідний прозовий твір, у якому широко змальовано життя одного або кількох героїв протягом тривалого або важливого за подіями часу. Повісті властиві такі ознаки:

  • прозова мова;
  • великий обсяг;
  • декілька героїв,
  • розповідь про події.

- Що таке повість-казка?

   Повість-казка ставить перед читачем більш складне завдання, ніж просто казка: на прикладі вигаданої ситуації пропонує йому розібратися в людських відносинах, навчитися розрізняти погане і хороше в характерах і вчинках героїв. Повість-казка, з одного боку, створює уявний світ, а з іншого боку, розповідає про світ реальний.

   Поєднання казковості і реалістичності і визначає специфіку цього різновиду літературної казки. Ця двоїстість проявляється на всіх рівнях: сюжетному, композиційному, стилістичному.

Повість-казка – жанр літератури, в якому фантастичні світи, події та герої в той же час відображають особливості та правила світу реального (гімназисти записують у зошити).

  •             Отже , коли ми будемо читати цей твір, зверніть увагу на незвичайних героїв і запам’ятайте їх. До якої групи належить головна героїня - Аліса?             

3-ій міні-модуль

4.7. Робота з текстом. Образ Аліси, світ її уяви і захопливі історії

Учитель. На початку модуля ми з вами визначали , що таке для вас уява. А зараз ми познайомимося з уявою головної героїні повісті-казки «Аліса в Країні Див». Уперше в історії літературної казки Льюїс Керролл зробив головною героїнею книжки реальну дівчинку, а точніше — її творчу уяву, що здатна породжувати інший світ — Країну Див. У цьому уявному світі, з одного боку, знайшли відображення цілком земні проблеми освіти, виховання. судочинства, усього суспільного устрою «вікторіанської» доби, доволі суворого до людини. З іншого боку, в уявному світі відобразилося те, про що не прийнято було говорити в той час — мрії, почуття, прагнення людини. Тут усі земні правила летять шкереберть, тут можна бігати за Білим Кроликом, робити дурниці, дражнитися й поводитися неправильно. У своїй уяві людина є завжди вільною, вона може збільшуватися або зменшуватися, швидко пересуватися в різних просторах і робити все, що заманеться. Кожній людині потрібен, стверджує Льюїс Керролл, свій особистий простір, її особиста свобода.

  • Виразне читання першого розділу «Униз і вглиб кролячою норою»
  • Бесіда за прочитаним
  • З ким сиділа на бережку річки Аліса? ( Аліса сиділа з сестрою, яка читала книжку, але там не було малюнків, а без них книжка не книжка, та думала Аліса)
  • Хто промчав повз Алісу ? Чим цей персонаж зацікавив дівчинку? (Білий кролик з рожевими очима. Вона зроду не бачила Кролика в жилетці та ще й при годиннику)
  • Над чим дівчинка не замислилась, стрибнувши в кролячу нору? (Як же її потім звідти вибратись)
  • Що побачила дівчинка , коли падала вниз? (Що спочатку кроляча нора йшла прямо, а потім вона полетіла в глибокий колодязь )
  • Що дивного було на стіні колодязя? (Там були полички для посуду і книжок)
  • Що прихопила з собою Аліса з полички ? (Вона прихопила одну баночку з написом : «Апельсинове варення», але та була порожня )
  • Що , на думку Аліси, було б дивно і весело? (Пролетіти крізь Землю й вискочити серед людей, які ходять догори дригом)
  • Про коло думала дівчинка, хто сумуватиме за нею у вечері? (Кішка Діна)
  • Коли Аліса приземлилася , що вона побачила? (Двері, які були замкнені та скляний столик на трьох ніжках. На столику був малий золотий ключик)
  • Аліса відімкнула ключиком дверцята, подивилася крізь маленький, завузький для неї коридор і, що вона там побачила? (Пишний сад з фонтанами)
  • Чого захотіла дівчинка ? (Щоб вона вміла складатися, як підзорна труба, щоб потрапити в цей сад )
  • За допомого чого Аліса поменшала? ( Вона випила з пляшечки на якій було написано «Випий мене»)
  • За допомого чого Аліса стала велика? ( Аліса побачила під столом маленьку скляну коробочку, там вона знайшла невеликий пиріжок, на якому писало «З’їж мене» і дівчинка його з’їла)

4.8. Інтерактивна вправа «Гронування» (гімназисти складають і записують в зошити )

Учитель. Які риси і якості Аліси ми побачили спостерігаючи за ї поведінкою?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V. Підсумок модуля.

Учитель . Вже з перших сторінок повісті-казки «Аліса в Країні Див» ви побачили цікавий образ Аліси, світ її уяви і захопливі історії. Сподіваюся, що вас захопила фантазія дівчинки, її емоції, бажання жити цікавим, насиченим подіями життям. Саме цей образ Аліси викликає в нас здивування, він є чудний, незрозумілий, який не має подібних собі , рідкісний, кумедний, надзвичайний, дуже гарний, чудовий, чарівний.

5.1. Літературна гра «Перевір себе»

1. Перший чоловік – професор математики, другий – (фантазер, жартівник і автор казок).

2. Обожнював ігри: (шахи, крокет, більярд, тріктрак).

3. Справжнє ім’я (Чарльз Лутвідж Доджсон).

4. Народився (27 січня 1832р. у Великобританії).

5. Батько був (священиком).

6. Викладав у (коледжі Оксфорда).

7. Читав лекції (26 років).

8. Під час ділової поїздки відвідав (європейські країни та Росію).

9. Улюблені захоплення (театр, фотографія, вигадування ігор, література).

10. Фантастика – (різновид художньої літератури, у якому зображуються незвичайні, неправдоподібні явища і створюється вигаданий, нереальний, сповнений чудес світ).

11. «Вікторіанська доба» – (часи правління королеви Вікторії (1837 – 1901рр.), які визначалися суворими правилами моралі поведінки).

12. Задум написати казку «Аліса в Країні Див» виник (4 липня 1862р. під час катання на човні з дочками колеги).

 

5.2. Інтерактивна вправа «Мікрофон»

  • Найбільше мене вразило...
  • Якби я потрапив(-ла) до Країни Див то...
  • Я хотів(-ла) би опинитися …
  • Я хотів би заприятелювати з …

 

VІ. Домашнє завдання.

  • Прочитати матеріал підручника с. 198-203;
  • Навчитися виразно читати, переказувати шість розділів повісті-казки «Аліса в Країні Див», виділяти в них головні епізоди, уміти висловлювати свою думку про прочитане.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Riabukha Natalia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
19 липня 2018
Переглядів
24833
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку