Урок математики в 5 класі "Розв’язування задач на відсотки"

Про матеріал
Даний урок переплітається з українськими традиціями, зокрема, з Свят-вечором. Всі задачі пов'язані з стравами, які готували до свята.
Перегляд файлу

Прохорська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Комарівської сільської ради Борзнянського району Чернігівської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок математики в 5 класі

на тему:

«Розвязування задач на відсотки»

 

 

 

 

Підготовила вчитель математики

Прохорської ЗОШ І-ІІІ ступенів

 

Родзявка Олена Михайлівна

 

 

 

 

 

 

 

Тема.  Розвязування задач на відсотки.

Мета:

навчальна: узагальнити і систематизувати знання учнів про відсотки: запис відсотків у вигляді дробу, запис числа у вигляді відсотків, знаходження відсотка від числа, числа за його відсотком, відсоткового відношення;

розвивальна: розвивати в учнів усний рахунок, обчислювальні навички, логічне мислення, творчість;збагачувати математичну мову, формувати компетентності, які допомагають саморозвитку;

виховна: виховувати інтерес до предмета, любов до рідного краю, культури України, до її традицій та національних звичаїв.

Тип уроку: урок   узагальнення  та  систематизації  знань.

Девіз уроку: Вчимося не для школи, а для життя!

Обладнання. Картки – завдання, презентація

Хід уроку

І. Організаційний момент

Добрий день. Зараз ми з вами подивимось одне на одного і посміхнемося , щоб підняти настрій. А щоб налаштуватися на роботу, прочитаємо ребус

 

(Відсоток)

ІІ. Перевірка домашнього завдання 

Математичний диктант

Варіант 1

Варіант 2

  1. Подайте число у вигляді відсотка :

1;  0,5;  0,02; 

2;  0,4;  0,05; 

  1. Подайте відсоток у вигляді числа :

50%;  30%;  200%;  6%

60%;  25%;  100%;  1%

  1. Знайдіть :

40%  від числа 120

30%  від числа 120

  1. Знайдіть число, якщо:

30% числа дорівнює 600

40% числа дорівнює 800

  1. Знайдіть відсоткове відношення чисел :

16 і 20

20 і 16

ІІІ. Актуалізація опорних знань

Метод «Мікрофон»

  1. Що таке відсоток? Як інакше називають відсотки?
  2. Як записати відсотки у вигляді числа?
  3. Як записати число у вигляді відсотка?
  4. Що означає збільшити число на 100%?
  5. Що означає зменшити число на 50%? 
  6. Які є типи задач на відсотки?
  7.  Як знайти відсоток від числа?
  8. Як знайти число за його відсотком?
  9.  Як знайти відсоткове відношення?
  10.  Де застосовуються відсотки? Людям яких професій потрібно вміти розв’язувати задачі на відсотки? 

ІV. Мотивація навчальної діяльності

Відсотки – це одна з найскладніших тем математики. Розуміння відсотків і вміння здійснювати відсоткові розрахунки необхідні для кожної людини. Прикладне значення цієї теми дуже велике і зачіпає фінансову, економічну, демографічну та інші сфери нашого життя. Вивчення відсотка продиктоване самим життям. Уміння виконувати відсоткові обчислення і розрахунки необхідні кожній людині, тому що з відсотками ми стикаємося в повсякденному житті. А щоб розв’язувати задачі було цікавіше, ми звернемося до українських звичаїв та традицій.

D:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\різдво\ми.jpg

І так: вечір 6 січня, з появи першої зірки на небі, вся родина збирається за столом. Звичайно ж це Святвечір. Кожна господиня готувала 12 страв. Кількість страв символізує кількість апостолів та кількість місяців у році. Звичайно ж ми не будемо готувати ці страви на уроці математики, але пов’яжемо наші задачі з цими стравами. І так почнемо! 

 

V.  Усний рахунок.

Після Святвечора зустрілися 4 товаришів Тарас, Назар, Артем, Микита. І ось що кожен з них сказав:

Тарас – ми з родиною з’їли  120 % всіх страв,

Назар – а ми - 70 % всіх страв, а 40 % всіх страв залишились на столі,

Артем – моя родина з’їла всього  30 % всіх страв,

Микита – ми ж з’їли 90 % і на столі нічого не залишилось.

Хто з них помилився ? І чому?

 

VІ. Формування практичних навичок учнів


D:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\стіл.jpg

 

Згадаємо які страви готували на Святвечір? ( Кутя, узвар, вареники з картоплею, борщ пісний, голубці, смажена риба, тушкована капуста, гриби, салат з квасолею, вінегрет, пампушки, запечені яблука)


Задача 1.  В цьому році на приготування Святої вечері потрібно приблизно 601,5 грн, а попереднього року ця вечеря обійшлася господині на 20% менше. Скільки заплатила господиня за продукти для приготування вечері попереднього року?


Розв’ язання.
1) 601,5 : 100 20 = 120,3 (грн)- становить 20 % ціни;

2) 601,5 -120,3 = 481,2(грн) -заплатила господиня попереднього року.
   Відповідь: 481,2  грн.


D:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\різдво\кккку.jpg

 

Кутя – це традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу. Її готують тричі: перед Різдвом (Багата кутя), перед Старим Новим роком (Щедра кутя) та напередодні Водохрещі (Голодна кутя). Ця страва символізує зв’язок з родиною та предками.

Наші пращури готували кутю на Святвечір з відбивної пшениці, яку товкли в ступі доти, поки від зерен не відходила оболонка. Вважалося добрим знаком, коли каша, залишена в печі в глиняному горщику, значно збільшувалася в об’ємі та піднімалася горбиком – на щедрий рік, добрий врожай, на здоров’я всієї родини.


Як ми бачимо, головний компонент куті це пшениця. Тож друга задача про неї.

 

Задача 2.  У минулому році урожайність була 40ц пшениці з 1га , а в цьому

році – 42ц з 1 га. На скільки відсотків зросла урожайність зернових порівняно

з минулим роком?

   Розв’ язання.

1) 42 – 40 = 2 (ц) -  більше зібрали в цьому році з 1га.;

2) 2: 40 • 100 % = 5 %  -становить 2ц від 40 ц.

   Відповідь: На 5 %.

 


D:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\різдво\1577971939-1969.jpg

 

 

Узвар теж обов’язково має бути на столі у Святвечір. Це найпоширеніша солодка страва української кухні. Готують узвар до Різдва з різноманітних сухофруктів – яблук, груш, родзинок, вишень, чорносливу, кураги, журавлини, кизилу тощо. Для зменшення часу варіння страви та покращення її смаку сухофрукти заздалегідь замочують протягом 3 годин у холодній воді. Потім всю цю смакоту заварюють та залишають настоюватися.


А як отримують сухофрукти – про це слідуюча задача.

Задача 3. Яблука в результаті сушіння втрачають 84 % своєї маси. Скільки потрібно взяти свіжих яблук, щоб отримати 24кг сушених?
   Розв’ язання.
1) 100 – 84 =16 (%)-маси свіжих яблук становить маса сушених яблук;

2) 24:16•100 = 150(кг) -свіжих яблук.
   Відповідь: 45 кг.

 


D:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\різдво\1577972002-7113.jpg

 

D:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\різдво\1577971859-7468.jpg

 

 


На Свят вечір господині традиційно готують вареники  з картоплею, капустою чи квасолю.

Яке ж меню на Свят вечір без українського борщу? Втім, 6 січня його треба подати пісним


 


А для цих страв нам потрібна картопля. Тож дізнаємося ціну картоплі


 


Задача 4. Господиня вирішила купити картоплю і взяла  70грн.. Вона знала, що восени картопля коштувала 15 грн., але потім ціна впала на 20%. Перед святами ціна піднялася на 15%. Якою стала ціна картоплі і скільки кілограм зможе купити господиня?


Розв’ язання.

15% = 0,15

20% = 0,2
1) 15• 0,2 =  3(грн.) зменшили ціну після зниження;

2) 15 – 3 = 12 (грн.) – стала коштувати картопля;

3) 12• 0,15 = 1,8(грн.) – збільшили ціну після підняття;

4) 12+1,8 = 13,8 (грн.) – стала коштувати картопля перед святами;

5) 70:13,8 = 5(кг.)(ост. 1грн.) – зможе купити господиня.
   Відповідь: 13,8  грн.; 5кг


 


 

VIІ.  Домашнє завдання. Скласти 2 задачі на відсотки, використовуючи матеріал " Святвечір"


VIІІ.  Підсумок уроку. Рефлексія.

Закінчити речення:

Сьогодні на уроці ми повторили …

Сьогодні на уроці ми дізналися …

Мені необхідно додатково попрацювати над …

Я не вмів, а тепер умію…

Найважчим для мене було …

Найцікавішим на уроці було …

У складних ситуаціях мені допомагали …


Список використаної літератури


1. Математика 5 клас: підруч. для  закладів загальної середньої освіти / Н.А.Тарасенкова, І.М.  Богатирьова ,Вид. 2-ге, доопр.  -К.: Видавничий дім «Освіта» ,2018.-240с.

2. Математика 5 кл : підруч. для  закладів загальної середньої освіти / А.Г.Мерзляк, В.Б. Полонський, М.С. Якір._Х.: Гімназія, 2005,-288с.

3.Інтернет ресурси:

- https://pmg.ua/life/76425-shho-prygotuvaty-na-rizdvo-12-strav-na-svyatkovyy-vechir

https://www.google.com/search?q=12+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%B2%D0%B5%D1%87%D1%96%D1%80&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwik8uuK0Y_nAhWMmIsKHVcrB-QQsAR6BAgKEAE&biw=1552&bih=810

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Самікова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чепканич Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
7 травня 2020
Переглядів
13804
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку