Урок: Медіа і демократія.

Про матеріал
Розробка уроку з практичними завданнями та актуальними прикладами допоможе зробити його цікавішим для учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Медіа і демократія. Свобода слова. Обмеження свободи слова. Свобода мас-медіа – критерій демократичності суспільства. «Якби мені довелося вибирати: мати уряд без газет чи газети без уряду, я б, не замислюючись, вибрав друге.» Томас Джефферсон, третій президент США

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Зміст свободи слова: принцип, який забезпечує свободу особистості або спільноти формулювати свої думки та ідеї без цензури чи санкцій.

Номер слайду 7

Журналісти – вважаються четвертою владою. Демократія спирається на медіа у таких аспектах:• наданні інформації, яка забезпечує громадянину прийняття усвідомленого рішення;• викритті неправомірних дій і несправедливості;• захисті громадськості від небезпеки;• запобіганні введенню в оману;• створенні можливості для обміну думками та ідеями. Як ви розумієте вислів: «Медіа - вартовий пес демократії»?

Номер слайду 8

Індекс сприйняття корупції

Номер слайду 9

Індекс свободи преси:

Номер слайду 10

1. Ознайомтеся з рейтингами індексів сприйняття корупції та індексів свободи преси в різних країнах світу.2. Назвіть по п'ять країн із найвищим та найнижчим рівнем корупції. Назвіть по п'ять країн із найвищим та найнижчим рівнем свободи преси.3. Порівняйте індекс сприйняття корупції та індекс свободи преси. Чи простежується між ними взаємозв'язок?4. Поцікавтеся, які показники України в цих індексах.

Номер слайду 11

Як реалізувати право на доступ до публічної інформаціїПублічна інформація - вся без винятку інформація, яка наявна в органах державної влади та місцевого самоврядування країни.Інформаційний запит - законна вимога громадянина або юридичної особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, якою він володіє. Запитувач має право звернутися до органів державної влади, розпорядників інформації із запитом на останню, незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини запиту.

Номер слайду 12

Запит на інформацію має містити: ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також інші дані, наприклад, місце проживання; загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо; підпис і дату, за умови подання запиту в письмовій формі.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Коли можна обмежувати свободу слова?захист репутації,Захист гідності особи;Питання національної безпеки, громадського порядку;Захист авторського права;Задля здоров’я та моралі людини.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Д/З: § 28. Подаємо інформаційні запити1. Проаналізуйте стан справ у вашій місцевій громаді (наприклад, щодо стану довкілля, захисту прав дитини, шкільного самоврядування, статистики ДТП тощо).2. Підготуйте інформаційний запит з конкретного питання.

pptx
Додав(-ла)
Бирко Василь
Додано
24 грудня 2021
Переглядів
5634
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку