Урок "Мультимедіа на веб-сторінках"

Про матеріал
Пропоную Вашій увазі розробку уроку на тему "Мультимедіа на веб-сторінках" відповідно до підручника Інформатика для 11 класу (автори Руденко В. Д, Речич Н. В., Потієнко В. О.).
Перегляд файлу

Тема уроку: Мультимедіа на веб-сторінках

Мета уроку:

Навчальна. Сформувати знання учнів щодо мультимедіа на веб-сторінках; сформувати в учнів поняття про мультимедіа на веб-сторінках; формувати науковий світогляд та діалектичне мислення.

Розвивальна. Розвивати творчий підхід до навчання як засіб виховання стійкого інтересу до предмета.

Виховна. Виховувати уважність, зібраність, спостережливість.

Тип уроку: Урок засвоєння нових знань.

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

Дайте відповідь на запитання:

1) Які графічні формати та якими командами мови розмітки відображаються?

2) Які обов’язкові атрибути має тег для відображення графічних об’єктів на веб-сторінці?

3) Які стилі використовують для відображення графічного об'єкта на веб-сторінці?

4) Який вид комп'ютерної графіки краще використовувати для фотографій?

5) Наведіть приклади анімації на веб-сторінці.

6) Якими засобами можна створювати анімації?

7) Опишіть послідовність команд у  CSS для створення анімації.

 

IІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Технології опрацювання мультимедіа зараз є одним із найперспективніших і найпопулярніших напрямків сучасної інформатики. Варто створити продукт, який передає інформацію шляхом упровадження та використання нових технологій, набору зображень, текстів і даних, що супроводжуються звуком, відео, анімацією й іншими візуальними ефектами.

Мультимедіа - комп’ютеризована технологія, що об’єднує роботу зі всіма джерелами даних, засіб подання різних видів інформації у цифровому вигляді.

Ознайомимося з тим, які об’єкти (текстові, графічні, аудіо, відео) належать мультимедіа. Ви вже знаєте, як вставляти графічні й текстові об’єкти у веб-сторінку. Далі розглянемо, як працювати з аудіо- та відеооб’єктами. Слід зазначити, що всі дані, надіслані мережею, позначаються певними назвами, які однозначно вказують їх тип, - так званими MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions, багатоцільові розширення пошти Інтернету). Тип MIME привласнює даним та сама програма, що їх і надсилає, наприклад веб-сервер (приклад). А браузер (тобто програма, яка їх отримує) визначає за типом MIME цих даних, чи підтримувати цей тип даних, і якщо так, що саме з ними робити. Звукові файли мають розширення .wav, .au, .aif та ін. Фільми у форматі QuickTime мають розширення .qt або .mov, відео від Microsoft (Microsoft Video for Windows) - .avi (Audio Video Interface). mpeg - відеофайли (.mpg або .mpeg) у цьому форматі зазвичай мають великий розмір, забезпечують високу якість відео, формат mpeg-4 дуже часто використовується при програванні відеофайлів оnline.

Сучасні браузери працюють з кількома форматами мультимедійних файлів із десятків наявних сьогодні. Не слід забувати, що різні браузери підтримують різні формати файлів.

HTML5-відео - стандарт для розміщення мультимедійних файлів у мережі з оригінальним програмним інтерфейсом без залучення додаткових модулів. За допомогою елемента <video> з’явилася можливість додавати відеовміст на веб-сторінки, а також стилізувати зовнішній вигляд відеоплеєра за допомогою css-стилів. Для відображення на сторінці відеозапису необхідно використовувати тег <video>, у якому використовується тег <source>, що має обов’язковий атрибут src, який визначає адресу відео.

 

ІV. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Попрацюйте з відео, що є на Вашому ПК. Визначте їх формати. Спробуйте завантажити відео на свій сайт. Скріншот результату роботи надішліть на електронну пошту вчителю.

 

V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Бесіда за питаннями:

1) Дайте означення мультимедіа.

2) Наведіть приклади об’єктів мультимедіа.

3) Що таке формат MIME?

4) Поясніть необхідність конвертації відеофайлів.

5) Які теги для яких форматів використовують?

 

VI. Домашнє завдання

Опрацювати § 11.14 (сторінки 193-195) підручника Інформатика для 11 класу (автори Руденко В. Д, Речич Н. В., Потієнко В. О.)

 

Список використаної літератури для складання уроку:

1. Пасічник О.Г. Основи веб-дизайну: [пос.] / О.Г. Пасічник, О.В. Пасічник, І.В. Стеценко. - К.: BHV, 2009. - 333 с.

2. Руденко В. Д. Інформатика (профільний рівень): підруч. для 11 кл. закл. загал. серед. освіти / В. Д. Руденко, Н. В. Речич, В. О. Потієнко. - Харків: Вид-во «Ранок», 2019. - 256 c. : іл.

3. Слюсаренко В. В. Інтернет-технології та веб-дизайн: Навчально-методичний посібник. - Кропивницький: Видавництво ТОВ «КОД», 2018. - 104 с.

4. Томашевський О.М. Інформаційні технології та моделювання бізнеспроцесів: [навч. посіб.] / О.М. Томашевський, Г.Г. Цегелик, М.Б. Вітер, В.І. Дубук. - К.: Центр учб. л-ри, 2012. - 296 с.

 

doc
Додано
12 березня 2023
Переглядів
1646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку