Урок мужності « Небесна сотня дивиться на нас»

Про матеріал

Формування громадянської ідентичності, розуміння єдності й цілісності України, її багатонаціонального народу як національної ідеї розвитку вільної, незалежної. демократичної та заможної держави; виховання шанобливого ставлення до Героїв Небесної сотні, воїнів, загиблих у боротьбі за свободу та цілісність України. виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Перегляд файлу

Урок мужності « Небесна сотня дивиться на нас »

 

Мета заходу: формування громадянської ідентичності, розуміння єдності й цілісності України, її багатонаціонального народу як національної ідеї розвитку вільної, незалежної. демократичної та заможної держави; виховання шанобливого ставлення до Героїв Небесної сотні, воїнів, загиблих у боротьбі за свободу та цілісність України.

виховати патріотичну свідомість,  розвивати бажання стати гідними громадянами України.

 

(Звучить «Молитва за Україну», запалюють свічки для надпису «Героям Слава»)

 

 

Звучить Гімн України

 

  •         Слава Україні!
  •         Героям слава!

 

 

Вчитель :

 Ще кілька місяців   тому такі вигуки, як «Слава Україні! Героям  слава!» були просто вітальними словами… Лише словами, якими розпочинали свою промову численні оратори зі сцен Майданів . Але наразі вже точно зрозуміло, кому ці слова адресовані, і ні в кого немає сумнівів, що ці герої – Небесна Сотня. Ті, хто віддали життя за кожного з нас.

З їхніми смертями гасло  «Слава Україні! Героям Слава!» перестало бути просто відлунням історії та героїчних подвигів українського народу, перестало бути просто вітанням, це вже віддання шани найкращим, котрі у найважливіший момент не злякалися і пожертвували собою заради кращого життя усіх у цій країні.

Сьогодні ми зібрались аби вшанувати пам’ять Небесної сотні, пам'ять загиблих під час Революції гідності, як її називають у народі. 

25 років українській державі, але це лише мить, незначна частина нашого минулого. І знову життя поставило перед нами випробування. Події останніх років примусили кожного українця відчути свою причетність до своєї країни, а також  зрозуміти, що ми господарі на власній землі.

Свідомість українців постійно змінюється. Майдан та Революція Гідності потрясли не тільки Україну, а й увесь світ. Зігріта палкими серцями мільйонів національно свідомих українців з усіх регіонів, незалежна демократична держава Україна продемонструвала Європі і всьому світові, що українці – міцна духом волелюбна нація, яка навчилася поважати себе і яка зуміла відстояти свій демократичний вибір. Той рік єднання, пробудження і консолідації українського народу. Майдан став центром революції, місцем правди і свободи, площею добра, тепла, дружби, любові, братерства й гідності. Наші серця стали частиною могутнього серця. Наші голоси – нотами потужного гімну волі.

 

     Єврореволюція – це національно-патріотичні протестні акції в Україні, передусім проти корупції, соціальної нерівності, свавілля правоохоронних органів та сил спецпризначення, а також на підтримку Європейського вектора зовнішньої політики в Україні. Не зважаючи на те, що засоби масової інформації постійно висвітлюють події у країні, необхідно згадати з чого усе почалось   вже майже рік тому.

Протести почалися 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабінету Міністрів України  про призупинення процесу підготовки  до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і значно поширилися після силового розгону демонстрації у Києві вночі 30 листопада.  Під час протестів відбувалися мітинги, демонстрації та студентські страйки. Саме в розпал цих подій наш колишній учень , а нині студент університету культури та мистецтв Влад Булах написав пісню, в якій висловив своє ставлення та ставлення мільйонів співгромадян до тих подій.

 

(Пісня «Вставай з колін, моя Україно», Влад Булах та Тонік )

 

 

Вчитель :

О 4 годині ранку 30 листопада, коли на Майдані Незалежності перебувало близько 100 протестувальників, площу оточили 300 озброєних спецзасобами бійців «Беркуту» та з надмірним застосуванням сили витіснили людей з Майдану: людей били кийками та ногами. Внаслідок розгону було травмовано десятки протестувальників. Частина мітингувальників знайшла притулок в Михайлівському Золотоверхому монастирі. Приводом для розгону стало нібито встановлення Новорічної ялинки. ( Це за місяць до зустрічі свята)

 

Лаврищева                           "Боротьба не за щастя  вже навіть іде —

                                           За життя! Бо його забирають.

                                          Нас Надія веде, нас ідея веде

                                          За свободу для рідного краю.

 

Кочекан                         Українцю, поглянь, там побили жінок!

                             Глянь, вже люди ховаються в храмі!

                             Де таке ще траплялось, коли це було

                             Аж в такому нестерпному стані?..

 

Лаврищева                          Так чинили лиш варвари, злісні хани,

                                         Лиш від них люди в церкві ховались.

                                         А сьогодні це власні привладні пани

                                         Вже над нами так само знущались!"

Вчитель :

У відповідь на побиття студентів, на Михайлівську площу, де перебувала частина побитих з Майдану Незалежності, зібрались тисячі киян та гостей столиці. Вдень на Михайлівській площі виник стихійний мітинг. Подальший розвиток подій отримав назву «Європейська революція»

 

Вчитель :

20 лютого: «Кривавий четвер»

Близько 9-ї ранку Майдан перейшов в наступ і, не зважаючи на шалений обстріл снайперами, швидко повернув всі втрачені 18-го числа позиції і розширив контрольовану зону. Найбільш жорстоке та криваве протистояння відбулось на вулиці Інститутській, де, переважно від куль снайперів, загинуло більш ніж півсотні повстанців

Почались масові розстріли мітингувальників. За різними даними в День скорботи 20 лютого загинуло від 70 до 100 українців. На 12:45 21 лютого упізнано тіла 67 загиблих мітингувальників і 12 правоохоронців

Коли перед очима зринають кадри із пораненими та вбитими героями, проглядаючи фотографії Небесної Сотні, дивлячись їм у вічі, ми розуміємо, що вислів «душу й тіло ми положим за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто словами з гімну.

 

З початку Майдану за офіційними даними загинуло близько 100 протестуючих, поранено більше 2000, серед них двоє – громадяни Польщі, а кількадесят осіб зникло безвісти. Загальна кількість постраждалих біля 2,5 – 3 тисяч чоловік

Кожен із цієї Небесної сотні, як і ми з вами мали свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну.

Кожен з них заслуговує на звання героя, кожен з них заслуговує, щоб з них брати приклад у житті. Ми обмежені у часі , тому згадати про всіх сьогодні ми не в змозі, ми будемо про них ще згадувати на класних годинах.

 

Я прошу пом’янути хвилиною мовчання героїв Небесної сотні і героїв війни на Донбасі. Кожен із них – герой! (Пісня «Гей, плине кача…»)

 

 

Вчитель :

Україна переживає найдраматичніші часи за всю історію незалежності. Три роки минуло з моменту розстрілу понад сотні маніфестантів у Києві. Центральні вулиці міста як і раніше встелені свіжими квітами та лампадами. Іменами героїв Небесної сотні називають вулиці та площі міст, по яких вони ходили, їх імена присвоюють навчальним закладам, в яких вони навчалися. В нашій державі  затверджено орден героїв Небесної сотні.

Але найкращою пам’яттю загиблим героям має стати наша вільна , незалежна, соборна, демократична, з справжніми європейськими цінностями Україна.

 

 

Пісня «Молитва за Україну»

 

 

Слава Україні!

Героям слава!

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трохимчук Люба
    Дякую а чудовий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
7 лютого 2020
Переглядів
3299
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку