Урок музичного мистецтва 2 клас. Виражальні засоби музики в пісні, танці.

Про матеріал
Розробка дистанційного уроку музичного мистецтва у 2 класі за темою "Типи музики. Виражальні засоби музики в пісні, танці" Містить різноманітні завдання, в тому числі творчі, які спираються на отриманий досвід учнів та відповідають їх віковій категорії, доступні для виконання. Яскравість подання матеріалу сприяє свідомому й кращому запам'ятовуванню матеріалу.
Перегляд файлу

2 клас

Дистанційний урок музичного мистецтва.

Тема 4. Типи музики

Тема уроку: Виражальні засоби музики в пісні, танці.

Пригадай, яку музику називають  вокальною? Чи належать пісні до вокальної музики?

Пригайдай три типи музики:

 

Пригадай назву інструментального твору, який ти слухав минулого разу. Музика п´єси інструментальна чи вокальна?C:\Users\Анатолий\Downloads\Шуман.jpg

Як прізвище композитора, що написав цей твір?

C:\Users\Анатолий\Downloads\шуман Дитячий альбом.jpg      D:\Док. Лена\Карантин. Уроки музичного мистецтва з 1 по 8 класи\Наочність\Настрої\images.jpg

Послухай твір. (Дивись відеододатки).D:\Док. Лена\Карантин. Уроки музичного мистецтва з 1 по 8 класи\Наочність\Настрої\images.jpg

Музика завжди виражає певні емоції та почуття. Які емоції викликала в тебе музика п´єси «Перша втрата» Р. Шумана? D:\Док. Лена\Карантин. Уроки музичного мистецтва з 1 по 8 класи\Наочність\Настрої\images.jpg

 

 

 

Які ти знаєш виражальні засоби?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Який лад звучав у творі «Перша втрата» Роберта Шумана, мінор (сумний) чи мажор (веселий)?

Твір звучав швидко чи повільно? Гучно чи тихо?

 

C:\Users\Анатолий\Downloads\00a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Твір «Перша втрата» композиторський (авторський) чи народний?

 

 

 

 

 

Уважно розглянь ілюстрації. Вибери, в яку скриньку ти поклав би пісні, танці, марші:

C:\Users\Анатолий\Downloads\images (1).jpgC:\Users\Анатолий\Downloads\images (2).jpgC:\Users\Анатолий\Downloads\images (3).jpg

C:\Users\Анатолий\Downloads\images (4).jpgC:\Users\Анатолий\Downloads\47-0.jpg

C:\Users\Анатолий\Downloads\-4-638.jpg

 

 

Народна музика                                                           Авторська музикаC:\Users\Анатолий\Downloads\image014_120.jpg

 

 

 

 

 

 

Пригадай пісню Али Мігай, на слова Леоніда Ямкового «Рум´яне сонце».

Якого вона настрою, які почуття виражає музика? Про що розповідає музика? Це народна пісня чи композиторська (авторська)?

 

Рум´яне сонце

Музика А.Мігай, слова Л.Ямкового 

1 к. Прокидаються звірята,                                                                                зацвірінькали пташки.                                                                                                    Ніжні квіти у Карпатах                                                           розкривають пелюстки.                                                                     Гей, виходьте, діти, з хати                                                                                                   та збирайте весь народ,                                                                                                           і дорослі, і малята,                                                                                                     починаєм хоровод.

Приспів:                                                                                                                                Де ти, ясне сонечко?                                                                                                        Де, де, де?                                                                                                                   Принеси нам, сонечко,                                                                                                   день, день, день.                                                                                                      Прожени нам, сонечко,                                                                                                  тінь, тінь, тінь.                                                                                                    Посміхнися, сонечко,                                                                                                    дінь, дінь, дінь.

2 к. Сонце сяє у Карпатах                                                                                     небувалої краси,                                                                                                                        у свої святкові шати                                                                                            повдягалися ліси.                                                                                                         Танок сонця знову лине,                                                                                                      всі у нім: старі й маля,                                                                                                    ось така у нас країна,                                                                                                                ось така у нас земля.

Приспів.

 

-Які почуття виражає музика?                                                                                               -Які виражальні засоби використав композитор:

Музика швидка чи повільна,

Музика гучна чи тиха,

Настрій веселий чи сумний?

Розучи другий куплет пісні. та приспіву на склад «ті». Слова вимовляй чітко, виразно, мелодію виконуй чисто, у настрої пісні.

 

 

Фізхвилинка (Дивись відеододатки) Виконай танцювальні рухи. Який характер музики: пісенний, маршовий чи танцювальний? Якого темпу, гучності музика?

 

Пригадай, що ти знаєш про пісні весняного календарного циклу? Про що в них йдеться? Коли їх виконують? Як вони називаються?

Відгадай загадку

C:\Users\Анатолий\Downloads\загружено.jpg

C:\Users\Анатолий\Downloads\b8c940a5-600d-4b73-8e2a-0a8c6f77ac0a.pngПослухай українську народну пісню «Подоляночка». Подоляночка – це дівчинка з Поділля. Який настрій пісні?

Подоляночка

Українська народна пісня

1 к. Десь тут була Подоляночка,                                                                            Десь тут була молодесенька.                                                                                     Тут вона сіла, тут вона впала,                                                                                      До землі припала, сім літ не вмивалась,                                                                   Бо води не мала.

2 к. Ой устань, устань, Подоляночка,                                                                           Ой устань, устань, молодесенька.                                                                             Вмий своє личко, личко миленьке,                                                                                 Біжи до Дунаю, бери молоденьку,                                                                              Бери ту, що скраю.

Розучи мелодію пісні на склад «льо». Далі розучи перший куплет пісні зі словами. Зверни увагу на розспіви, (це коли на один склад припадає два звуки)

Наприклад, «де – есь тут була Подоляночка, де – есь тут була молодесенька».

Слова промовляй чітко, виразно.

 

Підсумки

  • Які типи музики ти зустрів сьогодні?
  • Яку музику називають вокальною, яку – інструментальною?
  • Яка музика народна, а яка авторська?
  • Які виражальні засоби музики ти знаєш?
  • Які ти знаєш пісні – веснянки?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  C:\Users\Анатолий\Downloads\images.jpgC:\Users\Анатолий\Downloads\447_html_m6d8433cb.pngC:\Users\Анатолий\Downloads\447_html_m6d8433cb.png

 

 

docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Розробки уроків
Інкл
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку