Урок музичного мистецтва, створений в онлайн-презентації Microsoft Sway . Тема "Різдвяний вертеп" за підручником "Мистецтво" Л. Аристової, Н. Чєн для 5 класу.

Про матеріал
Урок мистецтва ( музичне мистецтво) у 5 класі "Різдвяний вертеп". Урок створений у програмі Microsoft Sway презентації. Динамічна презентація містить світлини, фото та відео. Підходить як для дистанційного навчання, так і для роботи в класі. Переглянути урок можна за посиланням https://sway.office.com/P5M7mBqESeExp0VI?ref=Link Також ви можете відправити це посилання учням для самостійного перегляду або повторного перегляду (наприклад, після уроку в ZOOM або уроку в класі) у classroom, telegram або viber. Моїм дітям такі презентації дуже до вподоби. Сподіваюсь, що вам та вашим діткам теж буде цікаво!
Перегляд файлу

image

 

Різдвяний вертеп

image

Доброго дня! Привітаймося!

image

image 

image

Українці дуже полюбляють свята. Особливо дорослі і діти з нетерпінням чекають зимових свят. І одне із цих свят - це Різдво.  

Різдво Христове – чудове свято любові та надії, яке шанобливо відзначають у колі родин і дотримуються усіх традицій цього дня. Для усіх православних та католиків Різдво – це

найбільше свято в історії людства, свято на честь того, що сам Бог, Творець неба і землі, Всемогутній, втілився, став людиною, щоб спасти людей усього світу.

image

image

Один із найдавніших українських звичаїв – Вертеп. Історія вертепу в Україні бере свій початок, як мінімум, з XVII століття.

image

У чому особливості вистав у вертепі?

Хто був героями різдвяної вистави?

image

Отже! Сьогодні ми поговоримо про різдвяний вертеп!

image

image

Вертеп являв собою поєднання релігійної християнської різдвяної драми й світської гри, елементів усної народно-поетичної творчості.

Вистави Вертепу відбувалися в спеціальній скриньці, яка зовнішнім виглядом була схожа на макет двоповерхового будиночка, на своєрідну двоярусну сцену.

image

image

Починалося дійство на верхній сцені біблійними легендами.

image

image 

image

Потім переходило на нижню сцену, де розігрувалися комічні народнопобутові сцени з реального життя.

image

image

Вертепник, пересуваючи на дротиках дерев’яні ляльки, змінюючи відповідно голос, говорив за кожну дійову особу. Вистави показували на ярмарках, міських площах, по хатах селян і міщан.

image

image 

image

Вистави, які були присвячені Різдву і гралися ляльками у великому дерев'яному коробі, поділеному на два або три поверхи, називалися вертеп.

image 

image

Зі століттями вертеп видозмінювався - до нього почали додавати різні музичні супроводи. Згодом ляльковий вертеп перетворився у "живий" вертеп, виконавців яких інколи називали машкаратами (ця назва походить від слова "машкара", що означає маска,

личина)

image 

1  - Український вертеп в Канаді

image 

2  - Рівенський зірковий вертеп

image

Це був наче маскарад, який ніс людям добру звістку про народження Ісуса Христа. У вуличному вертепі ходили колядувати діти й підлітки, а в машкарати приймали лише дорослих парубків: діти були одягнені в звичайний одяг, а дорослі, котрі грали серйозніші ролі були в масках.

image

СПІВАЄМО!

image 

image

За традицією на Різдво виконують колядки. Пропоную розучити колядку "Нова радість стала".

image

image

У чому особливості вистав у вертепі?

Хто був героями різдвяної вистави?

Чи знайомі вам пісні, що виконувалися?

У вільний час дослідіть, які персонажі вертепів були популярні в інших країнах.

image 

image

Ви молодці! До побачення!

image

 

 

                      

                                  

                            

                               

                                                      

pdf
Додано
4 січня 2023
Переглядів
488
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку