Урок на тему "Енеїда" , зміст за цитатами

Про матеріал
матеріали для підготовки учителя за відповідною темою, матеріали для використання на уроках узагальнення та систематизації знань, умінь і навичок учнів; для складання тестових завдань, проведення самостійних робіт, літературних диктантів, літературних вікторин, усної перевірки знань
Перегляд файлу

Цитатна характеристика за змістом « Енеїди» Івана Петровича Котляревського головних героїв твору.

 

1. « Еней був парубок моторний / І хлопець хоть куди козак , / Удавсь на всеє зле проворний  , / Завзятіший од всіх бурлак» . ( Еней )

2. « Но зла Юнона , суча дочка , / Розкудкудахкалась , як квочка , - /Енея не любила – страх ; / Давно уже вона хотіла / Його щоб душка полетіла / К чортам і щоб і дух не пах / Еней був тяжко не по серцю/ Юноні , - все її гнітив». ( Юнона)

3. « Впрягла в ґринджоли павичку , /  Сховала під кибалку мичку , / Щоб не світилася коса; / Взяла спідницю , і  шнурівку , / І хліба з сіллю на тарілці / К Еолу мчалась , як оса.» ( Юнона)

4. « Пошли на нього лихо злеє / За сеє ж дівку чорнобриву , / Смачную , гарну , уродливу / Тобі я , дабелі , ще дам» . ( Юнона говорить до Еолу щодо Енея )

5. « Зібрав всіх вітрів до двора , / Велів поганій буть погоді…. / Якраз на морі і гора ! /» ( Еол готує Енею пастку )

6. « …кричить , що я Нептуну / Півкопи грошей в руку суну / Аби на морі шторм утих» . ( Еней говорить про хабар Нептуну)

7. « …. Вже зараз взяв мітелку / І вимів море , як світелку / То сонце глянуло на світ» ( Нептун на морі)

8. « Еней здобуде сильне царство / І заведе своє там панство : / Багато хлопців там наплодить…/ І всім їм буде ватажок» . ( Юпітер пророчить долю Енею , говорить це Венері)

9. « Розумна пані і моторна / Трудяща , дуже працьовита / Весела , гарна , сановита , / Бідняжка – що була вдова» . ( Дідона)

10. « Ми всі , як бач , народ хрещений / Волочилися без талану / Ми в Трої , знаєш , породженні / Еней пустив на нас ману ; / Дали нам греки прочухана / І самого Енея – пана / В три вирви вирвали відтіль / Звелів покинути нам Трою / Підмовив плавати з собою / Тепер ти знаєш , ми відкіль» . ((діалог троянців з Дідоною) 

11. « З Олімпа глянув і на нас / І кинув в Карфагену оком - / Аж там троянський мартопляс / Розсердився і розкричався / Аж цілий світ поколихався / Енея лаяв на весь рот» ( Юпітер )

12. « Біжи лиш швидше в Карфагену , / Зевс гінцеві так сказав  , - / І пару розлучи скажену / Еней Дідону б забував / Нехай лиш відтіль утікає / І Рима строїти чухрає ,». ( Юпітер посилає Меркурія як гінця до Карфагену )

13. « Ану лиш ,  швидше  убирайся  ( Меркурій) / З Дідоною не женихайся / Завес поход тобі сказав …/  Шатнувся миттю сам із хати / Своїх троянців позбирати …/ Потім , в човен хутенько сівши / І їхати своїм велівши / Не оглядався сам назад …» ( Еней тікає від Дідони).

14. « Тяжко зажурилась/ Весь день не їла не пила / Все тоскувала , все нудилась …/ І . взявши з запічка кресало / В клоччя в пазуху чимало , / Кругом костер той запаливши / В вогонь лахміття все зложивши/ Сама в огні тім простяглась / Вкруг неї полум’я палало / Покійниці не видно стало / Пішов од неї дим і чад! - / Енея так вона любила , / Що ож сама себе спалила / Послала душу к чорту в ад / . (смерть Дідони )

15. « Еней , попливши синім морем , / На Карфагену  оглядавсь …/ Сицилія земля багата / Вона мені щось по знаку / Там добрий цар живе  Ацест / Всього у нього вдоволь есть / Ацест Енею , як би брату / Велику ласку показав /» . ( Еней у царя Ацета )

16. « Зробити поминки я хочу / Поставити обід старцям». ( Еней справляє поминки по батькові )

17. « Мене боги к тобі послали / І так сказати приказали: / Щоб ти нітрохи не журивсь / Пошлю тобі щасливу долю , Щоб учинив ти Божу волю / І швидше в Рим пересиливсь» .( зустріч із душею батька Анхіза , зустріч у сні)

17, « Про Сагайдачного співали …./ Співали і про Січ …/ Полтавську славили Шведчину…/ Отак поплававши немало / Побачили кінець бідам! / До берега якраз пристали , / Ся Кумською земелька звалась / Вона троянцям сподобалась» . ( троянці в подорожі до нової землі )

18. « Тепер Еней убрався в пекло / Прийшов зовсім на інший світ» . ( Еней у пеклі)

19. « Еней з Савіллою старою / Із пекла бігли навпростець …/ Синок воричив головою / Поки аж не сховався отець» . ( Еней у пеклі )

20. « Земелька це була латинська / Завзятий цар в ній був Латин / Дочка була зальотна птиця / Червона , свіжа , як кислиця / Дородна , росла і красива». ( цар Латин і його донька )

21. « Не в шутку молодець був жвавий / Товстий , високий , кучерявий / Обточений , як огірок / І війська мав свого чимало / І грошиків таки бряжчало / Куди не кинь , був Турн царьок». ( Турн , жених доньки царя Латина )

22. « Еге! – Юнона закричала , / Проллю троянську кров , латинську / Вмішаю Турна , / Я наварю їм киселю / Війна!  Війна ! проти троянців !». ( Юнона «готує» Енею війну з Турном)

23. « Так вічної памяті бувало / У нас в Гетьманщині колись…/ Так славнії полки козацькі / Лубенський,

 Гадяцький , Полтавський» ( автор прославляє минуле України )

24. « Вулкан – коваль тоді трудився / Енеєві зробив він збрую / Вулкан потіє і трудиться / Всіх лає , б’є, пужа , яриться / К роботі приганя майстрів». ( Вулкан робить зброю для троянців за проханням Венери )

25. « У главній башті на сторожі / Стояли Евріал і Низ / У службі вірні козаки» ( Низ та Евріал – троянські воїни).

26. « З тобою рад в огонь і воду / На сто смертей піду з тобою» ( Низ говорить Евріалу ( військове братство))

27. « Де общеє добро в упадку / Забуть отця , забуть і матку / Лети повинность ісправлять» ( Евріал говорить Низу ( громадський обов’язок ))

28. « Сей Евріал був молоденький / Так годів з дев’ятнадцять мав» ( Евріал).

29. « Еней один за всіх не спав ,  /  Він думав , мислив , умудрявся , / Як Турна – ворога побити / Царя Латина усмирити / І упокоїти народ» ( Еней , симпатія до ліричного героя автора , прославлення лицарства , козацької мудрості ).

30. « Опять шабельки заблищали …/ Опять панцери заблищали …/ « Но єсть у мене рідний батько , / Коли мені смерть задаси / Одправ до батька труп дубленний ( Турн звертається до Енея ) / Еней змякчився  / Аж зирк – Палландова ладунка (ладунка загиблого товариша , Турн – мародер ) / І золота на ній карунка / У Турна на плечі висить …/ І думку маєш буть живим ? / Палан тебе тут убиває / З сим словом меч свій устромляє / В роззявлений рутильця рот..» ( загибель Турна , перемога Енея як військового ватажка , стратега ).

31. « Душа рутульська полетіла / До пекла , хоть і не хотіла / К пану Плутону на бенкет / живе хто в світі небагато / Тому ніде не буде смачно / А більш , коли і совість жметь». ( смерть Турна )
 

 

       

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Alla
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
12 січня 2020
Переглядів
1985
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку