Урок на тему: "Кіммерійці та скіфи на території України".

Про матеріал
Мета: розкрити особливості суспільного розвитку племен кіммерійців та скіфів у період ранньої залізної доби; з’ясувати причини появи майнової та соціальної нерівності, появи найдавніших держав на території України; розвивати вміння аналізувати. Порівнювати, робити висновки; познайомити з поняттями і термінами: «залізна доба». «скіфи», «нерівність», «пектораль»; формувати стійкий інтерес учнів до вивчення історії. Тип уроку: комбінований.
Перегляд файлу

Тема:    КІММЕРІЙЦІ ТА СКІФИ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

 

Мета: розкрити особливості суспільного розвитку племен кіммерійців та скіфів у період ранньої залізної доби; з’ясувати причини появи майнової та соціальної нерівності, появи найдавніших держав на території України; розвивати вміння аналізувати. Порівнювати, робити висновки; познайомити з поняттями і термінами: «залізна доба». «скіфи», «нерівність», «пектораль»; формувати стійкий інтерес учнів до вивчення історії.

 

Тип уроку: комбінований.

 

Обладнання: карта України, атласи, ілюстрації, істор. тексти, підручник, дидактичний матеріал.

 

                           

 

                        Хід уроку

 

1. Організація навчального процесу.

 

Учитель оголошує тему уроку, його мету і ставить завдання  перед учнями.

 

2.Актуалізація опорних знань.

 

Учитель пропонує дітям провести дидактичну гру « Знайди відповідність».

Для цього на кожну парту роздається дидактичний матеріал №1. Учні повинні на  картку №1  розікласти вирізані поняття з  картки №2, які відповідають визначенням  «землероби» та «скотарі степу». Потім декілька учнів зачитують, які поняття вони віднесли до землеробів, а які до скотарів степу. Решта учнів доповнюють відповідь. Учитель підводить підсумок: «Отже, на території нашої країни з давніх давен проживали люди. Одні займалися землеробством, інші- скотарством. Землероби проживали в основному в лісостепу від Карпат до Дону. А скотарі-на півдні, де було багато степів. Скотарі вимушені були рухатися в пошуках кормів для худоби, і на зміну одним племенам приходили інші. Аж поки приблизно в 9-му ст. до н. е. на територію Північного Причорномор’я не прийшли кіммерійці.

 

3.Вивчення нового матеріалу

 

                    План

 

1 Кіммерійці 

2. Скіфи

3.Скіфо-перські війни

4.Велика Скіфія

5.Духовний світ скіфів

 

 

               1.Кіммерійці

 

Розповідь учителя

  Землі України в Північному Причорномор’ї – широкі, просторі степи. Вони дуже зручні для розвитку відгінного скотарства.

   В 9-му ст. до н. е. в степах розселились кіммерійці. Найдавнішою писемною згадкою про кіммерійців є «Одіссея» Гомера. Також в «Ілліаді» автор називає їх  « народом дивних доїльщиків кобил, найсправедливіших із смертних » і вказує район проживання – степи Криму та Північного Причорномор’я.

   Дуже цікавиться кіммерійцями грецький історик Геродот, йому повідомили, що « територія, яку займали скіфи, до цього належала кіммерійцям і там залишились « кіммерійські стіни, переправи. Є область. Яку називають Кіммерією ».

   Кіммерійці були кочовиками- скотарями. Дуже войовничими – ходили в походи аж в Малу Азію.

   Вони об’єднувались в союзи племен. На чолі державного об’єднання стояв цар.

   В придніпровських степах ( на території Дніпр. області ) кіммерійці з’явились в 8-му ст. до н. е. Наші землі були на периферії кіммерійських володінь. В той час на території нашої області проживали племена чорнолісців, які займалися землеробством. Чорнолісці та кіммерійці співіснували протягом довгого часу. Вони могли воювати, про що говорять спалені городища чорнолісців, а могли жити мирно, поселення чорнолісців находять далеко за укріпленими городищами.

   У нашому краї кіммерійці не залишили після себе значних поселень. Зате на території краю досить багато кіммерійських поховань 8-го-7-го ст. н. е.- поблизу с. Миколаївка, смт. Перещепине Новомосковського району, біля с. Піщанка на Самарі та інші. Видно, що кургани належали кіммерійській знаті, в похованнях був багатий інвентар, ювелірні вироби.

   Коли зі сходу підійшли скіфи, кіммерійці не захотіли з ними воювати , бо скіфів було більше. Частина кіммерійців залишилась і асимулювала зі скіфами. А частина через Кавказ вздовж східного узбережжя пішла в Лідію.

  А царі, не бажаючи кидати свої землі, перебили один одного в битві і були похоронені в пониззі Дністра. Там зараз знаходиться кіммерійський курган.

  Крім кіммерійців в горах і передгір’ях  Криму проживали таври, ймовірно, що в їх честь було названо Крим Тавридою. Таври були землеробами, крім того вони займалися скотарством, риболовлею, мисливством.

  Ремесла носили домашній характер. Вели обмін товарами з іншими народами

  Поклонялися таври жорстокій богині Діві, приносили людські жертвоприношення. Заселяли гірський Крим від Євпаторії до Феодосії.

 

 

 

          2. Скіфи

 

        3. Скіфо-перські війни

 

  Учні опрацьовують самостійно при цьому заповнюють картку №3 і відповідають на запитання.

Запитання:

  1. Звідки прийшли скіфи на територію Північного Причорномор’я?
  2. Які були основні заняття скіфів?
  3. На які племінні об’єднання ділись скіфи?
  4. З ким воювали?
  5. Від кого зазнали поразки скіфи?
  6. Розповісти про війну скіфів із перським царем Дарієм 1; коли вона відбулася?

 

 

4.Велика Скіфія

 

 В своїй  « Історії» Геродот називає територію від р. Істра ( Дністер) на заході і далеко за озеро Метіда ( Азов) на сході Великою Скіфією. На півночі землі досягали до р. Десна.

 Скіфи постійно воювали, жили за рахунок здобичі, часто втручалися в боротьбу країн Малої Азії. Скіфи-воїни відзначалися жорстокістю в бою. Головною силою була кіннота.

  Наприкінці 6-го ст. до н. е. у скіфів сформулювалась держава, розквіт якої припадає на 4-те ст. до н. е. за часів правління царя Атея. Збереглася держава до 3-го ст. до н. е., аж поки її не знищили готи.

   Про могутність скіфів свідчать кургани. Це поховання і бідних, і багатих скіфів. За звичаєм у могилу клали зброю, гончарні вироби, прикраси, в жертву приносили вівцю. Над склепами вождів насипали кургани.

   Геродот описує поховання багатого скіфа, коли його спочатку бальзамували, потім возили його по іншим племенам  і поселенням, де всі плакали. Потім хоронили. В склепі поміщали жертв- рабів, конюха, особисті речі.

    Наш край теж зазнав кількох хвиль скіфських вторгнень. Деякі скіфські орди прийшли до Подніпров’я ще в 70му ст. до н.е. У скіфському кургані біля с. Шандрівка на Орелі знайдена грецька ваза 7-го ст. до н.е. із зображенням цапа, що тікає від собак. Проте в цей час скіфів у Придніпров’ї було мало.

    У 6-му ст. до н.е. скіфи починають масово переселятися  з  Кубані та Північного Кавказу на захід.

    Поступово зростає присутність скіфів і в Придніпров’ї. Однією з пам’яток цього періоду є курган на околицях м. Дніпродзержинська та дружинне поховання поблизу с. Перещепине середини 5-го ст. до н.е. Тут знайдені мечі, списи, ножі, бронзові палиці.

    Після переміщення скіфів до Північного Причорномор’я наш край знаходився у центрі Великої Скіфії. Столиця розміщувалася у південно-західній частині сучасної Дніпропетровщини , неподалік с. Кам’янки Дніпровської на Нікопольщині. Більшість так званих царських курганів цього часу також розміщується або на території нашого краю, або недалеко від його південних кордонів. Найвидатнішою пам’яткою цього періоду є курган Товста Могила, знайдений у 1971 р. археологами на чолі з Б. Мозолевським біля м. Орджонікідзе. В цьому похованні скіфської цариці було знайдено багато ювелірних виробів і, зокрема, всім відому скіфську золоту пектораль (нагрудну прикрасу).

 

 

            5. Духовний світ скіфів

 

Опрацювати вдома самостійно. Підготувати розповідь про пектораль.

 

 

5. Закріплення знань

 

Учитель пропонує низку положень, з яких учні мають вибрати ті що стосуються кіммерійців(к) і скіфів(с).

1.Ховали померлих царів у курганах.

2.Їм належить першість у використанні коней для верхової їзди.

3.Воювали з Урарту.

4.Вважали, що походять від Геракла та Діви-Змії.

5.Пектораль.

6.Першими почали використовувати кінську збрую.

7.Скотарі-кочовики.

8.Воювали з Дарієм 1.

9.Прийшли зі сходу

10.Про них написав книгу Геродот.

11.» Кобилодоїльці».

12.На нашій території перебували в 9-4 ст. до н.е.

 

 

      

 

 

doc
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
11 січня 2021
Переглядів
1116
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку