Презентація "Природа і населення Давньої Греції"

Про матеріал
Презентація до уроку історії для учнів 6 - го класу на тему "Природа і населення Давньої Греції"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа та населення Давньої Греції Інтегрований курс «Історія України. Всесвітня історія» 6 клас Автор презентації вчитель історії школи І-ІІІ ступенів №280 м. Києва Наказна Наталія Геннадіївна

Номер слайду 2

Греція – країна гір та морів

Номер слайду 3

Особливості географічного положення Греція розташована на Балканському півострові, у східній частині Середземного моря. З давніх часів місцеве населення називало свою батьківщину Елладою. Із заходу її омиває Іонічне море, а зі сходу – Егейське. З півночі Еллада обмежена хребтами Балканських гір. Найвищими горами Греції є Олімп (висота 2 917 м) та Парнас (2 450 м).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Географічне положення Грецію поділяють на континентальну й острівну. Континентальна складається з трьох частин: Північна (Ахейя), Середня (Аттика) та Південна (Пелопоннес). Ахейя й Аттика з'єднані між собою Фермопільським проходом, а Аттика і Пелопоннес – вузьким Коринфським перешийком. Острівна Греція налічує кілька тисяч великих і маленьких островів. Найбільшими з них є Крит, Евбея, Родос, Саламін.

Номер слайду 6

Природно-кліматичні умови Літо в Греції жарке та посушливе, а зима порівняно прохолодна, хоча й без снігу. Опади бувають в основному восени та взимку. Навесні та влітку дощі бувають украй рідко. Великих річок немає. Це гориста країна з гірськими луками, хребтами, долинами, у якій небагато земель, придатних для землеробства. Тільки на півночі та півдні, а також у гірських долинах є порівняно великі ділянки родючих земель. Гори Еллади багаті на дорогоцінні, кольорові метали та залізо, славляться також покладами будівельного каменю, мармуру, високоякісної глини.

Номер слайду 7

Заселення Греції Територія Греції була заселена з давніх часів, переважно на родючих землях долин Фессалії й Додони та на островах Егейського моря. У III тис. до н.е. тут починають утворюватися військові союзи, будуються укріплені поселення. Такі поселення перетворювалися на осередки землеробства і скотарства. З часом тут почали будувати складні іригаційні системи. Це давало можливість за умов теплого клімату вирощувати зернові культури, виноград, оливки. Вже в ті часи з оливок виготовляли олію, з винограду – вино, оцет. Поселення давніх жителів Еллади мали вимощені каменем вулиці й водогони. Палаци й храми, багатоповерхові будинки будували із каменю, вміли виплавляти й обробляти мідь, бронзу, виготовляти високоякісну кераміку, будувати кораблі.

Номер слайду 8

Населення Давньої Греції У III-II тис. до н.е. з півночі на Балканський півострів вторглися племена ахейців. Поступово вони захопили не тільки континентальну Грецію, а й острови Егейського моря. Наприкінці II тис. до н.е., так само з півночі, в Елладу прийшли дорійці. Вони відзначалися надзвичайною агресивністю та жорстокістю. Давні народи, які населяли територію Греції, а також прийшлі ахейці й дорійці утворили єдиний народ, який і дістав назву «греки».

Номер слайду 9

Основні заняття населення Землеробство – у долинах річок вирощували зернові й овочі Скотарство - на схилах пагорбів та гір влаштовували тераси, де зростав виноград, оливкові дерева, випасали кіз, овець, корів Ремесло – металургія, ковальство, гончарство, ткацтво, ювелірна справа Риболовство Кораблебудування Мореплавство Морська торгівля

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Заняття населення Життя давнього населення Греції було нерозривно пов'язане з морем. Це єдиний шлях, який сполучав Балканський півострів з островами Середземномор'я. Нерідко допливти до сусіднього поселення було легше, ніж долати шлях через гори. Море було багате на рибу та інші морепродукти, тому населення Греції було вправним у риболовлі та кораблебудуванні.  На схилах гір здавна вирощували виноград, ячмінь і фрукти, у південних долинах країни дозрівали апельсини й оливки.

Номер слайду 12

Родючих земель у Греції мало, повноводних річок немає, тому створити іригаційну систему, як у країнах Сходу, було неможливо. Багатством Греції були моря: зручні бухти, чисельні острови, що розташовувалися недалеко один від одного, створювали умови для розвитку мореплавства. Ставши мореплавцями, греки створили розвинені цивілізації. Прикладом є найдавніша цивілізація в Європі, що виникла на острові Крит.  

Номер слайду 13

Домашнє завдання: 1.Опрацювати пар. 22, с.105-107 підручника; 2. Порівняти природно – кліматичні умови Греції та Єгипту (заповнити таблицю); 3. Дати усні відповіді на запитання с. 107 Єгипет

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Доненко Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 січня 2021
Переглядів
13409
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку