Урок на тему: Морально-етичні уроки доброти, чуйності, турботи про рідних у повісті «Климко» Г.Тютюнника. Образ Климка

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Морально-етичні уроки доброти, чуйності, турботи про рідних у повісті «Климко» Г.Тютюнника. Образ Климка" допоможе вчителю зацаківати дітей у вивченні даного твору, урізноманітнити свою роботу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Морально-етичні уроки доброти, чуйності, турботи про рідних у повісті «Климко» Г. Тютюнника. Образ Климка

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ідеалом для мене завжди була доброта, самовідданість і милосердя людської душіу найрізноманітніших їх проявах. Г. Тютюнник

Номер слайду 4

Евристична бесіда. Які риси характеру ви найбільше цінуєте в людині?Чим і як, на ваш погляд, перевіряється дружба?Уявіть собі світ, в якому не буде добра, чуйності, милосердя. Чим пояснити те, що для Г. Тютюнника — добро, чуйність, взаєморозу­міння, злагода є найвищими людськими цінностями?Чи легко виховувати порядну, добру людину? Що для цього необхідно?Чому проблема добра і зла завжди є актуальною?

Номер слайду 5

Літературний диктант із взаємоперевіркою1. Яка епоха відтворена в повісті? 2. Харч, який герої твору вважали найціннішим.3. Місто, до якого подорожує Климко. 4. Що продавала Наталя Миколаївна на базарі? 5. Де жив Климко після смерті дядька Кирила? 6. По що необхідно було сходити Зульфату до Файзуліних? 7. Хто завдав шкоди мешканцям поселення? 8. Що приніс дідусь Гарєєв у торбинці хлопцям і Наталі Миколаївні ? 9. За допомогою Зульфата Климко позбавився у своєму помешканні... 10. Хто зацікавив Климка на базарі?11. Яке дерево мріяв посадити Климко на могилі дядька? 12. Пізнайте героя за його зовнішністю: «Сивий, вусатий….у широких смугастих штанях, у довгій, ледь не до колін, синій косоворотці, підперезаний крученим шовковим поясом з білими китицями….»

Номер слайду 6

Терикони донецького вугільного басейну

Номер слайду 7

Дослідіть, як загальнолюдські моральні якості розкрито у системі людських взаємин між героями твору. Климкодядько Кирилотітка Мариначеський солдатшвець. Бочонок. Наталя Миколаївнадівчина з базарутітка Мотя. Зульфатдідусь Гарєєв. Пошуково-дослідницьке завдання

Номер слайду 8

Колективна творча робота. Орієнтовний план до характеристики образу Климка.1. Климко-сирота.2. Портрет і зовнішність героя.3. Риси характеру: а) чуйний і добрий; б) благородний і щирий; в) винахід­ливий, мужній, вольовий; г) уважний і працьовитий.4. Поведінка і прагнення хлопця: а) бажання навчатися; б) турботливий,співчутливий; в) відповідальний за доручену справу; г) шанобливе став­лення до дружби.5. Значення образу Климка.

Номер слайду 9

Народна мудрість Доповніть прислів’я ми та приказками, які б ширше розкрили ідею повісті «Климко»Будеш творити добро — щасливим будеш. На добро відгукується добро. Добре діло роби сміло.

Номер слайду 10

Усно продовжте фразу «Сьогодні на уроці я зрозумів……»

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Підготувати усний міні-твір на одну з тем: «Поспішайте робити добро», «Моя турбота про рідних і друзів», «Не будь байдужим до горя інших».

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Терпак Ольга Василівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
2893
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку