Урок на тему: "Надання домедичної допомоги при інфаркті міокарда, інсульті, гіпертонічному кризі."

Про матеріал

Урок на тему: "Надання домедичної допомоги при інфаркті міокарда, інсульті, гіпертонічному кризі."

Мета:розглянути основні симптоми та першу допомогу при сер. суд. захворуваннях; розвивати уміння швидко діяти в екстрених умовах; виховувати патріотичність та любов до України.


Перегляд файлу

11 клас

Дата

Тема: Надання домедичної  допомоги при інфаркті міокарда, інсульті, гіпертонічному кризі.

Мета: розглянути основні симптоми та першу допомогу при сер. суд. захворуваннях; розвивати уміння швидко діяти в екстрених умовах; виховувати патріотичність та любов до України.

Обладнання: підручник, робочий зошит.

Хід уроку

  1. Організаційний етап

2. Актуалізація отриманих знань та вмінь людини.

Повторення вивченого на минулих уроках.

3. Мотивація навчальної діяльності.

4.Вивчення нового матеріалу

http://subject.com.ua/lesson/biology/9klas/9klas.files/image057.jpg

Причини

http://subject.com.ua/lesson/biology/9klas/9klas.files/image058.jpg

Робота в групах: 1- ознаки та П.Д. при інфаркті, 2 - ознаки та П.Д. при при інсульті, 3 - ознаки та П.Д. при гіпертонічному кризі .

Інфаркт міокарду - некроз (омертвляння) серцевого м'язу, що виникає внаслідок гострої невідповідності припливу крові до серцевого м'яза (міокарду) і потреби її в кисні. Причиною цього звичайно буває тромбоз (закупорка) судин серця. Виявляється хвороба тривалими (більш напівгодини), що неприпиняються навіть після прийому нітрогліцерину болями в області серця і за грудиною, що віддають у ліву лопатку і руку. Болі ці часто супроводжуються страхом смерті, що з'являється. Хворий покривається холодним липким потом, збуджений. Пульс прискорений, але визначається. Температура може бути незначно підвищена.

Прояви:

- збліднення шкірних покривів, губ;

- похолодання кінцівок;

- поверхневий подих;

- слабкий пульс.

Тривалість непритомності від двох-трьох секунд до декількох хвилин.

Перша допомога при непритомності:

Потерпілого варто негайно покласти з низько опущеною головою з метою припливу крові до головного мозку, розстібнути його одяг, що стискує, дати понюхати нашатирний спирт, обтерти або обприскати обличчя холодною водою, забезпечити приплив у приміщення свіжого повітря. Усередину дати 30 краплин кордіаміну або корвалолу і напоїти гарячим солодким чаєм чи кава.

        Найефективнішим способом виведення потерпілого з непритомності є надання тілу горизонтального положення з піднятими ногами!

Іноді при наданні допомоги намагаються посадити хворого на стілець, напоїти холодною водою, що нерідко збільшує глибину непритомності і приводить до появи судорог. Якщо хворий не приходить у себе після перерахованих вище заходів, негайно викликайте лікаря!

Гіпертонічна криза - значне підвищення артеріального тиску в хворих, які страждають гіпертонічною хворобою.

Виділяють два типи гіпертонічної кризи:

Перший тип:

· Найчастіше зустрічається в хворих з ранньою стадією гіпертонічної хвороби. Звичайно криз розвивається раптово, тривалість, як правило, не перевищує 2–х годин.

· Починається з різкого головного болю пульсуючого характеру, часто з запамороченням, розладами зору (появою перед очима сітки, іскор). Хворі відчувають жар у тілі, холод і тремтіння в кінцівках; спостерігається пітливість, іноді болю в області серця, задишка, почуття недостачі повітря.

· Шкіра обличчя, шиї, рук чи червоніє покривається червоними плямами. Пульс учащається, різко підвищується артеріальний тиск.

Другий тип:

· Зустрічається в хворих з більш пізньою стадією захворювання. Криз розвивається поступово і триває від декількох годин до декількох днів.

· Починається з відчуття ваги в голові, головному болі, сонливості, дзенькоту у вухах, запаморочення. Нерідко буває нудота, блювота. Відзначається порушення сну, слуху і зору.

· Обличчя синювато-червоного кольору. Шкіра холодна і суха. Хворі випробують болі в області серця, задишку, ядуху. Пульс, як правило, не змінений. Артеріальний тиск значне підвищується, але не так раптово, як при кризі першого типу.

Дії по наданню першої допомоги:

Викличте дільничного чи лікаря швидку медичну допомогу (тел. 03), у залежності від стану хворого і часу доби.

До прибуття лікаря:

· забезпечте хворому спокій, постільний режим, під голову покладіть додаткову подушку;

· поставте гірчичники на ікри ніг;

· дайте хворому звичайні для нього ліки, що знижують тиск.

Інсульт - судинна катастрофа, яка відбувається раптово внаслідок порушення мозкового кровообігу. У разі виникнення інсульту особливо важлива швидка реакція оточуючих, оскільки кожна втрачена хвилина визначає подальше життя пацієнта.

Симптоми:

  • Раптова поява слабкості в м'язах або оніміння однієї половини тіла (обличчя, рука, нога)
  • Раптове порушення мовлення
  • Раптове порушення зору, двоїння предметів
  • Раптова втрата рівноваги, через що хворий не може йти (найчастіше в поєднанні з нудотою та / або втратою свідомості)
  • Раптовий сильний головний біль без явної на те причини (такого болю раніше ніколи не було)

П.Д.

  1. Обов'язково необхідно переконатися, що хворий може дихати. Якщо ж Ви виявили порушення дихання - необхідно звільнити дихальні шляхи, уклавши хворого на бік і очистивши порожнини рота.
  2. Важливо, якщо є така можливість, виміряти рівень артеріального тиску і глюкози. Зафіксовані показники необхідно записати і повідомити по приїзду лікарів.
  3. Якщо хворий знепритомнів і опинився на підлозі, Ви можете його перемістити в більш зручне положення. Поширена думка, що хворого з інсультом не можна пересувати - це міф!
  4. Особливо важливо зрозуміти, коли стався інсульт. Особливо, якщо пацієнта помітили вже з ознаками інсульту. Спробуйте зрозуміти, коли останній раз хворого бачили без проявів інсульту.
  5. Не варто відразу ж починати знижувати артеріальний тиск у хворого. Підвищений тиск в перші години інсульту - це необхідна норма, зумовлена адаптацією головного мозку.
  6. Ні в якому разі не варто поїти або годувати хворого. Це може тільки погіршити його стан.

5. Закріплення

Відповіді учнів на питання вчителя.

    6. Підсумок уроку. Домашнє завдання.

 

docx
Додано
22 серпня 2018
Переглядів
4755
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку