Урок на тему: "Обробка рани. Асептика. Антисептика."

Про матеріал

Урок на тему: "Обробка рани. Асептика. Антисептика." 10 клас. Захист Вітчизни.

Мета: розглянути основні принципи надання домедичної допомоги при поранені; розвивати уміння швидко діяти в екстрених умовах; виховувати патріотичність та любов до України.


Перегляд файлу

 

 

10 клас

Дата

Тема. Обробка рани. Асептика. Антисептика.

Мета: розглянути основні  принципи надання домедичної допомоги при поранені; розвивати уміння швидко діяти в екстрених умовах; виховувати патріотичність та любов до України.

Обладнання: підручник, робочий зошит.

Хід уроку

1. Організаційний етап

2. Актуалізація отриманих знань та вмінь людини.

Повторення вивченого на минулих уроках.

3. Мотивація навчальної діяльності.

4. Вивчення нового матеріалу

Правильна і своєчасна обробка рани не тільки допоможе уникнути різних ускладнень, але й збільшить швидкість загоєння рани.

  • Обробляйте рану тільки чистими руками.
  • Перед обробкою з рани необхідно видалити сторонні тіла, після чого промити чистою водою (краще кип’яченою і проточної), не користуйтеся при цьому милом. Якщо в рані немає сторонніх тіл, то відразу приступайте до обробки.
  • Якщо рана сильно кровоточить, то спершу необхідно зупинити кров, в цьому Вам може допомогти холод, він звузить судини, що зменшить надходження крові до ушкодженого місця.
  • Якщо з рани видніються нутрощі, не чіпайте їх, накладіть пов’язку і зверніться до лікаря.
  • Після того як промили рану, обробіть її антисептиком (наприклад, хлоргесідіном). Пам’ятайте, що йод і зеленка використовуються тільки для обробки країв рани, не можна ці кошти заливати в саму рану.
  • Після того як Ви обробили рану, її варто захистити від потрапляння бруду та мікробів. Для цього Вам будуть потрібні пластир, бинт, і по можливості стерильна серветка для обробки ран. Якщо рана не велика, то просто заліпити її пластиром, так щоб тканинна прошарок була на самій ранці. Якщо ж рана велика, то на ранку стоїть накласти серветку змочену антисептиком, а потім перебинтувати, або закріпити її за допомогою пластиру.
  • Не варто замотувати рану просто бинтом – його важко буде міняти, так як він буде прилипати до ранки.
  • Пов’язка повинна прикривати і рану і трохи шкіри навколо неї.
  • Пов’язку необхідно змінювати щодня, але акуратно, щоб не турбувати пошкоджені тканини.
  • Якщо у Вас немає спеціальних засобів для обробки рани, можна прикрити її чистою носовою хусткою.
  • Якщо рана глибока, Вам необхідно звернутися до лікаря, щоб уникнути плачевних наслідків. Лікар призначить необхідні аналізи, можливо рентген, і лікування.
  • Садна і дрібні подряпини не варто бинтувати. Вони краще і швидше заживають на відкритому повітрі.
  • Якщо серветка прилипла до ранки, капніть на неї перекис водню і акуратно відокремте від рани.

 

Антисептика - знищення потрапили в рани бактерій шляхом застосування антибіотиків, хімічних та інших засобів, які називають антисептичними, або антисептиками. В якості антисептиків використовують розчин хлораміну, йодну настоянку, спирт, перекис водню та ін Однак, застосуванням антисептиків домогтися повного знищення мікробів у рані найчастіше не вдається. Більш ефективно діють антибіотики (пеніцилін, стрептоміцин та ін.)

Асептика - спосіб запобігання ран від зараження мікробами. Для цього необхідно, щоб стикаються з раною предмети були стерильними. Повне знищення мікробів у перев'язному матеріалі, на інструментах та інших предметах називається стерилізацією.

Найбільш надійно стерилізація предметів досягається застосуванням високої температури - киплячої води, водяної пари, гарячого повітря та полум'я. Для знезараження деяких об'єктів застосовують антисептичні средства.Способи асептики і антисептики доповнюють один одного і сприяють ефективній боротьбі з ранової інфекцією.

5. Закріплення

Що таке травма?

Які є види травм?

Що треба робити при їх виникнення?

 

6. Підсумок уроку. 

На сьогоднішньому уроці мені сподобалось… не сподобалось…

7.Домашнє завдання

Опрацювати опорний конспект та параграф…..

 

 

 

docx
Додано
7 серпня 2018
Переглядів
6426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку